روزنامه قانون
1396/03/08
تلاوت غير شـرعي!
ماه رمضان که می رسددعاهاونیایش های مخصوص ماه میهمانی خدا نیزبیشترازقبل بر سر زبان هامی افتد.دراین میان و درسال های اخیراماربنای شجریان تبدیل به یکی ازاصلی ترین حاشیه های گریبان گیرصداوسیما شده است.شاید بتوان گفت جنجالی ترین قطعه موسیقی مذهبی در تمام تاریخ این سرزمین ربنای محمدرضا شجریان است.قطعه ای که برای گروهی تبدیل به ابزاری برای مخالفت و لجبازی و برای تعدادی دیگر نیز خاطره ای ریشه دار است. ربنای شجریان اما به ناگاه چنان مهم گرديد که در مناظره های انتخاباتی ریاست جمهوری سال 92 نیز موضوع آن مطرح شد.ربنا البته همان قطعه ای است که بسیاری سعی کردند شبیه آن را عرضه کنند اما به نظر می رسد برای ربنای خاص شجریان رقیبی نمی توان تصور کرد.ماجرای ربنا اما از آنجا آغاز شد که استاد آواز ایران، به خاطر آنچه آن را رعایت نکردن حقوق مولف می دانست از صداوسیما شکایت کرد. محمدرضا شجریان درنامهای به عزتا... ضرغامی از وی خواست تا از پخش آثاراودر صداوسیما خودداری کند.دعای ربنا با سفره افطار ایرانیان در ماه رمضان عجین شدهاست. بنابراین، شجریان هم پس از شکایت از صدا و سیما، به صورت خاص اجازه پخش ربنا و ادعیه آن یعنی مثنوی افشاری را به صدا و سیما داد. در این میان،اما شجریان درنامهای ربنا ومناجات افشاری را به ملت ایران تقدیم و تاکید کرد حساب این دو اثر ازبقیه آثارش جداست:«ربناهدیه من به مردم شریف و نجیب و روزهدار ایران است و هرگز به خودم اجازه نمیدهم تا آن را از این مردم نیکسرشت دریغ کنم». ربنا بهعنوان یکی ازخاطرهسازترین دعاهای تاریخ صداوسیمای ایران- شاید درکناراذان موذنزاده اردبیلی-همیشه آنقدرحامی وهوادارداشته که مدیرانش حتی فکر ممنوع کردن آن رانیزنکنند...خاطره جمعی ایرانیان در محاق
امابه نظرمی رسد نامه شجریان بهانه را دست آنان داده بود و بنابراین با وجود اجازه پخش شجریان،عدهای از مدیران رادیووتلویزیون اعلام کردند دیگرحتی ربنای استاد راهم پخش نمیکنند.ازجمله مدیرانی که به شدت پیگیر ممنوع شدن پخش ربنای شجریان بود،غائله پخش دعای ربنا همچنان ادامه داشت تا انتخابات سال92 ریاست جمهوری رسید و دیگر بسیاری از دوستداران شجریان و ربنای وی امیدوار بودند ماجرای ممنوعیت پخش ربنای شجریان به انتها برسد اما به نظر می رسید این غائله را پایانی نبود.در چهارسال اخیر همه ساله درحالیکه اظهارنظرهای مسئولان و مدیران صداوسیما چنین وانمود میکرد که مشکل خاصی برای پخش ربنا وجود ندارد، اما در آخرین دقایق همه چیز منتفی و بحث به سال بعد کشیده میشد. اما امسال گویا به نظر می رسد ماجرا وارد ابعاد تازه تری شده است.اگر تا پیش از این مدام از ربنا با عنوان اینکه صاحب اثر یعنی شجریان مغضوب است و ممنوع التصویر، سخن گفته می شد این بار پس از بیش از سه دهه از خلق این اثر نوبت به این رسیده است که به خود اثر ربنا حمله شود ودر اثری جاودانه که با خاطره جمعی نسلی بزرگ از ایرانیان پیوند خورده است ، تشکیک شود.
