روزنامه شرق
1399/10/10
نامه روحانی به قالیباف
برای اصلاح لایحه بودجه 1400 صورت گرفت نامه روحانی به قالیباف شرق: عصر دوشنبه، پس از پایان نشست سران قوا در بهارستان، هر سه آنان از تفاهم و اتفاقنظر بر سر مسائل روز بهویژه درباره بودجه 1400 سخن گفتند. هرچند در ماههای اخیر مجلس و دولت بر سر مسائل مختلف و آخرین بودجه کابینه حسن روحانی به چالش خوردند اما نامه روز گذشته رئیسجمهور به رئیس مجلس نشان میدهد جلسه مشترک سران سه قوه در حال بازکردن گره برخی مشکلات است. تفاهمهایی که رئیس دستگاه قضا نیز روز دوشنبه بعد از این نشست به آن اشاره کرده و گفته بود: «یقین داریم که بودجه 1400 با همکاری دولت و مجلس دنبال خواهد شد و تمامی آن مسائلی که در جلسه بیان شد، با همکاری و مساعدتها رفع خواهند شد».بر همین اساس روز گذشته نایبرئیس مجلس از ارسال نامهای از سوی رئیسجمهور مبنی بر اصلاح لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ به مجلس خبر داد. علی نیکزاد گفت: «در پی مباحث کارشناسی که نمایندگان در مورد لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ مطرح کردند و اعتراضاتی که همکاران به نحوه تنظیم بودجه داشتند، با پیگیری رئیس مجلس، رئیسجمهور نامهای مبنی بر اصلاح لایحه بودجه ۱۴۰۰ به مجلس ارسال کردند که برای رسیدگی به کمیسیون تلفیق بودجه آن را ارجاع میدهیم». همچنین در جلسه دیروز کمیسیون تلفیق، کلیات لایحه بودجه تصویب شد. مالک شریعتی، نماینده تهران در مجلس در توییتی نامه رئیسجمهور به رئیس مجلس را که در آن پیشنهادات روحانی درباره اصلاح لایحه بودجه ۱۴۰۰ نوشته شده است، منتشر کرد. در این نامه خطاب به قالیباف آمده است: «بازگشت به نامه شماره ۱۰/۷۲۱۶۳/د مورخ 25/۹/۱۳۹۹ جنابعالی و عطف به نامه شماره ۱۰۶۷۸۵ مورخ 23/۹/۱۳۹۹ رئیس دفتر محترم مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) آثار تغییرات مزبور در لایحه بودجه ۱۴۰۰ به شرح زیر میباشد: ۱. افزایش مصارف به میزان ۵۳ هزار میلیارد تومان شامل: ۱.1- بازپرداخت تعهدات دولت به صندوق توسعه ملی بابت اقساط تسهیلات ۱۷۵ میلیون یورویی به بیمه سلامت به میزان سه هزار میلیارد تومان. ۱.2- افزایش مصارف بابت جبران موارد مندرج در جدول بند هـ تبصره چهار به میزان ۵۰ هزار میلیارد تومان. ٢.کاهش منابع ناشی از مجوز استفاده از ۱۸ درصد سهم صندوق توسعه ملی صرفا در صادرات یک میلیون بشکه در روز به میزان ۴۰ هزار میلیارد تومان. لذا تراز منابع و مصارف در راستای تحقق دستور مقام معظم رهبری(مدظلهالعالی) به شرح زیر در لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ اعمال میشود:
۱. مبلغ ۵۳ هزار میلیارد تومان از محل افزایش فروش اوراق مالی. ۲. مبلغ ۴۰ هزار میلیارد تومان از محل صرفهجویی حین اجرا و کاهش تخصیص مصارف توسط سازمان برنامه و بودجه کشور».
روحانی: رویکرد دولت نسبت به منابع جدید درآمدی مثبت است
روز گذشته رئیسجمهور در جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت نیز اعلام کرد دولت طبق نظر مقام معظم رهبری درباره سهم صندوق توسعه ملی از درآمد نفت، اصلاح لازم را در بودجه ارائه میکند. روحانی در این جلسه که گزارش رئیس سازمان برنامه و بودجه درباره مذاکرات پیرامون لایحه بودجه ۱۴۰۰ در مجلس مطرح و مورد بحث و بررسی قرار گرفته بود، گفت: «با توجه به نظر مقام معظم رهبری درخصوص سهم صندوق توسعه ملی از درآمد نفت، دولت اصلاحیه لازم را در مورد درآمد بودجه پیشنهادی ارائه میکند و همزمان حداکثر صرفهجویی در مصارف را اعمال خواهد کرد». او افزود: «رویکرد دولت نسبت به منابع جدید درآمدی در بودجه که بر اقتصاد کشور آثار تورمی نداشته باشد، مثبت است ولی باید دو ملاک واقعیبودن درآمدها و تحمیلنشدن فشار بر مردم بهطور دقیق مورد توجه قرار گیرد».
