روزنامه آفتاب یزد
1399/11/02
استانداردهای دوگانه در مورد کلاه گیس!
در شرایطی که جواد شمقدری مجاز است بازیگران زن را با کلاه گیس مقابل دوربین ببرد، سایر فیلم سازان چنین اجازهای ندارند از جمله کیانوش عیاری.این موضوع با واکنشهای بسیاری مواجه شده است
آفتاب یزد- گروه شبکه: پوشش بازیگران زن ایرانی برای بازی در فیلمهای سینمایی و تلویزیونی، تابع قوانینی است که ملزم به رعایت آن هستند. در واقع باید حجابشان به صورت کامل رعایت شود. البته این موضوع در سریالهای تلویزیونی از اهمیت به سزایی برخوردار است. یعنی بازیگران زن خارجی هم که برای بازی در سریالهای تلویزیونی ایران حاضر میشوند حتما باید از پوشش کامل برخوردار باشند حتی نمیتوانند از کلاه گیس استفاده کنند. بعضا دیده شده است که برخی از کارگردانان ایرانی در فیلم هایشان، بازیگران زن خارجی را با کلاه گیس مقابل دوربین فرستادهاند که سبب توقیف فیلم شان شده است. اما گویا این قانون در مورد همه کارگردانان و فیلم سازان ایرانی صدق نمیکند. جالب اینجاست که این افراد فیلم شان بدون آنکه مورد اعتراض کسی قرار بگیرد از تلویزیون پخش میشود. ماجرا از این قرار است که این روزها سریال «روزهای ابدی» ساخته جواد شمقدری (رئیس سازمان سینمایی دوره محمود احمدینژاد) از آنتن شبکه یک سیما در حال پخش است. اما نمایش تصویر برخی از زنان بدون حجاب که از کلاهگیس برای آنها استفاده شده جالب توجه و جنجالی شده است.
> واکنش پسر شمقدری
بعد از دیده شدن این ماجرا،حسین شمقدری پسر جواد شمقدری در توئیتی در این مورد نوشت:«بعد از انقلاب کارگردانان باید زنان رو با روسری نشون میدادن، حتی در خانه. همون موقع مسئله رو با امام مطرح میکنن، شنیده شده پیشنهادی میاد که از کلاهگیس استفاده کنین. حالا جواد شمقدری (پدرم) در سریال روزهای ابدی از این راهکار استفاده میکنن. نظرتون راجع به این کار چیه؟» اما بعد از این توئیت بود که بحثها داغتر شد. مثلا در زیر همین توئیت امید رئیس دانا (آهنگساز) نوشت: «برای شما آزاده، ما همین کاررو توی فیلم کاناپه کردیم ولی فیلممون توقیف شد» یا مهدی خرم دل (خبرنگار حوزه فرهنگ و هنر) هم اضافه کرد: «دقیقاً همین اقدام را کیانوش عیاری در فیلم«کاناپه»انجام داده و فیلمش توقیف شده است. یا مثلاً ابراهیم حاتمی کیا در فیلم چ تک خوانی زن گذاشت و از تلویزیون هم پخش شد؛ چیزی که نزدیک شدن به آن اساساً برای دیگران قابل تصور نیست. به اینها میگویند: رانت».
> بازیگران ارمنی بودند
از سوی دیگر تهیهکننده سریال «روزهای ابدی» در واکنش به حاشیههای بهوجود آمده درباره استفاده از کلاهگیس در برخی صحنههای این سریال توضیحاتی را ارائه کرد. به گزارش مهر، محسن علی اکبری تهیهکننده سریال «روزهای ابدی» بیان کرد: «پرداختن به کلاه گیس در فیلم و سریالها بحثی کلی است که بنا به داستان و اقتضای قصه باید در نظر گرفته شود. به طور مثال وقتی میخواهید یک دختر خارجی را نشان دهید نمیتواند حجاب داشته باشد و باید المانهایی از بیحجابی در او ببینید.» وی ادامه داد: «باید هدف از استفاده از کلاه گیس را هم در نظر گرفت که ممکن است نوعی استفاده ابزاری و یا زیبایی باشد و یا برعکس نیاز فیلمنامه آن را ایجاب کند که از آن استفاده کنید مخصوصاً که «روزهای ابدی» کاری سیاسی است و قصه آن در برخی از سکانسها که بازیگران کلاه گیس دارند، درباره موضوع تظاهرات ضدحجاب در یک مقطع تاریخی روایت میشود.» علی اکبری درباره مقایسههایی که بین این سریال و فیلم سینمایی «کاناپه» به کارگردانی کیانوش عیاری صورت گرفته است، عنوان کرد: «کیانوش عیاری برای ما کارگردانی محترم است و ما هم دوست داریم فیلمهای او اکران شود. با این حال خود سریال ما هم در تلویزیون با سانسورهای زیادی مواجه شد و دو سوم سکانسهای ما که از کلاهگیس استفاده شده بود حذف شد و فقط
یک سوم با خواهش و اصرار ما پخش شد، آن هم به این دلیل بود که برای کاراکتری که باید تصویر میشد نیاز بود کلاه گیس استفاده شود. به طور مثال یکی از این شخصیتها کاراکتر «کیت میلت» یک فرد واقعی است که در مقطعی در ایران در تظاهرات ضد حجاب حضور داشته و ما هم در این سریال، حضور او را روایت کردیم. او از آمریکا آمده و در ایران در این تظاهرات شرکت میکند و ما نمیتوانیم برسر چنین فردی حجاب یا چادر بگذاریم».
