روزنامه آفتاب یزد
1399/09/10
رقابت پنهان قالیباف و سعید محمد؟
آفتاب یزد ـ رضا بردستانی: آن روزها که غائله ی انتخابات ایالات متحده آمریکا ـ حتی ـ آغاز نیز نشده بود، بسیاری در تحلیلهای انتخاباتی به این گزاره رسیده بودند که اگر «ترامپ» دوباره رئیس جمهور آمریکا بشود قطعاً گزینه ی ریاست جمهوری در ایرانِ 1400 میتواند و به زعم عدهای باید نظامی باشد. این عده برای تحلیل خود گزینههایی را روی میز آوردند که یکی از آن ها«سعید محمد اسلامی» فرمانده قرارگاه خاتم(ص) بود و تا «پدیده ی انتخابات ریاست جمهوری 1400» نیز وی را بالا بردند اما ترامپ رئیس جمهور آمریکا نشد. ولی همچنان«نظامی ها» یکی از گزینههای انتخابات 1400 محسوب میشوند و این فرضیه وقتی قوت بیشتری میگیرد که «سردار حسین دهقان» رسما تصمیم خود برای حضور را اعلام نیز کرده باشد.> قالیباف به نفع محمد، محمد به نفع قالیباف؟!
اگرچه نامهای بسیاری به عنوان کاندیداهای نظامی برای انتخابات ریاست جمهوری مطرح میشود اما دو نام بیشتر خودنمایی میکند؛ یکی محمدباقر قالیباف که اگر بیاید چهارمین تلاش برای پاستورنشینی است و دیگری«سعید محمد اسلامی» است که در کنار این دونام و «سردار حسین دهقان پوده» میتوان به نامهای دیگری از جمله؛ رستم قاسمی، محسن رضایی و دیگرانی از این دست نیز
اشاره کرد.
محافل رسانهای نزدیک به قالیباف عملاً بدون پرداختن به دیگر کاندیداهای نظامی، بیشتر بر نام سعید محمد تمرکز کرده و بهگونهای رفتار میکنند که گویی در نهایت رقابت بین این دو است حالا جریان موافق قالیباف بحث ائتلاف و کنارهگیری به نفع رئیس فعلی قوه ی مقننه را روی ویترین پهن کرده است و جناح رقیب قالیباف همین مقوله یعنی ائتلاف به نفع محمد را پیش کشیده، موضوعی که هنوز به صورت جدی روی آن بحث نشده است.
> سعید محمد اسلامی کیست؟!
سعید محمد متولد ۱۳۴۷ است و دارای مدرک تحصیلی دکترای مهندسی عمران (گرایش راه و ترابری) از دانشگاه تربیت مدرس تهران در سال ۱۳۸۸ است. او از سال ۱۳۶۶ به عضویت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در آمد و دارای سوابق مدیریتی و اجرایی متعددی در شرکتها و موسسات اقماری قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء (ص) و بنیاد تعاون سپاه است. سعید محمد پیشاز فرماندهی قرارگاه سازندگی، مدیرعامل گروه ایرانیان اطلس
(سازنده و مالک چندین مرکز خرید در شهرهای مختلف ایران) بود. او چندین سال نیز مدیرعامل سپاسد از زیر مجموعههای قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا (ص) بود. سپاسد مهمترین بازوی مهندسی سپاه پاسداران است که پروژههای عظیم سدسازی، تونلسازی، نیروگاههای برق، سازههای بتونی بلند و... را در کشور اجرا میکند. سعید محمد در سپاسد جایگزین پرویز فتاح شد و گفته میشود مجموعه سپاسد در دوره او چند برابر قویتر شد و اصلا قابل مقایسه با دوره فتاح نیست و در همین دوره بود که از محمد به عنوان یکیاز نخبگان سپاه یاد شد. با این حال عمده شهرت او در همین یک ماه اخیر رخ داد؛ همان زمانی که نام او در برخی محافل به شکل جدی مطرح میشود.
