سخنگوی وزارت امور خارجه: ایران پیام لازم را به آمریکا داده است

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان اظهار کرد: پرونده کیفری سقوط هواپیمای اوکراینی در دست پیگیری است و فکر می‌کنیم در روزهای آتی در این زمینه اطلاع‌رسانی بیشتری شود.
به گزارش ایسنا، سعید خطیب زاده در نشست هفتگی خود با خبرنگاران که در ساختمان وزارت خارجه با حضور خبرنگاران داخلی و خارجی برگزار شده بود در پاسخ به سوالی در ارتباط با آخرین روند پیگیری موضوع سقوط هواپیمای اوکراینی با توجه به نزدیک شدن به سالگرد وقوع این حادثه گفت: تصمیمی که هیات دولت در ارتباط با پرداخت دیه گرفت ناظر بر پرداخت یکسان این دیه به همه قربانیان این هواپیما است.
وی ادامه داد: نکته مهم این است که این موضوع دیه و پرداخت آن جایگزین پرونده کیفری که در این زمینه ایجاد شده و در حال پیگیری است، نیست.
خطیب زاده همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه در نشست اخیر مجمع عمومی سازمان ملل که در مورد مصوبه ای به پیشنهاد آمریکا به رای گیری گذاشته شد برخی از کشورهای همسایه از جمله افغانستان در جلسه غایب بودند و کشوری چون عراق نیز رای ممتنع به این موضوع داد و این باعث به وجود آمدن برخی از بحث ها در فضای مجازی و رسانه ای کشور شده است، گفت: ایالات متحده آمریکا در طی ماه های اخیر برای سومین بار در اقدامات خود علیه ایران در سازمان ملل با شکست روبه‌رو شد و پیشنهاد آمریکا علیه ایران رای نیاورد و این نشان دهنده انزوای روزافزون این کشور است.


در این نشست مطبوعاتی سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه با توجه به مسائل منطقه تحرکات آمریکا و نوع موضع گیری های مقامات عراقی به نظر می رسد که ما در آینده شاهد نوع تغییر روابط ایران و عراق باشیم و عراق مجبور شود که بین ایران و آمریکا یک کدام را انتخاب کند، اظهار کرد: اساس سیاست خارجی ایران در منطقه مبتنی بر حسن همسایگی و حسن همجواری است.
وی با اشاره به ماجراجویی‌ها و جنگ‌طلبی‌های آمریکا و برخی از اقداماتش در این حوزه در منطقه گفت: ما فکر نمی‌کنیم با توجه به این اتفاقات امنیت پایدار در منطقه ایجاد شود.
خطیب زاده گفت: برعکس آنچه که آمریکایی ها انجام می دهند ما هیچ وقت سعی نکرده ایم که ذره ای از آنچه که بین ما و آمریکا رخ می دهد را به کشورهای همسایه بکشانیم ولی آمریکایی ها از پایگاه های نظامی خود در کشورهای همسایه با نقض تمامیت ارضی این کشورها علیه ایران استفاده کرده اند. آمریکایی ها در داخل برخی از کشورهای همسایه ایران از جمله عراق پایگاه نظامی دارند و از داخل عراق اقدامات نظامی ضد منافع ایران انجام داده و فردی چون سردار قاسم سلیمانی را به شهادت رساندند. البته ما می‌دانیم که مقامات عراقی به چه میزان از این اقدامات آمریکایی‌ها منزجر و ناخرسند هستند.
