روزنامه ابتکار
1399/09/16
سیونهمین جشنواره فیلم فجر چگونه برگزار میشود؟ سیمرغ ها در قفس کرونا
سید محمدمهدی طباطبایینژاد، دبیر سیونهمین جشنواره فیلم فجر، در نشستی مجازی به تشریح جزییات برگزاری این رویداد پرداخت.نشست رسانهای سیونهمین جشنواره فیلم فجر، عصر شنبه ۱۵ آذرماه با حضور سیدمحمدمهدی طباطبایینژاد دبیر جشنواره و مسعود نجفی مدیرکل روابط عمومی سازمان سینمایی برگزار شد.
به گزارش مهر، طباطبایینژاد در ابتدای این نشست که بهصورت مجازی و با کیفیت نهچندان مناسب برگزار شد، ضمن گرامیداشت یاد هنرمندان درگذشته سینمای ایران بهواسطه ابتلا به کرونا و دیگر پیشکسوتان درگذشته صحبتهای خود را آغاز کرد.
وی افزود: به واسطه همهگیری کرونا رویدادهای سینمایی در همه دنیا با چالشهای بسیاری همراه بود. ستاد جشنواره فجر هم مثل همه جای دنیا با این محدودیتها مواجه بود و رایزنیهای بسیاری درباره گزینههای پیش رو با فعالان حوزه سلامت و هنرمندان فعال سینما مطرح شد.
دبیر جشنواره ادامه داد: استحضار دارید زمانی که بیماری کرونا در دنیا شروع شد، جشنوارهها به اعتبار تصمیماتشان رویکردهای متفاوتی داشتند. برخی شکل آنلاین رو انتخاب کردند که در کشور ما هم جشنواره کودک و یا فیلم کوتاه تهران و سینما حقیقت بخشی به صورت آنلاین برگزار کردند.
طباطبایینژاد ادامه داد: انتخاب بهترین گزینه برای فجر انتخاب دشواری بود. از طرفی اولویت ما حفظ سلامت و عافیت همکاران سینما بود و از سویی جشنواره فجر نقطه امید است. ما به مردم میگوییم در خانه بمانید. محصول مصرفی او را هنرمندان باید تولید کنند. خیلی از فیلمهای در دست تولید، به دلیل کرونا به تعویق افتادند و برخی متوقف شدند و با چالشهای مالی روبهرو شد. این شرایط همه دست به دست هم داد تا تصمیم نهایی گرفته شود.
سادهترین تصمیم تعطیلی جشنواره بود
وی افزود: سادهترین تصمیم برای ما تعطیلی جشنواره بود اما نمیدانستیم آیا این تصمیم، بهترین تصمیم هم هست یا نه؟
دبیر جشنواره فجر تاکید کرد: گفتگوهای متعدد شد و در نهایت به این جمعبندی رسیدیم. ما در مرحله اول جشنواره را به دلیل رعایت سلامت همکاران، فقط برای داوران بخشهای مختلف برگزار خواهیم کرد. یعنی اگر امروز تصمیم به برگزاری اختتامیه بگیریم جشنواره هیچ اکرانی نخواهد داشت و فقط داوران فیلمهای داوری میکنند و سیمرغها اهدا خواهد شد.
وی افزود: اگر در روزهای پیش رو وضعیت سلامت رو به بهبودی برود، اولین گزینه ما این است که آثار کاندیدای هیات داوران به عنوان فیلمهای برگزیده برای مخاطب اهالی سینما و اصحاب رسانه و در مراحل بعد در صورت بهبود در سینماهای مردمی و با رعایت پروتکلها اکران شود.
طباطبایینژاد گفت: خیلی از جشنوارههای جهانی هم که امروز فراخوان دادهاند شکل دقیق برگزاری را موکول به آینده کردهاند مثل جشنواره برلین. چارهای هم جز این نیست و ما هم مثل باقی رویدادها عمل کردیم. جشنواره در موعد مقرر برگزار میشود و در روز ۲۲ بهمن همه برگزیدهها اعلام میشوند. اگر تا ۱۲ بهمن شرایط برای اکران اهالی سینما و اصحاب رسانه فراهم شد، در شکل کاملاً رعایت شده فیلمهای برگزیده و منتخب اکران خواهد شد. اگر شرایط بهتر شد، عموم مردم هم با رعایتهای بهداشتی میتوانند فیلمها را ببینند.
