روزنامه ابتکار
1399/10/30
بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ تمامی تحریمهای هستهای و غیرهستهای پس از برجام باید رفع شوند
اگر جامعه بینالملل همچان از برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ حمایت میکنند، باید بدانند که بر اساس قطعنامه مذکور نه تنها اعضای برجام و شورای امنیت بلکه تمامی اعضای سازمان ملل نسبت به اجرای این قطعنامه ملزم هستند و در همین چارچوب اجرای برجام الزام است از این رو نه تنها تمامی تحریمهای هستهای، بلکه تمامی تحریمهایی که بعد از خروج آمریکا از برجام اتفاق افتاده باید رفع شوند.به گزارش ایسنا، بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ پنج عضو دائم و بیش از ۱۹۰ کشور عضو سازمان ملل به اجرای تعهداتی در برابر ایران ملزم شده اند. عمده الزاماتی که قطعنامه ۲۲۳۱ برای اعضای سازمان ملل از جمله اعضای دائم شورای امنیت در نظر گرفته اجرای مفاد توافق جامع هستهای (برجام) است. بر اساس این قطعنامه، همه قطعنامههای قبلی درباره ایران لغو و ایران از ذیل فصل ۷ منشور سازمان ملل متحد خارج شد. در متن قطعنامه تصریح شده است که این یک تغییر بنیادین در رابطه ایران با شورای امنیت سازمان ملل است.
بر همین اساس نه تنها کشورهای عضو برجام و اعضای شورای امنیت بلکه ۱۹۰ کشور عضو سازمان ملل نیز حق تحریم ایران یا همراهی با تحریم کشور ثالث را نداشته و در صورت انجام این کار خلاف مقررات سازمان ملل و قطعنامه ۲۲۳۱ اقدام کردهاند. از این رو بعد از سال ۲۰۱۸ و خروج یک جانبه آمریکا از توافق هستهای و بازگشت تحریمهای قبلی و نیز اعمال تحریم های جدید از سوی این کشور علیه ایران نه تنها اقدامی خلاف قطعنامه ۲۲۳۱ از سوی آمریکا بود، بلکه کشورهای همراهی کننده با آمریکا نیز خلاف مقررات سازمان ملل و قطعنامه ۲۲۳۱ عمل کردند.
شاید کشورهای دیگر تحریمی را به طور مستقیم در این چند سال علیه ایران اعمال نکرده باشند یا واضع و حمایت کننده از تصویب و اعمال تحریم جدید نباشند، اما همراهی آنها با آمریکا، چیزی کمتر از اعمال تحریم علیه کشوری که طبق قطعنامه ۲۲۳۱ نباید تحریمی علیه آن اعمال شود، نیست. از این رو کشورهای همراهی کننده با آمریکا نیز خلاف قوانین و مقررات سازمان ملل و نیز قطعنامه ۲۲۳۱ عمل کرده اند و همان قدر که آمریکا باید پاسخگوی اقدامات غیرقانونیاش باشد، کشورهای دیگر نیز باید در این باره پاسخ دهند.
در زمان دونالد ترامپ یکی از بزرگترین و بیسابقهترین تحریمها علیه یک کشور عضو سازمان ملل از سوی عضو دیگر سازمان ملل اعمال شد، تا جایی که حتی در بخش کالاهای ضروری و بشردوستانه نیز این محدودیتها در سطحی وسیع اعمال شد و متاسفانه جز صدور بیانیه گاه و بیگاه از سوی برخی کشورها، اقدامی قانونی در برابر قانون شکنی آمریکا و دیگر کشورها انجام نشد و خسارات جانی و مالی فراوانی از این بخش به بیماران و نیازمندان به تجهیزات پزشکی، دارویی و غذایی وارد شد و بسیاری نیز از بیماران خاص جان خود را از دست دادند. کشورهای اروپایی و دیگر هم پیمانان آمریکا که با این تحریم ها همراهی کردند بعضا در بحث اقدامات بشردوستانه و حقوق بشری سرآمد هستند و خود را پرچمدار در این حوزه ها می دانند اما در بحث ایران و تحریم های آمریکا کاملا سکوت اختیار کردند و مشکلات فنی بر سر صادرات و خرید دارو و غذا توسط ایران را بهانه کردند.
