روزنامه جوان
1399/11/12
«خودروخواران فشل» فرمان بانک مرکزی را هم چرخاندند!
سرویس اقتصادی جوان آنلاین: سال گذشته در پی گلهگذاری خودروسازان و صنعت قطعهسازی اختلافاتی میان بانک مرکزی و صنعتگران بهوجود آمد. عبدالناصر همتی در جلسهای در جمع فعالان اقتصادی حاضر شد و علیه صنعت خودرو سخن گفت: «در مورد خودروسازیها، به شخصه در ابتدا قبول نداشتم که نقدینگی را در اختیار خودروسازان قرار بدهیم. بهدلیل اینکه مطمئن بودم مانند سالهای گذشته نقدینگیها را هدر میدهند، اما آنها به ما قول دادند شش ماه بعد همه چیز درست میشود. آنها ۱۰ بار گفتهاند، شش ماه دیگر درست میشود، اما نهتنها درستنشده، بلکه بدتر هم شدهاست، ولی پارسال (۹۷) برای اینکه حسننیت خودم را نشان دهم، ۴ هزار میلیارد تومان ریالی و ۸۴۰ میلیون یورو به صورت ارزی به آنها اختصاص دادیم. بعضی بیانصافی میکنند و ما را مورد نقد قرار میدهند. من آن زمان به خودروسازان گفتم ۸۴۰ میلیون یورو را به شما مانند السی خارجی میدهم و شما سال دیگر این مبلغ را یا ریالی یا ارزی برگردانید، اما آنها گفتند چرا ما ریسک نرخ ارز یکسال آینده را بپذیریم، شاید ارز گران شود. به آنها گفتم شما که هر روز قیمت خودرو را بالا میبرید، چرا ریسک نرخ ارز را نمیپذیرید! آن ریسک را هم بانک مرکزی باید بپذیرد! یکسال معطل کردند و این ارز را نگرفتند. ارز را ما بهعنوان بانک مرکزی نمیفروشیم. ارز را به بانک عامل میدهیم و آنها میفروشند. بانک عامل هم میخواهد ریال را به نرخ روز به بانک مرکزی بدهد. در نتیجه ارز را فروخت، بنابراین، این خودروسازان بودند که ریسک را نپذیرفتند، مقصر بانک مرکزی نبود. آنها خودشان میخواهند همه چیز به نفعشان باشد و هر چه گفتند بانک مرکزی بگوید چشم. تا صحبتی هم میکنیم میگویند این همه کارگر داریم و اگر آسیب ببینیم، بحران ایجاد میشود. تا کی میخواهیم این خودروسازی فشل را ادامه دهیم و بانک مرکزی چرا باید تاوانش را بدهد؟ به ما میگویند شرایط حساس است. ۴۰ سال است که همین حرف را میزنند و میگویند به خودروسازان کمک کنید. چه زمانی میخواهد این شرایط درست شود، چه زمانی این رویه باید اصلاح شود.»البته برخلاف میل همتی شش ماه بعد در اسفند ماه، ۳۰ درصد از وام ۵هزار میلیارد تومانی خودروسازان پرداخت شد و آنها هم پرداخت مطالبات قطعهسازان را آغاز کردهاند. در سال جاری نیز خودروسازان مدام از آزادسازی قیمتها، حذف شورای رقابت و پرداخت تسهیلات سخن گفتند و زیانهای میلیاردیشان را رسانهای کردند. این اتفاقات در حالی است که فعالان این صنعت بر تولید خودروهای قدیمی با قیمت تمام شده گران اصرار دارند و همچنان مردم را از داشتن خودروهای باکیفیت ارزان محروم کردهاند، زیرا این صنعت همچنان سیاسی است و ظاهراً دولتها قسم خوردهاند که مدام به این صنعت پر هزینه پول تزریق کنند و در شرایطی که خودروسازان دنیا به سمت تولید خودروی برقی رفتهاند، ایران همچنان بر تولید پژو و سمند تأکید دارد.
کمک دولت برای رونق صنعت
از زمانی که در روزهای اخیر رئیسجمهور بحث دلار ١٥ هزار تومانی را مطرح کرده، تقاضا برای مسکن و خودرو کاهش یافتهاست، از اینرو مخالف سر سخت صنعت خودرو روز گذشته برای بازدید به ایران خودرو رفت تا این اعتماد را به خودروسازان بدهد که تحت حمایت و تأمین مالی دولت و نظام مالی ایران هستند. خبرهای رسیده حاکی از آن است که در پی رشد نرخ سهام خودروسازان در دوره رونق بازار سهام، سودی برای تولید نداشت و اشخاصی که سهامدار این بنگاهها بودند، سود کردند. از اینرو دولت باید با تزریق پول و تسهیلات مانع از زمین خوردن این صنعت پر طمطراق شود. عبدالناصر همتی در جریان بازدید از خط تولید ایرانخودرو ضمن وعده پرداخت ۱۵ هزار میلیارد تومان کمک مالی به خودروسازان اطمینان داد که واردات خودرویی در کار نیست و بانک مرکزی ارزی بابت واردات خودرو تخصیص نخواهد داد.