تهیهکننده سریال «روزهای ابدی» اضافه کرد: «استفاده از کلاه گیس برای چنین کاراکتر و صحنهای واقعاً نیاز بود؛ فردی که اصلاً آمده است تا حجاب را از زنان بگیرد، ضمن اینکه تلویزیون خیلی از این صحنهها را سانسور کرد ولی کاش این کار را انجام نمیداد.» وی به دیگر تجربههای خود اشاره و عنوان کرد: «من فیلمهایی مثل «کتاب قانون» و «استرداد» را هم داشتهام که با بازیگران خارجی کار را ضبط و فیلمبرداری کردهایم، اما در سریال «روزهای ابدی» بازیگران ارمنی بودند و من و آقای شمقدری به شدت مخالف بودیم که بازیگران مسلمان کلاه گیس داشته باشند. این بازیگران در تهران و ارمنی هستند و بیشتر هم در چنین نقشهایی بازی میکنند.» تهیهکننده سرالا «مردان آنجلس» در پایان بیان کرد: «امیدواریم این مشکلات برای همه فیلمسازان حل شود و همه بتوانند بنا به نیاز درام و تراژدی فیلمنامه و برای اینکه میخواهند اتفاقی را رقم بزنند اثر خود را با کلاه گیس تولید کنند. شاید این کار همچنان جای بحث داشته باشد و لازم باشد علما و مراجع استفتای جدیدی داشته باشند.»
> واکنش کیانوش عیاری
همانطور که عنوان شد این اتفاق سبب شد بسیاری بحث فیلم سینمایی «کاناپه» کیانوش عیاری را پیش بکشند که به دلیل استفاده بازیگران زن از کلاهگیس سالهاست که توقیف است. اکنون کیانوش عیاری کارگردان فیلم «کاناپه» که به دلیل استفاده بازیگران زن از کلاه گیس توقیف است نسبت به پخش سریال «روزهای ابدی» و حضور زنان با کلاه گیس واکنش نشان داد. به گزارش ایلنا، کیانوش عیاری از پخش سریال «روزهای ابدی» با همین شرایط استقبال کرد و گفت: «این روزها صحبتهایی است درباره سریال «روزهای ابدی» آقای شمقدری و مقایسه با فیلم من که من از این فضا به اینجا رسیدم که خوشحالم که آقای شمقدری این کار را کرد و با هر تعریفی، کاری که آقای شمقدری کرد یک گام رو به جلوست.» عیاری درباره آخرین وضعیت فیلم «کاناپه» هم گفت: ««کاناپه» در یک خواب زمستانی است. به واسطه یک سوءتفاهم چهار پنجساله که مسئله حجاب هست. در این فیلم ما موهای بازیگران زن را با نمره ۴ زدیم و کلاهگیس گذاشتم که فقط در کنار محارم و خلوت خودشان در خانه کلاه گیس داشته باشند و وقتی به بیرون از خانه و خیابان و اداره میروند بر اساس عرف و قانون جمهوری اسلامی حجاب دارند. اتفاقاتی که برای این فیلم افتاد عجیب است»
سایر اخبار این روزنامه
استانداردهای دوگانه در مورد کلاه گیس!
قیمت موادغذایی در بازار چه زمانی کاهش مییابد!؟
ترس از احیای ظریف و برجام
جو بایدن: به دنبال تعامل با تمامی جهان هستیم
این ترس طبیعی است
روحانی:هرکس 4 عمل اصلی ریاضی را بلد باشد
چالشهای آموزش حضوری
جو بایدن: به دنبال تعامل با تمامی جهان هستیم
رویای دلار ارزان محقق میشود؟
ترس از کرونا یا ترس از بیسوادی؛ مسئله این است