نه نقره و نه برنز، فقط طلای المپیک

سرویس ورزش جوان آنلاین: رشته مهیج و مدال‌آور شمشیربازی اگرچه در کشورمان مغفول واقع شده، ولی به لطف درخشش چند سال گذشته ملی‌پوشان کشورمان نگاه‌ها به این رشته تغییر کرده است. شمشیربازان ایرانی در یک دهه اخیر همواره روند صعودی را طی کرده و با اعزام به مسابقات خارجی افتخارات تاریخی زیادی را برای ورزش کشور به ارمغان آورده‌اند. با اینکه در دو ماده اپه و فلوره هنوز به جایگاه واقعی خود نرسیده‌ایم، اما ملی‌پوشان اسلحه سابر در ۱۰ سال گذشته با تکیه بر استعداد ناب ایرانی گل کاشته و در مقابل قدرت‌ها خارجی قد علم کرده‌اند. روزگاری تیم کشورمان جایی در میان ۱۰ قدرت اصلی شمشیربازی دنیا نداشت، ولی حالا به لطف درخشش مجتبی عابدینی، علی پاکدامن و سایرین رتبه‌مان تک‌رقمی است و بیخ گوش حریفان قدر ایستاده‌ایم. در رنکینگ فدراسیون جهانی تیم اسلحه سابر کشورمان فعلاً در رده هفتم دنیا قرار دارد. همین تیم زمستان سال گذشته و درست قبل از پاندمی کرونا موفق به کسب سهمیه تیمی بازی‌های المپیک شد؛ این افتخار با کسب عنوان پنجمی جام‌جهانی لهستان به دست آمد و ضمن اینکه چهار سهمیه انفرادی هم نصیب تیم سابر شد. مجتبی عابدینی پدیده شمشیربازی ایران است؛ او تیرماه سال گذشته در مسابقات جهانی مجارستان با ایستادن روی سکوی سوم دنیا اولین مدال تاریخ شمشیربازی را برای کشورمان به ارمغان آورد. او که تجربه حضور در المپیک لندن را نیز در کارنامه دارد در المپیک ریو در یک قدمی مدال قرار داشت، ولی در نهایت عنوان چهارم را به دست آورد. عابدینی در گفتگو با «جوان» هدفش در المپیک ریو را کسب عنوان قهرمانی عنوان کرد.   ورزشکار المپیکی ایران در دوران کرونا در چه شرایطی قرار دارد؟
از ناحیه کتف دچار مصدومیت هستم و در این دوره اردوی تیم ملی حضور ندارم. تلاش می‌کنم با رفع مصدومیت در مرحله بعد به سایر ملی‌پوشان ملحق شوم. آسیب‌دیدگی‌ام قدیمی است و در دوران کرونا به کتفم استراحت دادم. منتها بعد از شروع دوباره تمرینات مصدومیتم حادتر از قبل شد و مجبور شدم درمان جدی را آغاز کنم.
شمشیربازی کشورمان روز‌های خوبی را پشت می‌گذارد؟
بچه‌ها در تعطیلات کرونا تمرینات‌شان را قطع نکردند و در خانه و استان‌هایشان تمرینات را ادامه دادند. دور جدید اردو هفته گذشته به پایان رسید. همه ملی‌پوشان به جد تمرینات را پیگیری می‌کنند. خوشبختانه شرایط شمشیربازی ایران در جهان بسیار خوب است و یکی از بهترین رنکینگ‌های فدراسیون جهانی در اختیار تیم ملی کشورمان است. حتی می‌توانم بگویم نسبت به برخی از تیم‌ها وضعیت بهتری هم داریم. نکته حائز اهمیت اینکه ما سهمیه المپیک توکیو را از خیلی وقت پیش قطعی کرده‌ایم و با توجه به این مسئله خیال‌مان راحت‌تر است. اگر در آینده رقابت بین‌المللی برگزار شود، با خیال راحت اعزام خواهیم شد و حضورمان در تورنمنت‌ها هم برای ارتقا در رنکینگ جهانی مهم است و هم برای کسب آمادگی لازم جهت حضور در المپیک توکیو.


