روزنامه آرمان ملی
1399/10/23
نامزدهايی كه تنور انتخابات را داغ میكنند
آرمــان مـلي- حميد شجاعي: انتخابات رياستجمهوري دوازدهم در 29 ارديبهشت 96 که با مشارکت حداکثري مردم همراه بود و رئيسجمهور منتخب با 24 ميليون راي راهي پاستور شد، جداي از هر نکتهاي به علت دوقطبي انتخاباتي بود که شکل گرفت و طي آن آيتا... سيدابراهيم رئيسي و حجتالاسلام حسن روحاني به رقابت پرداختند. حال برخي مطرح ميکنند با تمام مشکلات موجود در جامعه در انتخابات 1400 نيز ميتوان شاهد مشارکت حداکثري را با حضور چهرههاي رايآور و مقبولي مثل آيتا... رئيسي و آيتا... سيدحسن خميني رقم زد. هرچند که هيچيک از اين شخصيتها تاکنون نسبت به حضور در انتخابات اتخاذ موضع نکردهاند؛ اما غلامعلي دهقان فعال سياسي اعتدالگرا معتقد است: «سيد حسن خميني و سيد ابراهيم رئيسي ميتوانند تنور انتخابات را داغ کنند.»محبـوب مـردم، مقبـول جريـانهاي سياسي
انتخابات رياستجمهوري سال 1400 تمامي نگاهها را به خود دوخته است؛ جايي که جريانات سياسي تمام تلاش خود را براي حضوري قدرتمند و موفق در اين آوردگاه به کار گرفتهاند. با اين حال به اعتقاد بسياري از کارشناسان و صاحبنظران انتخابات را نه فقط از ديد جريانات سياسي بلکه بايد از زواياي ديگر نيز مورد بررسي و ارزيابي قرار داد؛ ابعاد ديگري چون نگاه مردم که مشارکت حداکثري يا حداقلي را رقم ميزنند و حاکميت و نهادهاي آن که چگونگي حضور جريانهاي سياسي و کانديداهاي موردنظر آنها را در انتخابات مشخص ميکنند. آنچه مسلم است تاکيد حاکميت آنطور که مقامات بارها اشاره داشتهاند بر مشارکت حداکثري است. هرچند که در انتخابات 98 چيزي جز اين را شاهد بوديم. اما اين مساله رابطه مستقيمي با نوع نگاه مردم به انتخابات نيز دارد. چراکه رضايتمندي آنها انتخاباتي پرشور و مشارکتي را رقم خواهد زد و نارضايتيها از روندهاي موجود انتخاباتي حداقلي را به نمايش خواهد گذاشت. بااينحال برخي بر اين باورند که جداي از بحث نارضايتيهاي مردم که با برخي اقدامات موثر از سوي دولت تا حدودي حل خواهد شد؛ حضور برخي چهرهها و افراد ميتواند جريانسازي کرده و در جامعه موج انتخاباتي ايجاد کند؛ چهرههايي با بکگراند سفيد که بتوانند مردم را به حضور در انتخابات ترغيب کنند. در اين راستا، هرچند که برخي از رئيس دولت اصلاحات بهعنوان شخصيت جريانساز و اجماعي در انتخابات نام ميبرند اما با وجود سرمايه اجتماعي عظيمي که پشتوانه خاتمي است، به نظر نميرسد که وي حاضر به حضور در انتخابات شود. اما چهره ديگري که چندي است بسيار مورد توجه قرار گرفته و مخصوصا اصلاحطلبان و اعتداليون روي او تمرکز کردهاند آيتا... سيدحسن خميني است؛ چهرهاي که هم در ميان جامعه از محبوبيت برخوردار است و هم مقبوليت بالايي ميان جريانات سياسي دارد. بااينحال هر زمان که صحبت از حضور وي در انتخابات رياستجمهوري شده خميني اين مساله را رد کرده اما درخصوص انتخابات پيش رو و حضورش در انتخابات شاهد موضعگيري از سوي او نبودهايم. از طرفي آنچه گمانهزنيها را پيرامون کانديداتوري سيدحسن خميني تقويت ميکند اظهارات وي در چهارمين سالگرد مرحوم آيتا... هاشمي رفسنجاني است که در بخشي از سخنانش اينگونه گفت: «اگر به هر علتي اين جامعه به کسي نياز پيدا کرد، نسبت به مسئوليت نبايد شانه خالي کنيم»؛ همين اظهارات کافي بود تا بسياري وي را از هماکنون نامزد 1400 بدانند. چنانکه چندي پيش فريد مدرسي، فعال رسانهاي در توئيتي با اشاره به جمله سيدحسن خميني نوشت: «اگر جامعه به کسي نياز پيدا کرد، نبايد نسبت به مسئوليت شانه خالي کند. خميني در نظرسنجيها از ميزان محبوبيت بالايي برخوردار است و هواداراني در دو جريان اصلاحطلب و اصولگرا دارد. انتخابات رياستجمهوري نزديک است و همراهانش به او گفتند: از مسئوليت کانديداتوري شانه خالي نکن!» حال بايد ديد دعوت رسمي جريانات سياسي از آيتا... سيدحسن خميني براي حضور در انتخابات چه زماني رخ خواهد داد.
