روزنامه ایران
1399/09/11
آب در خانه خوزستانیها
زهره افشار
خبرنگار
داستان آبگرفتگی معابرشهری، ورود آب به خانههای مردم و پس زدن فاضلاب در برخی شهرهای خوزستان از جمله اهواز و کارون با وجود قول مسئولان استان بر تکرارنشدن این مشکل از سرخوانده شد. هر چند شدت بارش ها در شهرهایی مانند ماهشهر در 30 سال گذشته بیسابقه گزارش شده است و مدیریت بحران خوزستان مجبور شد ادارات دولتی و بانکها را روز یکشنبه در 4 شهر خوزستان تعطیل کند تا از بار تردد کم شود، اما بدون شک زیرساختهای کلانشهر اهواز هنوز برای کنترل روان آب های ناشی از بارشهای حتی 10 میلیمتری هم با مشکلات جدی روبهرو می شود. بارشها که از شنبه شب در خوزستان شدت بیشتری گرفته بود در روز یکشنبه به اوج خود رسید و سبب آبگرفتگی در برخی شهرها مانند ماهشهر، بندر امام، شهر چمران و اهواز شد. برخی مناطق اهواز مانند کوی انقلاب، کوی علوی، کیانپارس، کوی فرهنگیان و کوت عبدالله و دیگر نقاط حاشیهای این کلانشهر در روزهای یکشنبه و دوشنبه با مشکلات بزرگی روبهرو بودند. هر چند از عصر روز یکشنبه نیروهای شهرداری و آب و فاضلاب کار تخلیه آب از منازل و معابر شهری و هدایت آب های سطحی را آغاز کردهاند اما دیروز کماکان تردد در برخی از این مناطق به سختی انجام میشد. البته «احمد باقری» قائم مقام آبفای اهواز اعلام کرد که امروز سهشنبه کار تخلیه آب از منازل و معابر به پایان میرسد. وی به «ایران» گفت: بارشها در صبح روز یکشنبه طبیعی بود اما در ساعت 17 تا 18 روز یکشنبه به یکباره ما شاهد حجم بالایی از بارش بودیم که شبکه فاضلاب توان تخلیه آن را نداشت. به گفته وی، روان آب حاصل از بارش 60 میلیمتری عصر یکشنبه اهواز حدود 12میلیون متر مکعب بود و این در حالی است که اگر فرض بگیریم 50 درصد آن باید از طریق شبکه فاضلاب تخلیه شود باید از شبکه فاضلابی که توان انتقال تنها 300 هزار متر مکعب را دارد انتظار داشته باشیم حجم 6 میلیون متر مکعبی بارش را انتقال دهد که عملی نیست. وی بار دیگر به نبود سیستم دفع آب های سطحی اهواز اشاره کرد و توسعه آن را از وظایف شهرداری خواند. وی گفت: هر چند تمام پمپ های تخلیه فاضلاب در روزهای شنبه و یکشنبه با تمام قدرت خود کار میکردند ولی حجم آب به قدری زیاد بود که انتظار ما رفع مشکل تا ظهر روز سهشنبه است.
زمان بحران آبگرفتگی کاهش یافت
در همین حال «امید بن عباس» مدیرکل مدیریت بحران استان خوزستان در پاسخ به پرسش «ایران» مبنی بر قول مسئولان استانی برای عدم تکرار مشکل آبگرفتگی در خوزستان تأکید کرد: آقای استاندار قول داده بودند که در صورت بارش مشابه سال قبل اجازه نخواهیم داد بحران طولانی شود که همین گونه هم شد. وی افزود: خوزستان در سیلاب سال گذشته حدود 10 روز با مشکل آبگرفتگی معابر و ورود آب به خانههای مردم درگیر بود در حالی که انتظار ما جمع کردن این مشکل ظرف 48 ساعت است. به گفته وی، بارش بندر امام با 183 میلیمتر در 30 سال گذشته بیسابقه بوده است. وی تصریح کرد: در شهرهای ماهشهر و بندر امام مشکلاتمان از اهواز بیشتر بود. وی خاطرنشان کرد: تا ظهر روز گذشته مشکل در 6 ناحیه شهرداری از 8 ناحیه شهرداری اهواز حل شده بود و فقط در برخی جاها مانند کوی علوی کماکان با مشکلات بزرگی روبهرو بودیم.
خوزستان میزبان بارشهای سیلابی
در همین حال «محمد سبزه زاری» مدیرکل هواشناسی خوزستان به «ایران» گفت: بیشتر حجم بارشهای خوزستان در 48 ساعته شنبه و یکشنبه مربوط به ماهشهر با 107 میلیمتر و اهواز با 80میلیمتر در داخل شهر بوده است. وی با اشاره به اینکه این شهرها عمدتاً در مناطق پست جغرافیایی هستند، افزود: به همین جهت روان آب حاصل از باران در این شهرها به جای تخلیه با مشکلاتی روبهرو میشود. به گفته وی، خوزستان از امروز سهشنبه و بویژه چهارشنبه باز هم باید منتظر بارشهای بیشتری باشد.
