روزنامه کيهان
1399/11/09
اخبار ویژه
پلیس بد برجام دوباره نقاب واسطه به چهره زدمطابق گزارش روزنامه فیگارو، فرانسه و آمریکا بازی فریبکارانه جدیدی را استارت زدهاند.
به نوشته فیگارو، رؤسای جمهوری آمریکا و فرانسه میخواهند یک بازی «بده و بستان» به ایران پیشنهاد کنند که پیام اصلی آن از این قرار است: «اگر از قدرت تخریبی نظامیتان صرف نظر کنید، به شما کمک میکنیم که به قدرت تجاری بزرگ در خاورمیانه و آسیا بدل شوید.»
روزنامه فیگارو از ایران به عنوان عامل اصلی و بالقوه بیثباتی در منطقه یاد کرده و افزود مذاکره با جمهوری اسلامی کار آسانی نیست.
«رونو ژیرار» با اشاره به گفتوگوی تلفنی اخیر جو بایدن و امانوئل ماکرون، افزود: رؤسای جمهوری دو کشور در این گفتوگو توافق کردند که در هدایت پرونده ایران باید از دو خطر که به تشدید ناامنی منطقه منجر میشود پرهیز کرد. اولین خطر، دستیابی ایران به سلاح اتمی است و دومین خطر، حمله اسرائیل به تأسیسات اتمی ایران است.(!)
فیگارو در پایان نوشت: بر این اساس رؤسای جمهوری آمریکا و فرانسه میخواهند یک بازی «بده و بستان» با جمهوری اسلامی ایران آغاز کنند که پیام اصلی آن از این قرار است: «اگر از قدرت تخریبی نظامیتان صرف نظر کنید به شما کمک میکنیم که به قدرت تجاری بزرگ در خاورمیانه و آسیا بدل شوید.»
«اسکای نیوز عربی» هم به نقل از یک مقام ارشد دولت آمریکا که نخواسته نامش فاش شود، گفت جو بایدن قصد دارد از طریق کشورهای اروپایی وارد گفتوگوی مستقیم با جمهوری اسلامی بر سر برنامه اتمی این کشور شود. همین منبع افزود واشنگتن قصد دارد رویکرد جدید خود را در قبال ایران در تماس با متحدان آمریکا در خاورمیانه یعنی کشورهای عرب حوزه خلیج فارس و اسرائیل به اجرا بگذارد.
یادآور میشود دولت فرانسه در مذاکرات هستهای منتهی به برجام، نقش پلیس بد را بازی میکرد و سختگیریهایی به مراتب خباثتآلودتر از دولت اوباما داشت و با این حال، امتیازات اقتصادی نابجایی را از دولت روحانی گرفت.
فرانسه در عین حال پس از روی کار آمدن دولت ترامپ، همزمان نقش سگ زنجیری آمریکا و دلال ترامپ را بازی کرد و امانوئل ماکرون به مدت چند ماه، در حال فرصتکشی برای جلوگیری از مقابله به مثل ایران در برابر عهدشکنی آمریکا بود. فرانسویها حتی وعدههای گشایش 10-15 میلیارد دلاری هم دادند که دروغ از آب درآمد. در حقیقت ماکرون مأموریت داشت با پیشنهادهای فریبنده، دولت روحانی را مجدداً پای میز مذاکره بکشاند.
دفتر ریاست جمهوری فرانسه اخیراً در موضعی وقیحانه مدعی شد شرط آمریکا برای بازگشت به برجام، پایبندی ایران به تعهداتش میباشد و ایران اگر خواهان بازگشت آمریکا به توافق است، ابتدا باید به توافق احترام بگزارد(!)
ادعای کمک به رونق اقتصادی ایران در حالی است که فرانسه و آمریکا و برخی دیگر از کشورهای غربی، در وضعیت اقتصادی بسیار وخیمی به سر میبرند.آفتاب یزد: شکست در انتخابات شرف داشت بر حمایت از روحانی(!)