بعد از گذشت دو سال از خروج آمریکا از برجام بسیاری از تحریم های هسته ای که در چارچوب توافق هسته ای و قطعنامه ۲۲۳۱ رفع شده بود، به بهانه و به نام مقابله با اقدامات تروریستی و ضد حقوق بشری چندین بار تکرار شدهاند. بسیاری معتقدند حتی اگر جو بایدن رئیس جمهوری منتخب آمریکا به برجام برگردد، صرفا تحریم هایی که در چارچوب برجام مورد اشاره قرار گرفته است لغو یا تعلیق می شوند و نیز تحریمهایی که مرتبط با ابعاد هسته ای ایران بعدا توسط آمریکا اعمال شده است اما درباره آن دسته از تحریمهایی که با عناوین غیرهستهای اعمال شده ولی همانهایی است که در تحریمهای هسته ای به انها اشاره شده است، برداشته نمیشوند یا احتمالا برای برداشتن آنها به مذاکرات و زمان بندی جدیدی نیاز است.
این در حالی است که مقامات جمهوری اسلامی ایران بر این باورند طبق برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ هیچ تحریم و محدودیتی نباید بعد از اجرای برجام تحت عناوین مختلف از جمله تروریسم و حقوق بشر علیه ایران وضع و اعمال شود و این خلاف برجام است. از این رو از نقطه نظر ایران تمامی تحریم های هسته ای که با عناوینی غیر هسته ای علیه ایران و در چارچوب فشار حداکثری وضع و اعمال شده است باید رفع شوند و حتی آمریکا و دیگر کشورهای عضو سازمان ملل نیز باید درباره خسارات وارد شده به ایران طبق قطعنامه ۲۲۳۱ خسارات دهند. تحریم ایران خطایی بوده است که از سوی آمریکا انجام شد و اگر کشورهای اروپایی، ژاپن، کانادا و غیره نیز از این تحریم ها تبعیت کردند طبق قطعنامه ۲۲۳۱ اقدام خلافی را انجام داده اند و باید پاسخگو باشند.
از این رو، رفع تحریمهای برجامی و نیز تحریمهایی که در راستای فشار حداکثری و با عناوین مختلف علیه ایران اعمال شده است به ویژه آن دسته از تحریم ها که عملا بر انتقال غذا و دارو سایه افکنده است در وهله نخست و پیش از حتی بازگشت به برجام از سوی آمریکا باید رفع شوند؛ چرا که اساسا آمریکا فراتر از برجام دست به اعمال فشار علیه ایران زده است و نباید این مسئله با رفع تحریم ها در چارچوب برجام خلط شود.
اساسا این آمریکا بود که از برجام خارج و بازی را بر هم زد، پس این انتظار که آمریکا باید ابتدا اقدامات اعتمادساز را با اجرای تعهداتش انجام دهد، کاملا واقعی و طبیعی است و البته این مسئله کاملا روشن است که ایران خواستار رفع کلیه تحریمهایی است که در دولت ترامپ اعمال شده است چرا که بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ هیچ کشوری تا وقتی که برجام از سوی ایران اجرا میشود و آژانس اجرای تعهدات را تایید می کند حق اعمال تحریم و محدودیت جز در مواردی که در برجام برای مدت مشخص آمده است را ندارد. از این رو انتظار برای رفع تحریم ها علیه ایران تحت هر عنوانی طبق قطعنامه ۲۲۳۱ درخواستی قانونی و بینالمللی است که باید از سوی دولت جو بایدن مورد توجه قرار گیرد.
سایر اخبار این روزنامه
آیا طلسم برگزار اجرای زنده موسیقی در پایتخت میشکند؟
بی صدایی صحنه در روزهای آبی و زرد
علیرضا صدقی
مخاطرات فراموشی «خرده روایتها»
بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱
تمامی تحریمهای هستهای و غیرهستهای پس از برجام باید رفع شوند
درخواست آنتونی گوترش برای لغو حق رای ایران در مجمع عمومی
ماجرای بدهی دردسرساز ایران به سازمان ملل
رئیس مجلس شورای اسلامی:
سناریوی محورِ آمریکایی-صهیونیستی، تجزیه کشورهای اسلامی منطقه است
رئیس کمیته کشوری اپیدمیولوژی کرونا هشدار داد
تاثیر جدی سفر بر شعلهور شدن دوباره بیماری
یارانه نقدی در سال آینده ۲ سقفی شد
یک سوبسید و هزار دردسر
رئیسی در جلسه شورای عالی قوه قضائیه:
خود را موظف به دفاع از حقوق زنان می دانیم
محمدجواد ظریف:
اقدامات دولت ترامپ اثری در اراده ایران نمیگذارد
مجید تختروانچی:
برای قضاوت نسبت به دولت بایدن عجله نداریم
جهانگیری اعلام کرد
تعیین محدوده منطقه آزاد تجاری و ویژه اقتصادی فرودگاه امام خمینی(ره)
اعتراض شدید به سخنان سخنگوی ستاد کرونا درباره نماز جمعه قم
چرا نماز جمعه قم حاشیهساز شد؟