روزنامه جوان
1399/10/15
تدبیر این است: یا سرما بخورید یا مازوت!
سرویس جامعه جوان آنلاین: شاخص آلودگی هوا امروز دوشنبه، برای ششمین روز متوالی برای همه گروههای جامعه ناسالم است. روز گذشته وزیر کشور در انتقاد نسبت به تعطیل نکردن پایتخت با کنایه گفته بود که تهران الان هم تقریباً تعطیل است! وزیر نفت هم حدس زده که مردم پنجره باز میگذارند و بر این اساس مردم را مقصر افزایش بیرویه سوخت دانست. زنگنه مدعی شده در تهران استفاده از مازوت نداریم؛ اعضای شورای شهر این ادعا را رد کردهاند. وزیر نیرو هم در حالی از مصرف انرژی مردم انتقاد کرده که طبق قانون برنامه ششم وزارتخانه تحت امر وی حتی زحمت اصلاح قیمتها را هم به خود ندادهاست.تصاویر منتشرشده از برخی نیروگاهها حاکی از این است که گویا ما در قرن ۱۸ هستیم، دوره لوکوموتیوهایی که با ذغال سنگ به حرکت درمیآمدند! این تصاویر نهتنها محصول سوخت مازوت است بلکه نشان میدهد که هیچ فیلتر و تصفیهای نیز در خروجی آلاینده نیروگاهها انجام نمیشود.
مازوت، مافیا، سوءمدیریت
آلودگی هوا درکلانشهرهای کشور از تبریز و تهران گرفته تا مشهد و اصفهان، محصول سالها بیتوجهی به اولیهترین حق شهروندان، حق برخورداری از هوای سالم است. این آلودگی علاوه بر مازوت محصول سالها سوءمدیریت حوزههای شهری، محیطزیستی و نیرو است.
لایحه هوای پاک سال ۹۳ به مجلس ارائه و ۹۶ قانون شد. بیش از ۲۰ سازمان و وزارتخانه در این حوزه عهده دار وظایفی شدند که مدتهاست همگی سکوت کردهاند.
میزان بالای آلاینده شاید انتقال ویروس را تشدید نکند، اما حتماً گروههای حساس را بیشتر در معرض خطر قرار میدهد. تداوم آلودگی میتواند به سالمندان و کودکان به شدت آسیب بزند. اسماعیل کهرم فعال محیطزیست چند روز پیش به «جوان» گفته بود: «با بیتوجهی مسئولان، آلودگی هوا به مردم تحمیل و وارد ریههای آنها میشود. افرادی که سینههای خسخسی و کودکانی که لبها و ناخنهای کبود دارند، حاصل بیتوجهی مسئولان نسبت به حل مشکل آلودگی هواست. متأسفانه از دیگر عارضههای آلودگی هوا نیز کمهوشی کودکان است.»
یکی از مهمترین آلایندههای هوای کلانشهرها دیاکسید نیتروژن اعلام شدهاست؛ آلایندهای که خودروهای بیکیفیت هم در انتشار آن نقش جدی دارند و مافیای خودرو هم میخواهد آن را پشت مازوت مخفی کند.
روز گذشته وزیر نفت در جلسه مدیریت مصرف سوخت زمستانی کشور در وزارت کشور گفت: «بالاترین مصرف سوخت کشور در منازل است و فکر کنم به این دلیل است که مردم فکر میکنند اگر پنجرهها را باز بگذارند کرونا میرود و باید مسئولان این موضوع را به مردم بگویند که پنجرهها را ببندند و دما را پایین آورند»!
زنگنه افزود: «برخی از استانداران کشور از ما خواسته بودند که ما استان آنها را از مصرف مازوت مستثنی کنیم و موردی که وجود دارد، این است که ما با هر استانی که صحبت میکنیم، میگویند که ما را از این موضوع مستثنی کنید. مصرف مازوت در استانهای تهران و البرز نداریم. صنایع سیمان از اول قرار بود که در زمستان مازوت مصرف کنند و قرار نبود در زمستان نفت کوره مصرف کنند.»
وزیر نفت همچنین ادعا کردهاست چارهای جز مصرف مازوت در برخی نیروگاهها نداریم.
رد ادعای وزیر نفت در شورای شهر
این صحبتهای وزیر نفت، خیلی زود با واکنش اعضای شورای شهر تهران روبهرو شد. مجید فراهانی، عضو شورای شهر تهران در صحن دیروز شورا درباره وضعیت آلودگی هوا در پایتخت اظهار داشت: «طی هفته گذشته شاخص آلودگی هوای تهران هر روز بالای ۱۴۰ بود و پایتخت در شرایط قرمز قرار داشت. همه آمارها نشان میدهد که سوخت مازوت در صنایع و نیروگاههای تهران از یک سو و گازوئیل کامیونهای فرسوده از سوی دیگر ۶۰ درصد حجم آلودگی تهران را به خود اختصاص دادهاند.»
مازوت آلودهترین سوخت فسیلی محسوب میشود و بر اساس گفتههای رئیس سازمان حفاظت محیطزیست مقدار سولفور موجود در گازوئیلها نیز ۲۰ برابر مجاز است! مسئلهای که وزیر نفت تاکنون نسبت به آن هیچ سخنی نگفتهاست.
