بارش باران‌های شدید، برف و بوران در کشور حادثه‌ساز شد خوزستان؛ بحران بی‌پایان

باران‌های شدید، سیل و آبگرفتگی در جنوب و جنوب غرب کشور بحرانی بزرگ ایجاد کرده است. در سیلاب‌های روز یک‌شنبه هفت تن جان باختند. در بخش دیگری از کشور نیز سرما و بارش برف حادثه‌ساز شده است.
روز یکشنبه، بارش شدید باران در نقاط مختلف استان بوشهر موجب آبگرفتگی و انسداد مسیرها و محورهای مواصلاتی شد و متاسفانه در دشتستان با بیشترین میزان بارش دو کشته بر جای گذاشت و در شهرستان گناوه نیز موجب آبگرفتگی تخریب منازل گردید.
همچنین در برخی از شهرهای دشتستان مانند آبپخش، شبانکاره، وحدتیه و سعدآباد حجم بارش و سرازیر شدن آب باران باعث آبگرفتگی منازل و بروز مشکلاتی شد و در معابر شهری نیز بارش شدید موجب گرفتار شدن خودروها و زیر آب رفتن کوچه‌ها و خیابان‌ها گردید.
به گزارش ایسنا، قربانی اول حوادث روز یک‌شنبه و سیلاب در دشتستان زن جوانی بوده که بر اثر سقوط در یکی از دره‌های فصلی برازجان غرق و جسد او چند ساعت بعد توسط نیروهای هلال احمر شناسایی و کشف شد.


در حادثه دوم هم زن ۳۴ ساله از خانواده عشایر و دامدار واقع در روستای سوک از توابع بخش ارم شهرستان دشتستان، به دلیل ریزش کوه و گیر افتادن در زیر آوار جان خود را از دست داد.
باراش شدید باران آبگرفتگی و سیل وسیعی را در شهرستان‌های مختلف استان بوشهر ایجاد کرده و برخی راه‌های ارتباطی را بسته است. باران که از یکشنبه ۱۶ آذر ماه در استان بوشهر آغاز شد و اینکه در بازه زمانی چند ساعته از صبح روز یک‌شنبه در شهرستان‌های دیلم، گناوه و دشستان و روستاهای آن شهرستانها نزدیک به ۱۰۰ میلیمتر بارش گزارش شده است.‌
منازل بسیاری در شهرستان‌ها و روستاهای این استان دچار آبگرفتگی شدند و هنوز میزان خسارت‌های سیل در استان بوشهر مشخص نیست.
هلال احمر اعلام کرده که تیم‌های امدادی‌اش در منطقه فعال‌اند و مشغول امدادرسانی‌اند. با این حال براساس گزارش‌ها وضعیت در برخی مناطق بحرانی است.‌
به گفته مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان بوشهر در بارندگی ۱۶ آذر ۱۳۹۹ استان بیش از ۲۲ میلیون مترمکعب از حجم سیلاب به وسیله سازه های آبخیزداری و آبخوانداری کنترل شده است و تا کنون آبگیری بیش از ۷۰ درصد سازه‌های آبخیزداری و آبخوانداری آبگیری شده‌اند.
هرمزگان؛ واژگونی و غرق دو خودور در سیل
سیل در هرمزگان نیز موجب جانباختن پنج تن شده است. به دنبال بارندگی شدید عصر روز یک‌شنبه و وقوع سیل دو دستگاه خودرو پژو پارس و وانت پراید در محور کوهستانی پارسیان به لامرد بر اثر ریزش کوه واژگون شدند و ۵ نفر جان باختند.
به گفته مهدی ولیپور، رئیس سازمان امداد و نجات بر اثر سیل و آبگرفتگی ٧ نفر شامل ۲ زن در بوشهر و دو خودرو حامل ۵ سرنشین در هرمزگان جان خود را از دست داده‌اند.
جانباختگان این حادثه سه سرنشین خودروی پژو پارس شامل پدر، مادر و یک کودک و دو سرنشین خودروی وانت پراید شامل یک زن و یک مرد بودند و با کمک مردم و نیروهای امدادی اجساد هر ۵ جانباخته پیدا شد.
هواشناسی هرمزگان توصیه کرده است شهروندان از قرارگیری در حریم رودخانه‌های فصلی و صعود به ارتفاعات در مناطق شرقی و شمالی استان خودداری شود.
