موافقت نمایندگان با بررسی اولویت‌دار طرح شفافیت آرا

روز گذشته مجلس شورای اسلامی کار خود را با جلسه غیرعلنی و به ریاست محمدباقر قالیباف آغاز کرد. طبق اطلاع قبلی در این جلسه نمایندگان درباره مصوبات کمیسیون تلفیق بودجه سال ۱۴۰۰ بحث و تبادل‌نظر کردند. همچنین الیاس نادران، رئیس کمیسیون تلفیق بودجه سال آینده گزارشی درباره مصوبات این کمیسیون به نمایندگان ارائه کرد.
تشریح جلسه غیرعلنی
«محمدحسین فرهنگی» در حاشیه جلسه علنی دیروز مجلس شورای اسلامی در جمع خبرنگاران ضمن تبریک ایام‌الله دهه فجر و سالروز ورود حضرت امام(ره) به میهن اسلامی، گفت: امروز مجلس نزدیک به دو ساعت بحث بودجه را در جلسه غیرعلنی مورد بحث و تبادل‌نظر قرار داد.
وی با بیان اینکه در این جلسه رئیس کمیسیون تلفیق، نایب‌رئیس کمیسیون تلفیق و ۱۰ نفر از نمایندگان نقطه‌نظرات خود را مطرح کردند، گفت: از جنبه‌هایی که در تأیید و تقویت مصوبات کمیسیون تلفیق در جلسه غیرعلنی مطرح شد، مباحثی چون شفافیت بودجه، کمک به تولید و پروژه‌های عمرانی در قالب محرومیت‌زدایی و تفویض اختیار به استان‌ها و کاهش تمرکزگرایی در بودجه و همچنین انضباط هم در بودجه و هم اعتبارات و بودجه شرکت‌های دولتی بود.


سخنگوی هیئت‌رئیسه مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: کسانی هم که نظرات مخالف داشتند بر عدم همراهی دولت متمرکز شدند و گفتند که دولت اعلام می‌کند که این نوع بودجه‌ریزی را قبول ندارد و گفتند که باید مخالفت کنیم و همچنین در جزئیات نیز نقطه نظراتی مطرح بود که به‌طور مبسوط، دیدگاه‌های نمایندگان در این‌باره نیز مطرح شد. در این جلسه صرفاً دیدگاه‌ها و نقطه نظرات نمایندگان بیان شد اما هیچ تصمیم‌گیری در این خصوص اتخاذ نشد.
فرهنگی گفت: با توجه به اینکه در جلسه غیرعلنی مجلس درباره کلیات بودجه، رأی‌گیری نشد، نمی‌توانم بگویم که نظر اکثریت نمایندگان در این‌باره چیست و در این جلسه صرفاً دیدگاه‌ها مطرح شد و دیدگاه‌ها متمرکز بر این بود که با وجود مخالفت دولت، ما اصرار داریم که این بودجه را تصویب کنیم.
وی متذکر شد: در لایحه پیشنهادی دولت برای بودجه سال آینده، اجازه جابه‌جایی ۶۰ درصدی در موارد جاری و ۴۰ درصدی در موارد عمرانی به دولت داده شده بود که این اصلاً بودجه‌نویسی نیست و کمیسیون تلفیق سعی کرده است که به این موارد نظم و انضباط دهد و قطعاً در صورت تصویب، این نظم جاری و حاکم خواهد بود.
سخنگوی هیئت‌رئیسه مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه روز سه‌شنبه قطعاً مجلس وارد بررسی کلیات بودجه می‌شود، تصریح کرد: مخالفان و موافقان در این جلسه صحبت می‌کنند. از رئیس‌جمهور دعوت به عمل آمده تا در جلسه حضور یابد و در‌باره بودجه نقطه‌نظرات و توضیحات را ارائه ‌کنند و همچنین کمیسیون تلفیق بودجه در این‌باره گزارش می‌دهد و در نهایت رأی‌گیری صورت می‌گیرد.
