درگذشت عالم مجاهد و پارسا

سرویس سیاسی جوان آنلاین: آیت‌الله محمد یزدی، دبیرکل جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در زمره یاران نزدیک امام خمینی (ره)، از مبارزان انقلاب و همراهان مقام معظم رهبری به شمار می‌آمد و شاید همین دفاع همه‌جانبه از آرمان‌ها و اعتقادات ملت و ولایت فقیه باعث گردید تا این شیخ شجاع، صریح و بصیر همواره مورد حملات، ملامت‌ها و هجمه‌های مخالفان داخلی و خارجی و معارضان قرار بگیرد. لیکن مخالفت‌ها و دشمنی‌ها ذره‌ای از ارادت و اعتقاد او به نظام اسلامی، ولایت فقیه و آرمان‌های امام و رهبری نکاست.
مدیر مسئول روزنامه جوان روز گذشته در توئیتی طعن‌آمیز خطاب به مخالفان و ملامت‌کنندگان همیشگی آیت‌الله یزدی نوشت: «مرحوم آیت‌الله یزدی در انتخابات مجلس سوم از حوزه انتخابیه تهران رأی نیاورد. بلافاصله امام ایشان را به عضویت فق‌های شورای نگهبان در آورد. امروز اگر چنین شود مدعیان دیروز امام چه می‌کنند؟» دکتر عبدالله گنجی اضافه کرد: «ایشان دو ویژگی ممتاز داشت؛ اول اینکه هیچ موقع در دفاع از انقلاب اسلامی محافظه‌کاری و لفافه‌گویی نکرد و دوم، زی طلبگی را حفظ کرد و به دنیا آلوده نشد.»
آیت‌الله محمد یزدى در سال ۱۳۱۰ در اصفهان به دنیا آمد، مرحوم «شیخ على یزدى» از شاگردان «شیخ عبدالکریم حائرى» و از روحانیون معروف اصفهان پدر ایشان بود. او با تشویق پدرش وارد حوزه علمیه قم شد و زیر نظر استادانی، چون امام خمینی، آیت‌الله بروجردی و علامه طباطبایی آموزش دید. آیت‌الله محمد یزدی تحصیلات خود را ابتدا در محضر پدر و با فراگیری زبان فارسی آغاز کرد و پس از آن، عازم مکتب‌خانه شد؛ پس از گذراندن دوره مکتب، برای گذراندن کلاس چهارم آن نظام آموزشی، به نخستین مدرسه‌ای که در اصفهان به سبک جدید تأسیس شده بود و یکی از روحانیون که با پدر او نیز سابقه دوستی داشت و آن را اداره می‌کرد، رفت.
آشنایی با امام خمینی


وی پس از عزیمت به قم با بزرگانی همچون آیت‌الله محمدعلی گیلانی، محمدتقی مصباح یزدی، سید علی‌اکبر موسوی و شیخ مرتضی تهرانی (انصاری) حشر و نشر داشت و پیش از انقلاب به دلیل فعالیت‌های تبلیغاتی علیه رژیم شاه بار‌ها مورد تعقیب و شکنجه قرار گرفت. شروع آشنایی شیخ محمد یزدی با امام خمینی (ره)، به شرکت در درس خارج امام در مسجد سلماسی باز می‌گردد که با پیروی از خط و مشی امام به مبارزه علیه حکومت پهلوی پرداخت و با جلسات و سخنرانی‌های فراوان در شهر‌های مختلف، بار‌ها به دست ساواک دستگیر و زندانی شد و در چندین مرحله به شهر‌های گوناگون از جمله کنگان، بندرلنگه، بوشهر و رودبار تبعید شد. از آیت‌الله محمد یزدی نزدیک به ۴۰ کتاب به زبان‌های عربی و فارسی به یادگار مانده است. تلاش علمی آیت‌الله یزدی از سال‌های قبل از انقلاب باعث شد تا بتواند از حضرت امام خمینی (ره) اجازه‌نامه اجتهاد دریافت کند. گمشده شما کتابی بود که آیت‌الله یزدی آن را در جواب توهین فردی به تشیع نوشت. تهمت‌های ناروایی را که به ساحت تشیع وارد شده بود آیت‌الله یزدی به خوبی در این کتاب جواب داد.
میزبانی از امام
آیت‌الله یزدی از یاران نزدیک معمار بزرگ انقلاب بود. امام خمینی (ره) پس از بازگشت از تبعید چهارده‌ساله به کشور در تاریخ ۱۲ بهمن‌ماه ۱۳۵۷ تا دوازدهم اسفند همان سال در تهران حضور داشتند و سپس به شهر قم عزیمت کردند. منزل شخصی امام خمینی (ره) برای انجام ملاقات‌ها کوچک بود و نیاز به خانه بزرگ‌تری برای رفع و رجوع مسائل و پذیرش مردم و انجام دیدار‌های مختلف بود. این مسئله موجب شد تا در منزل آیت‌الله محمد یزدی اقامت کنند.