نامه وزیر و پاسخ عجیب
ماجرا از روز نخست هفته شروع شد که سیدرضا صالحیامیری، وزیر ارشاد به عبدالعلی علیعسگری نامهای نوشته و خواسته است ربنای شجریان در ایام رمضان از تلویزیون پخش شود. گفته میشد این نامه در حاشیه نشست اعضای کابینه حسن روحانی تحویل عبدالعلی علیعسگری، ريیس سازمان صداوسیما شده است.در حالی که از محتوای دقیق نامه خبری منتشر نشد اما یک منبع آگاه روز پنجشنبه از نامه ای خبر داد که «سیدرضا صالحی امیری» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ريیس سازمان صدا و سیما نوشته و در آن خواستار پخش «ربنای» استاد محمدرضا شجریان در ایام ماه مبارک رمضان شد.
هر چند از نامه صالحی امیری خبر خاصی در دسترس نیست اما پاسخ دیروز محمد جواد لاریجانی عضو شورای نظارت بر صدا و سیما ، سرو صدای بسیاری به راه انداخت و باعث شد تا واکنش ها نسبت به سخنان وی افزایش یابد.این عضو شورای نظارت بر صدا وسیما پخش ربنای شجریان از تلویزیون را«خلاف موازین شرعی تلاوت»دانست.لاریجانی در پاسخ به نامه رضاصالحی امیری،وزیر فرهنگ وارشاد اسلامی به صداوسیما برای پخش ربنای شجریان در ایام ماه رمضان نوشته است:«ازآنجا که موضوع دفاع از ایشان یک مناقشه سیاسی شده است،لذا در تلاوت مذکور توجه به آیت تحتالشعاع قرار میگیرد و این امر خلاف موازین شرعی تلاوت است؛ لذاخواهشمند است که سایر قطعات آوازی آن هنرمند را مطرح فرمايید که اتفاقا دارای ساختار موسیقیایی مهم تری هم هستند.حتما میدانید که تحتالشعاع قرار گرفتن توجه به آیات باهرات نسبت به مقارنات آنقدر مهم بوده که برخی از فقهای بزرگ تلاوت ملحون را مورد شبهه قرار دادهاند».ادعایی که محمدجواد لاریجانی در پاسخ به نامه وزیر ارشاد مطرح می کند ادعای ساده ای نبود که بتوان به سادگی از کنار آن گذشت.
ادعایی عجیب در حق اثری تحسین برانگیز
لاریجانی درحالی این ادعا رامطرح می کرد که در تمام سال های گذشته کسی چنین اتهامی را به اثرهنری چون ربنا وارد ندانسته بود.شجریان ربنا را در دستگاه سهگاه خوانده وبامرکبخوانی (مدولاسیون یا راه گردانی)سری به دستگاههاوآوازهای دیگر ردیف موسیقی ایرانی از جمله آوازافشاری و گوشه عراق (صبا)میزند و سپس به سهگاه برمیگردد.ربنا در نواری که محمدرضا شجریان با نام به یاد پدر ضبط کرده، منتشرشدهاست.
حسرت قاری نامدار از ناتوانی در خواندن ربناي شجریان
راغب مصطفی غلوش،قاری نامدارمصری،درسفری به ایران ربنای شجریان را میشنود و از این کار یک نسخه میخواهدتاامتحان کند که آیا میتواند آن را بخواند یا نه.شجریان خود دراین باره میگوید:«بعد از دو سال دوستم او را دو باره میبیندواین قاری به اومیگوید کارمن نیست،چرا که خواندن اوجی که درخواندن ربنا هست کارهرخوانندهای نیست».
