روزنامه مردم سالاری
1399/09/11
راهاندازی آزمایشی فاز نخست پالایشگاه تمام اتوماتیک
فاز نخست پالایشگاه سوخت سبک و سنگین به صورت آزمایشی در منطقه سلفچگان بهزودی با قابلیت تولید بنزین، گازوئیل و قیر با خوراک میعانات گازی و نفت خام با ظرفیت روزانه ۳۰ هزار بشکه راه اندازی میشود.مجموعه کاسپین شیمیپاسارگاد، مالک این پالایشگاه تمام اتوماتیک، در حوزه روانکار با برند لومیک فعالیت دارد و در طرح توسعهای خود به حوزه پالایشی ورود کرده است. به گفته رئیس هیات مدیره این شرکت، این مجموعه طی سالهای ۹۵ تا ۹۷ پس از ساخت کارخانه و اخذ پروانه تولید انواع محصولات روانکار، با تولید سالانه ۲ هزار کانتینر مشتقات روانکار به بازارهای صادراتی راه یافته است.
حمزه وارثی درباره تامین مالی پالایشگاه جدید و فناوری خریداری شده آن از آلمان میگوید: تامین مالی پروژه از طریق صادرات مشتقات روانکار طی سالهای اخیر و ارز حاصل از صادرات این محصولات که عمده آن در بانکهای خارج از کشور است و بخشی از درآمد داخلی انجام شده و صرف راهاندازی این طرح توسعه و خرید تجهیزات مورد نیاز آن شده است.
وی درخصوص تامین تجهیزات وارداتی پالایشگاه خاطرنشان میکند: ۳۰ درصد این تجهیزات در داخل کشور ساخته شده است و اکنون با توجه به اینکه اکثر متخصصان حرفهای در این مجموعه از فارغالتحصیلان دانشگاه شریف هستند، امکان بومیسازی تجهیزات برای راهاندازی پالایشگاه تمام اتوماتیک برای سایر مجموعههای پالایشی کشور وجود دارد.
وی تاکید دارد: با راهاندازی تمام فازهای این پالایشگاه به وسعت ۵۰ هزار مترمربع مجموعه کاملا مدرنی در اختیار خواهیم داشت که هیچ پسماندی پس از ورود نفت خام و میعانات گازی در این خط تولید بر جای نخواهد ماند و تمامی فرآوردهها مانند محصول فعلی یعنی روغن موتور لومیک دارای استانداردهای به روز در دنیا هستند.
وی همچنین خبر داد تا یک سال آینده چنین مجموعهای از سوی کاسپین شیمی در آفریقا راهاندازی خواهد شد.
وی بر این باور است اگر ۱۰ مجموعه نظیر پالایشگاه یادشده در کشور راهاندازی شود، میتواند کمک موثری به اقتصاد نفتی کشور کند. به این معنا که در بحث خرید نفت و صادرات مشتقات نفتی مجموعههای کوچک بخش خصوصی نقشآفرینی بهتری در شرایط تحریم میتوانند داشته باشند.
وی درخصوص اشتغالزایی آتی پروژه پالایشگاه میافزاید: با راهاندازی خطوط تولید پالایشگاه بیش از یک هزار نفر اشتغالزایی مستقیم خواهیم داشت که در سه نوبت کاری افراد به کار گرفته میشوند. همچنین اشتغالزایی غیرمستقیم نیز بیش از ۳هزار نفر پیش بینی میشود.
مشکلات پیشرو از وزارت تا بورس کالا
وارثی یادآوری میکند: با سختی فراوان موفق شدیم تمامی تجهیزات و دانش فنی پالایشگاه را از معتبرترین شرکتهای اروپایی تهیه کنیم ولی متاسفانه به دلیل تحریم اصلی (بوروکراسی و کارشکنی داخلی) هنوز موفق به واردات کامل به کشور نشدهایم.
وی به مسائل و مشکلاتی نظیر ترخیص تجهیزات خریداری شده برای راهاندازی پالایشگاه که قرار است با عنوان «پتروپالایش وارثی» نامگذاری شود، اشاره کرده و میگوید: یکی از مسائلی که کارآفرینان در استانها با آن دست و پنجه نرم میکنند، اخذ مجوزهایی است که توسط کارشناسان دولتی باید صادر شوند. به دلیل ارقام بالا در زمینه سرمایهگذاری در استانها، این کارشناسان زیر بار این ارقام و تایید آنها نمیروند و بدون بررسی اسناد را به مراکز و مراجع پایتخت ارجاع میدهند. همین امر سبب طولانیتر شدن پروسه کاری به ویژه در ابتدای سرمایهگذاری و ساخت مجموعههای صنعتی میشود. از اینرو به غیراز پرداخت دموراژهای سنگین حمل دریایی برای ورود تجهیزات به داخل کشور، خواب سرمایه و تاخیر در راهاندازی نیز به سرمایهگذار تحمیل میشود. این کارآفرین سعی دارد سرمایههایی را که از بابت صادرات محصولات ایجاد شده است از طریق طرحهای توسعه و تجهیز آنها به کشور بازگرداند. وی میگوید: اتفاقاتی که در بوروکراسی ادارات برای کارآفرینان در داخل کشور میافتد آنها را دلسرد میکند.