فرهنگی ادامه داد: پیش‌بینی ما این است که روز سه‌شنبه کلیات بودجه سال ۱۴۰۰ تعیین تکلیف می‌شود. بعد از تصویب کلیات بودجه، مجلس به‌طور مستقیم وارد بررسی جزئیات بودجه می‌شود و ابتدا درآمدها و سپس هزینه‌های بودجه مورد بحث و بررسی نمایندگان قرار می‌گیرد.
به حرکت درآمدن چرخ سانتریفیوژها
 با همکاری دولت
محمدباقر قالیباف در نطق پیش از دستور جلسه علنی دیروز مجلس ضمن گرامیداشت ایام‌الله دهه فجر، گفت: فرا رسیدن سالروز بازگشت تاریخی امام خمینی(ره) به کشور و آغاز دهه مبارک فجر را به همه مردم ایران و عدالت‌جویان سراسر جهان تبریک می‌گویم.
وی با بیان اینکه انقلاب اسلامی، زنده و پویا به پیش می‌رود ولی ممکن است ما از آن عقب بمانیم، تأکید کرد: انقلاب اسلامی، با هیچ‌کسی عقد اخوت نبسته است. ما به میزانی که بتوانیم عدالت را محقق سازیم، زندگی مادی مردم را تامین و زمینه سعادت اخروی آنان را فراهم کنیم و به اندازه‌ای که بتوانیم آنان را از زیر فشار مستکبرین بیرون بیاوریم، در مسیر انقلاب اسلامی هستیم و خواهیم توانست با ساختن جامعه‌ای الگو، به هدف اصلی گام دوم انقلاب یعنی ایجاد تمدن نوین اسلامی دست یابیم.
قالیباف همچنین با‌ اشاره به حضور خود در سایت هسته‌ای فردو جهت نظارت میدانی درباره چگونگی اجرای قانون لغو تحریم‌ها در هفته گذشته، تصریح کرد: در بازگشت بدون اطلاع قبلی، برای نظارت میدانی از وضعیت تولید به شهرک صنعتی جنوب تهران سرزدم.
وی اضافه کرد: خوشحالم از اینکه با همراهی دولت چرخ سانتریفیوژهای هسته‌ای به حرکت درآمده است و امیدواریم بتوانیم با برنامه‌ریزی، همدلی و جدیت چرخ تمام کارخانه‌های تعطیل و نیمه‌تعطیل کشور را نیز به حرکت درآوریم و تولیدکنندگان و کارگران را در میانه سختی‌ها و فشارهای تحریم و موانع دست‌وپاگیرِ تولید تنها نگذاریم.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه با چرخیدن چرخ سانتریفیوژها و غنی‌سازی ۲۰ درصدی، دست دستگاه دیپلماسی برای رفع تحریم‌ها پُر شده است، افزود: معتقدیم صنعت هسته‌ای هم با عواید اقتصادی حاصل از تولید انرژی و با تولید رادیو دارو و همچنین منافع متعدد در بخش‌های کشاورزی می‌تواند در خنثی‌سازی تحریم‌ها موثر باشد اما با این وجود در بازدید از کارخانه‌های نیمه‌تعطیل در شهرک‌های صنعتی جنوب تهران، صنعتگران و تولیدکنندگان از نچرخیدن چرخ‌های صنعت گلایه می‌کردند. کارآفرین‌هایی که با عشق و علاقه کارخانه خود را راه انداخته‌اند و حالا در میان قوانین زائد، رانت‌های میلیارد دلاری و تصمیم‌های ضدتولید به‌خصوص فشارهای بی‌منطق و کمرشکن بانک‌ها نفس‌های آخر را می‌کشند.