در کدام دستگاه خواندی؟
هوشنگ ابتهاج(سایه)نیزدرکتاب پیرپرنیان پوش خاطره ای از ربنای شجریان تعریف می کند که در ماه رمضان وزمانی که ربنا پخش می شده است ، ابتهاج به شدت منقلب می شود و شروع به اشک ریختن می کند.بعد که آرامتر میشود با چشم و چهرهای سرخ و صدایی که هنوز هیجان دل بیقرارش را بازتاب میدهد، میگوید:«ﺍﯾﻦ ﮐﺎﺭﯾﻪ ﮐﻪ ﻣﯽﺗﻮﻧﯽ ﺩﺳﺘﺖ ﺑﮕﯿﺮﯼ ﻭ ﺑﺒﺮﯼ ﺑﻪ ﺗﻤﺎﻡ ﮐﺸﻮﺭﻫﺎﯼ ﻋﺮﺑﯽ ﻭ ﺑﺎ ﺍﻓﺘﺨﺎﺭ ﺑﮕﯽ، ﺍﮔﻪ ﻣﯽﺗﻮﻧﯿﻦ ﻣﺜﻞﺍﯾﻦ ﺑﺨﻮﻧﯿﻦ … ﺍﯾﻦ ﮐﺎﺭ ﻧﻈﯿﺮ ﻧﺪﺍﺭﻩ!ﺷﺎﻫﮑﺎﺭ ﺑﺰﺭﮒ ﺷﺠﺮﯾﺎﻧﻪ. ﻫﯿﭻﮐﺲ ﻧﻤﯽﺗﻮﻧﻪ ﺍﯾﻦﻃﻮﺭ ﺑﺨﻮﻧﻪ، ﻫﯿﭻﮐﺲ. حتي ﺧﻮﺩ ﺷﺠﺮﯾﺎﻥ!».وی درادامه توضیح می دهد که از شجریان پرسیده است که« ﺁﻗﺎﯼ ﺷﺠﺮﯾﺎﻥ ﺍﯾﻨﻮ ﺗﻮي ﭼﻪ ﻣﺎﯾﻪﺍﯼ ﺧﻮﻧﺪﯼ؟ ﻧﮕﺎﻫﻢ ﮐﺮﺩ … ﻭﺍقعا ﻧﻤﯿﺸﻪ ﮔﻔﺖ ﺗﻮ ﺷﻮﺭﻩ، ﺍﻓﺸﺎﺭﯾﻪ، چیه!».
واکنش نوربخش به اظهارات لاریجانی
واکنش هااما به سخنان لاریجانی ادامه یافت ویکی از اولین کسانی که به سخنان این عضو شورای نظارت صداوسیما پاسخ داد حمیدرضانوربخش بود. وی به ایلنا گفت که:«چطور کسی که در وادی کارقرآنی هیچ سابقهای نداشته؛به خودش اجازه میدهد اینگونه جسورانه و با اعتماد به نفس درباره مقولهای که اطلاعاتی در موردش ندارد، سخن بگوید؟»نوربخش همچنین افزوده است:« مدیر عامل خانه موسیقی همچنین خطاب به محمد جواد لاریجانی گفته است:»سوال من این است که آقای دکتر لاریجانی از کدام جایگاه کارشناسی درباره ربنای استاد شجریان صحبت میکند؟ایشان استاد قرائت هستند؟یاکارشناس قرآن؟یامفسرهستند؟نکته آخر اینکه میخواهم به آقای دکتر محمدجواد لاریجانی بگویم با این قاعدهای که شما میگویید اذان مرحوم موذنزاده اردبیلی نیز از نظر قواعد قرائت قرآن مشکل دارد. ایشان لطف کنند به صدا و سیما بگویند دیگر اذان موذنزاده اردبیلی را پخش نکنند. به دلیل اینکه اگربخواهم از نظر قواعد تجوید بررسی کنیم اذانی که مرحوم استاد موذنزاده اردبیلی گفتهاند اذان فارسی محسوب میشودوازلحن فارسی در آن استفاده شده و تجویدش هم متفاوت است».