ربیعی: به توانایی وزارت نفت مطمئنیم
سخنگوی دولت نیز روز گذشته در نشست خبری خود به بودجه سال بعد اشاره کرد و گفت: «اصلاحات مورد بحث در جلسات مشترک دولت و مجلس، عمدتا حول دستورات رهبری مبتنی بر واریز سهم
۳۸درصدی صندوق توسعه ملی به ازای فروش بیش از یک میلیون بشکه نفت در روز (معادل ۴۰ هزار میلیارد تومان) و عدم برداشت از صندوق توسعه ملی برای مصارف تبصره چهار (که تقریبا معادل ۵۲ هزار میلیارد تومان) و همچنین بازپرداخت کامل اقساط صندوق توسعه ملی که در سال ۱۴۰۰ سررسید میشود (۵۰۰ میلیون یورو، معادل ۳۰۰ میلیارد تومان) مورد بررسی قرار گرفت. در نتیجه، ۹۳ میلیارد تومان ناترازی در بودجه خواهیم داشت».
علی ربیعی افزود: «سهشنبه در ستاد اقتصادی دولت برای اصلاح بودجه بر اساس نامه رهبری در نحوه و مقررات برداشت از صندوق توسعه ملی برای ۹۳ هزار میلیارد تومان ناترازی، مقرر شد ۵۳ هزار میلیارد تومان به فروش اوراق اضافه و ۴۰ هزار میلیارد تومان هم در بودجه صرفهجویی شود؛ بنابراین سقف بودجه حدود ۱۳ هزار میلیارد تومان افزایش خواهد یافت. این حق ایران است که با توجه به جایگاهی که در اوپک دارد، حداقل دومیلیونو 300 هزار بشکه نفت به فروش برساند. طبیعی است که این حق باید در بودجه منعکس شود و دولت به عنوان حافظ منافع ملی باید زمینه تحقق آن را فراهم کند». او تاکید کرد: «ما از جنگ اقتصادی سرافراز بیرون آمدیم و اولین دستاورد ما از پایان این نبرد، این است که سهم خود را از بازار جهانی نفت بگیریم. برخی از منتقدان دولت درباره توانایی استخراج و فروش میزان نفت پیشبینیشده تردید دارند. ما همین حالا هم میتوانیم ۲.۳ میلیون بشکه را تولید کنیم. ما به توانایی وزارت نفت و وزیر مطمئنیم». او با بیان اینکه بودجه جاری ما هم در سال ۱۴۰۰ به هیچ عنوان متکی به افزایش فروش نفت نیست، افزود: «آنچه از طریق فروش بیشتر نفت به دست بیاید، صرف بنیه دفاعی و عمرانی و حمایت معیشتی خواهد شد اما نباید در مورد رابطه نفت و بودجه دچار اشتباه شویم. اساسا براساس یک نظر برای کمکردن رابطه بودجه و نفت معتقدند ما اساسا نباید نفت را بیش از مصرفمان تولید و استخراج کنیم، این دیدگاه نادرستی است». ربیعی ادامه داد: «اعتقاد ما این است که فقط امروز کشور و تداوم وضع موجود را میبینند. درحالیکه ما باید نفت را یار رشد و توسعه کشور کنیم و آنچنان اقتصادی را بسازیم که نقش نفت در آن ناچیز شود. ما باید رابطه نفت و بودجه جاری را قطع کنیم و همه تلاش ما بر این باشد که بودجه جاری از محل پویایی اقتصاد به دست بیاید نه نفت». سخنگوی دولت گفت: «اصلاح ساختار بودجه هم یعنی ما درآمدهای نفت و فراوردهها و مشتقات آن را برای افزایش قدرت ملی، ایجاد نیاز جهان به تولیدات صنعتی و مشتقات نفتی ایران و بر افزایش امنیت ملی و نیز سرمایهگذاری برای رشد و توسعه کشور جهت نسلهای آینده و کمک به معیشت مردم برای گذر از شرایط سخت ایجاد کنیم. نظریه دولت مبتنی بر دیدگاه دوم است».
سایر اخبار این روزنامه
زیان بورس در راه است؟
اصلاحات، سیاست صبر و انتظار
دست رد کنگره به وتوی ترامپ
نامه روحانی به قالیباف
واکسن ایرانی کرونا در مرحله تزریق انسانی
اصولگرایان و معضلی به نام مذاکره
لابیهای ناکام در بررسی صلاحیت کاندیداها
صرفهجویی ۵۰۰مگاواتی به چه قیمتی؟
مثلثِ خشونت
بیثباتی بازار و شکست سیاست
نگرانی اجتماعی از مدیریت کرونا و واکسن
صنعت برق و بودجه ۱۴۰۰
قوه قضائیه برنامهمحور