تصمیمات خوب مجلس
برای تولیدکنندگان
وی تصریح کرد: در کمیسیون تلفیق تصمیمات خوبی برای تولید گرفته شده است مانند کاهش ۲۰ درصدی مالیات تولیدکننده‌ها و بخشش جریمه‌های تامین اجتماعی تولیدکنندگانی که‌ اشتغال خود را حفظ می‌کنند، اما کافی نیست. مجلس با تشکیل کمیسیون ویژه جهش تولید مصمم است با ادامه نظارت میدانی و معلوم کردن مشکلات کارآفرینان، رفع تحریم‌های داخلی تولید و بازکردن زنجیره‌ای بسته شده به پای تولید‌کنندگان توسط بانک‌ها، تامین اجتماعی و مالیات و همچنین اولویت دادن به رفع قوانین زائد، مسیر چرخیدن چرخ کارخانه‌ها را هموار کند تا دولت نیز بتواند بر این بستر، تولید و‌ اشتغال کشور را به رونق درآورد.
قالیباف در ادامه با‌ اشاره به اظهارنظر اخیر وزیرخارجه آمریکا، موضع این دولت در قبال ایران را ناامیدکننده توصیف کرد و افزود: دولت بایدن به‌جای اینکه برای انجام تعهدات خود پیش شرط بگذارد، باید معلوم کند چگونه می‌خواهد تعهد رفع تحریم‌ها را به شکلی عملی لغو کند. اگر آمریکا اعتقادی به برجام دارد به‌جای شرط گذاشتن باید درعمل، پایبندی خود را به آن نشان دهد، تجربه برجام جلوی چشمان مردم ایران است.
رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: مردم با هوش ایران ساده اندیش نیستند که دوباره وارد بازی «اقدامات نقد در برابر وعده‌های نسیه» شوند. مثل این است که ما پول کالایی را به فروشنده داده‌ایم اما کالایی تحویل نگرفتیم. چه کسی حاضر به انجام چنین معامله‌ای است؟ بنابراین دولت جدید آمریکا به‌جای پیش‌شرط گذاشتن به فکر چگونگی اجرای عملی رفع تحریم‌ها و عمل به تعهدات قانونی خود باشد.
همچنین «حسینعلی حاجی دلیگانی» نماینده شاهین‌شهر در نطق میان دستور خود گفت: از مهم‌ترین مقدمات ضروری حاکمیت خواست و اراده مردم، شفافیت حکمرانی است که بخشی از این شفافیت در گرو شفافیت در مجلس شورای اسلامی است، از نمایندگان انقلابی مجلس می‌خواهیم با  شفاف کردن مجلس راه را برای رانت‌خواری، رأی‌خواری و مجلس‌خواری باندهای قدرت و ثروت ببندند.
حاجی دلیگانی در ادامه نطق میان دستور گفت: این روزها در حالی بودجه کشور در حال گذراندن مراحل تصویب است که کمیسیون تلفیق پس از هفته‌ها کار طاقت‌فرسا مصوبه خود را برای بررسی به صحن فرستاده است، تلاش فراوانی شده که رانت‌های بودجه کاهش یابد. تحقق کامل این امر نیازمند انتخاب دولتی است که به حذف رانت اعتقاد قلبی داشته باشد.‌ای کاش مذاکرات کمیسیون تلفیق برای مردم پخش می‌شد تا تفاوت نگاه‌ها مشخص شده تا بتوانند در انتخابات ریاست‌جمهوری با شناخت دقیق فرد مطلوب خود را انتخاب کنند.
بررسی اولویت­‌دار طرح شفافیت
نمایندگان مجلس در جلسه علنی امروز با ۱۵۴ رأی موافق، ۵۴ رأی مخالف و ۷ رأی ممتنع از مجموع ۲۳۸ نماینده حاضر در جلسه علنی با اولویت بررسی طرح شفافیت آرای نمایندگان در صحن علنی موافقت کردند.
