روزنامه آفتاب یزد
1399/10/16
بیتکوین در روز سوم ژانویه رکورد تاریخی ۳۴ هزار و ۷۵۵ دلاری را به ثبت رساند!
آفتاب یزد – گروه اقتصادی: امسال، سال عجیبوغریبی برای افرادی بود که در بازار بیتکوین سرمایهگذاری کرده بودند. حتی آنها که فقط به تماشای این بازار نشسته بودند هم این وضعیت را درک کردند. ارزشمندترین ارز مجازی جهان در ماه دسامبر 2020 با قیمت بیش از 23 هزار دلار معامله شد و به فاصلهای کوتاه با گذشت 2 روز از سال جدید میلادی2021، بیتکوین در ادامه مسیر صعودی خود به راحتی از مرز ۳۰ هزار دلاری عبور کرد و در روز سوم ژانویه توانست رکورد تاریخی ۳۴ هزار و ۷۵۵ دلاری را به ثبت برساند! جهش چشمگیر قیمت بیتکوین سبب شد تا در همین روزهای اولیه ژانویه، بازدهی پرطرفدارترین رمز ارز جهان در ماه جدید به بیش از ۱۷ درصد برسد. این در حالی بود که بیتکوین با تداوم رالی صعودی خود بیش از ۳۰۰ درصد افزایش قیمت را به ثبت رسانده بود تا به یکی از جذابترین بازارها برای معاملهگران و سرمایهگذاران بدل شود. البته این تازه اول راه است و به زعم برخی تحلیلگران قدرت نفوذ بیشتر بیتکوین در مبادلات نسبت به 3 سال پیش و پذیرش این رمزارز در کمپانیهای بزرگ پرداخت مانند PayPa- که سرگی نازاروف، موسس و مدیر کمپانی Chainlink (پروژه جهانی در زمینه بلاکچین ) نیز در یادداشتی بر آن صحه گذاشت، این احتمال وجود دارد که در نهایت قیمت بیتکوین از مرز ۱۰۰ هزار دلار عبور کند! و این یعنی سودی خیرهکننده از بیتکوین برای دارندگان آن!حال با وجود رشد بینظیر بیتکوین، بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که این تازه آغاز رشد قیمتی این رمزارز است و این رالی پرشتاب تا تبدیل شدن بیتکوین به یک روش اصلی برای پرداخت ادامه خواهد داشت. اما پرسش بسیاری از معاملهگران و سرمایهگذاران ترس از حباب قیمتی بیتکوین و افت ارزش این رمزارز در آینده نزدیک است. اگرچه شواهد گویای آن است که که به احتمال زیاد اتفاقی شبیه به روند قیمتی ۲۰۱۷ برای بیتکوین رخ نخواهد داد و بیتکوین این بار در این جایگاه خواهد ماند.
رضا معتمدیان، کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با روزنامه «آفتابیزد» در خصوص روند عجیب رشد صعودی بیتکوین میگوید: « با وجود اینکه حدود 2 هفته از عبور بیتکوین از مرز ۲۰ هزار دلاری در میانه ماه دسامبر میگذرد، در این فاصله دو هفتهای، بیتکوین حدود ۷۵درصد بازدهی را به ثبت رسانده است. »
وی با بیان اینکه این ارز مبتنی بر بلاکچین با اینکه عمر کوتاهی در حدود یک دهه دارد، در سال ۲۰۲۰ با افزایش تقاضای چشمگیر بهویژه از سوی سرمایهگذاران بزرگ در آمریکا مواجه شد، 3 دلیل عمده را برای این افزایش تقاضا برشمرد: «ویژگی این رمزارز برای پوشش ریسک افزایش تورم در سالی که چاپ پول توسط بانکهای مرکزی از هر زمان دیگری بیشتر بود؛ پتانسیل این بازار برای سوددهی پرسرعت و همچنین انتظارات مبنی بر تبدیل این رمزارز به یکی از روشهای اصلی پرداخت در آینده، 3 عامل مهم افزایش تقاضا در سال گذشته بوده که تحلیلگران جهانی بر آن اتفاق نظر دارند.
معتمدیان در ادامه عرضه رو به کاهش این رمزارز که توسط کامپیوترهای استخراجکننده با حل مسائل ریاضی تولید میشود را در حرکتهای صعودی آن در روزهای اخیر موثر میداند و میافزاید: این نکته را نیز نباید نادیده گرفت که امروز بسیاری از سرمایهگذاران، بهویژه در دوره پاندمی کووید 19 به این رمزارز به چشم پناهگاهی امن برای داراییهایشان نگاه میکنند؛ موضوعی که سبب شده تا در بازارها به این رمزارز لقب «طلای دیجیتال جدید» داده شود.