نکته جالب درباره سعید محمد اینکه اگر نامش را در گوگل سرچ کنید، به اطلاعات و مصاحبههای بسیار کمی از او میرسید؛ سخنرانیهای کلی که بیشتر محتوای آن درباره فعالیتهای عمرانی است. او مصاحبههای خیلی کمی کرده و ظاهرا دوست داشته در تیررس رسانهها نباشد و در قرارگاه کارش را پیش ببرد، به همین دلیل است که هیچ مصاحبه یا اظهارنظر سیاسی درباره مسائل مملکت از سعید محمد پیدا نمیکنید؛ با این حال او مدتی است ارتباطش با رسانهها را تقویت کرده و شعار میدهد و از برنامههای آینده میگوید و برای حل مشکل مسکن شرط میگذارد: «شرط ما برای ورود به بازار تولید مسکن این است که به صورت مستقیم تنها با وزارت راه و شهرسازی همکاری کنیم و در این میان قرارگاه با مردم طرف حساب نباشد، یعنی آنکه امور ثبت نام متقاضیان و تامین منابع مالی از سوی وزارتخانه صورت گرفته و اجرای پروژه به قرارگاه واگذار شود تا پس از تکمیل طرح، واحدهای مسکونی بار دیگر از سوی وزارت راه به مردم تحویل داده شود. به نظر من قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا (ص) مجموعه بزرگی است و نمیتواند با متقاضیان رابطه مالی از جمله پرداخت تسهیلات به افراد و دریافت اقساط وام داشته باشد، از این رو اگر قرار باشد که قرارگاه اقدام به تولید مسکن در قالب طرح مسکن ملی کند، تنها به عنوان پیمانکار ورود خواهد کرد.»
سعید محمد حتی سفرهای استانی بیشتری هم میرود. در تابستان امسال حداقل به ده استان ایران سفر کرده و از پروژه آب غیزانیه تا راهآهن زاهدان را بازدید کرده است. برخی اصولگرایان، او را گزینهای در مقابل محمدباقر قالیباف میدانند؛ از جمله اینکه او در برخی روندهای منتهی به رسیدگی به فساد نقشآفرینی کرده و مثلا در پرونده عیسی شریفی و هلدینگ یاس یکی از کارشناسان اصلی بوده است. او البته تلاش زیادی برای همکاری پژوهشی بسیج دانشجویی با قرارگاه خاتم داشته و همین مسئله محبوبیت او را در بدنه بسیج و جریانهایی مثل جنبش عدالتخواه دانشجویی افزایش داده است. او از جهت سیاسی کاملا اصولگرا است، اما هیچوقت تابلوی سیاسی نداشته و پیدا کردن اظهار نظرهای سیاسی از او تقریبا غیر ممکن است.
> خط و نشان قالیبافیها و عاقبت محمد!
اگرچه اصولگرایان هنوز روی چهرهای به اجماع نرسیدهاند اما برخی رسانههای اصولگرا، «سعید محمد» را نامزد بالقوه ی انتخابات ریاست جمهوری 1400 دانسته، رفتارهای پیدا و پنهانی له یا علیه او آغاز کردهاند از جمله یک روزنامه نگار نزدیک به قالیباف که در صفحه توییتر خود نوشت «آقای سعید محمد! فرمانده محترم و پرتلاش قرارگاه سازندگی خاتم. ریاست جمهوری برای شما خیلی خیلی زود است.» یا سایت فردا رسانه قالیبافیها که در خبری نوشت:« امکان دارد شورای نگهبان سعید محمد را به عنوان رجل سیاسی تایید نکند.» اشاره تلویحی آنها احتمالا به درجه نظامی سعید محمد است که هنوز به درجه سرداری نرسیده اما درجه سرداری برای تصدی فرماندهی قرارگاه خاتم، به صورت امانی به او داده شده است. سایت خبر فوری نیز در گزارشی که ظاهرا فقط قصد داشته، سعید محمد را معرفی کند، بسیار زیرکانه او را نقد کرده است.
البته در جای دیگری خیلی مستقیم نوشته که او سابقه ندارد: «فقدان سابقه سیاسی برای سعید محمد باعث شده ناظران سیاسی، تایید صلاحیت این چهره کمتر شناخته شده در فضای سیاسی را بعید دانسته و تاکید کنند که سعید محمد به دلیل عدم برخورداری از سوابق سیاسی و اجرایی، نمیتواند به عنوان یک رجل سیاسی در انتخابات ۱۴۰۰ حضور یابد.»
