روزنامه جوان
1399/10/11
«کراس» از روی دیوار گمنامی شهدا پرید
سرویس فرهنگ و هنر جوان آنلاین: پرداختن هنری به سبک زندگی شهدای مدافع حرم میتواند به ترویج الگوی تربیتی شهدا کمک کند، به خصوص اینکه به دلیل سیاستهای اشتباه فرهنگی در گذشته، ارتباط فرهنگی میان سبک زندگی شهدای دوران دفاع مقدس و نسل حاضر کمرنگ شده، اما ویژگیهای خاص شهدای مدافع حرم این امکان را به وجود آورده است که نسل جوان با الگوهایی از جنس خودشان روبهرو شوند. شهید محمدکاظم (پژمان) توفیقی قهرمان موتور کراس کشور، یکی از این الگوهاست که زندگیاش در مستند «کراس» به تصویر کشیده شده است. مصطفی سیفی تهیهکننده این مستند در گفتگو با «جوان» در خصوص این مستند توضیحات بیشتری داده است.مستند «کراس» درباره یک قهرمان ورزشی است که به جمع مدافعان حرم میپیوندد، درباره شخصیت اصلی این مستند توضیح دهید.
شهید توفیقی متولد۱۳۷۰ کازرون است که به واسطه آنکه برادرش در رشته موتورسواری فعالیت میکرده، او هم وارد رشته موتورسواری میشود. آن چیزی که باعث متمایز شدن شهید از دیگر موتورسواران شهرستان کازرون، استان فارس و حتی کشوری میشود، استعداد فوقالعاده ایشان در این رشته است، به صورتی که به گفته برادرش همه از این استعداد متعجب میشدند. کسب عناوین مختلف استانی و کشوری نتیجه کوشش و استعداد ایشان بود. از دیگر کارهای وی تعمیر انواع موتور بوده که به صورت خودجوش یاد میگیرد و منجر به پرپایی مغازه تعمیر موتور میشود. او ازدواج میکند و نکته جالب این ازدواج دوچرخهسوار بودن خانم ایشان است که به این واسطه باهم آشنا میشوند و ازدواج میکنند. او با اینکه هنوز مدت کمی از ازدواجش میگذشته ولی برای دفاع از حرم در تاریخ اول دی ماه ۱۳۹۴ همراه با نیروهای بسیجی کازرون به سوریه اعزام میشود. گویا شهید توفیقی به دلیل مهارت در موتورسواری نقش مهمی در جبهه نبرد نیز داشته است!
بله، آنجا با توجه به مهارت در موتورسواری در عملیات آزادسازی نبل و الزهرا در روستای رتیان با حمل مهمات و رساندن آن به نیروها با موتور باعث میشود نیروهای مقاومت در محاصره نیفتند. این شهید بزرگوار در حالی که مدتها نخوابیده و گرسنه بود و حتی آب هم ننوشیده بود، بر اثر اصابت ترکش خمپاره در تاریخ ۱۶ بهمن ماه ۱۳۹۴ به شهادت میرسد.
چرا شخصیت شهید توفیقی با وجود اینکه قهرمانی کشوری به دست آورده بود، اینقدر گمنام باقی مانده بود؟
شاید به دلیل شهرستانی بودن ایشان! البته فدراسیون موتورسواری هم باید حرکتی در این مورد میکرد که متأسفانه هیچ اقدامی صورت نگرفته است. مسئله بعدی خود مسئولان شهرستان هستند که باید چنین شهدایی را در سطح کشور معرفی کنند.
مستند کراس محصول «سرو» است، این مرکز را معرفی کنید.
مرکز رسانهای سرو با جمعی از هنرمندان بسیجی در سال ۱۳۹۷ تشکیل شد. هدف این مرکز فعالیت و جذب و آموزش نیروی مستعد در عموم مردم به خصوص بسیجیان شهرستان بود و برای این کار بهترین راه انتخاب کانون فرهنگی سردار شهید رحمانیان جهت همکاری بود که خدا را شکر نتیجه این کار هم باعث ساخت مستندها و موشن گرافیک و کارهای دیگر گرافیکی و پرورش نیروهای مستعد شد.
فعالیتهای سرو در سطح ملی یا بینالمللی نیز بوده است؟
بله، ساخت موشن گرافیکهای سریالی جهت عرضه در حوزه بینالملل به سفارش اتحادیه رادیوتلویزیون کشورهای اسلامی از جمله فعالیتهای ماست. همکاری با خانه طراحان انقلاب اسلامی و مراکز استانی برای ساخت موشن گرافیک و طراحی پوستر از اقدامات سرو است. برای ساخت مستند هم ما با مراکز استانی، خانه مستند انقلاب اسلامی و اتحادیه رادیوتلویزیون کشورهای اسلامی همکاری داریم.