یک روزنامه اصلاحطلب که به مدت چند سال، روحانی و دولت را تزئین میکرد، اکنون میگوید: شکست در انتخابات 92، شرف داشت به حمایت از نامزد روحانی و وضعیت غیرقابل دفاع فعلی.
آفتاب یزد که به عارف گرایش دارد، ضمن نقل قولی از وی (بحث کاندیدای اجارهای، توهین به جریان اصلاحات است)، در سرمقاله خود نوشت: اصلاحطلبان گرفتار یک دو قطبی هستند. این دو قطبی شکل گرفته قطعاً تا شب انتخابات شدت بیشتری میگیرد. یک قطب معتقد است کاندیدای اجارهای برای ریاست جمهوری هرگز! و قطب دیگر میگوید چارهای جز اتخاذ چنین استراتژی و تکرار تجربه حسن روحانی وجود ندارد.
استدلال قطب نخست عطف به کارنامه حسن روحانی و حلقه اول اطرافیانش است.آنان میگویند اصلاحطلبان «آش نخورده و دهان سوخته» هستند. یعنی انتفاعی از دولت روحانی در این 8 سال نبردهاند اما باید پاسخگوی کارنامه پرغلط وی باشند. این قطب معتقد است کنارکشیدن عارف سال 92 اشتباه محض بود و باید اصلاحطلبان با تابلوی اصلاحطلبی تا پایان در رقابت باقی میماندند ولو اینکه شکست میخوردند. آنان معتقدند شکست شرف داشت به وضعیت فعلی! هرچند بعید نبود آن سال حسن روحانی عقبنشینی میکرد و عارف یگانه کاندیدای جریان اصلاحات و اعتدالیون بود و پیروز نیز میشد. پس از پیروزی نیز میشد دولتی تمام اصلاحطلب تشکیل داد و اکنون بدون عذاب وجدان در مورد کارنامه آن صحبت و دفاع کرد.
اما استدلال قطب دوم چیست؟ در مورد این قطب ابتدا باید یک مسئله را روشن کرد. و آن اینکه...
غالب افرادی که کماکان دم از کاندیدای اجارهای میزنند و ابایی ندارند از اینکه باز هم از یک روحانی ثانی حمایت نمایند از جمله افرادی هستند که در این 8 سال ذینفع بودند.سوءبرداشت نشود. این ذینفع بودن لزوما به معنای سوءاستفاده نبوده بلکه بالاخره در این سالها عدهای به آلاف و اولوفی رسیدند و تمایل دارند این روند مستمر باشد. هرچند حساب آنان که از اصلاحطلبی سوءاستفاده کردند و کاسبی به راه انداختند، جداست. برخی با پراید وارد فلان وزارتخانه شدند و با سانتافه خارج شدند و حتما دلشان نمیخواهد نان چرب و شیرینشان آجر شود. به هر حال این قطب حرف آخرش این است: وقتی شورای نگهبان اجازه نمیدهد یک کاندیدای تمام اصلاحطلب و پر رای از فیلترها عبور کند خودمان را خسته نکنیم و از همین الان برویم سراغ یک کاندیدای اجارهای دیگر و چه کسی بهتر از علی لاریجانی! البته این جماعت یک نکته را در نظر گرفتهاند و میگویند برخلاف سال 92 این بار باید از کاندیدای اجارهای تضمین جدی و واقعی گرفت.
تحلیل آفتاب یزد در حالی منتشر میشود که بنابر اعلام محمدعلی نجفی، در نظرسنجی اصلاحطلبان سه روز مانده به انتخابات 92، محمدرضا عارف حداکثر 8 درصد رای داشت.
در همین حال سخن امروز عارف که میگوید: «بحث کاندیدای اجارهای توهین به جریان اصلاحات است»، هرچند توهین به روحانی و به معنای موهن خواندن روحانی باشد(!) اما از وی بهعنوان رئیس شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان و سایر همطیفانش مسموع نیست. چه اینکه این حرفها همان سال 92 یا حداکثر سال 96 باید زده میشد، نه اینکه امثال رضا خاتمی ادعا کنند «ما تضمین وعدههای روحانی هستیم».دنیای اقتصاد: دولت با بورس برخورد انتخاباتی میکند
روزنامه اقتصادی حامی دولت تصریح کرد: دولت روحانی با انجام برخی اقدامات قصد دارد بورس را در آستانه انتخابات ریاستجمهوری «سبز» کند!
