روزنامه جوان
1399/10/23
اعتماد ایرانی به واکسن وطنی
سرویس جامعه جوان آنلاین: پس از بازگشایی تالارهای پذیرایی با یکسوم ظرفیت، حالا نوبت سینماها و مدارس است که با رعایت پروتکلهای بهداشتی بازگشایی شوند، اما برخی کارشناسان بازگشاییهای کنونی را شتابزده میدانند. از جمله رئیس کمیته کشوری اپیدمیولوژی کرونا که لغو ناگهانی محدودیتهای کرونایی و ترددهای بین شهری را تصمیم درستی نمیداند و معتقد است: «سهلانگاری شرایط و عدم کنترل و نظارت هوشمند بر آنها میتواند به آغاز پیک چهارم اپیدمی منتهی شود.» آخرین خبرها از واکسن کرونا هم حاکی از آن است که در کنار تلاش برای تولید واکسن وطنی و پیشرفت کار، قرار است حدود ۲ میلیون واکسن از هند، چین یا روسیه تا قبل از عید وارد شود. بر اساس پژوهش مرکز افکار سنجی ایرانیان حدود ۶۰ درصد پاسخگویان امید زیادی نسبت به تولید واکسن کرونا توسط دانشمندان و شرکتهای ایرانی دارند. همچنین ۹/ ۲۹ درصد اعتماد خیلی زیادی به واکسن ایرانی دارند. ۴۰ درصد از افراد نمونه مورد مطالعه به واکسنهایی که توسط شرکتها و کشورهای خارجی مختلف ساخته میشود، هیچگونه اعتمادی ندارند.طی ۲۴ ساعت منتهی به روز دوشنبه ۲۲ دی ماه، ۶ هزار و ۲۰۸ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد و ۶۴۲ نفر بستری شدند. با این حساب، مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به یک میلیون و ۲۹۲ هزار و ۶۱۴ رسید. در همین زمان، با فوت ۹۱ نفر از بیماران مبتلا به کرونا، تعداد جانباختگان کرونا در کشور به۵۶ هزار و ۲۶۲ نفر رسیدهاست. ۸۱ هزار و ۷۳۶ نفر از بیماران بهبودیافته یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند. همچنین ۴هزارو۵۶۸ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند و تاکنون ۸ میلیون و ۲۰۷ هزار و ۹۷۵آزمایش تشخیص کووید ۱۹ در کشور انجام شدهاست. در حال حاضر و بر اساس آخرین تحلیلها، هفت شهرستان ساری، آمل، فریدونکنار، قائمشهر و نکا در استان مازندران و بندرگز و کردکوی در استان گلستان در وضعیت قرمز قرار دارند. همچنین ۳۰ شهرستان در وضعیت نارنجی، ۲۱۹ شهرستان در وضعیت زرد و ۱۹۲ شهرستان در وضعیت آبی قرار دارند.
بازگشاییها میتواند خطرناک باشد
با بهبود آمارهای کرونایی برخی بازگشاییها نیز آغاز شدهاست. دکتر حمید سوری، رئیس کمیته کشوری اپیدمیولوژی کرونا، با تأکید بر اینکه وضعیت اپیدمی کرونا از لحاظ کاهش بار بیماری بر جامعه طی ۴۰ روز گذشته بسیار مشهود است، اظهار کرد: «به دنبال اجرای طرح محلهمحور مقابله با کرونا (طرح شهید سلیمانی) و تشدید محدودیتهای کرونایی طی یک ماه و نیم گذشته شاهد کاهش ۸۳ درصدی مرگ و میرها و کاهش ۷۹ درصدی موارد بستری ناشی از کرونا در سطح کشور بودهایم و به دنبال اجرای طرح شهید سلیمانی فوتیهای کرونا از حدود ۵۰۰ مورد در روز، الان به زیر ۱۰۰ نفر رسیده، به گونهای که طی این مدت توانستیم از مرگ بیش از ۸ هزار نفر پیشگیری کنیم. در حالی که پیش از اجرای طرح محلهمحور ۴۶ درصد کل مرگهای منطقه مربوط به ایران بود، اما امروز به زیر ۲۰ درصد رسیدهاست.» رئیس کمیته کشوری اپیدمیولوژی کرونا با انتقاد از لغو ناگهانی محدودیتهای کرونایی در شرایط موجود تأکید کرد: «به عنوان یک محقق اپیدمیولوژی معتقدم که لغو محدودیتها و ترددهای بین شهری تصمیم درستی نبود و باید با دقت و هوشیاری بیشتری اعمال میشد؛ ضمن اینکه بسیاری از سفرها غیرضروری است و لذا سهلانگاری شرایط و عدم کنترل و نظارت هوشمند بر آنها میتواند به آغاز پیک چهارم اپیدمی منتهی شود.»
