رؤسای جمهور ناکام ایالات متحده

رؤسای جمهور ناکام ایالات متحده نعمت احمدی در نیم‌روز بیستم ژانویه به وقت واشنگتن در آمریکا، دونالد ترامپ به پایان خط ریاست‌جمهوری خود رسید. رئیس‌جمهوری که یک دوره بیشتر در کاخ سفید نماند و با رأی مردم به رقیب دموکراتش جو بایدن باخت و مجبور به ترک کاخ سفید شد. هرچند اولین رئیس‌جمهور یک‌نوبتی است که نتیجه انتخابات را نپذیرفت و به رقیب پیروز خود تبریک نگفت. نگاهی می‌اندازیم به رؤسای جمهوری که یک نوبت در کاخ سفید ماندند.
‌1) جان آدامز: نامزد حزب فدرالیست بود که در انتخابات سال 1800 میلادی در دور دوم از توماس جفرسون شکست خورد. جان آدامز عضو حزب فدرالیست بود و حزب دموکرات و حزب جمهوری‌خواه متفقا توماس جفرسون را حمایت کردند تا جفرسون تنها با اختلاف چند رأی پیروز شود.
2) جان‌کوئینسی آدامز: از طرف حزب ویگ در سال 1825 تا 1829 به‌عنوان ششمین رئیس‌جمهور آمریکا اداره این کشور را بر عهده گرفت. او در رقابت انتخاباتی برای دور دوم از اندرو جکسون، نامزد حزب دموکرات، شکست خورد. جان کوئینسی متهم به سوءاستفاده از منابع مالی و فساد شد و همین اتهامات باعث شکست او در دور دوم شد.
3) مارتین وان بورن: هشتمین رئیس‌جمهور ایالات متحده آمریکا در سال‌های 1837 تا 1841 – رئیس‌جمهور آمریکا بود و دور دوم انتخابات از ویلیام هنری هریسون از حزب ویگ شکست خورد. رکود حاکم بر اوضاع اقتصادی آمریکا که اولین رکود بزرگ در تاریخ این کشور نامیده می‌شود که به دنبال آن صدها بانک و شرکت‌های اقتصادی و تجاری ورشکست شده بودند، وضع اقتصادی مردم را در تنگنا قرار داده بود و این رکود اقتصادی ‌‌باعث شکست او شد.
4) گروور کلیوند: بیست‌و‌دومین رئیس‌جمهور آمریکا که در دو دوره غیرمتوالی به ریاست‌جمهوری رسید. دوره اول بین سال‌های 1885 تا 1889 به‌عنوان بیست‌و‌دومین رئیس‌جمهور اداره کشور آمریکا را بر عهده داشت. در دور دوم با وجود اینکه با فساد اداری به مبارزه برخواسته بود، نتوانست بیست‌و‌سومین رئیس‌جمهور آمریکا باشد و از بنیامین هریسون شکست خورد، اما در سال 1893 دوباره در انتخابات شرکت کرد و این‌بار بنیامین هریسون را شکست داد و به‌عنوان بیست‌و‌چهارمین رئیس‌جمهور آمریکا سوگند خورد.


۵) بنیامین هریسون: بیست‌و‌سومین رئیس‌جمهور آمریکا که توانست گروور کلیوند رئیس‌جمهور مستقر را که برای بار دوم در انتخابات شرکت کرده بود، شکست بدهد و به‌عنوان بیست‌و‌سومین رئیس‌جمهور سوگند خورد اما در انتخابات سال 1892 از رئیس‌جمهور سابق گروورکلیوند شکست خورد. کلیوند تنها رئیس‌جمهوری است که برای دو دوره غیرمتوالی به ریاست‌جمهوری آمریکا رسید.
6) ویلیام هاوارد تفت: به‌عنوان بیست‌و‌هفتمین رئیس‌جمهور آمریکا از سال 1909 تا 1913 اداره کشور آمریکا را بر عهده داشت در دور دوم از وودرو ویلسون از حزب دموکرات شکست خورد. اوضاع اروپا و شعله‌های جنگ جهانی اول که می‌رفت دنیا را درگیر جنگ فراگیری کند، جامعه آمریکا را نیز با توجه به رکود حاکم بر اقتصاد این کشور مهیای آن ساخت که به فردی غیر از رئیس‌جمهور مستقر رأی دهد.