بازگشت به آرمانهاي صدر انقلاب
يک عضو حزب اعتدال و توسعه در خصوص انتخابات 1400 و رويکرد جريانهاي سياسي در اين انتخابات اظهار داشت: به نظر ميرسد اگر گزينه مورد اجماع در هر دو جريان اصلي انتخاباتي به صحنه نيايد، آنها همين فرمول را پيش خواهند برد، مگر آنکه گزينههاي اجماعساز به صحنه بيايند. نامهنيوز نوشت، غلامعلي دهقان گفت: به نظر ميرسد در بين اصولگرايان انقلابي و ارزشمدار آقاي رئيسي اين قدرت را دارد. او در انتخابات سال 96 نيز نزديک به 17ميليون رأي داشت. عملکرد آقاي رئيسي در قوه قضائيه نيز ميتواند بخشي از جامعه را راضي کرده باشد. اتفاقا مشاهده کردم برخي اصولگرايان نيز همين نظر را دارند. وي افزود: در ميان طيف ميانهرو تنها کسي که ميتواند اجماع را شکل دهد آقاي سيدحسن خميني است. او موردتاييد اصلاحطلبان سنتي و پيش رو، اعتداليون و اصولگرايان معتدل است. به نظر ميرسد اگر آقاي سيدحسن خميني ورود کند باعث تعالي نظام سياسي کشور ميشود چون او يک مجتهد آگاه به دو مقوله مکان و زمان است و ميتواند راهي را که امام خميني رهبر فقيد انقلاب در فقه سياسي شيعه ايجاد کردند، استمرار ببخشد و بسياري از چالشهايي که نظام به لحاظ فکري، فرهنگي و فلسفي حل کند. اين فعال سياسي اظهار کرد: آمدن آقاي سيدحسن خميني باعث اميدواري بخشي از جامعه ايراني ميشود که ما به آنها نوانديشان ديني ميگوييم، کساني که معتقدند دين ميتواند در هر زماني پاسخگوي نيازها باشد. اين جريان طي دو دهه گذشته بهتدريج ضعيف شد و چون آقاي سيدحسن خميني متعلق به اين جريان فکري است به نظر ميرسد اين بخش جامعه که از طبقه متوسط شهري هستند وارد انتخابات ميشود. وي افزود: همچنين حضور آقاي سيدحسن خميني به نوعي نمادين بازگشت به آرمانهاي صدر انقلاب است، بهخصوص اصولي از قانون اساسي که درباره توجه به حقوق ملت مورد غفلت قرار گرفته است. علاوه بر اينکه ايشان ميانسال است و روحيه جواني دارد که رهبري بارها به آن تاکيد کردند. او ميتواند در بين بخشي از جوانان نوانديش و نوگراي جامعه جاذبه ايجاد کند. وي در خصوص دوقطبي انتخاباتي خميني- رئيسي و تاثير آن بر مشارکت حداکثري تصريح کرد: اين دوقطبي اگر تنور انتخاباتي را داغ نکند قطعا آن را گرم ميکند. هرچند اگر اين دوقطبي انتخاباتي شکل بگيرد تنور انتخاباتي داغ هم خواهد شد. حتي ورود يک نفر از اينها هم باعث گرم شدن هرچه بيشتر انتخابات خواهد شد.
پربازدیدترینهای روزنامه ها
سایر اخبار این روزنامه
حمله مازوت و گاز به ريه ارزان شهروندان
اصولگرايان «نااميدكردن مردم» را پيروزی خود قلمداد نكنند
نامزدهايی كه تنور انتخابات را داغ میكنند
استقلال از شكست گريخت
«يارانه هدفمند» براي اقشار زير خطِ فقر است؛ نه همه
تبعات سنگين پروژه يكدست سازي را بسنجيد
به من حمله کنید برگردم پاستور!
كروناي جديد سوغات مسافران برگشته از اروپا
تخلف محرزکره جنوبی
همین یکی را تامین کنید؛ باقی پیشکش!
اما و اگر استیضاح ترامپ
فوتبال سربلند با دربی زیبا
مزایای مشارکت حداکثری در انتخابات