«تراورس» به ریل خدمت بازگشت

سرویس جامعه جوان آنلاین: استان البرز، مقصد یازدهمین سفر استانی رئیس قوه قضائیه، بود. این سفر در دی ماه سال گذشته انجام شد. دستور رئیس قوه قضائیه برای ایجاد شورای حل اختلاف بخش‌های تولیدی به منظور حل مشکلات تولید‌کنندگان و رسیدگی به واگذاری شرکت تراورس از مهم‌ترین موضوعات و مصوبات سفر استانی یازدهم رئیس قوه قضائیه بود.
نجات تراورس در نتیجه سفر به البرز
به گزارش مرکز رسانه قوه قضائیه، در جریان جلسه روز پنج‌شنبه پیگیری مصوبات سفر استانی به البرز، رئیس کل دادگستری استان البرز در ارتباطی تصویری به ارائه گزارش عملکرد در این زمینه پرداخت. در این جلسه غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی دستگاه قضا نیز با اشاره به دستور رئیس قوه قضائیه مبنی بر پیگیری وضعیت واگذاری شرکت تراورس در حاشیه سفر به استان البرز، از قطعی شدن حکم شعبه ۲۱ دادگاه حقوقی تهران خبر داد. طبق حکم این شعبه، قرارداد واگذاری «شرکت تراورس» در استان البرز به شرکت امیرمنصور آریا ابطال و این شرکت با پیگیری‌های قوه قضائیه به بیت‎المال بازگردانده شده‌است.
شرکت خدمات مهندسی خط و ابنیه فنی راه آهن (تراورس) یکی از واحد‌های تولیدی است که به اذعان مدیرعامل آن، پیرو سفر ۱۲ دی ماه سال گذشته آیت‌الله رئیسی به استان البرز، از خطر حتمی ورشکستگی نجات یافت. در جریان سفر استانی رئیس قوه قضائیه به البرز، تعدادی از تولیدکنندگان و صنعتگران که با مشکلات مختلفی دست و پنجه نرم می‌کردند با آیت‌الله رئیسی دیدار و گفتگو کردند. یکی از افراد حاضر در آن جلسه، مدیرعامل شرکت خدمات مهندسی خط و ابنیه فنی راه آهن (تراورس) بود که در آن روز‌ها در آستانه ورشکستگی کامل قرار داشت.


سازنده ۷۰ درصد شبکه ریلی کشور
شرکت خدمات مهندسی خط و ابنیه فنی راه آهن (تراورس) بزرگ‌ترین شرکت اقماری راه آهن جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۳۷۱ تأسیس و در راستای اصل ۴۴ قانون اساسی، در اردیبهشت ماه سال ۱۳۸۹ به بخش خصوصی واگـذار شد.
فلسفه وجودی شرکت تراورس، کمک به توسعه و نگهداری راه آهن و تولید انواع تراورس اعم از چوبی و بتنی، روسازی، زیرسازی و بازسازی خطوط ریلی و همچنین نگهـداری از خطوط و ابنیه فنی موجود در شبکه راه آهن سراسری کشور است.
جالب اینکه متخصصین حوزه حمل و نقل ریلی، زیر‌ساخت راه‌آهن کشور را در اختیار شرکت تراورس می‌دانند. طبق گفته مصطفی معینی، رئیس هیئت‌مدیره و مدیرعامل شرکت خدمات مهندسی خط و ابنیه فنی راه‌آهن (تراورس)، این شرکت، یک مجموعه تولیدی، خدماتی و پشتیبانی با سابقه طولانی در زمینه ساخت، توسعه و احداث شبکه ریلی درون و برون‌شهری بوده که در زمینه نگهداشت، تعمیر و بهره‌برداری از شبکه ریلی راه آهن جمهوری اسلامی ایران و مترو‌های کلانشهر‌ها فعالیت دارد. شرکت تراورس با داشتن حدود ۵ هزار و ۵۰۰ نفر پرسنل متخصص و متعهد و با تجربه به طور مستقیم و حدود ۵۰۰ نیرو به طور غیرمستقیم و مجموعاً ۶ هزار نفر در بیشتر نقاط کشور که شبکه ریلی وجود دارد مشغول خدمت‌رسانی بوده‌است که با خصوصی‌سازی معیوب عملاً به ورشکستگی رسیده‌است.
در واقع فعالیت اصلی شرکت بخش روسازی و ماشین‌آلات انحصاری و تخصصی ریلی است و نزدیک به ۷۰ درصد از شبکه ریلی که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در کشور ساخته شده، توسط شرکت خدمات مهندسی خط و ابنیه فنی راه‌آهن انجام شده‌است. ضمن اینکه نگهداری حدود ۶۰ درصد از شبکه ریلی کشور هم در اختیار این شرکت است.