این دیپلمات ارشد وزارت خارجه گفت: ما فکر می کنیم که باید هر چه زودتر نظامیان و چکمه پوشان آمریکایی منطقه و عراق را ترک کنند و این موضوع باعث می شود که آرامش هرچه زودتر به منطقه بازگردد.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در ادامه این نشست در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه ناو آمریکایی حاضر در منطقه، منطقه را ترک کرد ولی اخیرا آمریکایی ها بیانیه داده اند که بار دیگر این ناو بازخواهند گشت و نظر ایران در این ارتباط چیست، اظهار کرد: اینکه این ناوها بروند و بیایند تصمیم خودشان است ولی آن چیزی که برای ما روشن است این است که ما برای تمام سناریوها آمادگی داریم چه سناریوهای نمایشی و رسانه ای آمریکا، چه سناریوهای مخفی. ما پیام‌های لازم را به آمریکا داده ایم. به کشورهای همسایه نیز داده‌ایم. ما درمورد سناریو آمریکایی‌ها پیش‌بینی نمی‌کنیم ولی درمورد پاسخ خود مطمئن هستیم.
وی ادامه داد: امیدواریم که مقامات حاضر در کاخ سفید در روزهای پایانی حضورشان تنش آفرینی نکنند و اقداماتی را انجام ندهند که تا سال ها آمریکایی ها درگیر آن شوند و مجبور به پاسخگویی و جبران آن باشند.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با موضوع FATF و آیا اینکه وزارت خارجه این امید را دارد که این بار FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام به نتیجه نهایی رسیده و تصویب شود، گفت: معاونت حقوقی رئیس جمهور مسئولیت دارد که نظرات دولت در ارتباط با این موضوع را به اعضای مجمع منتقل کنند. نظرات ما در ارتباط با FATF کاملا روشن است و آن را بارها اعلام کرده‌ایم. بهترین اتفاق این است که ما نقش موثری در تدوین استانداردها و رژیم های حقوقی که در زمینه پولشویی و مسائل مربوط به آن مطرح است، حضور داشته باشیم. عدم حضور ما در این فرایند محروم کردن خود از بیان نظراتمان در این زمینه است. اتفاقا حضور ما در این فرایندها می تواند جهت گیری هایی که در این زمینه وجود دارد را درست کند و در تصمیم گیری ها نظرات ایران لحاظ شود.
وی گفت: مقامات بانک مرکزی باید توضیح بدهند که عدم پیوستن ایران به FATF چه مسائل و مشکلاتی را برای انجام تبادلات بانکی ایجاد کرده است. البته این مشکلات در حال حاضر به خاطر موضوع تحریم ها کمرنگ تر است و اگر تحریم ها برداشته شود عدم پیوستن به این روند روزانه بانک های ما را اذیت می‌کند.
وی گفت: باید این موضوع در بستری آرام، حقوقی در مجمع تشخیص مصلحت نظام به پیش برود و اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام در ارتباط با آن با توجه به منافع و مصالح کشور تصمیم گیری کنند.
وی ادامه داد: متاسفانه ما از لیست خاکستری به لیست سیاه رفته‌ایم ولی وزارت خارجه به رغم تمامی سختی‌ها آمادگی دارد که تمام تلاش خود را برای اصلاح این فرایند انجام دهد.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با اظهارات مشاور امنیت ملی بایدن درمورد اینکه باید ایران در ارتباط با موشک های بالستیک خود نیز مذاکره و گفت‌وگو کند، اظهار کرد: همان طور که پیش از این بارها گفته ایم ما در خصوص توان دفاعی جمهوری اسلامی ایران نه هیچ وقت مذاکره کرده ایم، نه مذاکره می شود و نه مذاکره‌ای انجام خواهد شد. توان دفاعی جمهوری اسلامی ایران براساس نیازهای ملی ایران تعریف و پیگیری می‌شود.
وی با بیان اینکه آمریکایی‌ها خود می‌دانند که موضوع مذاکره در ارتباط با فعالیت های موشکی ایران براساس مذاکرات برجامی که انجام شده از حیز انتفاع خارج شده است و طرح آن فاقد وجاهت است، افزود: در ۱۶ ژانویه ۲۰۱۶ کلیه قطعنامه ها از جمله قطعنامه ۱۹۲۹ ملغی شد و برخی از محدودیت های باقی مانده نیز در ژانویه ۲۰۲۱ ملغی خواهد شد.