ورود سیلاب به 200 خانه در ماهشهر
ماهشهر، بندر امام و شهر چمران هم از جمله شهرهایی بودند که بهدنبال تداوم بارندگی در خوزستان با مشکلات بزرگی روبهرو شدند. «محسن بیرانوند» فرماندار ماهشهر به «ایران» گفت: متأسفانه حجم بارشها بیسابقه بود به گونهای که ما باید سه میلیون متر مکعب روان آب را مهار میکردیم و کنترل این حجم آب از ظرفیت های ما بیشتر بود. وی افزود: هرچند وضعیت در ماهشهر از شهر چمران و بندر امام بهتر بود اما متأسفانه در مجموع روان آب وارد 200 خانه شد که از همان ساعت اولیه کار تخلیه آب آغاز شد و خوشبختانه امروز صبح سهشنبه مشکلی در این زمینه نداریم. وی تأکید کرد: با تخلیه آب خانهها و بازگشایی معابر از امروز کار بررسی خسارتها آغاز شده است.
افزایش ذخایر سدهای خوزستان
در همین حال «غلامرضا شریعتی» استاندار خوزستان در خصوص مشکل پیش آمده گفت: در صورت عدم بارندگی مجدد در بندر ماهشهر حداقل تا 80 درصد مشکلات شهر چمران تا صبح امروز سهشنبه رفع می شود.
وی با اشاره به بارندگیهای اخیر گفت: با ورود توده سودانی طی چند روز اخیر به استان شاهد بارندگیهایی در بخشهای بالا دست استان بودیم که برآورد شده به واسطه این بارشها طی ۵ روز آینده ذخیره آبی سدهای استان را به میزان ۳ میلیارد متر مکعب تأمین کند. وی افزود: پیش از این بارندگیها، ۹.۹ میلیارد متر مکعب ذخایر پشت سدهای ما خالی بوده که با بارندگیهای اخیر برآورد شده تا میزان ۳.۲ میلیارد متر مکعب ذخایر سدها تأمین شود.
استاندار خوزستان گفت: در پایین دست سدها هم شاهد بارندگیهای بسیاری بودیم و با توجه به پیشبینیها، از ابتدا نگران بارندگیها و شرایطی که در مباحث میان حوضهای پیش خواهد آمد، بودهایم. وی عنوان کرد: در طول 48 ساعت شنبه و یکشنبه شهرستان ماهشهر بارشی بیش از 170 میلیمتر را به خود دیده که با توجه به پیشبینیهای بارشی در حدود ۹۵ الی ۱۰۰ میلیمتر اداره هواشناسی، شاهد میزان بیشتر بارندگی در این شهرستان بودهایم.
شریعتی بیان کرد: در شهر ماهشهر مشکل چندانی وجود نداشته اما در شهر چمران و بندر امام خمینی(ره) بهدلیل بالا بودن حجم آب و عدم پاسخگویی سیستمها به این حجم از آب یا نبود سیستم جمعآوری آبهای سطحی با مشکلاتی روبهرو شدیم.
استاندار خوزستان با اشاره به اعزام معاونت عمرانی استانداری و مسئولینی از شرکت آب و فاضلاب استان و سایر دستگاهها به بندر ماهشهر گفت: با اقدامات جدی صورت گرفته از طرف شرکت پتروشیمی، اداره بندر و همچنین کمکهای خوبی که از طرف استان ارسال شده باعث دفع بهتر آبها شد.
وی افزود: در صورتی که طبق پیشبینیهای صورت گرفته شاهد بارندگی مجدد نباشیم، حداقل تا ۸۰ درصد مشکلات شهر چمران تا صبح سهشنبه رفع خواهد شد و عمده آبهای جمع شده دفع خواهد شد.
نیم نگاه
مدیر کل مدیریت بحران استان خوزستان : این استان در سیلاب سال گذشته حدود 10 روز با مشکل آبگرفتگی معابر و ورود آب به خانه های مردم درگیر بود در حالی که انتظار ما جمع کردن این مشکل ظرف 48 ساعت است . بارش بندر امام با 183 میلیمتر در 30 سال گذشته بی سابقه بوده است
استاندار خوزستان : در شهر ماهشهر مشکل چندانی وجود نداشته اما در شهر چمران و بندر امام خمینی (ره) به دلیل بالا بودن حجم آب و عدم پاسخگویی سیستم ها به این حجم از آب یا نبود سیستم جمع آوری آب های سطحی با مشکلاتی روبه رو شدیم
سایر اخبار این روزنامه
# من - ماسک - میزنم
سازوکارهای بانکی و پولی منطقهای ایجاد کنیم
شهر خودرو در تسخیر ارتش سرخ
جزئیات تازه از ترور دانشمند ایرانی
ورود تجارت به اتاق شیشهای
اکثر زیرساختها در دولت روحانی بهبود پیدا کرد
8 میلیارد دلار برای تأمین کالاهای اساسی
محتوای آموزشی را از دست شرکتهای تجاری بیرون بیاوریم
هوای تازه در اکران آنلاین
درهای این فروشگاه همیشه باز است
آب در خانه خوزستانیها
بایدن را مجاب کنید به برجام برگردد
تحول دیجیتال در اقتصاد
ترور ارتباطی با مذاکره ندارد
مقاومت جمعی در برابر کرونا