۶۰ درصد مردم امید زیادی نسبت به تولید واکسن کرونای وطنی دارند
بر اساس پژوهش مرکز افکارسنجی ایرانیان حدود ۶۰ درصد پاسخگویان اظهار کردهاند که امید زیادی نسبت به تولید واکسن کرونا توسط دانشمندان و شرکتهای ایرانی دارند. همچنین ۹/ ۲۹ درصد اعتماد خیلی زیادی به واکسن ایرانی دارند. ۴۰ درصد از افراد نمونه مورد مطالعه به واکسنهایی که توسط شرکتها و کشورهای خارجی مختلف ساخته میشود، هیچگونه اعتمادی ندارند. این گزارش میافزاید: ۵۳ درصد افراد گفتهاند در صورت واردات واکسن از کشورهای خارجی و تأیید وزارت بهداشت از آن استفاده خواهند کرد، این میزان برای شرکتهای داخلی و ایرانی ۲/ ۷۲ درصد است.
واکسن ایرانی کرونا بهتر و اطمینان بخشتر از سایر واکسنهای دنیا
محمد رضا ظفرقندی، رئیس سازمان نظام پزشکی با بیان اینکه ۲۹۰ شرکت در دنیا اکنون برای تولید واکسن کرونا فعالیت میکنند، افزود: «این واکسنها انواع مختلفی دارند و ممکن است ویروس ضعیف شده یا غیر فعال با پروتئین MRNA باشند. بسیاری از کشورهای همسایه ما مثل امارات و بحرین نیز چین واکسن خریدهاند و ترکیه نیز ۵۰ میلیون واکسن از چین خریده و با توجه منابع تولید قطعاً خرید واکسن از یک منبع برای هیچ کشوری کفایت نمیکند.»
به گفته وی واکسن تولید مشترک ایران و کوبا نیز با همکاری انستیتو پاستور ایران تولید میشود. فاز ۱ و ۲ انسانی آن در کوبا انجام میشود. هیئت علمی قوی و با تجربهای نیز از ایران بر تولید این واکسن نظارت دارد و اگر ارزیابیها مثبت باشد فاز ۳ مطالعات انسانی آن که نیازمند جمعیت بیشتری حدود ۳۰ هزار آزمایش است همزمان و به طور مشترک در ایران و کوبا انجام میشود و احتمالاً تولید این واکسن سه ماه دیگر طول میکشد. ظفرقندی تأکید کرد: «واکسن کرونا تولید داخل نیز هم از نظر ایمنی و هم اثربخشی بر اساس پروتکلهای علمی جلو میرود و عملکرد آن مثبت بوده و حتی در فاز حیوانی بهتر و اطمینان بخشتر از واکسنهایی است که تاکنون در دنیا تولید شدهاست، زیرا این واکسنها در مرحله حیوانی روی موش آزمایش شدهاست، اما واکسن حیوانی در فاز حیوانی روی میمون سبز آفریقایی آزمایش شد که به انسان شبیهتر است.» وی با تأکید بر زمانبر بودن دستیابی به واکسن تولید داخل خاطر نشان کرد: «بنابر اعلام وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی قرار است حدود ۲ میلیون واکسن از هند، چین یا روسیه تا قبل از عید وارد شود.»
به گفته رئیس سازمان نظام پزشکی باید حداقل ۷۰ درصد جمعیت کشور علیه کرونا واکسینه شوند تا زنجیره انتقال قطع شود و احتمالاً سه یا پنج سال بعد نیاز به واکسیناسیون مجدد است، بنابراین ایجاد زیرساخت تولید واکسن از این نظر یک کار مهم و استراتژیک است.