نکته ی بسیار مهم در باره ی محمد، نظامی بودن بدون سوابق نظامی است موضوعی که ممکن است در برهههایی حتی به کمک او بیاید در این میان اما برخی اختلافات ریشه دار بین پایداریها و قالیباف، عدم اجماع اصولگرایان بر نام قالیباف و نیز تعهدی که از او در هنگامهی کسب صندلی ریاست مجلس مبنی بر عدم حضور در انتخابات ریاست جمهوری گرفتهاند میتواند بازی را عوض کند یا حتی به هم بریزد.
> نظر سنجیها میگوید قالیباف جایگاه متزلزلی دارد!
یکی از مرتبطین با مرکز تحقیقات و سنجش افکار صدا وسیما که نخواست نام وی فاش شود به آفتاب یزد میگوید: تاکنون نامی از محمد در نظرسنجیها ذکر نشده اما چهرههایی چون قالیباف، سعید جلیلی و... از چندان جایگاهی برخوردار نیستند و گاه چهرههای کمتر شناخته شده در جایگاههای بالاتری قرار دارند. وی تاکید کرد نظرسنجیهای ماههای اخیر همچنان حکایت از برتری احمدینژاد و رئیسی به عنوان یکی از گزینههای محتمل برای ریاست جمهور دارد. اما مدیر یکی دیگر از مراکز نظر سنجی مدعی است در برخی بررسیهای آماری که هنوز جنبه ی رسمی پیدا نکرده، جایگاه سعید محمد در رتبه ی سوم است اما وی از ذکر نام تمامی افرادی که مورد سنجش قرار گرفتهاند خودداری کرد و اما تلویحاً تایید کرد این نظر سنجی بیشتر روی گزینههای نزدیک به محافل اصولگرایی انجام پذیرفته است.
> قالیباف اگر مطمئن نباشد نمیآید!
یکی از نمایندگان مجلس یازدهم در گفت و شنودی کوتاه به آفتاب یزد میگوید: قالیباف هیچ شانسی برای ریاست جمهوری ندارد زیرا در همین مجلس نیز جایگاه خود را به شدت از دست داده و چه بسا برای ادوار پیش رو دیگر نتواند بر کرسی ریاست مجلس تکیه زند. این نماینده ی مجلس خاطرنشان کرد؛ اختلافات میان قالیباف و جبهه پایداری بیشتر از آن که بر جریان داخلی مجلس استوار باشد بر انتخابات ریاست جمهوری متمرکز شده است. او ادامه میدهد: تا تکلیف ریاست جمهوری معلوم نشود، مجلس نیز از حال و هوای رقابتهای انتخاباتی خارج نخواهد شد. این نماینده ی مجلس یازدهم البته ائتلاف اصولگرایان بر نام قالیباف حتی با حضور یک چهره ی نظامی به عنوان رقیب قالیباف را غیر ممکن دانسته و گفت بسیاری از اصولگرایان به هر نامی جز قالیباف توجه نشان خواهند داد زیرا وی را عهد شکن میدانند! او معتقد است قالیباف اگر مطمئن نباشد نخواهد آمد.
> یک نظامی با رای بالا؛ چرا که نه؟!
اما در همین حال،محمدصادق جوادی حصار تحلیلگر مسائل سیاسی اصلاحطلب در گفتگو با آفتاب یزد، مواضع موافق و مخالف در مقوله حضور نظامیها را این چنین تحلیل میکند: این که کلاً و ماهیتاً با حضور نظامیها در انتخابات موافق نباشیم و در صدد مخالفت برآییم، چندان منطقی نیست زیرا اینها نیز مثل دیگر اقشار حق دارند و میتوانند در انتخابات ریاست جمهوری مثلِ دیگرِ انتخابات حضور داشته باشند کما این که در انتخابات مجلس نیز حضور پیدا میکنند و در برخی از ادوار مجلس ـ مجلس هفتم ـ جمعیت کثیری از آنان ردای نمایندگی مجلس را پوشیدند و در همین مجلس یازدهم نیز بسیاری از نظامیها حضور دارند.