در بعد بین‌المللی حریفان چه حسابی روی تیم ملی کشورمان باز کرده‌اند؟
معمولاً یکی دو هفته قبل از حضور در تورنمنت‌های خارجی ثبت‌نام می‌کنیم. تمام رقبای ما در سراسر جهان قبل از هر تورنمنتی اسامی تیم‌ها و ورزشکاران شرکت‌کننده را چک می‌کنند تا ببینند تیم ایران هم حضور دارد یا خیر. جایگاه شمشیربازی ما آنقدر ارتقا پیدا کرده که حضور یا عدم حضور ایران در مسابقات مختلف برای رقبا مهم است. هیچ تیم یا کشوری نیست که مقابل تیم ملی شمشیربازی ایران شکست نخورده باشد. تمامی رقبای قدرتمند و عنوان‌دار را طی سال‌های شکوفایی شمشیربازی و در رقابت‌های مختلف شکست دادیم. رقابت تنگاتنگی بین تیم‌های مدعی دنیا وجود دارد. همانطور که آن‌ها وضعیت ما را رصد می‌کنند، ما نیز شرایط آن‌ها را بررسی می‌کنیم. البته نه به خاطر اینکه از کشوری بترسیم، بلکه به خاطر آنالیز حریفان و برنامه‌ریزی دقیق آمدن یا نیامدن تیم‌ها مهم است.
شمشیربازی ایران برای اوج گرفتن و ایستادن در کنار بهترین تیم‌های جهان چه پروسه‌ای را طی کرد؟
برنامه‌ریزی فدراسیون به ریاست دکتر باقرزاده و همچنین تلاش‌ها و برنامه‌ریزی‌های پیمان فخری، سرمربی تیم ملی باعث شده در مسیر موفقیت گام بر‌داریم. طی این سال‌ها بچه‌ها از جان دل مایه گذاشتند و تمرین کردند تا بهترین نتایج را کسب کنیم. پشت سرگذاشتن تمرینات فشرده بدنسازی کار آسانی نیست، ولی ما همه سختی‌ها را تحمل کردیم. شرایط‌مان بسیار سخت بود و زمان‌های طولانی را دور از خانواده سپری کردیم. شمشیربازان غیرت به خرج دادند و همت کردند تا این سختی‌ها و مشکلات را با موفقیت پشت سر بگذاریم. با پشتکاری که داشتیم صعودی چشمگیر را در رده‌بندی جهانی تجربه کردیم؛ از رده بیست و یکم جهان به رده سوم یا در برهه‌ای به رده دوم دنیا هم رسیدیم. این ارتقای رده کار هر تیمی نیست، ولی خوشبختانه بچه‌های ایران این امر مهم را محقق ساختند.
انتظارات از شمشیربازی کشورمان بسیار بالا رفته است و مردم دیگر از این تیم انتظار مدال‌های خوشرنگ دارند. بالا رفتن انتظارات شما را اذیت نمی‌کند؟
نه، اتفاقاً این مسئله یک نوع انگیزه برایمان محسوب می‌شود. مردم عزیز این توقع را از ما دارند که برایشان مدال کسب کنیم. به همین خاطر ملی‌پوشان نیز با همین انگیزه مثل سرباز برای مردم‌شان می‌جنگند. در تمامی مسابقات با هدف رسیدن به سکو و کسب مدال به میدان می‌رویم و از اینکه بتوانیم مردم را کمی شاد کنیم، خوشحال می‌شویم.
متناسب با افزایش انتظارات از این رشته توجهات و رسیدگی مسئولان از شمشیربازی نیز افزایش یافته است؟
خوشبختانه امسال دکتر‌علی‌نژاد، معاون وزیر اعلام کرد که بودجه فدراسیون نسبت به قبل بیشتر شده است و این مسئله می‌تواند در آینده شمشیربازی تأثیر مثبت بگذارد؛ ضمن اینکه رئیس فدراسیون در این مدت حمایت خوبی از ملی‌پوشان در روز‌های کرونا داشته است. باید تأکید کنم که دکتر باقرزاده برای ما علاوه بر رئیس فدراسیون دوست‌مان نیز هستند و هر کمک و حمایتی که از دست‌شان برآمده، برایمان انجام داده‌اند.
