روزنامه شرق
1399/09/24
واشنگتن در بحران
واشنگتن در بحران یک روز پس از آنکه دیوان عالی ایالات متحده شکایت ایالت تگزاس با همراهی 17 ایالت دیگر در اعتراض به «بینظمی» در روند رأیگیری در ایالتهای جورجیا، ویسکانسین، پنسیلوانیا و میشیگان که به پیروزی «جو بایدن» دموکرات در انتخابات ماه سوم نوامبر انجامید را وارد ندانست، اولین درگیری خیابانی میان هواداران «دونالد ترامپ» رئیسجمهوری این كشور و گروههای مخالف در واشنگتن دیسی، پایتخت آمریکا، رقم خورد؛ درگیریهایی که شاید زمینهساز خشونتهای بیشتر در ایالات متحده میان حامیان دونالد ترامپ و مخالفانش باشد.شنبه عصر هزاران نفر از هواداران دونالد ترامپ در شهرهای مختلف این کشور ازجمله در پایتخت راهپیماییهایی برگزار کردند. آنها ضمن سردادن شعارهایی درباره تقلب در انتخابات، به سمت کنگره و دیوان عالی آمریکا حرکت کردند. پلیس هم بسیاری از راههای منتهی به کنگره و دادگاه عالی را به کمک خودروها و کامیونهایش بسته بود.
اما با گذشت زمان و تاریکشدن هوا، درگیریهایی میان گروه راستگرای «پراود بویز» (پسران سرافراز) که از حامیان ترامپ محسوب میشوند و گروه چپگرای «آنتیفا» و گروه حامی سیاهپوستان به نام «جان سیاهان ارزشمند است» رخ داد که باعث ورود نیروهای امنیتی به غائله شد. در این درگیریها حداقل چهار نفر با چاقو مورد جراحت عمیق قرار گرفتند و 23 نفر نیز از سوی پلیس بازداشت شدند.
به گفته پلیس واشنگتن مشخص نیست این حملات از سوی کدام گروه بوده است. از طرف دیگر در درگیریها در شهر المپیا مرکز ایالت واشنگتن در شمال غرب آمریکا هم یکی از معترضان چپگرا مورد اصابت تیر قرار گرفته؛ اما هنوز از سرنوشت این فرد گزارشی منتشر نشده است. در ساکرامنتو در ایالت کالیفرنیا هم درگیریهایی میان دو طرف گزارش شده است. درگیری دو طرف با وجود مداخله پلیس و حتی استفاده آنها از اسپری فلفل برای متفرقکردن معترضان، تا نیمههای شب ادامه داشت.
معترضان طرفدار ترامپ، به نتایج انتخابات ریاستجمهوری این کشور که جو بایدن دموکرات در آن برنده شد، اعتراض دارند. وکلای نزدیک به ترامپ ازجمله «رودی جولیانی»، «لین وود» و «سیدنی پاول» در هفتههای گذشته پروندههای متعدد شکایت علیه «بینظمی» و «تقلب» در انتخابات ریاستجمهوری را در دادگاههای مختلف مطرح کردند؛ اما نتوانستند شواهدی محکم برای ادعاهای خود ارائه کنند و تیم حقوقی ترامپ تقریبا هیچ موفقیتی به دست نیاورد. بااینحال دونالد ترامپ و حامیانش همچنان ادعای تقلب را تکرار میکنند و حاضر به پذیرش نتیجه انتخابات نیستند.
این در حالی است که نشست کالج انتخاباتی قرار است امروز برگزار شود و این احتمال وجود دارد که جو بایدن همانطور که برآورد تمام رسانههای معتبر پس از انتخابات نشان داد، رسما بهعنوان رئیسجمهور بعدی ایالات متحده معرفی شود. ششم ژانویه هم نشست کنگره برای تأیید آرای الکترال برگزار خواهد شد.
در چنین شرایطی تجمعکنندگان روز شنبه پلاکاردهایی با عنوان «دزدی را متوقف کنید» در دست داشتند و دونالد ترامپ هم در حساب توییتر خود وعده داد که «مبارزه ما تازه آغاز شده است». بهاینترتیب انتظار میرود رویارویی پسران سرافراز و آنتیفا در روزهای آینده هم ادامه یابد.
پراود بویز
پراود بویز که از حامیان افراطی دونالد ترامپ به شمار میآید، در سال 2016 از سوی یک فعال راستگرای کانادایی-انگلیسی به نام «گوین مک اینس» تأسیس شد و یک گروه راستگرای افراطی، ضدمهاجر و کاملا مردانه است که سابقه خشونت خیابانی علیه مخالفان چپگرای خود را دارد. آنها خود را یک گروه «شوونیست غربی» میدانند و نام این گروه هم اشاره به آهنگی از فیلم موزیکال «علاالدین» دارد. اعضای این گروه هم اغلب از پیراهنهای یقهدار مشکی و زرد به همراه کلاههای قرمز «Make America Great Again» یا MAGA استفاده میکنند.
اگرچه مک اینس ارتباط این گروه با راستگرایان افراطی حامی ترامپ را که عمدتا یک جنبش حاشیهای سیاسی ایالات متحده محسوب میشوند و بر برتری مطلق سفیدپوستان تأکید دارد، رد میکند؛ اما براساس بررسی رفتار اعضای این گروه، الگوهای رفتاری راستگرایان ازجمله ملیگرایی افراطی و اعتقاد به برتری نژاد سفید کاملا در آنها نمایان است. اعضای گروه پسران سرافراز در راهپیماییهایی در سراسر ایالات متحده شرکت کردهاند و در درگیریها با گروههای چپگرا حضوری فعال داشتهاند. آنها همچنین در راهپیمایی «اتحاد راست» در سال 2017 در کنار گروههای حامی برتری نژاد سفید ازجمله نئونازیها در شارلوتسویل ویرجینیا شرکت داشتند. بایدن گفته است که اظهارات ترامپ در حمایت از این گروه حامی برتری نژاد سفید پس از خشونتهای شارلوتسویل باعث شد تا تصمیم به ورود به عرصه انتخابات بگیرد.