همه آثار متقاضی در بخش سودای سیمرغ داوری میشوند
سید محمدمهدی طباطبایینژاد دبیر سی و نهمین جشنواره فیلم فجر در ادامه این نشست با اشاره به ویژگیهای این دوره جشنواره بر اساس فراخوان جشنواره به حضور فیلمهای اول فیلمسازان در بخش سودای سیمرغ اشاره کرد و گفت: بر اساساً فراخوان هیات داوران تمام آثار واجد شرایط حضور در جشنواره، اعم از فیلمهای حرفهای و فیلم اول کارگردانان را در همه بخشها مورد داوری قرار میدهد.
وی همچنین اظهار کرد: در این دوره هیات داوران این بخش از میان فیلمهای مستند بلند (بالای ۷۰ دقیقه) حاضر در چهاردهمین جشنواره فیلم مستند سینماحقیقت، یک فیلم را به عنوان اثر برگزیده معرفی خواهند کرد و همچنین هیات داوران بخش فیلمهای کوتاه از میان فیلمهای کوتاه حائز شرایط (۳ تا ۱۵ دقیقه) حاضر در سی و هفتمین جشنواره فیلم کوتاه تهران، یک فیلم را به عنوان اثر برگزیده معرفی خواهند کرد.
فعلاً تنها نمایش فیلم برای داوران است
طباطبایینژاد درباره اصرار به برگزاری جشنواره در شرایط کرونایی گفت: جشنواره فجر آثار یک سال تولید شده سینمای ایران را در اختیار داوران قرار میدهد و داوران ۲۷ سیمرغ را در بخشهای مختلف به آثار اهدا خواهد کرد. جشنواره با حفظ اولویت سلامت سینماگران و مخاطبان برای هیئت داوران برگزار میشود. گام دوم این است که اگر ما بر اساس پروتکلها، توانستیم فیلمها را برای سینماگران و رسانهها نمایش دهیم، آثار کاندیدا شده داوران را برای این طیف نمایش خواهیم داد. گام سوم این است که از ۱۲ بهمن با رعایت پروتکلها فیلمها را برای مردم هم نمایش دهیم.
وی بار دیگر تاکید کرد: در حال حاضر، در گام اول و نمایش فیلمها برای داوران قرار داریم.
ما میتوانیم در یک زیست متناسب با شرایط کرونا، وضعیت معیشت و کار فرهنگی خود را امتداد دهیم. کسی نمیتواند بگوید کرونا چه روزی از بین خواهد رفت. مهم این است که ما بتوانیم در این شرایط خود را وقف دهیم و بهترین گزینه را بیابیم. تعطیلی جشنواره سادهترین گزینه بود و بهترین گزینه نبود. شرایط بهار هم با توجه به مصادف شدن با ماه مبارک رمضان و ایام انتخابات، برپایی جشنواره کار سادهای نبود. همه این موارد را به طور دقیق مورد بررسی قرار دادیم و همه گزینهها معایب و محاسنشان درج شد و علت تاخیر انتشار فراخوان جشنواره سی و نهم، مطالعه و رایزنیهای فراوان و جمعآوری همه پیشنهادها بود. اکثر دوستان ما هم اتفاق نظر داشتند که این گزینه میتواند منطقیترین گزینه باشد.
دبیر جشنواره درباره بودجه جشنواره هم گفت: بودجه جشنواره کاهش یافته و تمام تلاش ما این است که هزینهها در پایینترین حد باشد. تلاش خواهیم کرد امسال جشنواره و گفتوگو درباره آثار سینمای ایران را از طریق صداوسیما و پلتفرمها رونق دهیم تا اگر نشست خبری نداریم در برنامههایی که توسط پلتفرمها تدارک دیده میشود درباره آثار جدید سینمای ایران گفتوگو کنند.
آمار فیلمهای متقاضی؛ بین ۴۰ تا ۵۰ فیلم
وی درباره تعداد آثار حاضر گفت: پیشبینی ما برای بخش سودای سیمرغ بین ۴۰ تا ۵۰ فیلم متقاضی است که آمار دقیق آن بعد از تقاضای آثار اعلام میشود. براساس پروانههای ساخت مجموع فیلمها میتواند بین ۴۰ تا ۵۰ فیلم باشد.
در بخش بعدی طباطبایینژاد درباره تقلیل جشنواره به یک جشنواره دانشجویی با روش فعلی گفت: از گفتوگو با سینماگران به این نتیجه رسیدیم که فیلمسازی که از سال گذشته درگیر تولید اثرش بوده و درباره اثرش سکوت مطلق پیش میآید، این از نظر امید و روحیه برای اهالی سینما و فیلمسازان مناسب نیست. اینکه جشنواره محدود به اجرا درمیآید، خب همه ما شکوه جشنواره فیلم فجر را آرمانی میبینیم. اینطور نبینیم که شکل فعلی تحقیر جشنواره است. باید بپذیریم که شرایط کرونایی ما را به این سمت برده. جشنواره یک چراغ پرنور بوده و ما تلاش میکنیم که این چراغ خاموش نشود. این یک مدل است و باید با زیست کرونایی کنار بیاییم.
