دفاع عالی از مجلس

سرویس سیاسی جوان آنلاین: دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی در واکنش به برخی حاشیه‌سازی‌ها درباره تصویب قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها، ضمن تأکید بر این نکته که این قانون مسئله خاصی به زیان مصالح ملی ایجاد نخواهد کرد، از برخی جریان‌های سیاسی خواست مصالح و منافع ملی را قربانی اغراض و منافع گروهی و جناحی خود نکرده و پیام و آدرس غلط به دشمنان منتقل نکنند.
پس از طرح دوفوریتی مجلس شورای اسلامی که با هدف الزام طرف‌های برجام به اجرای تعهدات از طریق کاهش برخی تعهدات هسته‌ای ایران در برجام تصویب و به تأیید شورای نگهبان رسید، برخی جریانات سیاسی اصلاح‌طلب و نزدیک به دولت، ضمن هجمه گسترده به مجلس، خانه ملت را فاقد اهلیت برای ورود به این پرونده (برجام) دانستند و ادعا کردند که هر تصمیمی درباره برجام باید در بالاترین نهاد امنیتی کشور، یعنی شورای عالی امنیت ملی اتخاذ شود. به موازات این هجمه رسانه‌ای برخی دولتمردان نیز کوشیدند این شبهه را ایجاد کنند که اقدام مجلس به روابط دیپلماتیک ایران با دیگر کشور‌ها آسیب می‌رساند و در آخرین موضع‌گیری رئیس جمهور پنج‌شنبه گذشته در اظهارنظری کنایه‌آمیز به مجلس گفت: «هیچ عجله نکنیم برای اینکه می‌خواهیم مسئله‌ای را حل کنیم. هول نشویم اشکال ندارد اگر دولت موفقیت به دست آورد کاملاً این موفقیت را تقدیم شما می‌کند. اصلاً غصه این را نخورید که این دولت مسائل را تمام و حل می‌کند، خیر، شما حل کنید.»
دیروز، اما دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی در بیانیه‌ای به همه این ابهامات پایان داد و تأکید کرد این مصوبه در تعامل مجلس، دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی و وزارت خارجه تدوین شده است.
استقبال شورا از مصوبه مجلس


در این بیانیه آمده است: حدود دو ماه قبل، ریاست محترم مجلس شورای اسلامی کلیات طرحی را که جمعی از نمایندگان محترم مجلس ارائه و مراحلی از آن نیز طی شده و طراحان نیز بر فوریت تصویب آن اصرار داشتند، در یکی از نشست‌های شورای عالی امنیت ملی برای آگاهی اعضا ارائه کردند. شورا نیز ضمن استقبال از اصل موضوع و احترام به حق نمایندگان محترم مجلس در ارائه و تصویب طرح‌های مورد نظر، ملاحظاتی را نسبت به جوانبی از موضوع جمع‌بندی و مورد تصویب قرار داد که پس از طی مراحل نهایی به عنوان مصوبه شورا ابلاغ شد. در این مصوبه همچنین از مجلس شورای اسلامی خواسته شده بود در بررسی و تدوین نهایی طرح با دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی و وزارت امور خارجه نیز تعامل و همفکری شود. در چارچوب اجرای مصوبه شورای عالی، نمایندگان ریاست محترم مجلس و کمیسیون امنیت ملی مجلس در چند مرحله رایزنی‌ها و ارجاعاتی به دبیرخانه داشتند که ملاحظات دبیرخانه را دریافت کردند و در اغلب موارد، مورد توجه قرار دادند.
مجلس ملزم به اخذ موافقت از دبیرخانه شورای عالی امنیت نبود
این بیانیه می‌افزاید: در مراحلی نیز برخی نگرانی‌های طبیعی و متعارف برای دبیرخانه مطرح بود که با پیگیری از مراجع ذی‌ربط مرتفع شد. مراحل مختلف تدوین این طرح تا تصویب نهایی آن بر اساس روال و مقررات متعارف و قانونی مجلس انجام شده و دبیرخانه دخالتی در آن نداشته است. دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی می‌افزاید: روشن است که مجلس محترم نیز الزامی برای اخذ موافقت دبیرخانه و دستگاه‌های دیگر مگر آنچه در چارچوب قانون اساس و شرع مقدس، رعایت آن توصیه شده و توسط شورای محترم نگهبان مورد نظارت قرار می‌گیرد، نداشته است.