دنیای اقتصاد در یادداشتی با عنوان «گره زدن بورس به انتخابات» نوشت: آیین نامگذاری سالن کنفرانس شرکت فرابورس، خبری بود که توجهها را در شبکههای اجتماعی به خود جلب کرد. خیلی از افراد درباره این موضوع نوشتند که در حالی که سهامداران اوضاع و احوال درستی ندارند و در چند روز گذشته بارها در مقابل ساختمان سازمان بورس تجمع کردهاند و بورس حال و احوال خوشی ندارد، مسئولان این سازمان برای نامگذاری یک سالن، جلسه تشکیل دادهاند. این انتقادها اما فقط سازمان بورس را دربر نمیگرفت و دولت هم سهمی از انتقادها داشت. برخی از افراد با نگاه انتقادی درباره این مسئله مینوشتند که وقتی دولت وضعیت اقتصادی کشور را بهتر از آلمان معرفی میکند، وقتی وعده بورس محکم و همهچیز را به بورس بسپارید را فراموش کرده است و... پس نباید از مسئولانی که برای نامگذاری یک سالن کنفرانس جلسه تشکیل میدهند انتظار فعالیتی در جهت بهبود وضعیت بورس و سهامداران داشت. در این فضا یکی از موضوعات قابل تأمل در حوزه بورس، صحبتهای عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور بود. او در حاشیه نشست با استانداران سراسر کشور بیان کرد که «همه ما بهدنبال آن هستیم، که مردم در آرامش، امنیت، نشاط سیاسی و اجتماعی و شرایط مطلوبی باشند.»
نظرات افرادی که درباره صحبتهای رحمانی فضلی مینوشتند حول این محور میچرخید که دولت در تلاش است حوزه بورس را مثبت نگه دارد تا بتواند خاطره خوشایندی در ذهن مردم در ماههای پایانی عمر خود ثبت کند. از آنجا که سرمایههای اکثر مردم در این حوزه درگیر شده است، انتخابات ۱۴۰۰ معنا و مفهوم جدیتری برای دولت پیدا کرده است. مطرحکنندههای چنین نگاهی معتقدند که برای همین دولت در تلاش است که بورس را در ماههای پایانی امسال و اوایل سال جاری مثبت نگه دارد و بعید هم نیست که بورس دوباره به روزهای اوج خود مانند ماههای گذشته سال جاری برگردد. اما فقط صحبتهای وزیر کشور دولت دوازدهم نبود که باعث شده بود کاربران و برخی افراد حرف از تلاش دولت برای مثبت نگه داشتن بورس در ماههای پایانی عمر دولت دوازدهم بزنند. نامهای در شبکه اجتماعی توییتر منتشر شد که درباره درخواست وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در رابطه با بازنگری و اصلاح شیوهنامه ساماندهی عرضه و تقاضای زنجیره فولاد بود. در این نامه که خطاب به معاون اقتصادی رئیسجمهور نوشته شده بود، از سمت معاون اول رئیسجمهور آمده بود که هیچ علامت منفی به بورس داده نشود. دولت در صدد است فضای بورس را سبز رنگ و مثبت نگه دارد. بورس در حال تبدیل شدن به ابزاری برای انتخابات ریاستجمهوری است.حساب و کتاب یعنی افتضاح ارز 4200 تومانی؟!
رئیسجمهور میگوید لایحه بودجه جای ارقام و اعداد و حساب و کتاب است نه شعار اما درباره رفتارهای بیحساب و کتاب دولت توضیح نمیدهد.
