کمک آلودگی هوا به کرونا

پژوهش‌های مختلف نشان می‌دهد آلودگی هوا به تشدید تلفات کرونا کمک مستقیم می‌کند.ترکیب نتایج این پژوهش با کیفیت هوای این روزهای پایتخت نشان می‌دهد که مردم تهران چقدر
در معرض خطر هستند.مسئولان شهری و غیره در مورد این آلودگی یا در حال جدل با یکدیگر هستند و یا به هشدار اکتفا می‌کنند.
آفتاب یزد _ یگانه شوق‌الشعرا: آلودگی هوا در کلانشهرهای ایران و به خصوص پایتخت سال‌هاست که مسئله ساز شده است. این مسئله زمانی خطرناک‌تر می‌شود که متوجه می‌شویم در شرایط همه‌گیری بیماری کرونا آلودگی هوا در تشدید این بیماری نقش پررنگی دارد. از ابتدای امسال ۱۵ روز هوای پاک، ۱۸۱ روز هوای قابل قبول یا همان سالم و ۸۷ روز هوای ناسالم برای گروه‌های حساس و ۵ روز ناسالم برای همه گروه‌ها در تهران به ثبت رسیده است. این مسئله به آن اندازه اهمیت دارد که چندین تن از مسئولان تاثیر آلودگی بر تشدید بیماری را تشریح کرده‌اند و از سوی دیگر در جهان هم این تاثیرات بررسی شده است. بر اساس تحقیقی که در کشور ایتالیا برای بررسی ارتباط وجود ریزگردها و افزایش مرگ و میر ناشی از کرونا انجام شده است قرار گرفتن در معرض طولانی مدت آلاینده‌های هوا باعث ایجاد التهاب مزمن ریه می‌شود و ممکن است باعث افزایش شدت سندرم ناشی از ویروس کرونا شود. همچنین مناطق شمالی ایتالیا که پرجمعیت‌تر و به شدت صنعتی هستند بیشتر تحت تاثیر شیوع این بیماری قرار گرفتند. هر ساله با فرارسیدن فصل سرما مشکل آلودگی و وارونگی هوا هم از راه می‌رسد و هوای شهرهای بزرگ و صنعتی را غبار‌آلود می‌کند با این تفاوت که قبل از کرونا این اتفاق برای مردم و علی‌الخصوص مسئولان تقریبا به امری عادی تبدیل شده بود ولی امسال به دلیل تاثیری که در احتمال ابتلا به بیماری کرونا دارد واکنش‌هایی در پی داشته است.
>تاثیر کیفیت هوا بر بیماران و بهبودیافتگان


کارشناسان سلامت تاکید می‌کنند که کاهش کیفیت هوا بر بیماران و بهبودیافته‌های کووید-۱۹ اثر دارد. به گزارش ایسنا، با کاهش دما و نامطلوب شدن کیفیت هوا در هند، پزشکان به بیماران مبتلا به بیماری‌های تنفسی به ویژه مبتلایان و بهبودیافتگان کووید-۱۹ هشدار دادند. به گفته متخصصان سلامت، پایین بودن کیفیت هوا همچنین می‌تواند پیامدهایی را در بیماران آلوده به کرونا ویروس به همراه داشته باشد. افزایش سطح آلاینده‌ها در هوا می‌تواند بر افراد مبتلا به اختلالات ریوی از قبیل بیماری مزمن انسدادی ریه و کووید-۱۹ اثر گذاشته و روند بهبود را طولانی‌تر می‌کند. متخصصان تاکید کردند: افت کیفیت هوا تنفس را برای بیماران مبتلا به بیماری مزمن انسدادی ریه دشوارتر می‌کند. ما به بیماران مزمن انسدادی ریه و افرادی که به تازگی از کووید-۱۹ بهبود یافته‌اند توصیه می‌کنیم در هوای آلوده تردد نداشته باشند. کرونا ویروس اندام‌های تنفسی را تحت تاثیر قرار داده و حتی پس از بهبودی از عفونت نیز می‌توان اثرات آن را مشاهده کرد.