این کارشناس بازار سرمایه در ادامه در خصوص تغییر پارادایمی که در پدیده پول میان مردم در حال رواج است تصریح میکند: «سالهاست مردم چه در سایر نقاط جهان و چه در ایران در حال از دست دادن اعتماد خود به ارزهای دولتی و رایج هستند و سیاست پولی بانکهای مرکزی در کشورها که پاسخی به صدمات پاندمی کرونا به اقتصاد بود نیز این پدیده را سرعت بخشیده است. جالب اینکه همچنین رقبای کوچکتر بیتکوین در میان رمزارزهای مبتنی بر تکنولوژی بلاکچین مانند اتریوم در حال ثبت رکوردشکنیهای پیدرپی هستند. اتریوم که دومین رمزارز بزرگ در جهان محسوب میشود، سال گذشته حدود ۴۶۵ درصد سود را به ثبت رساند.»
وی با بیان اینکه هر دو عامل عرضه و تقاضا به افزایش قیمت بیتکوین فشار میآورند تصریح میکند: «همانطور که در بخشی از عرایضم به آن اشاره کردم از سمت تقاضا افزایش تقاضای سرمایهگذاران بزرگ و نهادی بازار رمزارزها را بیشتر از هر زمانی جذاب کرده است و در سمت عرضه نیز کمیابی هر دارایی لرزش آن در آینده را مشخص میکند. موضوعی که دههها سبب افزایش قیمت طلا میشد و هر زمانی که ذخیره جدیدی برای طلا کشف میشد قیمت فلز زرد کاهش پیدا میکرد. اما در مورد بیتکوین از اکنون مشخص است که تعداد کل بیتکوینهایی که در نهایت عرضه خواهد شد فقط ۲۱ میلیون عدد است. موضوعی که قطعا در بلندمدت سبب افزایش قیمت بیتکوین خواهد شد.»
معتمدیان با اشاره به اینکه برای سال 2021 یکی از هدفگذاریهای قیمتی رایج در میان تحلیلگران بازار، مرز ۵۰ هزار دلاری است در بدبینانهترین فرضیات میگوید: « قیمتی که در نزدیکی آن ارزش بازار بیتکوین به یک هزار میلیارد دلار خواهد رسید. در ماه دسامبر ارزش کلی بازار بیتکوین حدود ۳۵۰ میلیارد دلار بود که در مقایسه با ارزش بازار ۱۰ هزار میلیارد دلاری طلا هنوز مقدار کمی است. اما برخی دیگر از تحلیلگران افق قیمتی بالاتری نسبت به بیتکوین متصور هستند و هدف ۴۰۰ هزار دلاری و سیتیبانک نیویورک احتمال بیتکوین ۳۱۸هزار دلاری را برای پایان سال ۲۰۲۱ را رد نکرده است!
فرهاد ترابی از فعالان حوزه ارزی که مدتی است در زمینه بیتکوین مبادرت به تحقیقاتی کرده در خصوص چشم انداز استفاده از بیتکوین که این روزها اخبارش در حال سبقت از رویداد تلخ سال 2020 یعنی کروناست به «آفتاب یزد» میگوید: بیتکوین در زندگی روزمره همیشه مثل مشکل مرغ و تخممرغ بوده است، افراد بسیار کمی از آن استفاده میکنند یا آن را قبول دارند.
وی با بیان اینکه سال 2020 تحول چشمگیری در انطباق با بیتکوین رخ داد اضافه میکند: « ازشرکتهای برجسته فینتک از سرمایهگذاری 50 میلیون دلاری Square در بیتکوین تا اینکه PayPa- به کاربرانش امکان خریدوفروش بیتکوین را داده است، مهر تاییدی بر این ارز دیجیتال زدند. و در واقع به همین دلیل سال 2021 احتمالاً شاهد افزایش این روند خواهیم بود. کما اینکه بر اساس آنچه چند روز پیش نیز مشخص شد حداقل یک بانک در ایالاتمتحده یا اروپا خریدوفروش بیتکوین را امکانپذیر خواهند کرد یا توافق میکنند که دارایی دیجیتال را برای مشتریان خود نگهداری کنند و این مهر تایید دیگری بر رواج این ارز خواهد بود.