وی میگوید: این تنها در مرحله ساخت و اجراست و در زمانی که مواد اولیه را قرار است خریداری کنیم میان بخشهای کوچک تولیدی مثل ما و سایر تفاوتهایی وجود دارد. به طور مثال خریدهای ما باید از بورس کالا انجام شود که خود نیازمند ضمانت نامه است و برای اخذ آن بانکها همکاری لازم را ندارند؛ اما برخی به طور مستقیم از شرکت نفت مواد اولیه خریداری میکنند و مشمول تخفیف نیز میشوند. خرید از این طریق زیر قیمت بورس کالا تمام میشود که این روش در ارقام درشت، بهای تمام شده محصول تولیدشده را برای تولیدکنندگان کاهش میدهد.
وی معتقد است که این امر سبب میشود تا از شرایط یکسان در بازار رقابت برخوردار نباشیم و بستر رقابت به درستی مهیا نشود.
وی میگوید: خریدهای ما از بورس کالا یک ماهه است، اما در صورت خرید از شرکت نفت تا ۶ ماه زمان دارند تا ثمن معامله را پرداخت کنند. اگر در این فرصت ۶ ماه سود بانکی را به تنهایی محاسبه کنیم ارقام بالایی به دست میآید.
وی به دیگر مشکلی که در مسیر اجرای طرحهای توسعه با آن روبه رو شده است اشاره و تاکید کرد: در مسیر ثبت سفارش که خود پروژه طاقت فرسایی است، فاز نخست پالایشگاه آن را طی کرده و در این هفته نیز به مدار تولید آزمایشی وارد میشود. بلافاصله برای فاز دوم پروژه اقدام کردیم و با مراجعه به مراجع ذیربط به ما اعلام شده که تمامی مراحلی که در ثبت سفارش فاز اول پشت سر گذاشتهایم را به طور مجدد باید تجربه کنیم. این امر ما را در پله اول قرار داده و مجدد درخواست ما از استان قم بدون کار کارشناسی به پایتخت ارجاع شده است. این اتفاقها انجام پروژهها را در ادامه مسیر دچار چندماه تاخیر خواهد کرد. وی بر این باور است که کشور در حال حاضر نیازمند چنین مجموعههایی برای عبور از شرایط تحریم است و اقتصاد نفت کشور با داشتن چنین مجموعههایی پررونق میشود.
وی درخصوص آثار نوسان ارز بر فعالیتهای توسعهای تصریح میکند: متاسفانه به دلیل نوسانات شدید در حوزه مدیریت کلان کشور این مجموعه دچار آسیب زیادی شده و با وجود تلاش این مجموعه برای ایجاد راهکار برای بحرانهای خارجی ازجمله تحریم، متاسفانه در مقابله با تهدیدات روزانه ارگانهای دولتی مثل بانک مرکزی، سازمان مالیات، گمرک، استاندارد و. . . هر روز خستهتر و ناتوانتر میشویم.
وی میافزاید: مجموعه کاسپین شیمی پاسارگاد که در حال احداث مدرنترین مجموعه پتروپالایشگاهی با قابلیت تولید بنزین؛ گازوئیل و قیر با خوراک میعانات گازی و نفت خام روزانه ۳۰ هزار بشکه است و با تلاش بسیار توانسته تجهیزات لازم را از شرکتهای بینالمللی اروپایی خریداری کند و به کشورهای همسایه منتقل کند؛ اما به دلیل موانع داخلی هنوز آنها به طور کامل وارد کشور نشده و به بهره برداری نرسیده است.
کرونا و قیمت نفت
در شرایط فعلی شیوع ویروس کووید-۱۹ برای جهش تولید و رونق در شرکتهایی نظیر شرکت ما که منعی برای فعالیتشان وجود ندارد با برنامهریزی و رعایت دستورالعملهای بهداشتی تلاش میکنند با دستیابی به بازارهای جدید صادراتی ضرر و زیان خود را به حداقل برسانند.
در همین حال پیشبینی وی از روند قیمتهای جهانی نفت این است که با توجه به انتخابات اخیر آمریکا که احتمالا سیاستهای این کشور را ملایمتر میکند و همچنین کشف اولیه واکسن کرونا، قیمت جهانی نفت به ثبات و تعادل بیشتری دست پیدا میکند. به نظر میرسد با کشف واکسن کرونا توسط چند کمپانی معتبر امیدهای بیشتری در بازارهای جهانی به وجود آورده که پیرو آن آسیبهای جدی که به انواع بازارها در یک سال گذشته واردشده احتمالا در سال ۲۰۲۱ جبران شود.
سایر اخبار این روزنامه
راهاندازی آزمایشی فاز نخست پالایشگاه تمام اتوماتیک
استقلال بدون سرمربی به مصاف پیکان میرود
آتش زیر خاکستر بهار عربی
خانههای مردم خوزستان زیرآب رفت
دریافت هزینههای اضافه در مدارس باید توجیه داشته باشد
کشف سرنخهایی از ترور
مسئولیت رژیم صهیونیستی درترور شهید فخریزاده
فهم جلال آلاحمد از غرب، سیاستزده بود