زمینگیری ۵۰۰ کارخانه و ۱۸هزار کارگر با واردات ۳‌میلیارد ماسک

سرویس جامعه جوان آنلاین: چند نفر از نمایندگان تولیدکنندگان ماسک در کشور با حضور در خبرگزاری بسیج با تشریح مشکلات تولید این کالا از توزیع ماسک زیرزمینی و واردات ۳‌میلیارد ماسک در کشور گلایه کردند.
با گسترش ویروس کرونا در اواخر سال گذشته و شکل‌گیری بحران ماسک و کمبود و افزایش سرسام‌آور قیمت آن، تولیدکنندگان پوشاک هم برای کمک به مردم با تغییر خط تولید خود، شرایط تولید ماسک را فراهم کردند؛ اتفاقی که در اولین روزها، نتایج آن با کاهش قیمت ماسک و وجود آن در جامعه مشهود بود. اینک پس از گذشت چند ماه و شکل‌گیری شبکه توانمندی از تولید، با واردات این کالای استراتژیک و ایجاد انحصار در بازار‌های داخلی، از توزیع ماسک گرفته تا توزیع مواد اولیه، تولیدکنندگان داخلی با بحران مواجه و کارگاه‌ها و کارخانه‌های آن‌ها یا تعطیل شده‌اند یا در معرض تعطیلی قرار دارند.
ناصر افتخاری از گروه تولیدی «عصر جدید» گفت: نیمه اسفندماه ما شروع به تولید ماسک کردیم و تا امروز در حال تولید هستیم. مشکل اصلی ما مواد اولیه است. ما مجبور هستیم مواد اولیه را از شرکت «بافتینه» بگیریم. این شرکت در مقطعی قیمت‌های خودش را تا ۷۰درصد افزایش داد.
وی درباره عدم برآورده کردن نیاز تولیدکننده‌ها توسط شرکت بافتینه، گفت: الان می‌توانم بگویم که از چهارم شهریورماه سه مرتبه به تقاضای بنده پاسخ نداده‌اند و با عدم تخصیص مواد اولیه در تولید خلل وارد می‌کنند. در حالی که این مواد نزد آن‌ها موجود است و در حال تولید هستند و ورودی و ظرفیت تولید شرکت آن‌ها دقیق مشخص است. دوستان دیگر هم ۴۵روز است که فاکتوری برایشان صادر نشده و این طور که پیداست یک قصد و غرضی در آن وجود دارد، زیرا به طور رسمی مواد به دست ما نمی‌رسد در حالی که به طور غیررسمی و زیرمیزی و در بازار به وفور و با قیمت خیلی بالاتر وجود دارد.


این تولیدکننده افزود: شرکت بافتینه شرکت خصوصی است، اما هم ارز دولتی می‌گیرد و هم از شرکت پتروشیمی به قیمت پایه مواد را می‌گیرد، اما سهمیه به تولیدکننده نمی‌دهد.
سعید الله‌وردی یکی دیگر از تولیدکننده‌های ماسک و نماینده گروه تولیدی ملودی افزود: نظارت روی شرکت بافتینه و کلاً ماسک وجود ندارد. الان سه یا چهار شرکت داریم که ماسک غیربهداشتی و غیراستاندارد در جامعه پخش می‌کنند. الان ما اسلحه (ماسک) را به مردم دادیم، اما فشنگ ندارد، بر فروش ماسک و حتی توزیع مواد اولیه هم نظارت وجود ندارد. قیمت ماسک در بیشتر داروخانه‌ها بالای هزار و ۳۰۰ تومان است و سیب سلامت ندارد. عمده مشکلات ما هم به واردات ماسک برمی‌گردد. الان حدود ۳‌میلیارد ماسک به کشور وارد شده است. در تولید ماسک به خودکفایی رسیده‌ایم، اما ماسک چینی وارد کرده‌اند که ممکن است آلوده هم باشد و قیمت آن حدود ۶۰۰ تا ۷۰۰ تومان است. الان تولیدکننده ما قیمت ماسک را از هزارو ۳۰۰ مصوب به هزارو ۵۰ تومان هم رسانده، ولی باز هم توان رقابت ندارد.
حمید شریف‌زاده دیگر تولیدکننده ماسک در کشور گفت: در حال حاضر مواد اولیه ماسک را با چند برابر قیمت از بازار آزاد می‌گیریم و مانند مواد مخدر است که نه می‌دانیم از کجا این مواد تولید شده و نه به چه کسی پول می‌دهیم. الان پول دستگاه‌ها و حقوق‌ها را با این وضعیت نمی‌توانیم پرداخت کنیم. دغدغه و سؤال ما الان این است که پارچه ماسک کجاست؟! مطالبه اصلی و کلی ما این است که انحصار شرکت بافتینه گرفته و واردات ماسک ممنوع شود.
تولیدکننده‌ای دیگر گفت: هنوز وزارت بهداشت پول ۵۰ هزار لباس مارا نداده است و از طرفی لباس وارد می‌کنند. کانتینری وارد می‌کنند. در بازدید‌هایی که داشتیم دیدیم یکی از کارگاه‌ها پارچه ملت داشت، در صورتی که بافتینه به همه ما پارچه اس‌ام‌اس داده است. پس رانت و فساد در اینجا واضح است. مشکل ما از اینجا شروع شد که بافتینه بازار سیاه درست کرد و خودش در تولید بدنه ورود کرد.
تولیدکننده دیگری هم افزود: وزارت بهداشت با معرفی چند شرکت در فروشگاه‌های زنجیره‌ای و مترو و داروخانه‌ها پشت تولیدکننده‌های بسیج و جهادی را خالی کرده است، در حالی که اوایل اسفند و در بحران نبود ماسک از ما خواهش کردند که تولید کنیم. ما اول فروردین در خانه‌ها نبودیم و در حال تجهیز کارخانه بودیم. سؤال این است که چگونه بافتینه مجوز گرفت و چندین تخلف بزرگ دارد؟
تولیدکننده دیگری با گلایه از مشکلات پیش آمده، گفت: آن روزی که از ما تولیدکننده‌ها خواهش شد بیاییم در این حوزه کار کنیم همه در خانه‌ها بودند. از روز اول تولیدکننده صنعتی ماسک را به داروخانه می‌رساند؟ وزارت بهداشت اسمی از تولید‌کنندگان «آیمد» نیاورد؛ آیمدی که خودش صادر کرده است و می‌گوید فقط تولیدکنندگان صنعتی که آی‌آرسی دارند، می‌توانند این ماسک را عرضه کنند. این انحصار اگر توسط بافتینه باشد، توسط همین تولیدکنندگان صنعتی هم هست.
وی افزود: وزارت بهداشت روزی لنگ ما بود و الان آن کارگاهی که آیمد دارد و تحت نظارت وزارت بهداشت قرار گرفته است، نمی‌تواند ماسک خود را بفروشد. در فروشگاه‌ها ماسکی که نه آیمد دارد نه آدرس دارد و نه تلفن دارد به فروش می‌رسد.