در همین زمینه حجت‌الاسلام محمدتقی نقدعلی، گفت: این روزها بحث شفافیت آرای نمایندگان در بین مردم نقل مجالس شده است و با توجه به اینکه مجلس یازدهم با شعار شفافیت آراء روی‌کار آمد، انتظار می‌رود که نمایندگان با تقاضای بررسی اولویت‌دار طرح شفافیت آرای نمایندگان موافقت کنند.
در ادامه جلسه احمد امیرآبادی فراهانی درباره طرح مذکور، گفت: شفافیت آراء، یکی از مسائل مهمی ‌بود که مجلس یازدهم از ابتدای آغاز به کار خود به آن پرداخت و رئیس مجلس شورای اسلامی هم به‌طور جدی پیگیر آن بود و این طرح در کمیسیون آیین‌نامه داخلی مجلس مورد بررسی قرار گرفت و اعضای این کمیسیون زحمات زیادی را برای این طرح  کشیدند.
وی با بیان اینکه تعداد زیادی از نمایندگان طی نامه‌ای درخواست کردند که این طرح در اولویت بررسی در مجلس قرار گیرد، گفت: تصویب طرح شفافیت آرای نمایندگان مطالبه بسیاری از نمایندگان مجلس است و مجلس انقلابی در این زمینه پیشگام خواهد شد، چرا که شفافیت در کشور اهمیت بسزایی دارد.
امیرآبادی فراهانی تأکید کرد: شفافیت آراء در دولت، هیئت وزیران و شوراهای اقتصادی اهمیت زیادی دارد، چرا که رانت‌های اطلاعاتی بسیار زیادی در این بخش‌ها وجود دارد و مردم باید در جریان رانت‌های اطلاعاتی که برخی از اطرافیان وزرا برای مسائلی چون واردات دریافت می‌کنند، قرار گیرند. طرف شفافیت آراء باید برای قوای سه گانه به‌ویژه قوه مجریه اجرایی شود، لازم است از آیت‌الله رئیسی که در قوه قضائیه اقداماتی را در این زمینه آغاز کرده است، تشکر کنیم اما لازم است در دولت هم شاهد پخش مذاکرات و جلسات دولتمردان باشیم.
همچنین در ادامه جلسه محمدرضا پورابراهیمی‌ درباره طرح شفافیت آرای نمایندگان گفت: یکی از مطالبات جدی مردم از مجلس آن است که عملکردشان دارای شفافیت باشد و طرح شفافیت آرای نمایندگان با امضای بسیاری از نمایندگان مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. مجلس گام خود را در زمینه شفافیت برمی‌دارد و باید دولت و دیگر ارکان نظام هم گام‌های بعدی را در زمینه شفافیت بردارند، چرا که این مسئله منجر به پیشرفت کشور می‌شود. برای جلوگیری از تخلفات و همچنین مبارزه با مفاسد اقتصادی، شفافیت اطلاعات اقتصادی اهمیت زیادی دارد و بر این اساس باید بتوانیم بستر شفافیت را در همه عرصه‌ها فراهم کنیم.
تشکر «قالیباف» از رای مجلس
 به تسریع طرح شفافیت
همچنین محمدباقر قالیباف پس از تصویب بررسی اولویت‌دار طرح شفافیت آرای نمایندگان در صحن علنی مجلس، گفت: از تمام کسانی که پیگیر طرح شفافیت آرای نمایندگان بودند، تقدیر و تشکر می‌کنم و ادامه بررسی این طرح را به جلسات بعدی مجلس موکول می‌کنیم.
محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی همچنین در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشت: امروز و بلافاصله پس از وصول درخواست، اولویت بررسی طرح شفافیت آرا نمایندگان را در صحن علنی به رأی گذاشتیم. به‌عنوان اولین امضاکننده طرح شفافیت، اولین موافق تصویب اولویت بررسی آن هم بودم تا به وعده خود عمل کرده باشم. از نمایندگان محترمی‌که بررسی این طرح را سرعت بخشیدند تشکر می‌کنم.