روزنامه ابتکار
1399/11/05
ایلهان عمر عضو مجلس نمایندگان آمریکا در نشریه آتلانتیک نوشت چگونه آمریکا شبیه سومالی شد؟!
ایلهان عمر عضو مجلس نمایندگان آمریکا در مقالهای برای نشریه آتلانتیک، بحرانهای اخیر در جامعه آمریکا را که تحت تاثیر حضور ترامپ در قدرت اتفاق افتاده، شوکه کننده توصیف میکند و میگوید حضور وی (ترامپ) در قدرت، ناشی از انباشت بی عدالتیها و بی کفایتیها در ساختار سیاسی و اجتماعی آمریکا بود. امری که اگر با آن مقابله موثر نشود، منجر به ظهور ترامپهای جدید در عرصه قدرت سیاسی آمریکا خواهد شد. ایلهان عمر در این رابطه مینویسد:«وقتی دو هفته پیش در دفتر کارم در ساختمان کنگره آمریکا نشسته بودم و ناگهان، حامیان افراطی ترامپ به ساختمان کنگره حمله کردند، من عملا در خاک آمریکا چیزی را مشاهده کردم که سالها قبل در وطنِ آبا و اجدادیم یعنی “سومالی” تجربه کرده بودم. به یاد دارم که وقتی کودک بودم، در برههای از زمان، شرایط در سومالی آرام بود و آرامش در همه جا برقرار بود. با این حال، به طور ناگهانی کشور در ناامنی فرو رفت. بسیاری از محلها نظیر خانه و محل کار که مردم سومالی پیشتر فکر میکردند کاملا امن است، یک شبه به میدان جنگ تبدیل شده بود. رفته و رفته، خشونت و خونریزی نیز به یک امر رایج تبدیل شد.
به گزارش فرارو، من هیچگاه انتظار نداشتم که در خاک آمریکا، شاهد حملهای مستقیم به دموکراسی باشم. آمریکا همواره مدعی بوده که یکی از ریشه دارترین و قدیمیترین کشورها در حوزه دموکراسی است. با این همه، اگر دوره چهار ساله حضور ترامپ در قدرت یک درس مهم به ما داده باشد آن این است که تحت تاثیر وجودِ دولتمردان ناکارآمد، هر چیزی امکان دارد.
آمریکاییها باید بفهمند که آنها نیز شبیه انسانهای دیگر در جهان هستند و همچون آن ها، جاه طلبیهای خاص خود را دارند و دموکراسی آن ها، خاصیت جادویی ندارد. برای حراست از جریان دموکراسی در آمریکا بایستی سخت کار کرد. آمریکاییها باید بدانند که دموکراسی و احترام به رای و نظر جمهوری، یک شبه در آمریکا ایجاد نشده است.
تاریخ سیاسی آمریکا به ما نشان میدهد که این کشور در روزهای ابتدایی که بنیان گذاشته شد، به هیچ عنوان دموکراتیک نبوده است. زمانی برده داری یکی از ستونهای اصلی جامعه آمریکا بود. خشونت و زورگویی نیز امری رایج در این کشور بوده و حتی در مواردی، شکل قانونی نیز به خود گرفته بود. تنها با وقوع یک جنگ داخلی بود که سفید پوستانِ افراطی سرکوب شدند و بسیاری از رنگین پوستان نیز توانستند حق و حقوق قانونی پیدا کنند.
حتی دههها طول کشید تا زنان حق رای داشته باشند و یا بتوانند آزادیهای ابتدایی خود را کسب کنند. یک جنبش و قیام کارگری در آمریکا اتفاق افتاد که منجر به لغو کارِ کودکان شد و بسیاری از حقوق کاری را در آمریکا بنیان گذاشت. وقوع بسیاری از جنبشها و حرکتهای دموکراتیک دیگر نیز، در نهایت منجر به پیشروی اصول و ساختارهای دموکراتیک در ایالات متحده آمریکا شد. امری که مدتها به طول انجامید.
در این چارچوب، اشتباه است اگر حضور فردی نظیر ترامپ در قدرت را در خلا و بدون هرگونه عقبهای تصور کنیم. فسادِ قابل توجه نخبگان سیاسی و اجتماعی حاکم در آمریکا و عدم پاسخگویی آنها در مورد اقدامات مخربشان، در گذر زمان تجمیع شده و به حضور فردی نظیر ترامپ در قدرت منجر شده که تا حد زیادی با اصول و ساختارهای دموکراتیک مخالف بود و عملا آمریکا را وارد تنش و بحران کرد.