اصلا در راس قوه ی مقننه یک نظامی ـ محمدباقر قالیباف ـ حضور دارد و مخالفتی نیز دیده نمیشود اما بحث ریاست جمهوری و قوه مجریه داستانی جدا دارد زیرا بر اساس قانون اساسی، بالاترین مقام رسمی و اجرایی کشور، رئیس جمهور است و تقریبا تمامی امور مملکت نیز در ید قدرت رئیس جمهور است.
جوادی حصار در واکنش به این موضوع که اصلاحطلبان آمدند، اصولگرایان آمدند، روحانیت آمد حالا نظامیها نیز بیایند، چه ایرادی دارد، خاطرنشان میکند: اگر یک چهره ی موفق از منظر مدیریت، باهوش و توانمند که از پشتوانه ی آراء مردمی برخوردار باشد و بتواند میزان بالایی از آراء را کسب کند نه تنها ایرادی ندارد که بسیار هم خوب است آن چه اصرار بر آن داریم حفظ جمهوریت نظام و تاکید بر دخالت موثر مردم در تعیین سرنوشت خودشان است این که مردم به نظامیها اقبال داشته باشند و به آنها اعتماد کنند مورد تردید و اعتراض هیچ کس نیست.
> نظامی یا نظامی گری؛ این دو مقوله تفاوت دارد
این فعال سیاسی اصلاحطلب ادامه میدهد آمدن نظامیها یک مقوله است، نگاه نظامی، پادگانی و نظامی گری داشتن، مقولهای دیگر؛ آنچه میتواند محل بحث باشد نوع دیدگاه است که یک نظامی میآید در چارچوب قوانین موضوعه برای مدیریت بر قوه ی مجریه یا یک نظامی میآید برای نظامی گری و قبضه کردن قدرت؟!
جوادی حصار با این فرضیه که پس از شهادت دکتر محسن فخریزاده، حالا کفه ی نظامیها سنگینتر نیز شده است و راه هموارتر، میگوید: همه این چنین فکر نمیکنند.
موضوع دیگری که این کارشناس مسائل سیاسی بدان میپردازد پیشینه ی ناموفق برخی از نظامیها در عرصه ی مدیریتی است. وی قالیباف را مثال میزند و میگوید: این گونه نیست که نظامیها صرفا در جنگ مدیریت کرده باشند، 12 سال مدیریت قالیباف در شهرداری تهران، شهری که یک ـ هفتم جمعیت و 40 درصد اقتصاد کشور را در اختیار دارد پیش روی همه است. اگر قالیباف را موفق میدانند میتوانند ادعا کنند حضور نظامیها و شیوه ی مدیریتی نظامیها میتواند نجات بخش و مثمر ثمر باشد اما اگر میبینند اینگونه نبوده پس باید به برخی که نگران عدم موفقیت نظامیها در امور اجرایی هستند، حق بدهند.
موضوع دیگری که جوادی حصار بدان میپردازد حرکت درچارچوبها است. او میگوید همین حالا نیز نظامیها در بسیاری از عرصهها حضور مستقیم و موثر دارند این نیست که تازه چنین تصمیمی اتخاذ شده باشد یا موضوع عجیبی باشد اما آنچه اهمیت دارد عمل به نصصریح قانون اساسی، محافظت از جمهوریت نظام و آراء مردم و تندادن به خواست مردم است، بنده باز هم تکرار میکنم اگر یک نظامی نخبه با آراء بالا به مقام ریاست جمهوری برسد چه بسا بسیاری از مشکلات این روزها که امور اجرایی را قفل کرده نیز از سرراه مملکت برداشته شود.
سایر اخبار این روزنامه
شهر هزار قصه؛یکی غم نان دارد یکی غم تاریخ رُند!
لجبازی دستپخت با چه کسی؟
رقابت پنهان قالیباف و سعید محمد؟
«گرا» ی بعضی دوستان به آمریکا
مقاومت صنایع غذایی مقابل کاهش قیمت دلار
باز باران، باز آبگرفتگی،باز سوء مدیریت
طرح مجلس و دیپلماسی هسته ای
فقط برای مردم نسخه میپیچیم
ترور موذیانه علم
نه اخلاقی است نه مبنای علمی دارد!
توصیههایی به سرمایهگذاران بورس