برگزاری آنلاین جشنواره فجر کاملاً منتفی است
وی درباره منتفی بودن بخش آنلاین جشنواره هم گفت: برپایی جشنواره فیلم فجر، به صورت آنلاین ممکن نیست. در این زمینه هم فکر شده بود اما این تضمین وجود ندارد فیلمی که در سامانهها به نمایش دربیاید، به سرقت نرود. این یک ریسک نامعقول برای فیلمهای سینمایی بلند در ایران است.
دبیر جشنواره درباره نمایش فیلم برای اهالی رسانه گفت: اگر شرایط فراهم شد و به شیوه دوم رسیدیم، اهالی رسانه از ۱۲ بهمن در برج میلاد آثار جشنواره را خواهند دید.
طباطبایینژاد درباره احتمال افت اعتبار جوایز جشنواره فجر همه ما شرایط امروز جامعه را میدانیم. شما از میدان راهآهن تا تجریش میروید، دهها مغازه تعطیل است. واقعاً این بحث نیست که اعتبار جشنواره و جوایز آن کاسته شود. تا سالها خاطرات سال کرونایی را برای کودکان خود و نسلهای بعد تعریف خواهیم کرد. مهم این است که تصمیم به برگزاری جشنواره گرفتهایم.
مذاکره با ویاودیها برای پوشش جشنواره
طباطبایینژاد درباره نقش سامانههای ویاودی در پوشش جشنواره هم گفت: با سامانه نمایش درخواستی گفتوگوهایی را داشتهایم که برنامههایی متناسب با سینمای ایران و زندهکردن خاطرات جشنواره فیلم فجر از طریق سامانهها ارائه شود. پیشنهاداتی هم برای ارائه کار مشارکتی با صداوسیما ارائه شده و این دو حوزه منافاتی با یکدیگر ندارد و مخاطبان خاص خود را دارد. هر دو حوزه میتوانند در کنار سینمای ایران قرار بگیرند. این دو رسانه میتوانند خلاء امسال جشنواره را پر کند. در گذشته، شور و نشاط اکران فیلم در سینماهای مردمی، حذف شده اما مخاطبانش همچنان هستند و ما سعی میکنیم جذابیت جشنواره حذف نشود.
دبیر جشنواره در ادامه اظهار کرد: ممکن است امسال جایزه سیمرغ زرین بهترین فیلم از نگاه ملی (جایزه سردار شهید سلیمانی) به یک فیلم مستند یا کوتاه داده شود و قرار است بر اساس فراخوان این جایزه مثل سالهای پیش به فیلمهای بخش سودای سیمرغ اختصاص داده نشود.
وی در بخش پایانی این نشست خبری مجازی افزود: امسال طبق روال هر ساله سیمون سیمونیان مسئول دبیرخانه جشنواره و مسعود نجفی مدیر روابط عمومی جشنواره پاسخگوی مخاطبان و اهالی سینمای ایران و آماده همکاری با آنها خواهند بود.
دبیر جشنواره در پایان گفت: امیدوارم جشنوارهای در خور شان سینمای ایران با توجه به شرایط برگزار کنیم امیدوارم این یکی از خاطرهانگیزترین سالهای جشنواره فیلم فجر باشد و سینمای ایران همچنان جاندار به فعالیت خود ادامه دهد.
سایر اخبار این روزنامه
ژوبین صفاری
بر مدار انحصار
مجلس تغییر شیوه توزیع یارانه بنزین را در دستور کار دارد
بازی یارانهای اصولگرایان در انتخابات 1400
سیونهمین جشنواره فیلم فجر چگونه برگزار میشود؟
سیمرغ ها در قفس کرونا
بایدن به همراه شرکای اروپایی به دنبال توافق جدید هستند؟
برجام در هزار توی شرط و شروطها
«ابتکار» راه های جبران کسری بودجه در سال گذشته را بررسی کرد
دست دولت در جیب نوسان بازارها؟
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا اعلام کرد
واکنش مولاوردی به حکم دادگاه بدوی:
به دادگاه تجدید نظر شکایت میکنم
همتی:
مهلت تسویه بدهی تولیدکنندگان تا پایان امسال تمدید شد
با حکم نماینده ولی فقیه
حجتالاسلام علی محمدیسیرت نماینده رهبر انقلاب در سپاه قدس شد
معاون اقتصادی رئیس جمهوری تشریح کرد
چهار تصمیم جدید اقتصادی در ستاد ملی مدیریت کرونا
نوبخت:
نمکی:
برگهای برندهای برای دنیا رو خواهیم کرد