روزنامه رسالت با نقد سخنان اخیر آقای روحانی که به تخطئه مجلس پرداخته بود، نوشت: دولت در تصویبنامه مورخه 22 فروردین 97 پس از اینکه بودجه کل کشور در اسفند 96 به تصویب مجلس و تائید شورای نگهبان و با تعیین نرخ ارز براساس یک فرآیند قانونی رسید، بدون اینکه همه این مراحل را طی کند میآید اعلام میکند؛ نرخ ارز 4200 تومان است؟!
پای این مصوبه امضای هیچ وزیری به ویژه وزیر اقتصاد و دارایی و رئیس کل بانک مرکزی و کمیسیونهای مجلس نیست. این مصوبه در طول تاریخ یک صد ساله قانونگذاری و مقرراتنویسی در حوزه مالیه عمومی بیسابقه است. به طوری که رئیسجمهور فرمودند: من مخالف بودم، معاون اول گفت: من تنها اعلامکننده بودم و دیگران هم در خفا و برخی علنی گفتند ما مخالف بودیم. این مصوبه نرخ تولید، تجارت و خدمات و همه محاسبات بودجه را به هم ریخت و ارزش پول ملی را 6 برابر کاهش داد. ذخایر ارزی و طلای کشور در بانک مرکزی مورد تهدید و تحدید قرار گرفت. ارز کشور تا قبل از این دو یا سه نرخی بود عملا 5 نوع نرخ از آن بیرون آمد.
سوال مهم و اساسی این است که در 42 سال بودجهنویسی کشور که 27 سال آن را آقای روحانی یا نماینده مجلس بودند یا رئیسجمهور، آیا هیچ وقت سراغ دارید که نرخ ارز پس از بررسی و تصویب بودجه توسط مجلس و تایید شورای نگهبان در نیمه دوم فروردین سال بعد آن هم به استناد تبصره 3 از ماده 7 قانون مبارزه با قاچاق کالا بدون رعایت مفاد ماده یک قانون پولی و بانکی کشور و بدون پیشنهاد بانک مرکزی و وزارت اقتصاد و دارایی و کمیسیونهای مجلس تعیین شود؟!
رئیسجمهور در جلسه هیئت دولت گفتند: «ما حرف مهمی در بودجه 1400 زدیم و گفتیم باید ارز کالاهای اساسی 4200 تومانی باشد. ما دلار را بر مبنای 12 هزار تومان و 11 هزار و پانصد تومان حساب کردیم.»
سوال مهم و کلیدی این است این «ما» کیست؟ این محاسبات کجا انجام شده است؟ محاسبه رئیسجمهور است، محاسبه هیئت دولت است؟ آیا فرآیند تصمیمگیری و تصمیمسازی آن طی شده است؟!
مثل مصوبه 22 فروردین 97 نباشد که دولت آمد اعلام کرد از حالا نرخ ارز 4200 تومان میشود و بعد هیچ مسئولی در دولت اعم از رئیسجمهور و دیگر کارگزاران اقتصادی کشور مسئولیت مدنی چنین تصمیمی را به لحاظ حقوقی نپذیرد. تصمیمگیری 22 فروردین سال 97 ثبات اقتصادی کشور را به هم ریخت و صدها پرونده فساد روی میز دستگاه قضا گذاشت. نهادهای نظارتی در دولت و مجلس و دستگاه قضائی را دچار چالش جدی در حسابرسیها و حسابداریها و حسابکشیها کرد. بهطوری که دیوان محاسبات به امر دولت برخلاف اصل 55 قانون اساسی مجبور شد تفریغ نفت در سالهای 97 و 98 را محرمانه اعلام کند و رئیسجمهور هم از این نقض قانون اساسی به عنوان مجری قانون اساسی متاسفانه استقبال کرد؟!
رئیسجمهور محترم در همین نطق چهارشنبه گذشته هیئت دولت، مجلس را نصیحت میکند که: «بودجه جای ادبیات غیرسیاسی و حرفها و شعار سیاسی نیست. جای عدد و رقم و حساب و کتاب است.»