7) هربرت هوور: سی‌و‌یکمین رئیس‌جمهور آمریکا حد فاصل سال 1929 تا 1933 رئیس‌جمهور آمریکا بود. برای نخستین‌بار آمریکا خود را درگیر جنگ در خارج از مرزهای این کشور کرده بود و حاصل حضور آمریکا در جنگ جهانی اول بعد از چند سال رکود بزرگی بود که عمدتا بازار تازه‌جان‌یافته بورس را به‌شدت آشفته کرده بود. رکودی که به بزرگ‌ترین بحران اقتصادی آمریکا در همه ادوار یعنی بحران 1939 منتهی شد. در تاریخ رؤسای جمهور آمریکا هربرت هوور را عامل اصلی بحران اقتصادی فراگیری می‌دانند که آمریکا را در خود فروبرد. شکست سخت هربرت هوور در انتخابات سال 1932 به‌خاطر حرکت دسته‌جمعی رأی‌دهندگان آمریکایی علیه او بود که رئیس‌جمهور را عامل رکود حاکم بر اقتصاد روبه‌رشد آمریکا بعد از جنگ جهانی اول می‌دانستند.
8) جرالد فورد: سی‌و‌هشتمین رئیس‌جمهور آمریکا که در پی رسوایی واترگیت و استعفای ریچارد نیکسون از ریاست‌جمهوری و استعفای اسپیرو آگنیو، معاون اول ریچاردنیکسون که قبل از استعفای نیکسون از ریاست‌جمهوری استعفا داده بود و به‌اجبار جرالد فورد که توسط ریچارد نیکسون به‌عنوان معاون اول به سنا معرفی شده و رأی سنا را پشتوانه خود داشت، نتوانست در انتخابات سال 1977 دوباره وارد کاخ سفید بشود و از نامزد حزب دموکرات جیمی کارتر شکست خورد. فورد اولین رئیس‌جمهوری است که بدون حضور در انتخابات و به علت استعفای معاون اول رئیس‌جمهور به معاونت اولی انتخاب و با خروج نیکسون از کاخ سفید بقیه دوره دوم ریاست‌جمهوری نیکسون را ادامه داد. مشکلات اقتصادی، شکست در جنگ ویتنام، رسوایی واترگیت حزب جمهوری‌خواه و مهم‌تر از همه به اعتقاد اکثر تحلیلگران عذرخواهی جنجال‌برانگیز فورد از خطاهایی که نیکسون مرتکب شده بود و ربطی هم به جرالد فورد نداشت، عامل شکست او می‌دانند. شکست حزب جمهوری‌خواه در دوره جرالد فورد و پیروزی جیمی کارتر که با شعار حقوق بشری وارد کاخ سفید شد، زمینه را برای صلح اعراب و اسرائیل و در نهایت ملاقات سادات و بگین در کمپ‌دیوید تاریخ خاورمیانه را ورق زد. انقلاب اسلامی ایران در دوره ریاست‌جمهوری جیمی کارتر در سال 1979 به وقوع پیوست.
9) جیمی کارتر: سی‌و‌نهمین رئیس‌جمهور آمریکا حد فاصل سال‌های 1977 تا 1981 با شکست جرالد فورد وارد کاخ سفید شد. با وقوع انقلاب اسلامی در ایران و حادثه سفارت آمریکا که باعث نگهداری 444 روزه گروگان‌ها در ایران شد، عمده دلیل شکست جیمی کارتر بود.
10) جورج بوش پدر (جورج هربرت واکربوش): بوش پدر چهل‌و‌یکمین رئیس‌جمهور آمریکاست که در دور دوم از بیل کلینتون دموکرات شکست خورد. جنگ اول خلیج فارس در دوره جورج بوش پدر اتفاق افتاد. شکاف طبقاتی در آمریکا که از زمانه جرالد فورد شروع شده بود، در دوره جورج بوش پدر به اوج خود رسید. افزایش قیمت نفت و رکود اقتصادی حاکم بر جامعه آمریکا و افزایش خشونت‌های شهری و ورشکستگی مردم را از عوامل شکست جورج بوش پدر می‌دانند.