>همبستگی بین آلودگی هوا و عفونت کووید-19
ما می‌دانیم که آلودگی هوا می‌تواند باعث مشکلات سلامتی مانند حملات قلبی، سکته‌های مغزی، دیابت و فشار خون بالا شود که به عنوان نتایج پزشکی از قبل مشخص شده است. اما آیا در مرگ ناشی از عفونت کووید-19 تنفس هوای آلوده هم می‌تواند تاثیرگذار باشد؟ تحقیقات در حال ظهور، از جمله مطالعه‌ای از دانشگاه هاروارد، نشان داده که تنفس هوای آلوده‌ طی سال‌های متمادی ممکن است اثرات کووید را بدتر کند. نتایج مطالعه نشان می‌دهد که در شهر‌هایی که سطح بالایی از آلودگی دارند، بیشتر از هر زمان دیگری باید اقدامات فاصله اجتماعی را انجام دهند، با دانستن این که مردم در این شهرها مستعد مرگ ناشی از کرونا هستند. در مکان‌هایی که آلودگی هوا یک مشکل مزمن است، ما باید توجه ویژه‌ای به افرادی داشته باشیم که ممکن است بیشتر از دیگران در معرض هوای آلوده قرار بگیرند، مانند افراد بی‌خانمان و افرادی که دارای مشکلات زمینه‌ای هستند. مطالعه هاروارد یکی از مواردی است که نشان می‌دهد آلودگی هوا بر مرگ و میر ناشی از کووید-19 تاثیر دارد. محققان در تجزیه و تحلیل 120 شهر چین دریافتند که بین آلودگی هوا و عفونت کووید-19 رابطه معناداری وجود دارد و از مرگ ویروس کرونا در 66 منطقه ایتالیا، اسپانیا، فرانسه و آلمان، 78 درصد آنها در پنج منطقه آلوده رخ داده است. همچنین شواهدی از شیوع قبلی مانند سارس، ویروس کرونا، و همچنین بسیاری دیگر از عفونت‌های تنفسی از جمله آنفلوآنزا، وجود دارد که تنفس هوای آلوده باعث افزایش خطر مرگ می‌شود.
>ماندگاری بیشتر ویروس کرونا در هوای آلوده
علیرضا زالی روز شنبه در کمیته اضطرار آلودگی هوای استان تهران اعلام کرد: « اکنون به سمت کاهش شدت موج سوم شیوع ویروس کرونا می‌رویم اما این وضعیت در تهران به خاطر چگالی جمعیت با کندی پیش می‌رود و آلودگی هوا نیز مزید بر علت است. » وی با بیان اینکه آلودگی هوا به بخشی از سیستم تنفسی آسیب می‌زند، تاکید کرد: « این شرایط فرد را در برابر ویروس کرونا ضعیف‌تر می‌کند. » زالی با بیان اینکه مهم‌ترین مسئله در بحث آلودگی تضعیف مکانیزم تنفسی و آسیب به این سیستم است، اظهارداشت: « بیماری کرونا سیستم تنفسی افراد را درگیر می‌کند و در این شرایط که آلودگی هوا منجر به تضعیف این سیستم می‌شود، احتمال درگیری و ابتلا به این ویروس افزایش
می‌یابد. » رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه این شرایط زمینه آلرژی و اختلال تنفسی را افزایش می‌دهد، گفت: « پیش‌بینی می‌کنیم در این شرایط ۱۲ درصد از دانش‌آموزان تهرانی به نوعی از بیماری‌ها و حساسیت‌های حاد تنفسی دچار شوند. » وی با اشاره به اینکه قسمت عمده‌ای از واحدهای تولیدی در اختیار بخش خصوصی است، خاطرنشان کرد: « نمی‌توان به آنان پیشنهاد تعطیلی کوتاه مدت داد چون باید برای تامین درآمد و پرداخت حقوق نیروهای خود فعالیت داشته باشند. » زالی ادامه داد: « در ساعات پیک ترافیک، الگوی استفاده از مترو در تهران تغییر نکرده و مردم همچنان به استفاده از خودروهای شخصی تمایل دارند. » رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به تاثیر مثبت اعمال محدودیت تردد از ساعت ۲۱ تا ۴ بامداد اشاره و تاکید کرد: « اکنون برای کاهش سرعت آلودگی هوا در این استان، پیشنهاد می‌شود که ۲ روز تعطیلی در همه بخش‌ها و فعالیت‌های تهران اعلام و اجرا شود تا شاهد تاثیرگذاری نسبی در روند کاهش و فروکش وارونگی هوا باشیم. » به گزارش ایرنا، در همین چارچوب انوشیروان محسنی بندپی استاندار تهران از ارائه پیشنهاد تعطیلی ۲ روزه همه بخش‌های دولتی، خصوصی و واحدهای تولیدی این استان به دولت خبر داده است. کیفیت هوای تهران در روزهای گذشته ناسالم ارزیابی می‌شد و دیروز (13 دی) نیز هوای پایتخت از لحاظ غلظت آلایندگی ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون با شاخص لحظه‌ای ۱۴۷ ناسالم برای گروه‌های حساس از جمله بیماران قلبی و ریوی، زنان باردار، کودکان و سالمندان و در آستانه هوای ناسالم برای همه گروه‌ها بود.
