روزنامه جوان
1399/10/06
رهبری و دلبری
سرویس فرهنگ و هنر جوان آنلاین: سلوک رهبر انقلاب با اقشار مختلف مردم در حاشیه دیدارهای ایشان همواره از وجود نوعی روحیه نشاط در یک فضای صمیمی حکایت دارد. پخش مستند غیررسمی از تلویزیون نیز ابعاد تازهتری از همنشینی و همدلی ایشان در عین رهبری را بازتاب داد که در نوع خود همرهبری بود و هم دلبری.مستند «غیر رسمی» روایتی است از دیدارهای غیررسمی رهبر معظم انقلاب با اهالی فرهنگ و هنر، که در آن چهرهای غیر رسمی از آنچه رسانههای رسمی از رهبر انقلاب نشان میدهند، به تصویر میکشد. مستندی که تصاویر آن شباهت زیادی به خاطرات مستقیم افرادی که با رهبر انقلاب دیدار داشتهاند، دارد و شاید رسمیترین چهره از رسم و مرام اخلاقی رهبری باشد، آنچه که کمتر رسانهها به آن پرداخته بودند. در مستند غیررسمی که دیدار رهبر انقلاب با اقشاری از اهالی فرهنگ و هنر را به نمایش گذاشت بار دیگر نظرات فنی ایشان درباره سینما و تلویزیون در میان سخنان و سوالات صریح حاضرین در جلسه که به طرح انتقادها و دغدغههای خود میپرداختند بازتاب پیدا کرد که جذابیتهای ویژهای را دربر داشت.
مستند «غیر رسمی» ساخته سید علی صدرینیا است و تصاویر آن به دیدارهای غیر رسمی رهبر انقلاب از سال ۹۵ به بعد با هنرمندان، اهالی فرهنگ و علم اختصاص دارد؛ تصاویری که معمولاً از رسانههای رسمی پخش نشده و غیر از برخی حضار در آن دیدارها که بعضاً به نقل خاطره میپردازند، نقل قولی از آنها منتشر نشده است.
پخش مستند «غیر رسمی»، از شبکه ۳ سیما، دو نوع واکنش را در پیش داشت؛ واکنش اول در داخل ایران بود، کاربران شبکههای اجتماعی، گزیدههایی از این مستند را منتشر کردهاند و اینکه رهبر انقلاب در مواجهه با مسائل فرهنگی اینقدر اهل گفتمان است و حتی دیدگاه باز ایشان برخلاف دیدگاه بسته مدیران فرهنگی است، با واکنشهای مثبتی مواجه شده است.
چند نمونه از ویدئوهای منتشر شده در فضای مجازی، نظر مثبت مقام معظم رهبری نسبت به فیلم «مارمولک»، نظر ایشان در خصوص فیلمهای کمدی و نقد اجتماعی و همچنین تذکر به مسئولان درباره نگاههای بسته است.
دیدگاه رهبر انقلاب درباره فیلم مارمولک
تفاوت ماهوی بین نگاه رهبر انقلاب نسبت به فیلم «مارمولک» ساخته کمال تبریزی از مواردی است که در مستند «غیر رسمی» به آن اشاره شده است. فیلم مارمولک محصول سال ۱۳۸۲ است که در زمان اکران با مخالفتهایی از جمله مخالفت صریح حسن روحانی دبیر وقت شورای امنیت ملی مواجه شد و به سرعت از پرده سینماها پایین کشیده و توقیف شد. علت توقیف این فیلم فضای کلی مخالفت روحانیون با فیلم بود. حسن روحانی در آن زمان به طور صریح فیلم را «توهین به روحانیت» عنوان کرد و خواستار برخورد با سازندگان فیلم شد. این تصور در آن زمان شکل گرفت که، چون شخصیت اول این فیلم یک دزد است که لباس روحانیت به تن کرده، پس به روحانیت توهین شده است. مستند «غیررسمی» بعد از سالها ویدئویی را از دیدار رهبری با هنرمندان به نمایش میگذارد که در آن رهبر انقلاب با استقبال از این فیلم، حتی پاسخ روحانیون منتقد را نیز میدهند.
توصیه رهبر انقلاب به انتخاب جوان انقلابی در انتخابات
از بخشهای دیگر مستند «غیر رسمی»، توصیه رهبر انقلاب به انتخاب «جوان مؤمن انقلابی» در انتخابات ریاست جمهوری است. ایشان در دیدار اعضای گروههای جهادی، در مواجهه با انتقاد یک جوان که از فقدان جوانگرایی در انتصاب ها، گلایه دارد، پاسخ میدهند: «برای اینکه جوانهای مورد نظر شما مسئولیتهای مدیریتی قابل توجه را، در اختیار بگیرند، حالا نمیگویم حتما وزارت، راهش این است که دولت توسط یک جوان تشکیل شود».
در واقع ایشان انتخاب یک رئیسجمهور جوان را زمینه ساز تشکیل یک دولت جوان انقلابی میدانند و میگویند فقط با این شرط است که کار در دست جوانها قرار میگیرد.
توصیههایی که مسئولان باید گوش کنند
یکی از نکات مورد توجه از نگاه کاربران فضای مجازی، پاسخ مقام معظم رهبری به سخنان بهرام عظیم پور، انیماتور و سازنده مجموعههای انیمیشنی «سیا ساکتی» است که از ایرادات و سنگاندازیها در کارها انتقاد میکند و از رهبر انقلاب میخواهد که به مسئولان توصیه کنند هنرمندان را کمتر اذیت و به حرف آنها گوش کنند. مقام معظم رهبری نیز در واکنش میگویند: «میگویم، اما اگر گوش کنند!» کاربران ایرانی این واکنش را نشاندهنده خودبرترپنداری و دنبال سلیقه خود بودن مدیران فرهنگی عنوان میکنند.
شخصیت رهبر آن طور که هست!
چیزی که باعث شده است مستند «غیر رسمی» با این حجم ازتوجه مواجه شود، این است که معمولاً تصویری که عامه مردم از رهبری دارند، تصویر یک مقام سیاسی بلند مرتبه است که در دیدارهای رسمی و بیانات سیاسی، معمولاً مواضع سیاسی را بیان میکنند و درباره مسائل ملی و بینالمللی قاطعانه سخن میگوید. «غیر رسمی»، تصویری را به نمایش میگذارد که کمتر مردم عادی آن را دیدهاند. اقدام مثبت دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای در پرداختن به ابعاد مختلف شخصیتی رهبر انقلاب پیش از این نیز در مستند «در لباس سربازی» به آن اشاره شده است.