ترابی با بیان اینکه نهادهای بینالمللی به ارائه یک ارز دیجیتال بینالمللی فکر میکنند تصریح میکند: هر شرکتی که درگیر فضای پرداخت است، نهتنها میفهمد که بازاری برای پرداخت دیجیتال وجود دارد، بلکه میداند این پرداخت شامل بازارهای مختلف ارز میشود و بیشترین پتانسیل را دارد.
به گفته وی بیتکوین نشان داده است اگر محلی برای رشد وجود داشته باشد، میتواند ارز دیجیتالی جهانی باشد و روندها را بهطور چشمگیری ساده کند؛ کما اینکه امسال هم فیسبوک و هم گوگل، از جمله شرکتهای بزرگ جهانی و فعال در دنیای مدیا با برنامههای بزرگ ارز دیجیتال به جلو حرکت کردند.
وی با استناد به نظرسنجی این اواخر که نشان میدهد 80 درصد از بانکهای مرکزی جهان در حال کار بر روی نوعی ارز دیجیتال هستند تصریح میکند: چین آزمایشهای مربوط به ارز دیجیتال را بسیار بیشتر از هر کشور دیگری انجام داده است؛ تا جایی که بهتازگی در شهر سوژو (در شرق چین و درست در غرب شانگهای)، آیین قرعهکشی برگزار شد که در آن 100 هزار نفر از ساکنان هرکدام 200رنمینبی (حدود 30 دلار) از طریق کیف پول دیجیتال دریافت کردند.
ترابی این روند را با با حضور جو بایدن رئیسجمهوری منتخب به ریاست دولت آمریکا نیز نکته حائز اهمیت دیگری دانسته و میگوید: او در 90 روز اول اولویت بالاتری نسبت به تنظیم ارز رمزنگاریشده خواهد داشت و فرض بر این است که دولت دموکرات، قوانین دقیقتری نسبت به دولت جمهوریخواه برای ارزهای دیجیتال تنظیم خواهد کرد. وی در مورد ادعاهایی که در خصوص وضعیت بیتکوین با الگوهای ارزی در ایران شده است میگوید: البته برخی بر این باور هستند که بیتکوین و قیمت ارز در ایران از الگوی یکسان در دستکاری بازار و بازارگردانی پیروی میکنند و شائبه این موضوع را ایجاد میکند که احتمال دارد قیمت بیتکوین پس از رویت محدوده قیمتی ۳۳ هزار دلاری به مانند قیمت ارز در ایران دچار اصلاح قابل توجه تا مرز ۲۲هزار و ۵۰۰ تومان و در نهایت در بازه قیمتی ۲۵ هزار و ۵۰۰ تا ۲۶هزار و ۵۰۰ تومان در نوسان باشد.
این فعال حوزه ارزی در عین حال این نکته را هم اضافه میکند که با توجه به شرایط کنونی مناسبات سیاسی در سطح بینالمللی از جمله وضعیت نگرانکننده احتمال تقابلات نظامی در خاورمیانه، حواشی مراسم تحلیف رئیسجمهوری آمریکا در روزهای پیشرو، امکان افت قابل توجه ارزش شاخص دلار و افزایش آمار مرگ و میر کرونا در کشورهای پیشرفته، احتمال وقوع بحرانهای وسیع در سطح جهان که موجب ایجاد شرایط به گونهی دیگری شود، وجود دارد. اتفاقی که وی دلیل آن را چنین تبیین میکند: اینکه بازارها برخلاف تدابیر بازارگردانان عملکرده یا جریان نقدینگی بر خلاف تجربههای تاریخی جهت دیگری را به خود بگیرند دور از انتظار نیست که در این صورت، دستیابی بیتکوین به قیمتهای بالاتر در نهایت تا حدود سقف قیمتی ۴۲ هزار و ۴۲۰ دلار قبل از یک اصلاح بزرگ نیز امکانپذیر است.
سایر اخبار این روزنامه
بیتکوین در روز سوم ژانویه رکورد تاریخی ۳۴ هزار و ۷۵۵ دلاری را به ثبت رساند!
بیشتر لباس بپوشید برق و گاز کم است!
چرا اعتصاب کردیم
شورای شهر یا شورای شعار؟!
ایران غنیسازی ۲۰درصد را آغاز کرد
توقیف شناور کره جنوبی به دلایل محیط زیستی
توضیح استانداری یزد در مورد یک گزارش
درب شورای شهر را ببندیم چه اتفاقی رخ میدهد؟
سهم مرغ کم وزن در اقتصاد تغذیه
ضرورت اتخاذ استراتژی مناسب
سند تحول قضائی و بورس
چرا فقط مردم؟