روزنامه شرق
1399/10/10
واکسن ایرانی کرونا در مرحله تزریق انسانی
واکسن ایرانی کرونا در مرحله تزریق انسانی شرق: روز گذشته فاز اول مطالعه انسانی واکسن ایرانی کرونا با تزریق به تعدادی از داوطلبان آغاز شد. اولین نفری که این واکسن را گرفت، طیبه مخبر، دختر دکتر مخبر، رئیس ستاد اجرایی فرمان امام بود که این واکسن در زیرمجموعههای این بنیاد در حال ساخت است. علاوه بر او علی عسگری، معاون اجتماعی ستاد اجرایی فرمان امام که بهعنوان داوطلب دوم واکسن کرونای ایرانی تولیدی ستاد اجرایی را تزریق کرد، گفت: خودم پزشک هستم و نگران نبودم. وی اضافه کرد: این واکسن کاملا ایمن است، در مراحل بعدی این موضوع ثابت خواهد شد. از ابتدا در جریان تولید واکسن بودم و یکی از ایمنترین واکسنهای موجود است. گفته میشود در مجموع 60 هزار نفر برای تزریق مرحله آزمایشی این واکسن ثبتنام کرده بودند.سعید نمکی، وزیر بهداشت، در حاشیه مراسم آغاز تست انسانی واکسن کرونای ایرانی، بیان کرد: کسانی که فکر میکنند اولینبار است که داریم واکسنی را تزریق میکنیم، بسیار در اشتباه هستند. در سال ۱۲۹۹ انستیتو پاستور و در سال ۱۳۰۳ انستیتو رازی را داشتیم، تمام مردم دوران زندگیشان را با واکسنهای ایرانی آغاز کردند. ما اولین واکسنساز آسیا بودیم و ما بودیم که به بسیاری از کشورهای دنیا و منطقه واکسن صادر میکردیم. وی ابراز کرد: امیدوارم در آینده بسیار نزدیک شاهد شروع فاز دوم بالینی و سپس فاز سوم انسانی باشیم و انشاءالله به سمت تولید ملی در آیندهای نزدیک پیش برویم.
محمد مخبر، رئیس ستاد اجرایی فرمان امام(ره) نیز در همین زمینه گفت: علاوه بر این واکسن که امروز وارد فاز مطالعه بالینی انسانی شد، شش مسیر دیگر را برای تولید واکسن دنبال میکنیم و این آمادگی را داریم که از دو یا سه هفته آینده ماهانه ۱.۵ میلیون دوز از واکسن کرونا را در ایران تولید کنیم. وی ادامه داد: تجهیزات لازم برای تولید واکسن کرونا در ایران وارد کشور شده است و با حمایت وزارت بهداشت و دانشمندان باغیرت و شجاع کشور میتوانیم به مرز تولید ۱۲ میلیون واکسن کرونا در آینده نزدیک دست پیدا کنیم. مخبر گفت: تولید واکسن کرونا در ایران محصول یک کار گروهی و همکاری نزدیک وزارت بهداشت، معاونت علمی ریاستجمهوری و دانشمندان کشور با ستاد اجرایی فرمان امام (ره) و یک کار بینظیر است که در تاریخ کشور ماندگار میشود. اگر همکاری گروهی نبود، هرگز به چنین دستاورد بزرگی نمیرسیدیم. البته ستاد اجرایی فرمام امام (ره) از روزهای نخست شیوع کرونا در ایران در کنار وزارت بهداشت بوده است.
وی ادامه داد: در روزهای اول شیوع این بیماری مشکلات زیادی داشتیم و حتی تأمین وسایل ضدعفونی یا ونتیلاتور در کشور مشکل بود اما امروز نهتنها این مشکلات را نداریم، بلکه در این مدت توانستیم هر دارویی که کمترین احتمال را در بهبود بیماری کووید ۱۹ داشته در مدت دو تا سه هفته در کشور به تولید برسانیم و نگذاشتیم کشور دچار مشکل شود. اکنون نیز با همت و تلاش ۲۴ساعته دانشمندان ایرانی و حمایت و دلگرمی خانم دکتر مینو محرز توانستیم اولین واکسن کرونا را در ایران تولید کنیم و با تمام توان برای توسعه این مسیر گام برمیداریم. وی، تولید انبوه واکسن را گلوگاه ساخت واکسن خواند و افزود: ستاد اجرایی فرمان امام (ره) زیرساختهای بسیار سنگینی را برای تولید انبوه واکسن ایجاد کرده است که میتوانیم روزانه یکونیم میلیون دوز واکسن تهیه کنیم. جمشیدی اضافه کرد: اگر ۷۰ درصد مردم ایمنی داشته باشند، زنجیره ویروس متوقف میشود و ما تزریق واکسن را از گروههای آسیبپذیر آغاز میکنیم. دبیر ستاد ملی مقابله با کرونا همچنین گفت: همه واکسنهای دنیا عارضه دارند اما آستانه عارضه مهم است.
