روزنامه مردم سالاری
1399/11/06
تب استقلالطلبی بیخ گوش لندن
علی ودایعکتقرمزهای مغرور که همیشه خود را تافتهجدابافته از قاره سبز ميدانستند؛ حالا با اجرای برگزیت BRExit عملا خود را از اروپاییها جدا کردهاند. در لحظات آخر برخی نخبگان انگلیسی ازاجرای برگزیت پشیمان شدند اما دیگر کار از کار گذشتهبود.
در نگاه اول لطمات اقتصادی برای انگلیس مورد توجه قرار گرفته است اما دلیل اصلی نگرانی لندن ، بازگشت تب استقلالطلبی در سایه اجرای برگزیت است. اسکاتلندیها ، ایرلندیها و ولزیها در عمل حامیان اصلی اتحادیه اروپایی هستند تا جایی که نگاهی حیثیتی در مخالفت با برگزیت دارند.
پیش از این ، در سپتامبر ۲۰۱۴ از رأیدهندگان پرسیده شد که آیا استقلال اسکاتلند را میخواهند و ۵۵ درصد بر ضد آن رأی دادند؛ اما حالا اوضاع تحت تاثیر کرونا و تبعات اقتصادی برگزیت تغییر کرده است. نکته مهم اینجاست که دولت اسکاتلند در هولی رود (پارلمان اسکاتلند) به تبلیغ برای همهپرسی دوم میپردازد.
«نیکولا استورجن»، وزیر اول اسکاتلند تلاش میکند در قامت شجاع دل علیه بریتانیا رفتار کند. حزب ملی اسکاتلند دسامبر سال گذشته در انتخابات عمومی بریتانیا «پیروزی قاطعی» را در اسکاتلند به دست آورد و ۴۸ کرسی از ۵۹ کرسی موجود را از آن خود کرد، در حالی که رأیگیری از ابتدای سال نشان داده اکثریت اسکاتلندیها در حال حاضر طرفدار خارج شدن کشورشان از بریتانیا هستند که از اتحادیه اروپا خارج شده است.
وزیر اول اسکاتلند ميگوید که اجرای بریگزیت ، زمینه را برای استقلال اسکاتلند تقویت ميکند و از زمانبندی ترک اتحادیه اروپا انتقاد کرد. واقعیت این است که برگزیت به معنی تداوم تجارت بدون تعرفه میان انگلیس و اتحادیه اروپا است اما موانع جدیدی برای تجارت نظیر بازرسیها از صادرات و واردات اعمال ميکند.
در تب و تاب نارضایتی اقتصادی از اجرای برگزیت ، حزب ملی اسکاتلند «نقشهراهی برای همهپرسی» منتشر کرد و برنامههایی برای رأیگیری دوباره استقلال اسکاتلند ارائه داد. به گزارش رویترز، «بوریس جانسون» نخستوزیر بریتانیا که باید با همهپرسی جدید موافقت کند، اینطور استدلال میکند که بعد از رد استقلال توسط رأیدهندگان اسکاتلندی در ۲۰۱۴، دیگر نیازی به رأیگیری تازه نیست. اما حزب ملی اسکاتلند گفته است اگر در انتخاباتی که برای ۶ مه (۱۶ اردیبهشت) برنامهریزی شده اکثریت پارلمانی را به دست بیاورد، لایحه خود را تصویب میکند تا پس از پایان همهگیری کووید ۱۹، همهپرسی برگزار شود.
این حزب میگوید دولت بریتانیا یا مجبور خواهد شد با همهپرسی موافقت کند یا به منظور مخالفت با مبنای حقوقی همهپرسی، باید اقدام قانونی انجام دهد. به گفته حزب در تاریخ ۲۴ ژانویه، این چالش قانونی شدیداً مورد مخالفت حزب ملی اسکاتلند قرار میگیرد.
نظرسنجیها حاکی از آن است ملیگرایان اسکاتلند در صدد کسب اکثریت بیسابقهای در انتخابات پارلمان اسکاتلند هستند.
همه نظرسنجیها نشان ميدهد که اوضاع با سپتامبر2014 به شدت متفاوت شده است و تب استقلالطلبی اسکاتلندیها را گرفته است. نظرسنجی که روز شنبه در وبسایت The Times منتشر شد، تهدید بالقوه دیگری را برای آینده بریتانیا نشان داد؛ آن هم اینکه ۵۱ درصد رأیدهندگان ایرلند شمالی گفتهاند خواهان یک همهپرسی در مورد آینده خود در ۵ سال آتی هستند، در حالی که ۴۴ درصد با این همهپرسی مخالف بودند.
طبق این نظرسنجی، ۴۲ درصد مردم ایرلند شمالی حامی ایرلند متحد هستند، در حالی که ۴۷ درصد با جدایی ایرلند شمالی از بریتانیا مخالف هستند. بریتانیا متشکل از ولز، اسکاتلند، ایرلند شمالی و انگلیس است.
سایر اخبار این روزنامه
آموزش و پرورش و غفلتهای بیپایان
گرای غلط!
تب استقلالطلبی بیخ گوش لندن
کدام شبکههای اجتماعی محبوبتر هستند؟
دردسرهای اولین نمایشگاه مجازی کتاب
سهگانه قانونشکنی سیلی زدن به سرباز و دروغگویی
توقیف نفتکش ایرانی در اندونزی
صداوسیما از رئیسجمهور صداوسیما و چهار دهه سیاست پایدار مخاطبگریز
بخش نفت و گاز، تحریمها و انحصارهای خارجی را بی اثر کرد
فرانسه در نقش پلیس بد برجام