مستند کراس در شهرستان جهرم تولید شده و در چند جشنواره معتبر داخلی حضور پیدا کرده است، دور بودن از پایتخت سبب مهجوریت هنرمندان شهرستانی میشود؟
بله مستند کراس در شهرستان جهرم تولید شده و تا امروز در جشنواره مقاومت، جشنواره حقیقت و جشنواره عمار حاضر بوده است. ببینید واضح است که سطح امکانات در شهرستان بسیار کمتر از مرکز است و این یکی از مشکلات هنرمندان در شهرستانهاست که کارها را به صورت جدی کند پیش میبرد. نکته دیگر در این مسئله اینکه تبادل تجربه و علم بین مرکز و شهرستانها خیلی کم و ضعیف اتفاق میافتد و هنرمند شهرستانی باید برای رسیدن به سطح مطلوب زحمت بسیار زیادی را متحمل شود و در آخر جدی گرفته نشدن هنرمندان شهرستانی چه در مرکز و چه در استان و شهرستان در بین مسئولان است که ضربه بزرگی به این هنرمندان است.
با «کراس» تا نامزدی عنوان بهترین مستند جشنواره مقاومت هم پیش رفتهاید، این موفقیت را چطور ارزیابی میکنید؟
خدا را شکر، این موفقیت به خاطر اخلاص این شهید و موقعیت ویژهای که ایشان داشتند صورت گرفت.
شهید توفیقی اهل کازرون بودند، قطعاً شهدای دیگری از میان شهدای مدافع حرم هستند که داستان زندگیشان ظرفیت پرداخت در قالب مستند و فیلم داستانی را دارد، هنرمندان شهرستانی این قابلیت را در تبیین زندگی شهدا دارند؟
قطعاً! اگر حمایت جدی از هنرمندان شهرستانی صورت بگیرد، ما شاهد آثار جدی و قابل تأمل از این هنرمندان خواهیم بود.
کانون فرهنگی و هنری «سردار شهید علیاکبر رحمانیان» و مسجد «حضرت امیرالمؤمنین (ع)» در ساخت مستند «کراس» مشارکت داشتهاند، در این باره توضیح دهید.
مرکز رسانهای سرو با کانون فرهنگی شهید رحمانیان برای ارتقا و جذب نیروهای مستعد مردمی و بسیجی همکاری میکند. این مرکز در حوزههای موشن گرافیک، انیمیشن و طراحی پوستر تیزرهای سینمایی به صورت جدی در حوزه داخل کشور و بینالملل فعالیت میکند.
ظرفیت فعالیت فرهنگی و هنری در مساجد چقدر است؟
قطعاً مساجد به خاطر حضور جوانان مراکز بسیار خوبی برای کشف و پرورش استعدادهای پنهان است و میتوان با توجه به مردمی بودن و دوری از تکلف این کانونها آثار ارزندهای را تولید کرد.
مرکز سرو برای تولیدات آتی چه موضوعاتی را مدنظر دارد؟
مرکز رسانهای سرو با همکاری کانون فرهنگی سردار شهید رحمانیان انشاءالله به زودی مستند سردار شهید اسکندری را که در مرحله پیشتولید است، تصویربرداریاش را شروع خواهد کرد و در زمینه موشن گرافیک هم انشاءالله چندین طرح داریم که در حال پیشتولید یا تولید آنها هستیم.
سایر اخبار این روزنامه
نقش هنرمندان در جبهه فرهنگی مکتب حاج قاسم
مستند «حاج قاسم» روایتگر شخصیت سردار سلیمانی برای نوجوانان است
«کراس» از روی دیوار گمنامی شهدا پرید
سران عبری، عربی و غربی در وحشت انتقام ۱۳ دی
ظلم وزارت ورزش به گردن رسانهها افتاد
سرودن شعر در وصف اهلبیت برایم شادیآور است
حبس ۲۵۰ میلیارد دلار در خانههای خالی
شورای رفاقت با خودروخواران!
انگلیس عقب نشست؟
ماجراهای بودجه و خرج دولت از رهبری
مبدلسازهای شوراهای اسلامی به پاتوق سیاسی یا بنگاه اقتصادی
شهید سلیمانی قهرمان صلح و عدالت
یک امت خونخواه سردار سلیمانی
حاج قاسم نهیب زد: فرزند شهید را از جایش بلند نکن!
نیروی قدس کارهای بزرگ را با کمترین هزینه انجام میدهد
مکتب سلیمانی قابلیت تبدیل به گفتمان عمومی را دارد