روزنامه آفتاب یزد
1399/09/24
به افتخار راننده های تاکسی
اظهارات خلاف ادب وشان مجری رسانه ملی در مورد جایگاه رانندگان تاکسی ما را بر آن داشت تا هم از تلویزیون بخواهیم در گزینش مجری های خود سخت گیر تر باشد و هم از شرافت وشان شغل رانندگی تاکسی بنویسیمآفتاب یزد _ یگانه شوق الشعرا : در برنامه «دستپخت» از شبکه یک صداوسیما داور مسابقه آشپزی از دختر شرکتکننده پرسیده : «با شغل بابات که راننده تاکسیه جلوی دوستات اذیت نمیشی؟!» و پدر این دختر هم کنارش نشسته است . البته در این برنامه بارها توسط داوران به شرکت کنندگان توهین شده است مثلا در یکی از قسمتهای این برنامه لحن عجیب و تند داور و کارشناس مسابقه تلویزیونی "دستپخت" نسبت به شرکتکننده این مسابقه با واکنشهای زیادی در فضای مجازی روبرو شد. این کارشناس آشپزی در اظهاراتی عجیب به شرکت کننده خانم مسابقه گفت: "اگر سطل زباله داشتم غذای شما رو به سطل زباله منتقل می کردم. این غذا افتضاح افتضاح افتضاح بود! به نظر میرسد که این برنامه یک اقتباس از یک برنامه خارجی با یک سرآشپز بداخلاق است یا حداقل این داور در تلاش برای تقلید از شخصیتی شناخته شدهتر از خود میباشد . البته مشکل اقتباسهای بیخردانه است که چنان اثرات بدی را به جای میگذارد. بهرحال برنامههای صدا و سیما نقش زیادی در فرهنگسازی مردم دارد که متاسفانه در این شرایط بد همه گیری بیماری کرونا در این برنامه حتی پروتکلهای بهداشتی به صورت صحیح رعایت نمیشود .آفتاب یزد حداقل در دو گزارش نسبت به این موضوع واکنش نشان داد اما اصلاحی رخ نداد!
>شهرت گوردن رمزی سرآشپز بدخلاق
شهرت گوردن رمزی به دلیل برنامههای موفق تلویزیونی او است. اولین حضور رمزی در برنامههای تلویزیونی در سال 1998 و در برنامه «نقطه جوش» بود. شخصیت آتشین مزاج، بداخلاق و همیشه عصبانی او، باعث تمایزش با بقیه شخصیتهای تلویزیونی هم رده او است. رمزی در برنامههای متعدد و پرطرفداری مانند «آشپزخانه جهنمی» و «کابوسهای آشپزخانه رمزی» با فریاد کشیدن بر سر شرکتکنندگان که گاه از چهرههای معروف هنری و ورزشی بودهاند، پرتاب ظروف به سمت آنها و اخراجشان در حضور دوربین باعث شد تا بینندگان عادی تصویری متفاوت و نزدیکتر به واقعیت را از فعالیت در یک آشپزخانه صنعتی ببینند. تندخویی رمزی فقط به برنامههای تلویزیونی ختم نمیشود، او یکبار آدریان گیل، از منتقدان معروف غذایی را بهدلیل آنچه «توهین به غذا» میدانست، از رستورانش بیرون کرد. با این حال جالب است بدانید رمزی سرآشپز از سال 98 که اولین رستورانش را تاسیس کرد تا به حال بیش از 85 درصد نیروهای مشغول به کارش را حفظ کرده است.
>آش برنامه دستپخت شور شد
بهرحال نوع سخنان و لحن مجری برنامه دستپخت بازتاب های بسیاری در شبکه های اجتماعی داشت.این بازتاب فوق العاده باعث شد سازمان تاکسیرانی به انتشار نامه ای از مجری برنامه انتقاد کند.سازمان تاکسیرانی تهران اعلام کرد: « تاکسیرانان طی یک سال گذشته به عنوان قشر آسیبپذیر متحمل دغدغههای معیشتی شدهاند. » به گزارش فارس، سازمان مدیریت و نظارت بر تاکسیرانی شهر تهران اعلام کرد: به عنوان نماینده خانواده بزرگ تاکسیرانی شهر تهران برآن شدیم تا در مواجهه با سوال پرحاشیه مجری برنامه دستپخت با مضمون« بابات راننده تاکسی است پیش دوستات ناراحت نمیشی؟ » با انتشار این متن از منزلت و جایگاه شریف تاکسیرانان خدوم پایتخت و خانواده محترم آنها دفاع کنیم. چرا که شایسته نیست این قشر خدوم و زحمتکش از سوی رسانه ملی که باید مروج فرهنگ اسلامی ایرانی باشد مورد توهین قرار بگیرند. ناوگان عظیم و گسترده تاکسیرانی گزینه اول در امر جابجایی و سرویس دهی به شهروندان به خصوص در شرایط کنونی شیوع بیماری کرونا به شمار میآیند و طی یک سال گذشته به عنوان قشر آسیب پذیر متحمل دغدغههای معیشتی و همچنین از دست دادن عزیزان شده اند. خودروی تاکسی و شغل شریف تاکسیرانی ضمن
فعالیت در شرایط سخت کاری، همواره تداعی اعتماد و اطمینان خاطر
در شهروندان بوده و این مهم ارزشمند و قابل ستایش است .
