درخواست آنتونی گوترش برای لغو حق رای ایران در مجمع عمومی ماجرای بدهی دردسرساز ایران به سازمان ملل

دبیرکل سازمان ملل در نامه‌ای خواستار آن شده که حق رای ایران و شش کشور دیگر در مجمع عمومی سازمان ملل تعلیق شود. ایران در دو سال اخیر به دلیل تحریم‌ها نتوانسته است حق عضویت خود را پرداخت کند.
در همین رابطه سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: جمهوری اسلامی ایران در سالهای اخیر علیرغم محدودیتهای ناشی از تحریم‌های یکجانبه ایالات متحده، همواره با استفاده از معدود کانال‌های انتقال مالی، حق عضویت خود به سازمان ملل را پرداخته و در سال‌ جاری نیز با توجه به مسدود شدن کانال‌های انتقال منابع مالی توسط آمریکا، از مدتها پیش با خزانه داری سازمان ملل در مورد معرفی یک کانال امن توسط سازمان مذکور در حال مذاکره بوده است.
او افزود: «آخرین پیشنهاد کشورمان در این خصوص تادیه این بدهی از طریق استفاده از منابع مسدود شده در کره جنوبی توسط سازمان ملل با مجوز بانک مرکزی بوده است که توسط دبیرخانه سازمان ملل در حال مذاکره و هماهنگی‌های لازم است.»
خطیب زاده ادامه داد: «جمهوری اسلامی ایران اصرار دارد که به خاطر تعدیات قبلی آمریکا به دارائی‌های بین المللی ایران، سازمان ملل برای انتقال حق عضویت کشورمان از طریق «بانک واسطه» آمریکایی استفاده نکرده و یا این سازمان امنیت مسیر انتقال را تضمین کند.» تعدادی از رسانه‌های خبری اعلام کردند که آنتونی گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد در نامه‌ای به ولکان بوزکر، رئیس هفتاد و پنجمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد خواستار اجرای ماده ۱۹ منشور ملل متحد در مورد کشورهای جمهوری آفریقای مرکزی، کومور، کنگو، ایران، لیبی، نیجر، سومالی، سودان جنوبی، زیمبابوه و سائوتومه و پرنسیپ شد.


طبق ماده ۱۹ منشور ملل متحد، هر کشور عضو در صورتی که حق عضویت خود را برای مدت بیش از دو سال پرداخت نکند، حق رای خود را در مجمع عمومی سازمان ملل از دست می‌دهد.
البته کشور‌های عضو درصورتی که بتوانند ثابت کنند که به دلیل وقوع رخدادهای خارج از کنترل توان پرداخت بدهی خود را ندارند، می‌توانند مشمول معافیت موقت از اجرای ماده ۱۹ شوند. بر همین اساس، مجمع عمومی سازمان ملل بر پایه قطعنامه ۵۷/۲ در نشست ۱۳ اکتبر ۲۰۲۰ تصمیم گرفت که حق رای کومور، سائوتومه و پرنسیپ و سومالی را تا پایان هفتاد و پنجمین مجمع عمومی خود حفظ کند. این سه کشور در مجموع حدود ۳.۵ میلیون دلار از حق عضویت خود را پرداخت نکرده‌اند. مجمع عمومی سازمان ملل از ۱۳ ژانویه ۲۰۲۱ اعمال ماده ۱۹ را در مورد این کشورها که اکثر آنها از جمله زیمباوه، جمهوری آفریقای مرکزی، کنگو، سومالی، لیبی و سودان جنوبی درگیر جنگ داخلی هستند، آغاز کرده است. ایران پیشتر از سازمان ملل خواسته بود که به دلیل تحریم‌های ایاات متحده این امکان را داشته باشد تا حق عضویت خود را به ارزی به غیر دلار آمریکا پرداخت کند. این درخواست ایران در سال ۲۰۱۹ با موافقت دبیر کل سازمان ملل مواجه شد و مقرر شد تا ایران بدهی ۱۶ میلیون و ۴۴ هزار و ۶۱۹ دلاری خود را بر پایه ارز دیگری پرداخت کند ولی مطابق اعلام اخیر سازمان ملل این رقم تا پایان سال ۲۰۲۰ پرداخت نشده است. حق عضویت سالانه ایران ۰.۱۸۶ درصد از بودجه سالانه سازمان ملل متحد را تشکیل می‌دهد که طی سال‌های اخیر کمی بیش از ۵.۵ میلیون دلار بوده است. در میان کشورهای بدهکار، ایران بالاترین و نیجر نیز کمترین بدهی را دارد و برای بدست آوردن دوباره حق رای خود باید ۷ هزار دلار پرداخت کند. زیمباوه‌ نیز درمجموع ۸۱ هزار و ۷۷۰ دلار به سازمان ملل بدهکار است.
سایر اخبار این روزنامه
آیا طلسم برگزار اجرای زنده موسیقی در پایتخت می‌شکند؟ بی صدایی صحنه در روزهای آبی و زرد علیرضا صدقی مخاطرات فراموشی «خرده‌ روایت‌ها» بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ تمامی تحریم‌های هسته‌ای و غیرهسته‌ای پس از برجام باید رفع شوند درخواست آنتونی گوترش برای لغو حق رای ایران در مجمع عمومی ماجرای بدهی دردسرساز ایران به سازمان ملل رئیس مجلس شورای اسلامی: سناریوی محورِ آمریکایی-صهیونیستی، تجزیه کشورهای اسلامی منطقه است رئیس کمیته کشوری اپیدمیولوژی کرونا هشدار داد تاثیر جدی سفر بر شعله‌ور شدن دوباره بیماری یارانه نقدی در سال آینده ۲ سقفی شد یک سوبسید و هزار دردسر رئیسی در جلسه شورای عالی قوه قضائیه: خود را موظف به دفاع از حقوق زنان می دانیم محمدجواد ظریف: اقدامات دولت ترامپ اثری در اراده ایران نمی‌گذارد مجید تخت‌روانچی: برای قضاوت نسبت به دولت بایدن عجله نداریم جهانگیری اعلام کرد تعیین محدوده منطقه آزاد تجاری و ویژه اقتصادی فرودگاه امام خمینی(ره) اعتراض شدید به سخنان سخنگوی ستاد کرونا درباره نماز جمعه قم چرا نماز جمعه قم حاشیه‌ساز شد؟