با اینکه مک اینس مؤسس گروه رسانهای Vice Media در سال 2018 اعلام کرد که دیگر سمتی در این گروه ندارد و بیشتر به آنها مشورت میدهد؛ اما در جریان مناظرههای انتخاباتی و زمانی که ترامپ با اصرار بایدن مجبور شد رو به دوربین از گروههای راستگرای حامی خود (ازجمله با نام بردن از گروه پراود بویز) بخواهدتا خشونتها و درگیریها در شهرهای آمریکا را متوقف کنند، مک اینس ویدئویی منتشر کرد و خطاب به ترامپ گفت که «هدایت این گروه دست من است و من از آنها میخواهم عقبنشینی نکنند».
آنتیفا
آنتیفا «مخفف «ضدفاشیست» است و وابستگیهای نهچندان پررنگی به فعالان چپگرا دارد و ریشه این گروه به مقاومت در برابر حکومت آلمان نازی بازمیگردد. این گروه را آنارشیستها، کمونیستها و تعدادی از سوسیالدموکراتها تشکیل دادهاند. آنگونه که رهبران این گروه میگویند وجه تمایزشان با دیگر گروهها این است که برای دفاع از خود دست به خشونت میزنند. طبیعتا گروهایی که بیش از همه دشمن آنتیفا محسوب میشود، راستگرایان افراطی هستند. این جنبش که در یک دوره زمانی تقریبا به طور کامل در ایالات متحده ناپدید شد، پس از پیروزی ترامپ در انتخابات 2016 دوباره مورد توجه قرار گرفت.
حضور این گروه در جریان اعتراضات به کشتهشدن یک سیاهپوست در بهار امسال پررنگتر از دیگر زمانها بود. آنتیفا در پورتلند و اورگان که به میدان زدوخورد حامیان سیاهپوستان و پلیس و نیروهای امنیتی آمریکا تبدیل شده بود، حضوری پررنگ داشت و تصاویری هم از غارت فروشگاهها و آتشزدن اماکن عمومی از سوی حامیان آنتیفا منتشر شد که واکنشهای زیادی برانگیخت و دونالد ترامپ را بر آن داشت تا این گروه را یک گروه تروریستی بنامد. در جریان مناظره انتخاباتی هم دونالد ترامپ اصرار داشت تا تمام مسئولیت آشوبهای خیابانی ماههای گذشته در آمریکا را متوجه این گروه کند.
در اواخر ماه آگوست، «مایکل رینوئل» 48ساله که خود را ضدفاشیست و از حامیان آنتیفا میدانست، یکی از اعضای گروه حامی «پراود بویز» را به ضرب گلوله کشت و باز هم تنشها شدت گرفت و یک هفته بعد رینوئل هم به ضرب گلوله کشته شد.
نام این گروه آنتیفا (antifa) معمولا با حروف کوچک نوشته میشود و مهمترین دلیل آن این است که به طور کلی بهعنوان یک گروه سازمانیافته واحد در نظر گرفته نمیشود و به همین دلیل است که دانستن تعداد اعضای فعال آنتیفا تقریبا غیرممکن است.
«کریستوفر ری» مدیر افبیآی بهتازگی در اظهارات خود در کمیته مجلس نمایندگان آمریکا گفت: «ما به آنتیفا بیشتر بهعنوان ایدئولوژی یا یک جنبش نگاه میکنیم تا یک سازمان». او یک هفته بعد در سنا گفت: «بسیاری از افراد درباره آنتیفا از من سؤالاتی میپرسند؛ بنابراین اجازه دهید سعی کنم تا آنجا که میتوانم، در این زمینه شفافسازی کنم: آنتیفا موضوعی واقعی است. آنها حاصل خیالپردازی و داستان نیستند».
با اینکه هر دو گروه آنتیفا و پراود بویز نسبتا کوچک هستند و حداکثر میتوانند روی چند هزار طرفدار فعال خود حساب کنند؛ اما تمایل آنها به انجام اقدامات خشونتآمیز بهویژه هنگامی که در خیابانها با یکدیگر روبهرو میشوند، باعث نگرانی شده و حتی قبل از انتخابات هم هشدار داده شد که اگر تنشهای انتخاباتی هفتهها و ماهها بعد از انتخابات آمریکا ادامه یابد، باید در انتظار خشونت خیابانی این گروهها باشیم.
سایر اخبار این روزنامه
سهم بهارستانیها از مذاکرات
حقایق را به گوش مقامات نرسانیم، تبهکاریم
تقدیم نشان درجه یک «نصر » به دانشمند شهید محسن فخریزاده
ضرورت همکاری دستگاه قضائی و اتحادیهها در کنترل قیمتها
ابهام در اعطای هدیه دولت نهم
پسلرزههای شعرخوانی اردوغان در بهارستان
گونه خبرساز دریاچه چیتگر
سرگذشت عجيب هركول محجوب
واشنگتن در بحران
دست بایدن را نبندیم
کووید و سیستم اعصاب
حوزه سیاسی ایرانو کلانروندهای پیشرو
ارزیابی جدید خطر و ریسک زلزله شهر تهران
سیاست برای همه ایرانیان توصیهای برای اصلاحطلبان