این حرف درستی است. آیا آقای رئیسجمهور میتواند بگوید با ارز 4200 تومانی چه بلایی سر اعداد و ارقام بودجه سالهای 97 و 98 آورده است؟ آیا حاضر است یک نگاهی به جیب مردم در این سالهای حکمرانی اقتصادی که قدرت مطلقه در تصمیمگیریها را داشته است بیندازد؟ارتش اسرائیل قادر نیست در هیچ جنگی پیروز شود
یک تحلیلگر امور نظامی در رژیم صهیونیستی تأکید کرد براساس ارزیابیهای موجود، ارتش اسرائیل نمیتواند پیروز هیچ جنگ جدیدی باشد.
آلون بن دیوید در تحلیلی که از سوی روزنامه معاریو منتشر شده مینویسد: حزبالله لبنان تا به امروز موفق به جمعآوری موشکهایی با برد متوسط و طولانی شده و به هرگونه حمله اسرائیل به خاک لبنان با آتش پاسخ خواهد داد. تهدید اساسی استراتژیک برای اسرائیل در سوریه وجود ندارد بلکه این تهدید مشخصاً در لبنان است و تاکنون اسرائیل از پرداختن به آن اجتناب کرده است.
به گزارش المیادین، در ادامه تحلیل معاریو آمده است: حملات مکرر اسرائیل علیه سوریه هرگز مانع تلاش حزبالله برای برخورداری از یک ظرفیت داخلی جهت ساخت و استقرار موشکهای دقیق نشد. ارزیابی اسرائیل از اینکه حزبالله تاکنون صدها موشک دقیق با برد متوسط و طولانی تولید کرده و اکنون چندین تاسیسات حاوی قطعات موشکهای دقیق در اختیار دارد. از سال ۲۰۱۲ تاکنون حزبالله یک معادله بازدارندگی برای خود تعریف کرده که بر اساس آن به هر حمله اسرائیل علیه خاک لبنان با آتش پاسخ خواهد داد.
توانایی موشکهای دقیق حزبالله میتواند سیستمهای استراتژیک اسرائیل را فلج کند. علاوهبر تاسیسات نظامی، پایگاه «هکریا»ی تلآویو که مقر وزارت امنیت و ستاد کل در آن قرار دارد در تیررس موشکهای حزبالله است. در سالهای عقبنشینی اسرائیل از لبنان، ارتش سلاحهای حزبالله را به استهزاء گرفته و گفت که موشکهای حزبالله در انبارها زنگ میزنند؛ اما در سال ۲۰۰۶ دیدیم که این موشکها زنگ نزدند و هزاران موشک به شکل ناگهانی بر سر ما فرود آمد.
همچنین «اسحاق بریک» مسئول سابق رسیدگی به شکایتهای سربازان و افسر ذخیره در ارتش اسرائیل اعلام کرد نظرسنجیها در چند ماه گذشته نشان میدهد فرماندهان ارتش رژیم صهیونیستی به ستاد فرماندهی این ارتش اعتماد ندارند. بریک تاکید کرد سخنگوی ارتش اسرائیل به ابزاری برای روابط عمومی و زیباسازی تصویر ارتش تبدیل شده؛ درحالی که ظرفیتهای ارتش نشان میدهد ما نمیتوانیم در جنگ پیروز شویم.
نظرسنجیها در چند ماه گذشته نشان میدهد که اعتماد فرماندهان ذخیره ارتش به سطح بالای فرماندهی در ارتش اسرائیل به شکل چشمگیری کاهش یافته و از زمان تشکیل ارتش اسرائیل تاکنون عدم اطمینان به آن به این سطح خطرناک نرسیده بود.
سخنگوی ارتش تصویری دروغین به ما ارائه میدهد در حالی که همه میدانیم ارتش اسرائیل با ظرفیت کنونی توانایی پیروزی در هیچ جنگی را ندارد.بزک کردن دولت بایدن تحمیل خسارت جدید به کشور است
دولت روحانی اگر نتواند باطن جنگ تحریم و معارضهجوی دولت آمریکا در حوزه تحریمها را درک کند، خسارتهای جدیدی را برای کشور به ارمغان خواهد آورد.