گذراندن روز‌های قرنطینه و تمرین در خانه برای همه ورزشکاران حرفه‌ای سخت بود.   شما چطور این شرایط را قبل از شروع دوباره تمرینات پشت‌سر گذاشتید؟
بچه‌های شمشیربازی شرایط را به خوبی پشت سرگذاشتند؛ چراکه هم با مربی در ارتباط بودیم و هم اینکه به خاطر حفظ سلامتی خود و مردم با اوضاع کنار آمدیم. تمرین در خانه‌های کوچک بسیار دشوار است و به عقیده من تمرین در منزل برای ملی‌پوش و ورزشکاری که در سطح قهرمانی می‌جنگد اصلاً معنی ندارد! منتها مجبور بودیم و این شرایط برای همه مردم دنیا ایجاد شده است. کاری از دستمان برنمی‌آید.
دوری از مسابقات و تمرینات بر آمادگی ورزشکاران تأثیر منفی دارد. جبران تعطیلات اجباری و اثرات منفی آن امکانپذیر خواهد بود؟
از آنجا که شمشیربازی ایران موفق به کسب سهمیه المپیک شده خیال‌مان کمی راحت‌تر از بقیه است. به‌همین خاطر اگر مسابقات بین‌المللی دوباره از سر گرفته شوند تا شروع بازی‌های المپیک پنج یا شش تورنمنت در پیش خواهیم داشت. با توجه به اینکه دغدغه سهمیه توکیو را نداریم، می‌توانیم با خیال آسوده در مسابقات حاضر شویم و زودتر از بقیه به شرایط قبل از کرونا برگردیم.
در خصوص سهمیه‌ای که شمشیربازی در بازی‌های المپیک کسب کرده است هم صحبت می‌کنید.
برای رسیدن به سهمیه توکیو باید جز شش تیم برتر مسابقات قرار می‌گرفتیم. خدا را شکر در جام‌جهانی لهستان این اتفاق رخ داد و با کنار زدن چین به هدف‌مان رسیدیم. در جام‌جهانی که قبل از شیوع کرونا برگزار شد، تیم‌های مجارستان، ژاپن و چین را شکست دادیم و به عنوان تیم اول آسیا در رنکینگ جهانی سهمیه را گرفتیم.
توکیو سومین المپیک شما خواهد بود. المپیک لندن اولین تجربه شما بود و در المپیک ریو نیز تا پای سکو پیش رفتید.
در المپیک لندن در حالی حضور داشتم که پس از ۳۶ سال یک شمشیربازی ایرانی موفق به کسب سهمیه این بازی‌ها شده بود. با این وجود با توجه به مصدومیتی که برایم پیش آمد، در لندن ۲۰۱۲ نتوانستم توانایی‌هایم را نشان دهم و کار خودم را پیش ببرم، ولی تمام انگیزه‌ام را برای المپیک ۲۰۱۶ گذاشتم و در این مورد پیمان فخری، سرمربی تیم ملی نقش مهمی داشت. تلاش زیادی کردم که سهمیه ریو را بگیرم و به این هدف هم رسیدم. در المپیک ریو نیز تمام تلاشم را به کار گرفتم و با اینکه حق‌خوری صورت گرفت، ولی به مقام چهارم المپیک دست یافتم. بعد از این افتخار بود که دید و نگاه مردم نسبت به شمشیربازی تغییر کرد.
برای المپیک توکیو قول مدال داده‌اید؟ چه هدفی برای این بازی‌ها دارید؟
بله، امیدوارم با تمام قوا به میدان بروم و مدال این بازی‌ها را به دست بیاورم. تنها هدف من کسب طلای المپیک است. نه به برنز فکر می‌کنم و نه نقره؛ فقط طلای المپیک. خوشبختانه در این دوره دو سهمیه داریم، یکی در انفرادی و یکی در بخش تیمی.
به لژیونر شدن فکر می‌کنید؟
امکان لژیونر شدن برایم وجود دارد، ولی من به این مسئله فکر نمی‌کنم.