ارتقای خودروسازان ایرانی در تحریم
رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه افزایش توان خودروسازی کشور و ایجاد بازار رقابتی در این صنعت باید در دستور کار باشد، تأکید کرد: خودروسازان در سالهای اخیر گامهای مناسبی در این راستا برداشتهاند.
عبدالناصر همتی با بیان اینکه محدودیتهای ناشی از تحریم موجب شد تا خودروسازان ما به ارتقای توانمندیهای خود در صنعت خودرو دست یابند، تصریح کرد: در یکی، دو سال اخیر اقدامات خوبی در زمینه داخلیسازی تولید خودرو انجام شده و البته در این راستا حمایتهای نظام بانکی تا حد امکان از صنعت خودروسازی در راستای جهش تولید ادامه خواهد داشت.
همتی تأکید کرد: نظام بانکی کشور در راستای فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر ضرورت برنامهریزی برای رشد ۵۰ درصدی در تولید خودرو و داخلیسازی قطعات، حمایتهای خود از این صنعت را ادامه خواهد داد و بر این اساس تأمین مالی به میزان ۱۰ هزار میلیارد تومان از طریق اوراق گام و ۵ هزار میلیارد تومان از منابع بانکها برای دو خودروساز اصلی کشور در نظر گرفته شدهاست.
وی ابراز امیدواری کرد، اقدامات آغازشده در صنعت خودروسازی کشور طی سالهای اخیر با ثبات و برنامهریزی و تکیه بر توانمندیهای داخلی استمرار و میزان وابستگی خارجی و ارزبری این صنعت کاهش یابد.
رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه استفاده از اوراق گواهی اعتبار مولد (گام) نقش مهمی در تأمین زنجیره تولید خودروسازی ایفا میکند، تأکید کرد: «گام» ظرفیت بالایی برای تأمین مالی غیرتورمی بخش تولید و صنعت کشور دارد که دستورالعملهای آن از سال گذشته به شبکه بانکی ابلاغ شده و بر همین اساس، خودروسازان وارد این عرصه شدهاند، بنابراین مابقی تولیدکنندگان نیز میتوانند از این اوراق که موجبات رشد و جهش تولید را فراهم میآورد استفاده کنند.
رئیس شورای پول و اعتبار مصوبات این شورا و بانک مرکزی به منظور ارتقای صنعت خودروسازی را مؤثر خواند و گفت: شورای پول و اعتبار مصوبات خوبی برای حمایت از صنعت خودروسازی و قطعهسازی داشتهاست. در عین حال امیدواریم خودروسازان نیز به وعدههای خود عمل کنند تا منجر به افزایش رضایت مشتریان و ارتقای تولید داخلی خودرو شود.
همتی افزود: «اصلاح نظام قیمتگذاری»، «نظام عرضه و فروش خودرو»، «واگذاری اموال مازاد شرکتهای خودروسازی» و «نظام زنجیره تأمین مالی» چهار اصلی است که اگر در صنعت خودروسازی کشور به خوبی رعایت شود شاهد شکوفایی بیش از پیش این صنعت خواهیم بود.
رئیس کل بانک مرکزی در پاسخ به سؤالی در خصوص وضعیت واردات خودرو و دادن ارز تخصیصی به آن گفت: در حال حاضر کشور نیازهای ارزی مهمتری دارد، بنابراین تخصیص ارز به واردات خودرو جزو اولویتها قرار ندارد و بحث واردات اصلاً مطرح نیست. رئیس کل بانک مرکزی افزود: الان خودروهایی تولید میشود که بالای ۹۲ درصد تولید داخل است و ارز بری آنها به حداقل رسیدهاست.
سایر اخبار این روزنامه
خواب خرگوشی غربزدهها در برابر فریادهای ضدایرانی بلینکن
بایدن زبان غنی سازی میفهمد!
اول باید داخل امریکا را سر و سامان دهیم
بیخوابی شما چه دردی از مردم کم کرد؟!
بازجویی «چندشآور» باقی روی آنتن بیبیسی!
انقلابی زنده و بالنده
غلبه واکسن ایرانی بر کرونای انگلیسی
«خودروخواران فشل» فرمان بانک مرکزی را هم چرخاندند!
برای گفتن خیرمقدم به امام از هم سبقت میگرفتیم
بیاعتنایی تاریخی امام به مجاهدینخلق و نهضت آزادی در فرآیند استقبال!
جهانگیری دوباره وظایف خودش را به مردم یادآوری کرد!