>ذراتی ریزتر از کرونا
در همین خصوص دکتر آخوندی متخصص بیماری‌های عفونی به آفتاب یزد گفت: « بدیهی است که آلودگی هوا عامل مهمی برای افزایش بیماری‌های ریوی و تنفسی است. زمانی که ریه در معرض هوای آلوده قرار بگیرد مشکل زمینه‌ای پیدا می‌کند. هر عفونت باکتریایی که مربوط به ریه می‌شود حتی زمانی که به صورت ضعیف در ریه قرار دارد با آلودگی تشدید پیدا می‌کند، کرونا یکی از این ویروس‌ها است. همچنین آلودگی می‌تواند باعث اختلال سیستم بدنی افراد شود که این خود علتی برای افزایش ابتلا به بیماری کرونا است. بعضی از سموم در آلودگی‌ها مثل اکسیدهای سولفور، اکسیدهای نیتروژن، ازون و همچنین ذرات معلق موجود در هوا باعث بروز بیماری‌های ریوی می‌شوند. باید از آلودگی هوا در سطح کلان جلوگیری شود، کارخانه‌های صنعتی و خودروها از عوامل آلوده‌کننده هوا هستند. مردم نمی‌توانند در این شرایط کاری انجام دهند زیرا در معرض آلودگی قرار دارند. بعضی از آلاینده‌ها به قدری ریز هستند که از ماسک‌ها هم عبور می‌کنند. ذرات آلاینده‌ها از ذرات کرونا ویروس ریزتر هستند. آلودگی هوا سایر بیماری‌های تنفسی دیگر هم چون آسم را تشدید می‌کند. سیاست‌گذارها باید به این امر توجه کنند و به نحوی آلودگی هوا را کنترل کنند. افراد مسن، کودکان، افراد با بیماری زمینه‌ای مثل آسم، آلرژی و برونشیت مزمن، خانم‌های باردار و افرادی که بیماری قلبی زمینه‌ای دارند بیش از سایر افراد در معرض عوامل ناشی از آلودگی هوا قرار دارند. »
>هوای ساکن، ویروس ساکن
در همین خصوص دکتر مسعود مردانی فوق تخصص بیماری‌های عفونی و عضو ستاد ملی کرونا به آفتاب یزد گفت: « قطعا آلودگی هوا به افزایش شانس ابتلا به بیماری کرونا کمک می‌کند. به عبارتی هوای آلوده به وسیله سکونی که ایجاد می‌کند می‌تواند حجم ویروس موجود در هوا را در حالت سکون قرار بدهد. یعنی بر این اساس اگر فرد در هوای آلوده قرار بگیرد امکان ابتلای او به ویروس بیشتر می‌شود. در این شرایط بهترین ماسک‌ها همان ماسک‌های معمولی، خانگی و جراحی است. اما ما توصیه اکید می‌کنیم عزیزان از حضور در مرکز شهر و مناطق آلوده جدا خودداری کنند. این کار دو مزیت عمده برای مردم دارد: در معرض آلودگی هوا و آسیب‌های آن قرار نمی‌گیرند و خطر ابتلا به بیماری کرونا در آن‌ها کاهش پیدا می‌کند. »