دردسرهای رساندن واکسن کرونا به کشور

آرمان ملي: بالاخره رديابي بيماران کرونا مثبت از طريق تلفن همراه عملي شد و ستاد ملي کرونا با همکاري دو وزارتخانه، از هفته گذشته اقدام به رديابي بيماران کرونايي مي‌کنند و نتيجه اين اقدام را در چند روز گذشته مي‌توان در صحبت‌هاي فرمانده ستاد مقابله با کرونا در تهران جست‌وجو کرد، عليرضا زالي گفته: «فقط 20 درصد اين افراد قرنطينه را رعايت مي‌کنند و 73 درصد نقض قرنطينه مي‌کنند.» اين آمار در شرايطي بسيار نگران کننده است که با جهش‌هاي ويروس کرونا، هر فرد مبتلا به کوويد19 در صورت نزدن ماسک مي‌تواند حدود 10 نفر را در روز به اين ويروس مبتلا کند. از سوي ديگر بيش از 60 درصد از افرادي که ناقض قرنطينه‌اند، از کسبه و کارگراني هستند که مجبورند، براي فرار از اخراج از محل کار يا کسب روزي، در اتوبوس و مترو حاضر شوند و در محل کارشان سرماخوردگي را بهانه مي‌کنند. عليرضا زالي اين افراد را به «بمب ساعتي» تشبيه کرده که در تهران پرسه مي‌زنند و مي‌توانند جان هزاران نفر را تهديد کنند، او همچنين معتقد است که «مطالعات ما در تهران نشان مي‌دهد هر فردي که به بيماري آلوده باشد هفت نفر را که اغلب افراد نزديک به فرد در منزل و يا محل کار هستند آلوده کند. يعني هفت تا 10 نفر از اطرافيان فردي که کرونا مثبت است بايد در طرح رديابي شوند.»
هر 6 ثانيه يک کرونا مثبت
زماني‌که توصيفات زالي را در کنار آمار روزانه وزارت بهداشت قرار مي‌دهيم، آن زمان آمار «در هر شش ثانيه يک نفر در ايران به کرونا مبتلا مي‌شود» تعجب برانگيز نخواهد بود. طبق آخرين آمار وزارت بهداشت، از دوشنبه (10 آذر) تا سه شنبه (11 آذر) 13هزار و 881 مورد جديد کوويد19 در کشور شناسايي شد و 382 نفر جانشان را از دست دادند. 5840 نفر از بيماران مبتلا به کوويد19 در وضعيت شديد اين بيماري تحت مراقبت قرار دارند.
رابطه آلودگي هوا و کرونا


در اين بين محسني بندپي، استاندار تهران از سير نزولي پذيرش بيماران کرونايي در بيمارستان‌هاي تهران خبر مي‌دهد و معتقد است که «مهم نيست که همه جا را تعطيل کنيم و تعداد بيماران پايين بيايد، بايد فعاليت ادامه داشته باشد و با افزايش آگاهي و شناسايي بيماران بتوانيم مديريت اين بيماري را محقق کنيم.» اما همزمان يک عضو شوراي شهر تهران از مرگ و بستري در مناطق پايتخت که دچار آلودگي هوا هستند، ابراز نگراني شديد کرد. به گفته شهربانو اماني، «نتايج ارتباط آلودگي هوا با کرونا نشان داده که افزايش يک ميکروگرم در مترمربع در ذرات 2.5 PM با افزايش هفت درصدي مرگ ناشي از کرونا همراه خواهد بود که در مقالات مشابه اين مقدار به 8 و 9 درصد افزايش پيدا کرده است. در مطالعه‌اي که به کمک دانشگاه علوم پزشکي تهران و دانشگاه شريف انجام شده نشان مي‌دهد در مناطقي که آلودگي از لحاظ ذرات معلق بيشتر بوده، تعداد مرگ و بستري ناشي از کوويد 19 نيز بيشتر گزارش شده است.»
آماده‌سازي دو فرودگاه
طي چند وقت اخير بيشتر کشورهاي جهان در حال تدارک امکاناتي هستند که بتوانند بعد از خريد واکسن ها آنها را سالم به مشتري‌ها تحويل دهند و فرودگاه‌هاي جهان اکنون درگير ساخت موقت انبارهايي مي‌شود که بتوانند واکسن‌ها را نگهداري کنند. با اين وجود احتمال خريدن واکسن کرونا از سوي ايران، هنوز فرودگاه بين‌المللي امام خميني (ره) به اين امکانات مجهز نيست. آن‌طور که اعلام شده است واکسن هاي کروناي ساخت 2 شرکت تاييد شده بايد در دماي نزديک به يخ زدگي نگهداري شوند و براي همين، حمل درست آنها به کار سخت دولت ها تبديل شده است. بر اساس بررسي تازه انجمن باربري هوايي تنها 15 درصد اعضاي صنعت هوايي براي انتقال واکسن‌ها در دماي نزديک به منفي 70 درجه سانتيگراد آمادگي دارند. روز گذشته معاون حمل و نقل وزير راه و شهرسازي گفت: « در يکي از فرودگاه‌ها اقدامات مربوط به تجهيز انبارها براي نگهداري واکسن کوويد 19 آغاز شده و به کمک دو ايرلاين، آماده تحويل و انتقال واکسن‌ها به کشور مي‌شويم.» شهرام آدم نژاد افزود: در صورت تصميم کشور براي خريد و واردات واکسن، قسمت عمده کار، انتقال آن به داخل کشور خواهد بود که عمليات لجستيک آن به معناي حمل، نگهداري و تحويل به گيرنده يعني وزارت بهداشت، مهمترين قسمت کار است. وي با بيان اينکه مراحل آماده سازي حداقل 20 روز طول مي‌کشد، گفت: هواپيماي کارگو مي‌توانند محموله واکسن کرونا را جابه‌جا کنند، البته هنوز زمان اولين پرواز مشخص نيست، اما اکنون به کمک دو ايرلاين، آماده تحويل و انتقال واکسن‌ها به کشور مي‌شويم.