مجید فراهانی در سخنان خود در صحن شورا اعلام کرد: «بنا به گفته رئیس سازمان محیطزیست از سوخت مازوت در صنایع استفاده میشود ولی معاون دادستان بخشنامه کرده که مانع مصرف مازوت در نیروگاهها نشوید. بر همین اساس از حجتالاسلام رئیسی، رئیس قوه قضائیه درخواست میکنم به این مسئله ورود یابند. مدیریت کاهش آلودگی هوا امروز نیازمند جلسات فوری در سطح دولت و مجلس است که به عنوان نماینده مردم تهران از دو قوه مجریه و مقننه میخواهم اقدامات لازم را برای کاهش آلودگی هوا انجام دهد.»
به ما داده نمیدهند، اختیار هم نداریم!
رئیس شورای شهر تهران هم در حاشیه صحن دیروز شورای شهر در جمع خبرنگاران به مسئله آلودگی هوا در پایتخت اشاره کرد و گفت: «ما امروز بیش از ۵ /۱ ساعت در شورای شهر در زمینه آلودگی هوا مباحثی را مطرح کردیم، ولی باید توجه داشت که دادههای صحیحی در مورد موضوعات مرتبط با آلودگی هوا به دست ما نمیرسد و از طرفی نیز اختیارات کافی برای مقابله با این معضل نداریم. تنها میتوانیم در حد تذکر عمل کنیم و پیگیری انجام دهیم.»
محسن هاشمی خاطر نشان کرد: «اطلاعات دقیق در مورد مصرف مازوت و نوع گازوئیل و میزان آن به شورای شهر داده نمیشود و ما بر اساس شاخصهایی که از شرکت کنترل کیفیت هوا داریم، اعلام میکنیم که هوا چقدر آلوده است و این شرایط مشابه آماری است که در مورد فوتیهای کرونا از بهشتزهرا (س) میدادیم.»
وزرا و شهردار در مقابل مردم
رضا اردکانیان، وزیر نیرو هم صبح دیروز در جلسه مدیریت مصرف سوخت زمستانی کشور در وزارت کشور از مصرف بالای مردم گلایه کرد. به گفته استاندار تهران مصرف مردم نسبت به مدت مشابه سال قبل حداکثر ۱۵ درصد افزایش داشتهاست.
در همین جلسه وزیر کشور هم در انتقاد به تعطیل نکردن پایتخت با کنایه گفته بود که تهران الان هم تقریباً تعطیل است. در وضعیتی که تهران این بار نه به دلیل کرونا، بلکه به خاطر آلودگی هوا در وضعیت قرمز قرار گرفته، اما دولت باز هم در برابر تعطیلی پایتخت مقاومت میکند.
عبدالرضا رحمانیفضلی در پاسخ به سؤالی در خصوص احتمالی تعطیلی شهر تهران به دلیل آلودگی هوا گفت: «تهران الان هم تقریباً تعطیل هست، مدارس تعطیل است، کارکنان با یک سوم توان در ادارات حضور دارند. هیچ تصمیمی برای تعطیلی گرفته نشدهاست.»
وی افزود: «معلوم نیست واقعاً این آلودگی را تا کی خواهیم داشت، باید با کمترین هزینه شرایط را مدیریت کنیم. تصمیم در این خصوص بر عهده کارگروه هوای پاک است و باید پیشنهاد استانداری در مراکز مربوط به خودش انجام شود.»
روز شنبه کمیته اضطرار آلودگی هوای تهران بر اساس پیشبینیهای سازمان هواشناسی (مبنی بر ادامه روند پایداریهای جوی در پایتخت) آخرین تصمیم درباره کنترل موقت این شرایط با تعطیلی ادارات را گرفت. ضمن اینکه استاندار تهران از پیشنهاد استانداری برای تعطیلی دو روزه تهران به هیئت دولت خبر داده و اعلام کردهبود تا ساعتی دیگر نتیجه آن اعلام میشود، اما با گذشت سه روز از این اظهارنظر، دولت هیچ تصمیمی در این زمینه نگرفته و اظهارات دیروز وزیر کشور هم نشان میدهد دولت تمایلی برای تعطیلی پایتخت ندارد.
اجرای پر حاشیه معاینه فنی، ناتوانی در نوسازی و توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی، نصب نکردن فیلتر جاذب دوده روی خودروهای عمومی درونشهری، مدیریت غلط ترافیک و ناتوانی در کاهش تقاضای سفرهای درون شهری همچنین توسعه ندادن فضای سبز باعث بغرنجتر شدن هر ساله وضعیت آلودگی در سطح کشور شدهاست.
با این وجود طی روزهای گذشته مسئولان باز هم سعی کردهاند توپ را در زمین مردم بیندازند. پیروز حناچی، شهردار تهران هم برای عقب نماندن از دیگر مسئولان از شهروندان خواست با کاهش یک درجهای دمای منازل، مصرف گاز خانگی را به میزان ۱۰ درصد کاهش دهند، حال آنکه مصرف بالای سوخت در ساختمانها به دلیل سیاستهای غلط ساخت و ساز و سکوت شهرداریهاست. اگر اجبار به استفاده از در و پنجرههای دوجداره و پکیج از سالها قبل رخ میداد، اکنون مصرف سوخت خیلی بیش از ۱۰ درصد مدنظر شهردار کاهش مییافت.