خطیب زاده افزود: ما یک بار درمورد برجام مذاکره کرده ایم و در‌مورد هیچ قسمت از آن مجددا مذاکره نمی‌کنیم. آمریکایی‌ها این موضوع را می دانند و آنچه که در این زمینه مطرح می‌کنند اظهار نظر داخلی است و جواب ما اجرای کامل برجام بدون شرط و جبران خسارات وارد شده به ایران از سوی آمریکا است.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آقای ظریف هفته گذشته به صورت تلفنی با همتایان کویتی و قطری خود رایزنی کرد و آیا در جریان این رایزنی‌ها پیامی از سوی واشنگتن به ایران منتقل شد یا پیامی از سوی واشنگتن به ایران منتقل شده است، گفت: ما احتیاج به کسی نداریم که پیام بدهیم و بگیریم. به طور کاملا روشن مجاری خود را در این زمینه داشته‌ایم، ما به صورت مستقیم و از طریق سوئیس به واشنگتن پیام دادیم و به کشورهای همسایه نیز مستقیم به خودشان از طریق پایتخت هایشان پیام داده ایم که در دام شیطنت آفرینی ها و ماجراجویی های آمریکایی ها نیفتند.
وی با بیان اینکه نه پیام خاصی آمده و نه پیام خاصی داده شده و ما پیام های خود را از طریق مجاری روشن اعلام کرده ایم، تاکید کرد: ما در جریان این گفت وگوها تاکید کرده ایم که عواقب هرگونه ماجراجویی در منطقه بر عهده واشنگتن است و اگر ماجراجویی رخ دهد پاسخ ما کوبنده و روشن خواهد بود.
خطیب زاده با اشاره به تجاوز ادامه‌دار عربستان به یمن و مشکلاتی که برای مردم این منطقه ایجاد شده است، تصریح کرد: آنچه در یمن رخ داده است واقعا تلخ است. یک ملت را در محاصره و قحطی گذاشتن یک فاجعه تاریخی است. یمن همسایه دیوار به دیوار عربستان است. اتفاقی که در منطقه در مورد قطر نیز رخ داد اتفاق خوبی نیست و هر کدام از این موضوعات هر چه زودتر حل شود برای منطقه بهتر است.
وی ادامه داد: روزی که عربستان به این نتیجه برسد که می تواند در مسیر مستقیم با ما و منطقه صحبت کند و به آغوش منطقه برگردد و دست از خرید امنیت از بیرون از منطقه بردارد قطعا روزهای بهتری برای منطقه رقم خواهد خورد. عربستان کشور مهمی است. مردم عربستان مردم محترمی هستند. سال‌های قبل روابط خوبی بین دو کشور وجود داشته است و این امکان وجود دارد که روابط را بازسازی کنیم به شرط آنکه حکام آل سعود از مسیر غلطی که در پیش گرفته‌اند بازگردند.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی در ارتباط با گزارش اخیر پنتاگون مبنی بر بازگشت ناو هواپیمابر آمریکا به خلیج فارس به خاطر تهدیدهایی که بنا بر ادعای آن ها ایران داشته و همچنین اخبار منتشر شده مبنی بر پیام امارات متحده عربی به تهران مبنی بر اینکه در تحولات اخیر در منطقه هیچ نقشی نداشته است، اظهار کرد: اقدامات، تحرکات و شیطنت های آمریکا در منطقه از چشم ما پنهان نیست. نهادهای اطلاعاتی، امنیتی و نظامی ما به تحرکات به ظاهر پنهان آمریکا در منطقه و عراق اشراف کامل دارند. پیام‌های لازم از مجاری موجود با صراحت و شفافیت به واشنگتن انتقال داده شده است و به کشورهای منطقه نیز تاکید شده است که مراقب باشند در دام شیطنت‌های آمریکا نیفتند.