مسئولیت‌های اجرایی
با شروع نهضت امام خمینی، آیت‌الله یزدی از روحانیون پیشگام و مبارزی بود که بار‌ها طعم زندان ساواک و تبعید به شهر‌های دور افتاده را چشید.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی، آیت‌الله یزدی با رأی مردم به عضویت مجلس خبرگان قانون اساسی در آمد و دو دوره نیز با آرای مردم قم و تهران به مجلس شورای اسلامی راه یافت. با حکم امام خمینی (ره)، آیت‌الله یزدی در سال ۶۷ به عضویت شورای نگهبان درآمد. وی در ۱۱ آبان امسال به دلیل بیماری از این سمت استعفا داد. ریاست قوه قضائیه به مدت ۱۰ سال و عضویت در دوره دوم تا پنجم مجلس خبرگان و ریاست آن بعد از ارتحال آیت‌الله مهدوی کنی ریاست جامعه مدرسین حوزه علمیه قم انتخاب شد.
عضویت در شورای عالی حوزه‌های علمیه و دبیری این شورا از دیگر مسئولیت‌هایی است که در کارنامه کاری این عالم مجاهد مشاهده می‌شود. از آیت‌الله محمد یزدی کتاب‌ها و مقالات گوناگونی در زمینه‌های مختلف علوم اسلامی به یادگار مانده است. شجاعت، انقلابی بودن و حمایت صریح و بدون تعارف از آرمان‌های انقلاب و رهبری از خصوصیات بارز و برجسته آیت‌الله یزدی بود.
هرگز از مسیر نظام و انقلاب دور نشد
رئیس خبرگان رهبری و دبیر شورای نگهبان با صدور پیامی درگذشت آیت‌الله یزدی را تسلیت گفت و نوشت: هرگز منافع شخصی و جناحی نتوانست او را از مسیر انقلاب، نظام و رهبری دور کند.
در پیام آیت‌الله احمد جنتی آمده است: این عالم بزرگوار از مبارزان راه دشوار انقلاب اسلامی و از چهره‌های اثرگذار و یاران صمیمی نظام جمهوری اسلامی بود و در همه عرصه‌های مهم کشور، صادقانه ایفای نقش کرد. عضویت در شورای نگهبان، ریاست قوه قضائیه، عضویت در مجلس خبرگان رهبری، دبیر جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و دبیر شورای عالی حوزه‌های علمیه از جمله مسئولیت‌های خطیر این عالم مبارز و انقلابی بود که در همه این عرصه‌ها در موضع یک عالم دینی و سیاستمدار انقلابی صریح ظاهر شد و هرگز منافع شخصی و جناحی نتوانست ایشان را از مسیر انقلاب، نظام و رهبری دور کند. رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام هم در پیامی ارتحال آیت‌الله محمد یزدی، عضو مجلس خبرگان رهبری و رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم را تسلیت گفت. در بخشی از پیام آیت‌الله صادق آملی لاریجانی تصریح شده است: آن مرحوم از همراهان تأثیرگذار انقلاب اسلامی در برهه‌های مختلف بودند و در طول سال‌های انقلاب در مناصب مهم و کلیدی نظام منشأ خدمات و برکات بسیاری بوده‌اند و فقدان ایشان ضایعه‌ای است برای نظام جمهوری اسلامی و حوزه‌های علمیه. رئیس جمهور، رئیس مجلس و رئیس قوه قضائیه در پیام‌های جداگانه درگذشت این یار دیرین امام و رهبری را به حوزه‌های علمیه، ارادتمندان و بیت مکرم ایشان تسلیت گفتند. جامعه مدرسین حوزه علمیه قم نیز با صدور اطلاعیه‌ای ضایعه فقدان این عالم ربانی را به ساحت مقدس ولی‌الله الاعظم امام زمان (عج) و مراجع عظام تقلید، مخصوصاً رهبر معظم انقلاب (مدظله العالی) و حوزه‌های علمیه تسلیت گفت. همچنین، مراجع عظام تقلید، احزاب، شخصیت‌ها و مراکز حوزوی در پیام‌های جداگانه درگذشت یار صدیق امام و رهبری و مجاهد خستگی ناپذیر را تسلیت گفتند.
آیت‌الله یزدی در جوار کریمه اهل بیت آرام گرفت
پیکر مطهر مجاهد انقلابی و فقیه بصیر آیت‌الله محمد یزدی عصر دیروز پس از وداع باشکوه علما و حوزویان در جوار کریمه اهل بیت آرام گرفت.
مراسم تشییع و خاک‌سپاری آیت‌الله محمد یزدی، رئیس فقید شورای عالی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با رعایت پروتکل‌های بهداشتی، با حضور مراجع تقلید، علما و شخصیت‌های برجسته حوزوی و عموم مردم برگزار شد. آیات شب‌زنده‌دار، حسینی بوشهری، مقتدایی، اعرافی، عبدالهی، کعبی، اراکی، غروی، بهشتی، طبسی، فقیهی و مسئولان و شخصیت‌های حوزوی و استانی در این مراسم حضور داشتند. همچنین نمایندگانی از سوی دفتر مقام معظم رهبری، بیوت مراجع تقلید، جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، شورای نگهبان و مجلس خبرگان رهبری در این مراسم حاضر بودند. بر اساس این گزارش، حضرت آیت‌الله جعفر سبحانی بر پیکر مطهر آیت‌الله یزدی اقامه نماز کرد.