>توضیح مجری
واکنش ها به قدری فراوان بود که بالاخره مجری حاشیه ساز دستپخت مجبور شد توضیحاتی در مورد لحن و ادبیات خود دهد.
وی گفت : « پدر خود من راننده تاکسی بوده است و پدر بازبین این برنامه هم راننده تاکسی است . اصلا قصد ما از دعوت مشاغل تکریم آن ها است ، از آن ها تقدیر می کنیم و قصد تخریب نداریم . بحث ما اتفاقا صحبت های غرورآمیز آن دختر درباره شغل پدرش است . و من در ادامه او را تایید می کنم و از او تشکر می کنم و قصد ما خیر بوده است . ما می خواستیم بگوییم این شغل و تمام شغل های دیگر محترم هستند و من دست رانندگان تاکسی را می بوسم . قصد ما تشکر از این گروه است . اگر هم به کسی برخورده است و جسارتی شده است من عذر خواهی می کنم . »
>رسالت صدا و سیما آموزش غیرمستقیم به مردم است
امیرمحمود حریرچی جامعه شناس در پاسخ به این سوال که آیا مجریان صدا و سیما باید حداقلی از آموزش مورد نیاز برای فعالیت در رسانه را دریافت کنند یا خیر به آفتاب یزد گفت: « انتخاب مجری باید بنا بر شایستگیهای فرد نه رابطههای او باشد. مجریان باید آگاهیهای مورد نیاز و مهارتهای کافی را برای این شغل کسب کنند. البته باید این افراد مورد بررسیهای شخصیتی از طرف مسئولین قرار بگیرند و ابتدا به صورت آموزشی به کار مشغول شوند بعد به صدا و سیما راه پیدا کنند و برای مردم برنامه اجرا کنند. متاسفانه در برخی از برنامهها مردم تحقیر میشوند و این راهی برای خنداندن و جذب مخاطب شده است. رسالت صدا و سیما این است که به صورت غیرمستقیم به مردم آموزش دهد آموزشهایی از نوع حفظ حقوق افراد و مشاغل . در بسیاری از برنامهها دیده میشود که دست انداختن مردم به وسیلهای برای خنده تبدیل شده است. باید در انتخاب مجری و عوامل برنامهها بیش از اینها دقت شود زیرا که رسالت صدا و سیما رسالت بزرگی در آموزش مردم است . »
>برای جامعه نوین هیچ شغلی پست نیست
همچنین دکتر سعید معدنی استاد دانشگاه در پاسخ به این سوال که آیا مشاغلی مانند راننده تاکسی از شان و جایگاه اجتماعی کافی برخوردارند یا خیر به آفتاب یزد گفت : «متاسفانه خیلی وقت است که مجریان تلویزیون و رادیو حرفهای نیستند. به عبارتی از زمان گسترش این رسانهها مجری و گوینده حرفهای و مناسب تربیت نشده است . مجریان باید هم با سواد باشند و هم به موضوعات احاطه داشته باشند. همچنین مجریان باید بر احساسات خود مسلط باشند و هر کلمهای را حساب شده و دقیق به کار ببرند چون مخاطب آنان افراد زیادی هستند. از سوی دیگر شغلها در جامعه دارای شان هستند شاید یک زمانی برخی از شغلها در ردههای پایینی قرار داشتند اما امروزه دیگر اینگونه نیست و هرکاری مورد نیاز جامعه است . ارزش یک شغل را چهار چیز مشخص می کند : شان شغل یا پرستیژ آن ، میزان دستمزد ، آزادی در شغل و کشش و علاقه فرد . اگر یک نفر این چهار مورد را داشته باشد ، شغل مناسبی دارد . و بر اساس این معیارها
رده بندی مشاغل انجام میگیرد . برخی از مشاغل در وسط طیف هستند و برخی این ویژگیها را دارند . به هرحال شغلها رده بندی دارند . اما ذهنیت این مجری یا امثال او خیلی وقت است که از بین رفته است. امروزه هیچ شغلی شغل پست و پایینی محسوب نمیشود زیرا جامعه به دلیل کارکردهای مشاغل به تمام آن ها احتیاج دارد. مجریان باید نسبت به مسائل روز آگاهی داشته باشند و فاقد ذهنیت قدیمی باشند . برای جامعه نوین هیچ شغلی پست نیست . در کشورهای توسعه یافته اروپایی رفتگران از شغل خود خجالت نمیکشند و دارای امتیازاتی
هم پایه پزشکان هستند . در اروپا راننده تاکسی یک موقعیت مناسب و خاص است. مجریان باید اطلاعات کافی داشته باشند و بدانند که در دنیای امروز هیچ شغلی بیارزش نیست . »