خوزستان؛ بحران بی‌پایان
اما بحرانی‌ترین وضعیت سیل و آبگرفتگی در استان خوزستان است. شهرهای این استان چند روزی است که درگیر سیل و آبگرفتگی و بدتر از همه بالا آمدن فاضلاب شهری است.‌
کمترین تلاش هم برای حل و فصل وضعیت در خوزستان صورت گرفته است و آبگرفتگی روزهای متوالی است که ادامه دارد. در بندر امام خمینی(ره) پس از پنج روز آبگرفتگی شهر، شهردار به دلیل قصور از وظایف خود توسط استاندار از سمت خود تعلیق شد.‌
دادستان بندر امام خمینی(ره) گفت: «مقصران حادثه آبگرفتگی بندر امام خمینی(ره) پس از بررسی توسط کارشناسان به دادگاه معرفی خواهند شد».
وضعیت اهواز هم همیشه پیچیده بوده و پیچیده هم مانده است. بر سر حل معضل فاصلاب شهر میان نهادهای مسئول اختلاف نظر است. استانداری می‌گوید وظیفه شهرداری است، شهرداری می‌گوید وظیفه آب و فاضلاب است و آنها هم می گویند وظیفه دیگران است.
در دیگر شهرهای خوزستان هم وضعیت به همین حالت است، جاده، معابر و منازل مردم در شادگان، هندیجان و ... دچار آبگرفتگی انسداد و خسارت شده‌اند.‌
مقامات در پایتخت هم فقط دستور می‌دهند. دولت تاکنون تحریک ویژه‌ای برای جبران خسارت‌های مالی نداشته‌است. امدادرسانی هم تعریف چندانی ندارد.
وضعیت بحرانی در جنوب و جنوب‌غرب؛ هفت نفر جان‌باختند خسارت‌های سیل به خانه و زندگی مردم
اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری در تماس‌ تلفنی با استاندار خوزستان، ضمن دریافت گزارشی از آخرین وضعیت وقوع سیل در این استان، بر لزوم انجام اقدامات عاجل و فوری برای رفع آبگرفتگی معابر و جلوگیری از آسیب به منازل مسکونی و زیرساخت‌های استان تاکید کرد.
در همین راستا رئیس قوه قضائیه هم با صدور دستوری ویژه، به رئیس سازمان بازرسی کل کشور ماموریت داد تا با بررسی ابعاد موضوع ابگرفتگی معابر و شهرهای خوزستان، اقدامات لازم را در این زمینه انجام دهد.
سیل در روزهای اخیر مناطقی را استان‌های فارس و یزد را هم تحت تاثیر قرار داده است.‌
برف و بوران
در کنار سیل و آبگرفتگی در جنوب و جنوب غرب برخی مناطق کشور درگیر برف و بوران هستند.‌
معاون عملیات سازمان امداد و نجات جمعیت هلال‌احمر از ارائه خدمات متنوع امداد و نجات، اسکان و تغذیه اضطراری به آسیب دیدگان از برف و کولاک در ۲۰ محور کوهستانی ۱۱ استان از سوی امدادگران و نجاتگران هلال احمر خبر داد.
مناطقی از آذربایجان شرقی، زنجان، سمنان، قزوین، قم، گلستان، گیلان، مازندران، مرکزی و همدان درگیر بارش سنگین برف شده‌اند.‌
بنا به اعلام هلال احمر از 16 آذر تا 17 آذر ، ۵۴ نفر از در راه ماندگان برف و کولاک که در میان آنان شماری زن و کودک نیز حضور داشتند در پایگاه‌های امداد و نجات و اماکن امن و گرم اسکان اضطراری یافته و ۲۳ خودروی گرفتار در برف و کولاک نیز از سوی نیروهای امدادرسان هلال احمر رهاسازی شدند.
پلیس راهور اعلام کرد، در سه محور مواصلاتی آزاد راه قزوین - کرج، کرج - تهران و شهریار - تهران ترافیک نیمه سنگین گزارش شده است. براساس اعلام پلیس در اکثر محورهای استان‌های آذربایجان شرقی، زنجان، قزوین و ارتفاعات تهران (شمیرانات) بارش پراکنده برف گزارش شده است.
پلیس راهور از هموطنان خواست در صورت تردد در محورهای برفی خودروی خود را مجهز به زنجیر چرخ کرده و با سرعت مطمئنه رانندگی کنند.
پلیس همچنین از رانندگان خواست ضمن رعایت قوانین و مقررات رانندگی از عجله و شتاب در رانندگی پرهیز کرده و با توجه به شرایط جوی حتماً سرعت مطمئنه را در رانندگی رعایت کند تا دچار حادثه نشوند.