تعلیق تراورس با اختلاس ۳ هزار میلیاردی
پروژه‌های مختلفی مانند راه آهن اصفهان - شیراز، کرمان - زاهدان، خط دوم راه آهن تهران - مشهد، راه آهن بافق - مشهد، ابر پروژه‌های ریلی راه‌آهن قزوین - رشت، راه آهن مراغه - ارومیه که در سال‌های اخیر به بهره‌برداری رسید و بازسازی مسیر ریلی صعب‌العبور تهران - جنوب توسط این شرکت انجام شد. این شرکت در حال حاضر هم در پرو‌ژه‌های بزرگ و مهم همچون راه‌آهن زاهدان به چابهار، خط دوم راه آهن اهواز- اندیمشک به طول ۱۴۰ کیلومتر و همین‌طور راه آهن یزد - اقلید و بازسازی بخشی از مسیر ریلی تهران - یزد - بافق به کرمان فعالیت می‌کند. در حوزه قطار درون شهری نیز مترو خط تهران - کرج - گلشهر، مترو کرج - هشتگرد، مترو مشهد و مترو اصفهان توسط شرکت تراورس انجام شده‌است.
این شرکت دولتی که قدمتی حدوداً ۳۰ ساله دارد، اردیبهشت ماه سال ۱۳۸۹ و در راستای اجرای قانون اصل ۴۴ قانون اساسی به بخش خصوصی (گروه امیرمنصورآریا) واگذار می‌شود.
گروه امیر منصور آریا و مدیر آن شخص مه آفرید امیر خسروی از سال ۹۰ درگیر پرونده فساد بزرگی معروف به اختلاس ۳ هزار میلیاردی می‌شوند و به تبع این اتفاق، شرکت تراورس نیز در حالت تعلیق و بلاتکلیفی قرار می‌گیرد.
مشکلات تراورس تا سال ۹۸ ادامه پیدا می‌کند تا مدیرعامل شرکت در دیدار با آیت الله رئیسی در جریان سفر استانی به البرز دیدار می‌کند. مدیر تراورس در آن دیدار مشکل اصلی سال‌های اخیر این مجموعه بزرگ را اینگونه بیان می‌کند: «سهامدار ما نتوانسته است بدهی‌های خود را به سازمان خصوصی‌سازی بدهد و شرکت در حالت بلاتکلیفی قرار دارد. یا سهامدار باید بدهی‌هایش را به سازمان خصوصی‌سازی بدهد یا این شرکت دوباره از طریق شرایط قانونی واگذار شود.»
تصاحب تراورس با کمتر از یک ششم قیمت
رئیس قوه قضائیه پس از استماع اظهارات مدیر این شرکت و با توجه به اینکه ۹۵ درصد سهام این مجموعه به گروه امیر منصور آریا واگذار شده‌بود، به معاون اول قوه قضائیه که متمرکز بر پرونده امیر منصور آریا بود، دستور می‌دهد تا مسئله مورد پیگیری قرار گیرد. در پی دستور رئیس دستگاه قضا، اقدامات قضایی جهت حل مشکلات این مجموعه تولیدی ۶ هزار نفره آغاز و پرونده‌ای به جریان می‌افتد. خوشبختانه اکنون واگذاری مسئله‌دار شرکت خدمات مهندسی خط و ابنیه فنی راه‌آهن (تراورس) ابطال شد و این شرکت ۲۴ هزار نفری (با احتساب حداقل عائله کارکنان) به دولت بازگشت. شرکت تراورس در سال ۸۹ از طریق سازمان خصوصی‌سازی به شرکت آهن و فولاد لوشان که مالک آن امیر منصور آریا (مه آفرید خسروی) بود، به قیمت حدود ۱۲۳ میلیارد تومان واگذار شد. گروه آریا از مجموع این مبلغ در ابتدا صرفاً ۸ میلیارد تومان پرداخت می‌کند و از مجموع ۲۰ قسط بعدی نیز تنها سه قسط را می‌پردازد. یعنی مجموع پرداختی آن‌ها به سازمان خصوصی‌سازی به حدود ۲۰ میلیارد تومان می‌رسد.
جالب آنکه بخشی از اختلاس ۳ هزار میلیاردی گروه امیر منصور آریا و تسهیلات دریافتی با استفاده از اعتبار همین شرکت بزرگ و معروف صورت گرفته‌بود. هم اکنون در کل ایران ۱۳ جرثقیل لوکوموتیو دار وجود دارد که این ۱۳ جرثقیل نیز در اختیار شرکت تراورس است. پس از ماجرای اختلاس و اجرای حکم امیرمنصور آریا، وضعیت این شرکت بلاتکلیف ماند و تا ماه‌ها حقوق کارگران پرداخت نشد.
همین امر موجب شکل‌گیری اعتراضات کارگری شد و در بسیاری موارد راه آهن مجبور بود که حقوق کارگران و کارمندان این شرکت واگذار شده را پرداخت کند، حال آنکه خدمات شرکت هم در حالت تعلیق و نیمه تعطیل قرار داشت!