حرفهاي محمد هاشمي از صداو سيماي دهه 60
اما شاید یکی از مهمترین سوالاتی که پس از طرح مسائلی چنان که لاریجانی بیان کرد، این باشد که ربنای شجریان در دهه 60 بارها پخش شده است. دهه ای که حساسیت ها بر روی انواع موسیقی بسیار بیشتر بوده است. محمدهاشمی ، ريیس وقت صداوسیما در دهه 60 اما به «قانون» گفت که در آن زمان هیچگاه چنین واکنش هایی اتفاق نیفتاده است. محمد هاشمی در توضیح ماجرای پخش ربنا به«قانون» گفت:«در سازمان صداوسیما و در آن سال ها اصلا چنین مسائل و موضوعاتی مطرح نبوده است».هاشمی در ادامه نیز افزود که :«این نوع مسائل که موضوع یا موردی اگر از صداوسیما پخش شود،شرعی یا غیرشرعی است ، قطعا امام در جلسات مطرح می کردند و خیلی صریح تذکر میدادند و در مورد ربنا هیچ اظهارنظری که ربنارا غیرشرعی بداند از امام وجود نداردواتفاقا مورد استقبال هم بود. این درحالی است که ایشان توجه ویژه به این مسایل نشان میدادند.»هاشمی همچنین افزود که :«امام در مورد مسایل شرعی در صداوسیما به من تذکر می دادند و در مورد پخش ربنا هیچ تذکریا اظهارنظری از امام نداشتیم» و البته هاشمی در انتها افزود که امام بارها ربنا را شنیده بودند.
جدال ها بر سر ربنا همچنان ادامه دارد
با پاسخ روز گذشته محمدجوادلاریجانی به نظر می رسد بحث ها حول محور ربنای شجریان نه تنها به ایستگاه آخر نرسیده است بلکه ادامه نیز خواهد داشت.اگر تا پیش از این محمدرضا شجریان ، به عنوان صاحب اثر دلیلی برای این بحث ها و جدال ها بوده است گویا طرف های مقابل یک گام به پیش نهاده اند و این بار خود اثر را مورد نقد و حمله قرار خواهند داد.اثری که بنا به شهادت «محمدهاشمی » به عنوان ريیس وقت صداوسیما درروزگاری که برای نخستین بار از تلویزیون پخش شد ، چنين حاشیه هايی با خود به همراه نداشته است، حال هر روز بر ابعاد مختلف تضادها با آن افزوده می شود.در 7 سال اخیر ، ماه رمضان هر سال با حاشیه ای جدی آغاز شده است، ربنای شجریان پخش خواهد شد یا خیر؟ مطالبهای که حال فارغ از موضوع ربنا و همذات پنداری و نزدیکی به آن شاید معیاری تازه برای مرز خودی و غیرخودی در هنر و البته سانسور در صداوسیما شده است. ربنا حال به عنوان اثری ملی در کنار اذان موذن زاده ثبت شده است و شاید بد نباشد منتقدان شجریان در مسیر عیبجویی های خود به این موضوع مهم توجه ویژه کنند که کینه های خود از شجریان را به اثری که چندین نسل از ایرانیان با آن رابطه عمیق و عاطفی دارند ، پیوند نزنند.
پربازدیدترینهای روزنامه ها
سایر اخبار این روزنامه
دوست دار م آقاي روحاني را ببينم و بعد بمير م
تلاوت غير شـرعي!
كاخ «ورساي» در دوراهي ثبت يا تخريب
اجارهخانههاي نجومي
تنلرزههاي اجاره نشيني
در انتخابات هيات رييسه تغييرات بنيادي رخ نخواهد داد
اگر همدل نشويم، اتفاقات بدي در حوزه اقتصاد رخ خواهد داد
درحاشيه سهل انگاري مرگ بار
تلاوت غير شـرعي!