در همین رابطه سخنگوی سازمان غذا و دارو نیز گفت: واکسن ایرانی کرونا که مراحل تولید را میگذراند و امروز وارد فاز اول مطالعه انسانی شد، از نوع ویروس غیرفعال است و ترکیبات آلومینیوم هم همراه دارد.
کیانوش جهانپور افزود: واکسن کرونای ایرانی هنوز تولید نهایی نشده است، مراحل کارآزمایی بالینی را طی میکند و روز سهشنبه نهم دی ۹۹ فاز اول مطالعه انسانی آن آغاز شد. این به معنای رونمایی از واکسن کرونا نیست، بلکه شروع فاز اول مطالعه انسانی است. این واکسن از نوع ویروس غیرفعالشده کرونا یا Inactivated coronavirus است که ترکیبات آلومینیوم هم همراه دارد.
وی ادامه داد: تولید نهایی این واکسن به تأیید سازمان بهداشت جهانی نیازی ندارد. هر وقت قرار شد تولید برای صادرات داشته باشیم، میتوانیم برای اخذ مجوزهای بینالمللی هم اقدام کنیم.
سخنگوی سازمان غذا و دارو گفت: کارآزماییهای بالینی واکسن با مجوز کمیته اخلاق انجام میشود. علاوه بر واکسن کرونا که امروز وارد فاز مطالعه انسانی شد، پروژههای دیگری نیز برای تولید واکسن وجود دارد. این اولین مراسم شروع فاز مطالعات انسانی بود اما آخرین آن نخواهد بود.
وی ادامه داد: اولین داوطلب تزریق واکسن کرونای ایرانی خانم طیبه مخبر بود. تست انسانی حداقل یک واکسن دیگر هم بهزودی با مجوز کمیته اخلاق شروع میشود. هر وقت این واکسن تأیید نهایی شود، ظرفیت تولید انبوه آماده است. مهم تأیید کارآزمایی بالینی است و اگر تأیید نهایی انجام شود، در سال ۱۴۰۰ قابلیت تولید حداقل ۸۰ تا صد میلیون دوز واکسن را تا آخر سال داریم، ولی قبل از آن باید همه مراحل کارآزمایی بالینی تأیید شده باشد. جهانپور گفت: فعلا مرحله اول مطالعات انسانی شروع شده و تا ۴۵ روز آینده هم احتمالا ادامه دارد. بعد از آن نوبت فاز دوم مطالعه انسانی است و بعد از آن فاز سوم مطالعه انسانی انجام میشود. تا میانه فاز سوم کارآزمایی بالینی انسانی حتی مجوز تولید اضطراری را هم در بهترین شرایط کسی نمیتواند صادر کند؛ بنابراین فعلا نمیتوان گفت واکسن کرونا تولید و تأیید شده است.
وی در پاسخ به این پرسش که بعد از تولید واکسن کرونا این واکسن برای تولید و استفاده نیازمند مجوز سازمان بهداشت جهانی هست یا نه گفت: ممکن است مستندات برای سازمان بهداشت جهانی ارسال شود اما برای استفاده در کشور نیازی به مجوز WHO نیست و همهچیز با مجوز سازمان غذا و داروی ایران انجام میشود. هر وقت قرار شد تولید برای صادرات داشته باشیم، تولیدکننده میتواند برای مجوزهای بینالمللی از سازمان بهداشت جهانی هم اقدامات بیشتری را انجام دهد.
سایر اخبار این روزنامه
زیان بورس در راه است؟
اصلاحات، سیاست صبر و انتظار
دست رد کنگره به وتوی ترامپ
نامه روحانی به قالیباف
واکسن ایرانی کرونا در مرحله تزریق انسانی
اصولگرایان و معضلی به نام مذاکره
لابیهای ناکام در بررسی صلاحیت کاندیداها
صرفهجویی ۵۰۰مگاواتی به چه قیمتی؟
مثلثِ خشونت
بیثباتی بازار و شکست سیاست
نگرانی اجتماعی از مدیریت کرونا و واکسن
صنعت برق و بودجه ۱۴۰۰
قوه قضائیه برنامهمحور