حاضریم با ریاض مذاکره کنیم

سخنگوی وزارت امور خارجه ‌: حاضریم با ریاض مذاکره کنیم سخنگوی وزارت امور خارجه در گفت‌وگو با ایسنا به سؤالات زیادی پاسخ داده که بخش‌هایی از آن را می‌خوانید.
سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به این موضوع که با توجه به نامه دبیرکل سازمان ملل متحد به رئیس مجمع عمومی سازمان ملل، ایران به خاطر عدم پرداخت حق عضویت خود از دادن رأی در مجمع عمومی سازمان ملل محروم شده است و از طرف دیگر ایران اعلام کرده که از‌طریق پول بلوکه‌شده خود در کره تلاش کرده که این بدهی را پرداخت کند، گفت: ما از همان اول منابع لازم را برای پرداخت به سازمان ملل تخصیص داده‌ایم و این آمریکایی‌ها بوده‌اند که کانال‌های مالی را برای برداشت این پول بلوکه کرده‌اند و دبیرخانه سازمان ملل نیز در جریان این موضوع است. ما از آنها خواسته‌ایم که بگویند که از چه کانالی این پول را انتقال بدهیم که آمریکایی‌ها نتوانند راه آن را مسدود کنند.
او با اعتقاد بر اینکه بیانیه دبیرکل سازمان ملل در این ارتباط غیردقیق بود و آنها خود در جریان مسائل در این زمینه هستند، افزود: موضوع ایران با کشورهایی که حق عضویت خود را پرداخت نکرده‌اند، متفاوت است. ما منابع را اختصاص داده‌ایم ولی مسئله پیداکردن کانالی است که این پول قابل‌انتقال باشد و آمریکا راه آن را مسدود نکند.
سفر هیئت کره‌ای به ایران به نتیجه مورد نظر ما منتج نشد


خطیب‌زاده در پاسخ به این پرسش که آیا می‌توان گفت که سفر چندی‌پیش هیئت کره‌ای به ایران هم در ارتباط با موضوع نفت‌کش کره‌ای و هم آزاد‌کردن پول‌های بلوکه‌شده ایران در سئول به موفقیتی نرسیده است، گفت: سفر هیئت کره‌ای در ارتباط با پول‌های بلوکه شده به نتیجه مورد نظر ما منتج نشد؛ البته آنها برخی از راهکارها را مطرح کرده‌اند و ما منتظریم که ببینیم این راهکارها به چه نتیجه‌ای می‌رسد. در مورد نفت‌کش نیز قرار نبود اتفاقی غیر از مسیر فنی بیفتد.
عربستان پیشنهاد‌های ایران را بی‌پاسخ گذاشت
او با بیان اینکه باوجود سنگ‌اندازی‌های برخی از کشورهای منطقه از جمله عربستان علیه ایران، ما همواره تأکید کرده‌ایم که کشورهای منطقه باید به یک فهم مشترک در ارتباط با مسائل منطقه دست پیدا کنند تا یک سازوکار امنیتی لازم در این زمینه حاصل شود، گفت: متأسفانه آنچه تاکنون شاهد آن بوده‌ایم، بی‌پاسخ گذاشتن پیشنهادهای ایران ازسوی برخی از کشورهای حاشیه خلیج‌فارس ازجمله عربستان در این زمینه بوده است... اگر اصلاح سیاست‌ها به‌صورت جدی در دستور کار آنها باشد و سعودی‌ها به این نتیجه برسند که راهکار برای حل مشکلات، همکاری منطقه‌ای است، اولین کشوری که از این موضوع استقبال می‌کند و به آنها خوشامد می‌گوید، ایران است. این دیپلمات ارشد کشورمان با تأکید بر اینکه ما در عرصه منطقه‌ای مسئولانه عمل کرده‌ایم و حتی با تساهل و تسامح سعی کرده‌ایم که از برخی خطاهای کشورهای منطقه از‌جمله عربستان در مورد ایران عبور کنیم، گفت: ممکن است سعودی‌ها یکسری نگرانی‌هایی داشته باشند و اتفاقا ما تأکید داریم که باید درباره اینها صحبت کرد. طرح صلح هرمز در همین چارچوب بود که در مورد این مسائل صحبت شود. برخی از نگرانی‌ها ممکن است توهمی باشد که پای قدرت‌های دیگر را در منطقه باز کند و ما حتی حاضریم در مورد این نگرانی‌های توهمی و خیالی نیز صحبت کنیم.
راهکار در دست سعودی‌هاست/ پاسخ نگرانی، جنگ نیست
خطیب‌زاده با تأکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران در‌ 40 سال گذشته همواره از خود دفاع کرده است و تهاجمی در منطقه نداشته، در پاسخ به این سؤال که یکی از نگرانی‌های عربستان در ارتباط با ایران موضوع یمن و سیاست‌های تهران در ارتباط با این موضوع است؟ گفت: پاسخ نگرانی، جنگ نیست. عربستان سعودی در این سال‌ها یک تصمیم راهبردی گرفته و آن ایستادن در طرف اشتباه تاریخ بوده است. ریاض طی این سال‌ها از طالبان حمایت کرده، از اسامه بن‌لادن و القاعده حمایت کرد، جبهه النصره را تحت حمایت خود قرار داد و در طرف غلط تاریخ ایستاد. در مورد یمن نیز اگر عربستان نگرانی‌هایی دارد، راه‌حل آن جنگ نیست. کشور فقیر یمن هیچ حمله‌ای به عربستان انجام نداد. به نظر می‌رسد نگرانی‌های عربستان درباره یمن نگرانی‌های تخیلی است و اکنون نیز راهکار مشخص است و آن توقف جنگ است. راهکار در دست سعودی‌هاست و هر لحظه اراده کنند، می‌توانند موضوع را حل کنند.