روزنامه جوان
1399/09/18
ایران پیشتاز رشد کیفیت و اثرگذاری علم در جهان
سرویس جامعه جوان آنلاین: محمدجواد دهقانی، سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) گفت: بررسیهای انجام شده در پایگاه استنادی بینالمللی اسکوپوس نشان میدهد رشد استنادهای دریافتی پژوهشگران کشور در سال ۲۰۱۹ نسبت به ۲۰۱۸ به حدود ۵درصد رسید و بر این اساس جمهوری اسلامی ایران پیشتاز رشد کیفیت و اثرگذاری علم در بین قدرتهای علمی دنیا شد. این واقعیتی است که با نرمالسازی استنادها در اسکوپوس در سال۲۰۱۹ و مقایسه آن با سال ۲۰۱۸ به دست آمده است.وی اظهار داشت: بررسیها نشان میدهد حتی با حذف خوداستنادی، ایران هنوز جایگاه نخست رشد کیفی دنیا را در اختیار دارد. نتایج بیشتر بررسی و تجزیه و تحلیل علمسنجی نشان میدهد ایران از نظر شاخص استناد نرمال شده از جایگاه ۲۳ دنیا در سال۲۰۱۱ به جایگاه ۱۲ در سال۲۰۲۰ ارتقا یافته است. ایران در سال ۲۰۱۹ در جایگاه ۱۴ دنیا قرار داشت، این در حالی است که ایران از نظر حجم و کمیت انتشارات علمی در پایگاه استنادی بینالمللی اسکوپوس در سال ۲۰۱۹ در جایگاه ۱۵ دنیا قرار داشت، این امر حاکی از تأکید و توجه پژوهشگران به اثربخشی و کیفیت انتشار یافتههای پژوهشی است. وی افزود: بر اساس شاخص استناد نرمال شده (Field- Weighted Citation Impact) در پایگاه اسکوپوس، مقالات جمهوری اسلامی ایران در سال ۲۰۰۵ حدود ۲۵درصد کمتر از متوسط بینالمللی استناد دریافت میکرد. این رقم در سال ۲۰۱۹ به
۱/ ۱۳ رسیده است که یعنی مقالات ایران ۱۳درصد بیش از متوسط بینالمللی استناد دریافت میکنند. در سال۲۰۲۰ میزان استناد نرمال شده کشور به ۲۵/ ۱ درصد افزایش یافته است، این امر نیز حاکی از توجه بیشتر پژوهشگران به بعد کیفی انتشارات علمی است. دهقانی افزود: بر این اساس مشاهده میشود که جمهوری اسلامی ایران به سرعت در حال رشد است، اما به هر ترتیب کشور نیازمند تقویت خود در حوزه مرجعیت علمی است. ایران بر اساس استناد نرمال شده در سال ۲۰۱۹ رتبه۱۴ و در سال۲۰۲۰ رتبه۱۲ دنیا را در اختیار دارد.
سرپرست ISC گفت: بررسیهای بیشتر نشان میدهد میزان رشد استناد نرمال شده ایران در سال۲۰۱۹ نسبت به ۲۰۱۸ به حدود ۵درصد رسیده که بر اساس آن جمهوری اسلامی ایران پیشتاز رشد کیفیت و اثرگذاری علم در بین قدرتهای علمی دنیا شد. کشورهای لهستان با ۳درصد، مالزی با ۹ /۲ درصد، کرهجنوبی ۹/ ۱ درصد و روسیه با ۳/ ۱ درصد رشد در جایگاه دوم تا پنجم قرار دارند.
وی گفت: کشورهای دانمارک، هلند، سوئیس، بلژیک، سوئد، استرالیا، انگلستان، کانادا، ایتالیا، امریکا، آلمان، اسپانیا و فرانسه به مراتب استنادهای بیشتری نسبت به ایران دریافت میکنند، مثلاً مقالات دانمارک در سال ۲۰۱۹ حدود ۸۰درصد بیش از متوسط بینالمللی استناد دریافت میکند، در حالی که مقالات ایران حدود ۱۳درصد بیش از متوسط بینالمللی استناد دریافت میکنند.
پربازدیدترینهای روزنامه ها
سایر اخبار این روزنامه
سمّ شامهای غیرایرانی در شبکه خانگی
اروپا به روحانی: مصوبه مجلس را اجرا نکن!
هر جای دنیا باران بیاید سیل میشود!
کیش و مات صهیونیستها
خون استاد، ما را بیدارتر کرد
هزینهتراشی در بودجه ۱۴۰۰
مشت آهنین اروپا برای فعالسازی مکانیسم ماشه
جابه جایی پلیس بد و خوب و فرصتهایی که از دست میرود
غرب نمیگذارد واکسن کرونا بخریم
خون شهید فخریزاده قفلهای هستهای را باز کرد
ایران پیشتاز رشد کیفیت و اثرگذاری علم در جهان
وداع با مردی که برای این روزهای برجام گریست