این بیانیه عنوان می‌کند: نظر کارشناسی دبیرخانه در خصوص مراحل شکل‌گیری، تکمیل و تصویب قانون «اقدام راهبردی برای رفع تحریم‌ها و صیانت از حقوق مردم» این است که قانون فوق مسئله خاصی به زیان مصالح ملی ایجاد نمی‌کند و برعکس، آنچه بر خلاف مصالح ملی بوده و مورد نگرانی می‌باشد همین جنجال‌ها است که شأن و جایگاه نهاد‌های قانونی کشور را مورد خدشه قرار داده و به وحدت و انسجام ملی خسارت وارد می‌کند. بدون شک اظهارنظر‌ها و رفتار‌هایی که طی روز‌های اخیر شاهد آن بودیم، مصالح و منافع ملی را قربانی اغراض و منافع گروهی و جناحی کرده و ضمن آنکه هیچ‌گونه نفعی برای کشور نداشته، پیام و آدرس غلط به دشمنان منتقل می‌کند.
شهید فخری‌زاده را خرج مجادلات سیاسی نکنید
دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی می‌افزاید: در این میان توسل ابزاری به ارزش‌های عالی نظام و انقلاب به ویژه موضوع شهادت دانشمند خدوم و انقلابی شهید محسن فخری‌زاده و دستمایه قرار دادن آن در مجادلات سیاسی و جناحی به ویژه از سوی آن‌هایی که انتظار است در موقعیت کنونی، تمام اهتمام خود را مصروف تحکیم وحدت و انسجام ملی و ساماندهی اوضاع کشور کنند و در تدارک پاسخ کوبنده به دشمن غدار باشند، سؤالات بزرگی را ایجاد کرده و به هیچ وجه قابل توجیه نیست.
در پایان این بیانیه آمده است: در پایان اعلام می‌کنیم، دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی در شرایط فعلی با آگاهی نسبت به رویکرد برخی طرف‌هایی که به دنبال گسترش و تداوم هیاهو و تخدیش نقش، جایگاه و عملکرد دبیرخانه هستند، قصد پاسخگویی به آنان را ندارد، لیکن ضمن اعتقاد راسخ و توصیه اکید به همه طرف‌ها در خصوص ضرورت پایان دادن به مجادلات بی حاصل، هشدار می‌دهیم که اجازه نخواهیم داد منافع و مصالح کشور بازیچه دست سیاست‌بازان قرار بگیرد.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی روز سه‌شنبه ۱۱ آذرماه کلیات و جزئیات طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها را به تصویب رساندند؛ الزام به تولید اورانیوم با غنای ۲۰ درصد و توقف اجرای پروتکل الحاقی در مقابل بدعهدی طرف مقابل بر این اساس به دولت تکلیف می‌شود. این قانون که مشتمل بر ۹ ماده و دو تبصره است، در جلسه علنی روز چهارشنبه مورخ ۱۲ آذرماه ۱۳۹۹ پس از رفع ایرادات شورای نگهبان توسط مجلس شورای اسلامی تصویب شد و در همان روز (۱۲ آذرماه) به تأیید شورای نگهبان رسید. پس از آن محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی طی نامه‌ای به حسن روحانی رئیس جمهور قانون اقدام راهبردی برای رفع تحریم‌ها و صیانت از منافع ملت ایران را ابلاغ کرد.
کیوان خسروی، سخنگوی دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی نیز در ساعات پایانی سه شنبه شب ۱۱ آذر ماه در واکنش به برخی اظهارات غیردقیق در مورد محتوای مصوبات شورای عالی امنیت ملی و مواضع دبیرخانه شورا در رسانه‌ها، اظهار داشت: هرگونه اطلاع رسانی پیرامون مصوبات شورا و یا مواضع دبیرخانه این نهاد، صرفاً از سوی سخنگوی دبیرخانه اعلام می‌شود و سایر اظهار نظر‌ها در این خصوص غیرموثق و فاقد اعتبار است. خسروی مصوبات شورای عالی امنیت ملی و تصمیمات دبیرخانه را در حکم اطلاعات محرمانه عنوان و خاطرنشان کرد: اعلام مصوبات شورای عالی و تصمیمات دبیرخانه آن خارج از چارچوب ذکر شده مجاز نیست. وی در خصوص نحوه تعامل مجلس شورای اسلامی با دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی برای تهیه طرح «اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها» اظهار داشت: طرح فوق از سوی مجلس شورای اسلامی تهیه شده و دبیرخانه ملاحظات مدنظر را در این خصوص به مجلس اعلام کرده است. طرح نهایی که روز سه شنبه به تصویب مجلس رسید، بر اساس روال جاری در نهاد قانونگذاری کشور حاصل نظر و اجماع نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی بوده است.