ترامپ، آمریکا را به لبه پرتگاه برد و اکنون همه از رئیس جمهور بایدن توقع دارند تا آمریکا را به جایگاه اصلی خود بازگرداند. بایدن باید بر کشوری حکومت کند که شهروندانش دیگر همچون گذشته وحد” ندارند. آمریکای کنونی زخمهای زیادی را بر تن دارد. ما همگی باید با او همکاری کنیم و جراحاتی که بر پیکر آمریکا در دوره ترامپ وارد شده را ترمیم کنیم. در شرایط فعلی، وقوع بحرانهای اخیر در آمریکا نظیر حادثه حمله به ساختمان کنگره آمریکا در تاریخ ششم ژانویه، به وضوح نشان داده است که حتی همین الان هم برای رسیدگی به بحرانها و تنشهای آمریکا، دیر است.
آمریکای کنونی برای حراست از دموکراسی خود باید این باور را در خودش تقویت کند که تمامی افرادی که بر علیه دموکراسی اقدام میکنند، هر چقدر هم قدرتمند باشند (نظیر ترامپ)، بایستی محاکمه شده و وادار به پاسخگویی شوند. تمامی آنهایی که با اقدامات آشوب طلبانه ترامپ همکاری کرده و یا میکنند، باید محاکمه شده و از قدرت خلع شوند.
ما آمریکاییها باید بپذیریم که پول و ثروت، نفوذ زیادی در سیاست ما کسب کرده است. از سویی، بیعدالتیهای اقتصادی و نژادی نیز در ساختار اجتماعی آمریکا به نحو فزایندهای رشد کرده اند. ساختار انتخاباتی این کشور نیز عمیقا معیوب است. تمامی این موارد باید در نظر گرفته شوند و قویا در راستای اصلاح آنها اقدام شود.
آمریکا باید به این درک برسد که چالشهای کنونی آن، ریشههایی دارند که اگر با آنها برخورد نشود، تبعات زیاد و ادامه داری را برای جامعه آمریکا خواهند داشت. ما باید متعهد باشیم که در کشورمان سیستم و نظامی ایجاد شود که به حقوق و آزادیهای بنیادینِ هر انسانی احترام بگذارد و عاری از هرگونه تبعیضی باشد.
باید بپذیریم که اگر نخواهیم چالشهای درونیِ ساختار سیاسی و اجتماعی آمریکا را مخاطب قرار دهیم، بایستی انتظار وقوع بحرانهای بیشتر در آینده آمریکا و ظهور مجدد افراد نالایقی نظیر ترامپ در قدرت را داشته باشیم. بیایید فراموش نکنیم که اگر ترامپی دیگر در اآمریکا ظهور کند، به مراتب باهوشتر و با کفایتتر از ترامپِ سابق خواهد بود. ما باید از همین حالا، سخت و فعالانه برای جلوگیری از وقوع یکچنین فاجعهای تلاش کنیم».
سایر اخبار این روزنامه
محمد جواد ظریف:
تحریم و FATF وزنههای بسته شده به پای اقتصاد هستند
ژوبین صفاری
خطای شناختی از خواست مردم
گرههایی که سخت باز می شوند
۱۰۰ روز دشوار بایدن
ایلهان عمر عضو مجلس نمایندگان آمریکا در نشریه آتلانتیک نوشت
چگونه آمریکا شبیه سومالی شد؟!
افزایش ابتلا به کرونا با شیب ملایم ادامه دارد
خطر پیک مجدد بیماری
«ابتکار» عوامل موثر بر ثبات اقتصاد ایران در سال آتی را بررسی کرد
وعدهای تازه برای اقتصاد در سال 1400
ناشران از نمایشگاه کتاب مجازی میگویند
تجربه موفق کتاب بازی پشت ویترین مجازی
حسن روحانی اعلام کرد از بهمن ماه در کشور آغاز میشود
وعده تازه برای واکسیناسیون
واکنش قالیباف به سخنان روحانی
تهمت ناروا نزنید؛ هیچ کس قادر به تعیین نرخ ارز نیست