این هشدار را روزنامه جوان منتشر کرده و مینویسد: اگر بر اساس واقعیتها قضاوت کنیم، تیم بایدن که از برجامیهای سابق هستند، هیچ یک با صراحت و به صورت دقیق چیزی درباره برجام نمیگویند و این یعنی پیچیدگی و کلافی که به این آسانی باز نخواهد شد. ما برجامی را امضا کردیم که نه حقوقدانی و نه زباندان بودن مذاکرهکنندگان به کار آن نیامد و معلوم شد تحصیلکردگان حقوق و زبان در آمریکا همهچیز را در آنجا به درستی نیاموختهاند و نه معنی برخی واژههای اصلی قرارداد را فهمیدهاند و نه پیشبینی درست حقوقی از سرنوشت محتمل آن داشتهاند. با این حال دولت جدید آمریکا حتی به همان برجام گولزنک قدیم هم راضی نیست و در سخنان غیردقیق و مبهمی که در روزهای اخیر میگویند، انتظار سکوسازی از برجام را برای دستاوردهای بهتر دارند. چنانکه آنتونی بلینکن وزیر خارجه جدید و جک سالیوان مشاور امنیت ملی بایدن گفتهاند.
ویژگی دیگر تیم بایدن که باید با واقعبینی در دولت آقای روحانی به آن نگریسته شود، جنگافروز بودن آنان است. سناتور «رند پال»، اخیراً به بلینکن یادآور شد که هیچکس مثل تو و بایدن و هیلاری کلینتون، دنبال جنگافروزی در خاورمیانه نبوده است. پال در شورای روابط خارجی آمریکا گفت: «شما مثل بایدن و هیلاری کلینتون، حامی مداخله نظامی در خاورمیانه بودهاید، از جنگ عراق تا لیبی و سوریه. با آنکه قبلاً شما و بایدن میگفتید ورود آمریکا به جنگ عراق به خاطر اطلاعات غلط بوده است، اما اینکه همان اشتباه را در لیبی و سوریه تکرار کردید، نشانه آن است که درسی از عراق نگرفتید، چرا که بعد از لیبی سراغ سوریه رفتید و همان جنگافروزی را تکرار کردید و منطق شما این بود که اگر بیشتر فشار میآوردیم، اسد را ساقط میکردیم و میتوانستیم تغییر رژیم واقعی در سوریه داشته باشیم. با آنکه نتیجه تغییر رژیمها در عراق و لیبی را دیده
بودید.»
اگر آقای روحانی نتواند دریابد که یک دولت طرفدار جنگهای بیحاصل و تحریمهای هوشمند در آمریکا به سرکار آمده است، افسوس او از وضعیتی که در دو سال گذشته و پس از خروج آمریکا از برجام خورد، بسیار بیشتر خواهد بود و خسرانی که به مردم ایران وارد خواهد آورد، افزونتر.
پربازدیدترینهای روزنامه ها
سایر اخبار این روزنامه
قوه قضائیه به هدف زد جاروجنجالها شدت گرفت
برادرانه با آقای توکلی (یادداشت روز)
اخبار ویژه
کودتای قریبالوقوع نظامی علیه بن سلمان
حذف دلار از مبادلات مالی با اوراسیا نیازمند دیپلماسی فعال اقتصادی است
بزرگداشت مادران و همسران 6090 شهید استان قم
بچههای خوب اسرائیل! کابینه بایدن از نگاه صهیونیستها
تفرقهافکنی با ژست وحدت توجیه عجیب واعظی برای عدم دعوت از علیعسگری
بایدن از فشار حداکثری علیه ایران استفاده کند
رشد حیرتانگیز علمی ایران در دنیا به اعتراف پایگاههای استنادی جهان
تمامیت ارضی ارمنستان خط قرمز ایران است
محور سیاست بایدن درباره ایران حفظ تحریمها با هدف گرفتن امتیاز بیشتر است
تطهیر نماد غربزدگی در ایران؛ تقیزاده مستقل و معتدل بود!
قوه قضائیه به هدف زد جاروجنجالها شدت گرفت
قوه قضائیه به هدف زد جاروجنجالها شدت گرفت