11) دونالد ترامپ: ترامپ یازدهمین رئیس‌جمهور در تاریخ آمریکاست که نمی‌تواند در دور دوم وارد کاخ سفید بشود؛ اما دونالد ترامپ با 10 رئیس‌جمهور سابقی که از ورود به کاخ سفید در دور دوم بازماندند، متفاوت‌ است. یک سال قبل که هنوز از ویروس کرونا خبری نبود، کمتر تحلیلگری می‌توانست شکست دونالد ترامپ را حتی حدس بزند. در انتخابات ریاست‌جمهوری قبلی، چهره کاملا متفاوت دونالد ترامپ که سال‌ها به‌عنوان شومن با دوربین تلویزیون و تأثیر آن بر بیننده آشنا بود، مانند قهرمان کشتی‌کچ که دونالد ترامپ از برگزارکنندگان این کشتی هیجانی بود، هیلاری را به گوشه رینگ برد و وعده‌هایی داد که برای جامعه سنتی آمریکا دلچسب بود. او در ایالات میانی و مرکزی آمریکا پیروز انتخابات شد؛ ایالت‌هایی که با برنامه‌های دولت فدرال در جایگزینی استفاده از انرژی برق و گاز و نفت به جای زغال سنگ و تعطیلی معادن ایالات مرکزی به خاطر برنامه‌های حفاظت از محیط زیست و همین عوامل دچار رکود شده بودند. ایالت‌هایی که ذاتا دموکرات بودند و باید به هیلاری کلینتون دموکرات رأی می‌دادند. شعارهای ساختارشکنانه که قدرت آمریکا را اعاده خواهد کرد و شعار اول آمریکا و جنگ اقتصادی با چین و مبارزه با ایران و دفاع بی‌چون‌و‌چرا از رژیم اسرائیل و نفرتی که سفیدپوستان مرکز آمریکا از حضور رئیس‌جمهور سیاهپوست اوباما در کاخ سفید داشتند، زمینه حضور دونالد ترامپ تاجر را فراهم کرد.
کسی  که سابقه یک روز کار اجرائی هم نداشت‌. او تنها رئیس‌جمهوری بود که در قرن بیستم و اوایل قرن 21 آمریکا را وارد هیچ جنگی نکرد و با حضور در عربستان توانست میلیاردها دلار اسلحه بفروشد و پول‌هایی را که کشورهای عربی از فروش نفت به دست آورده بودند، به‌راحتی از چنگ آنان درآورد. 
سفارت آمریکا را از تل‌آویو به بیت‌المقدس برد. او رابطه محافظه‌کارترین کشور عربی یعنی سودان را با اسرائیل برقرار کرد و قبل از آن، امارات عربی و بحرین را وارد این ‌پروسه کرده بود. کشورهای عربی شمال آفریقا دفتر تازه‌ای را با اسرائیل گشودند و عربستان آسمان خود را به روی هواپیماهای اسرائیلی گشود. 
این رژیم که در دوره اوباما در منطقه تنها شده بود، در پایان دوره ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ شریک اصلی اعراب شد؛ اما با وجود اینها، چرا دونالد ترامپ شکست خورد؟ شکست او در سیاست خارجی به‌ویژه در ایران، ونزوئلا و کره شمالی و اتفاقات داخلی آمریکا از شورش‌های خیابانی سیاهپوستان که رنج مضاعفی با توجه به شعارهای نژادپرستانه رئیس‌جمهور حس می‌کردند، مخالفت با اقلیت مهاجر لاتین‌تبار که هر‌ساله در فصول کار وارد آمریکا می‌شدند و این‌بار با احداث دیواری در مرز مکزیک روبه‌رو شده بودند و همین امر باعث خشم لاتین‌تبارها شده بود و نگاه جنسیتی‌ای که ترامپ به زنان داشت و ده‌ها مطلب دیگر، ترامپ تاجر را به یازدهمین بازنده دور دوم ریاست‌جمهوری آمریکا تبدیل کرد. احتمالا با این‌ اتفاق، دفتر دونالد ترامپ بسته شد اما تاریخ آمریکا با حضور ترامپ ورق خورد و این‌بار نگاه نژادپرستانه‌ای تحت عنوان ترامپیسم وارد تاریخ آمریکا شد؛ نوع نگاهی که حد‌فاصل سال‌های 1923 به بعد با حزب نازی در آلمان توسط هیتلر باز گشوده 
شده بود. 
آیا نهادهای مدنی آمریکا اجازه خواهند داد ترامپیسم نژادپرستانه‌ای که در چهار سال گذشته بر آمریکا حاکم شده بود، مانند نازیسم دوره هیتلری در آلمان پروبال باز کند یا دفتر دونالد ترامپ و تفکر او برای همیشه بسته 
خواهد شد.