رژیم‌های مرتجع و عادی‌سازی رابطه با اسرائیل

با عادی‌سازی رابطه بین مغرب و رژیم صهیونیستی دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری آمریکا تلاش کرد تا آخرین میخ را بر تابوت مقاومت ملت فلسطین بکوبد.
دونالد ترامپ در مقایسه با سایر روسای جمهوری ایالات متحده بیشترین خدمت را در طول دوره ریاست جمهوری خود به لابی صهیونیستی تقدیم کرد اما بخت با وی همراه نبود و طی روزهای آینده ناچار خواهد شد کاخ سفید را ترک کند.
ترامپ در سال ۲۰۱۶ و در جریان مبارزات انتخاباتی خود در برابر لابی صهیونیستی تعهد کرد که تمام تلاش خود را برای تقویت جایگاه اسرائیل و حفظ امنیت پایدار این رژیم به کار گیرد. طرح معامله قرن، شناسائی بیت‌المقدس به عنوان پایتخت ابدی رژیم صهیونیستی، شناسایی جولان سوریه به عنوان بخشی از اراضی اشغالی ۱۹۴۸، مقابله با محور مقاومت و قرار دادن حزب‌الله لبنان، الحشد الشعبی عراق و انصارالله یمن به عنوان سازمان‌های تروریستی بخشی از خدمات ترامپ به رژیم صهیونیستی بود.
 اما اغلب این طرح‌ها به دلیل مخالفت جامعه جهانی با شکست مواجه شد و دونالد ترامپ فاز فشار بر رژیم‌های مرتجع عربی برای عادی سازی رابطه با اسرائیل را آغاز کرد. امارات متحده، بحرین، سودان و مغرب و تا اندازه ای عربستان تحت فشار دونالد ترامپ و خارج از چارچوب ترسیم شده اتحادیه عرب ناچار شدند با این رژیم رابطه خود را رسما آغاز کنند.


سودان با این شرط که پس از برقراری رابطه با اسرائیل از لیست کشورهای حامی تروریسم خارج شود و مبلغ یک میلیارد دلار کمک مالی از آمریکا دریافت کند رابطه خود را با اکراه با رژیم صهیوینستی برقرار کرد. مغرب نیز با این شرط که حاکمیت این کشور بر صحرای بزرگ به رسمیت شناخته شود با رژیم اسرائیل رابطه برقرار کرد و ترامپ نیز به صورت یکجانبه و خارج از چارچوب مقررات و قطعنامه‌های شورای امنیت حاکمیت مغرب بر صحرای بزرگ را به رسمیت شناخت.
صحرای بزرگ از سال ۱۹۷۶ پس از پایان حاکمیت اسپانیا مبارزه استقلال‌طلبانه خود را آغاز کرد و استقلال خود را از مغرب اعلام کرد. از آن سال ساکنان صحرای عربی تحت رهبری جبهه پولیساریو وارد یک جنگ فرسایشی با ارتش پادشاهی مغرب شدند اما شورای امنیت سازمان ملل استقلال صحرای بزرگ عربی از مراکش را منوط به برگزاری همه‌پرسی موکول کرد.
دونالد ترامپ بدون توجه به حساسیت‌های موجود در مغرب عربی شامل مراکش، الجزایر و موریتانی حاکمیت مراکش «مغرب» را بر صحرای بزرگ به رسمیت شناخت. با این حال به تعبیر برخی رسانه‌های عربی هنگامی که ملک محمد ششم پادشاه مراکش بیانیه عادی سازی رابطه با رژیم صهیونیستی را از طریق شبکه‌های رسمی مراکش قرائت می‌کرد گویی بیانیه مرگ یکی از نزدیکان خود را می‌خواند.
علت این امر این است که احزاب اسلامی مراکش از جایگاه بسیار بالایی در میان توده‌های مردم مغرب برخوردارند و برقراری رابطه با رژیم غاصب اسرائیل را خلاف منافع ملی و آرمان مردم فلسطین تلقی می‌کنند. در سودان نیز احزاب اسلامی به ویژه حزب اسلامی الامه به رهبری صادق المهدی نخست وزیر سابق سودان برای محکوم کردن عادی‌سازی رابطه بین حاکمان نظامی سودان با اسرائیل فراخوان عمومی داد.  اما در میان بهت وحیرت مردم سودان، صادق المهدی رهبر این حزب که به دلیل بیماری در امارات متحده تحت معالجه قرار داشت ناگهان به طرز مرموزی درگذشت و به این ترتیب حزب الامه سودان یکی از تأثیرگذارترین رهبران تاریخی خود را از دست داد.
امارات و بحرین بدون هیچ گونه مقاومتی رابطه خود را به شکل گسترده در حوزه‌های سیاسی و اقتصادی با اسرائیل آغاز کردند به گونه ای که مقامات امارات متحده اعلام کردند که مبلغ ۸۶۰ میلیون دلار برای توسعه شهرک‌های یهودی نشین در اراضی اشغالی اختصاص خواهند داد. امارات و بحرین صرفا برای تضعیف محور مقاومت و استفاده از ظرفیت امنیتی، جاسوسی و نظامی رژیم صهیونیستی در راستای تقابل با ایران با رژیم اسرائیل رابطه برقرار کرده‌اند. عربستان نیز در انتظار نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا تلاش کرد تا در برابر فشارهای دونالد ترامپ مقاومت کند و از این رو با اسرائیل به صورتی آشکار رابطه برقرار نکرد.
 سلمان بن عبدالعزیز پادشاه عربستان به شدت از واکنش ملت‌های اسلامی و عربی نسبت به هر گونه رابطه با رژیم صهیونیستی وحشت دارد در حالی که فرزند و ولیعهد وی محمد بن سلمان تمایل بیشتری برای عادی‌سازی رابطه با اسرائیل دارد. اما صرف‌نظر از پیامدهای عادی سازی رابطه بین رژیم‌های مرتجع عرب با اسرائیل نوعا این گونه رابطه‌ها نمی‌تواند پایدار و مبتنی بر اراده ملت‌های عرب تلقی شود. رژیم صهیونیستی بیش از ۴ دهه با مصر و ۳ دهه با اردن رابطه سیاسی، اقتصادی و امنیتی دارد اما هرگز نتوانسته جایگاهی در میان ملت‌های این دو کشور پیدا کند. سفرای رژیم صهیونیستی در اردن و مصر بارها نسبت به موج نفرت فزاینده مردم این دو کشور نسبت به اسرائیل ابراز نارضایتی کرده‌اند و این نشان می‌دهد که رابطه‌های  فرمایشی و مصلحتی حاکمیت‌های عربی با رژیم صهیونیستی  هیچگاه دوام نخواهد داشت.
به نظر می‌رسد سودان و مغرب در آینده و پس از استفاده‌های مادی و سیاسی از برقراری رابطه با اسرائیل و با خروج دونالد ترامپ از کاخ سفید تحت فشار ملت‌های خود ناچار به تجدید نظر در رابطه خود با رژیم صهیونیستی شوند.
منبع: خبر آنلاین