>اظهارات تنش آفرین
در ادامه دکتر محمد سلطانیفر استاد دانشگاه به آفتاب یزد گفت : « در تمام دنیا یکی از اصول اساسی، آموزش است که هر رسانهای باید برای کارمندان خود انجام دهد و تنها شامل آموزههای صدایی و اصول اجرا نیست بلکه باید شامل ابعاد دیگر اخلاقی ، فرهنگی و اجتماعی هم باشد. نباید توسط این افراد تخریبی انجام شود یا به قسمتی از جامعه آسیبی وارد شود. به همین جهت باید دقت کنیم آموزشها و تذکرها به این افراد میتواند به جامعه بسیار کمک کند چون بعضی اوقات کوچکترین حرف در برنامهها میتواند
تنش آفرین باشد . »
>گزینش غیر حرفه ای مجری ها
درآخر دکتر مجید ابهری رفتارشناس به آفتاب یزد گفت : « صدا و سیما گستردهترین رسانه در کشور است و میتواند به عنوان یک مدرسه مورد استفاده قرار گیرد. پر کردن اوقات فراغت همراه با انتقال آموزههای فرهنگی و معنوی اصلیترین ماموریت این نهاد است که در راستای تحقق این ماموریت به نیروهای متخصص نیاز مبرم دارد . یک بخش از نیروهای ضروری برای صدا و سیما مجریان میباشند که با توجه به عمومی بودن این رسانه ، مجریان باید از نظر تحصیلی، قدرت بیان و اعتماد به نفس در سطح ممتاز و ارزندهای باشند. در صورت داشتن بعضی از شرایط برای احراز سایر شرایط لازم باید کلاسهای آموزشی از لحاظ رفتاری ، گفتمان و امثال آن برای این اشخاص برگزار گردد. متاسفانه بعضی از مجریان در برنامههای زنده یا ضبط شده گاهی برای شوخی یا تنوع برنامه، مطالبی میگویند که علاوه بر آزار فرد حاضر در استودیو موجب بدآموزی و حتی جریحهدار شدن احساسات اقشار مختلف در جامعه میگردد. متاسفانه گزینش بعضی از مجریان بر اساس معیارهای علمی و حرفهای نبوده و به همین لحاظ حضور و فعالیت آنها گاه این رسانه را با چالش جدی در جامعه رو به رو میسازد . شوخیهای نادرست با برخی از افراد و همچنین بیان برخی از عبارات موجب دلخوری و حتی خشم بخشی از افراد در جامعه میگردد . سوالات باید از قبل طرح و کنترل شوند نه اینکه فیالبداهه توسط مجری پرسیده شود. اگر قشر زحمت کش رانندگان تاکسی در جامعه نباشند مشکلات فراوانی در رفت و آمد مردم ایجاد میشود و مهمتر از همه هرکس در جامعه شغل و حرفهای دارد که خانوادهاش نه تنها نباید از آن شرمنده شوند بلکه باید به تلاشهای شرافتمندانه افراد افتخار نمایند . لازم است مدیران و افراد مشهور در سطوح مختلف قبل از شروع برنامهها سوالات را از ابعاد مختلف مورد بررسی قرار داده و اجازه ندهند که غرور و شخصیت افراد این چنین جریحهدار شود . »
>کرامت انسان
شغل و حرفه هر انسان بخشی از شخصیت و هویت فردی و اجتماعی او محسوب میشود و در فضای مترقی جوامع امروزی توهین به شغل افراد توهین به انسانیت و کرامت آنها محسوب میشود. در دنیایی که ما حتی نسبت به محیط زندگی و طبیعت اطرافمان هم مسئولیت و تکلیف داریم باید بیش از گذشته حقوق یکدیگر را رعایت کنیم. اما مایه تاسف و سرافکندگی بسیار است که در جامعه ما افراد با این صراحت به حقوق اولیه و اساسی یکدیگر تعرض میکنند و این مساله آنقدر فراگیر شده است که حتی از قاب تلویزیون و درون خانههایمان هم قابل مشاهده است.
سایر اخبار این روزنامه
ابراز «شرمندگی» تنها اقدام رزمحسینی در صنعت خودرو
مسئولان: در حال بررسی هستیم مردم نگران نباشند
مبادله «زم» با کشورهای خارجی مطرح نبوده است
سیاست خارجی نظاره گر!
چگونگی اعتمادسازی در مورد واکسن کرونا
به افتخار راننده های تاکسی
اردوغان اشتباه کرد؛ ظریف عجله!
پیششرط مهم بودجهی نفتی ۱۴۰۰
زیستگاه تمساح دریاچه چیتگر نیست
انفجار انبار باروت در سناباد!
اهمیت و ضرورت کسب سواد سلامتی در عصر حاضر
جعل عمیق و جهل عمیق
رقابت تاریخی ایران و ترکیه