طرح شفافیت آرا بار دیگر در دستور کار قرار می‌گیرد

سرویس سیاست جوان آنلاین: به گزارش «جوان»، رد طرح شفافیت آرا که یکی از مهم‌ترین شعار‌های انتخاباتی مجلس یازدهم بود، تأثیر منفی فراوانی بر افکار عمومی گذاشت. البته در رأی‌گیری این طرح نزدیک به ۱۵۰ نماینده مجلس شورای اسلامی به آن رأی مثبت دادند، اما از آنجا که تصویب این طرح نیازمند دو سوم رأی نمایندگان است، نهایی شدن آن را به جایی نبرد. واقعیت هم این است که شفاف شدن رأی نمایندگان به یکی از مهم‌ترین مسائل اجرایی نهاد قانونگذاری در نام جمهوری اسلامی ایران تبدیل شده و با وجود اینکه در دوره‌های مختلف طرح‌های گوناگونی برای اجرایی شدن آن پیشنهاد شده است، اما به طرز حیرت‌انگیزی همچنان این ماجرا در مجلس یازدهم نیز ادامه دارد.
قفل طرح شفافیت در مجلس یازدهم شکست
ماجرای شفاف‌سازی رأی نمایندگان در مجلس دهم بود که با فشار افکار عمومی در دستور کار نمایندگان مجلس شورای اسلامی قرار گرفت و سه بار تلاش شد تا طرح شفافیت آرای نمایندگان تصویب شود. از سال ۹۶ محمدجواد فتحی نماینده تهران دنبال شفافیت آرای نمایندگان بود. سال ۹۷ هم مجتبی ذوالنوری نماینده قم دنبال طرحی مشابه بود که علاوه بر آرای نمایندگان بخش‌های دیگری مثل حضور و غیاب و سفر‌های نمایندگان هم شفاف می‌شد. در کنار این دو طرح، سال ۹۷ حسینعلی حاجی‌دلیگانی هم به دنبال شفافیت بود. بر اساس طرح او در جریان بررسی لوایح و طرح‌ها، رأی‌گیری مخفی به رأی‌گیری علنی تغییر می‌یافت. البته قرار بود برخی موارد همچنان استثنا باشند و رأی‌گیری درباره آن‌ها به صورت مخفی اخذ گردد. در نهایت طرح فتحی و حاجی‌دلیگانی با یکدیگر ادغام و به صحن مجلس ارائه شد، اما آن هم به جایی نرسید.
در نهایت نمایندگان مجلس دهم طرحی را آماده کردند که در آن بحث شفاف‌سازی رأی در بسیاری از نهاد‌های داخلی نظام همچون مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز مطرح شد، اما با به پایان رسیدن عمر مجلس دهم این طرح به جایی نرسید.


در نهایت با روی کار آمدن مجلس یازدهم به عنوان یک مجلس انقلابی تصویب این طرح به عنوان بخشی از آیین‌نامه مجلس شورای اسلامی در دستور کار قرار گرفت. در نهایت با گذشت هفت ماه از آغاز مجلس یازدهم این طرح در دستور کار برای تصویب قرار گرفت، اما با وجود ۱۵۰ رأی موافق به دلیل عدم‌رسیدن به حد نصاب به تصویب نرسید.
از همین رو تحرک گسترده این نمایندگان مجلس برای در دستور کار قرار گرفتن این طرح آغاز شد تا این ماجرا به نحو مطلوب ختم به خیر شود. در نهایت روز گذشته رئیس مجلس شورای اسلامی از بررسی دوباره این طرح در صحن علنی مجلس خبر داد.
طرح شفافیت دوباره در دستور کار مجلس قرار می‌گیرد
بر این اساس حجت‌الاسلام جواد نیک‌بین، نماینده مردم کاشمر در مجلس شورای اسلامی در نشست علنی روز گذشته مجلس شورای اسلامی در تذکری خطاب به قالیباف رئیس مجلس اظهار داشت: به دلیل عدم رأی آوردن این طرح، علیه شما و مجلس یازدهم هجمه‌هایی صورت گرفت و به رغم اینکه در شفافیت و دفاع از آن اظهاراتی داشتید، چون هنوز رأی به شفافیت آرا داده نشده، برخی نمایندگان در جریان رأی‌گیری شرکت نمی‌کنند که از صبح چند بار شاهد این موضوع بوده‌ایم.
وی با تأکید بر اینکه باید موضوع شفافیت در دستور کار قرار گیرد، افزود: مقصود از شفافیت صرفاً در امر قانونگذاری نیست بلکه باید در اجرا هم شفافیت باشد، چنانکه ۸ میلیارد دلار ارز ۴۲۰۰ تومانی داده شده که با لایحه بودجه این میزان ۱۶۰ هزار میلیارد تومان برآورد می‌شود که باید مشخص شود دست چه کسی است.
نماینده مردم کاشمر در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: برای حفظ نظم در مجلس باید رأی به شفافیت، شفاف باشد.
نیک‌بین اظهار داشت: باید فرق خائن و خادم مشخص شود و مردم با فرد منافق برخورد می‌کنند لذا خواستار قرار گرفتن موضوع شفافیت آرای نمایندگان در دستور کار جلسه روز سه‌شنبه هستیم. محمدباقر قالیباف رئیس مجلس در پاسخ به تذکر نماینده محلات با تأکید بر اینکه بحث شفافیت مورد توجه مجلس بوده است، خاطرنشان کرد: این طرح نیازمند دوسوم آرای نمایندگان بود که در زمان رسیدگی تنها سه رأی کم آورد.
رئیس مجلس گفت: بر اساس ماده ۱۳۰ آیین‌نامه داخلی مجلس که می‌توان به یک طرح زودتر از شش ماه رسیدگی کرد، بیش از ۵۰ امضا جمع‌آوری شده که بر همین اساس طرح شفافیت آرای نمایندگان می‌تواند در دستور کار هفته جاری قرار گیرد.
همچنین سایر بخش‌های مجلس نیز از شروع بررسی دوباره این طرح و در صورت لزوم اصلاحاتی در آن خبر دادند.
به عنوان مثال حجت‌الاسلام میرتاج‌الدینی، نایب‌رئیس فراکسیون انقلاب اسلامی مجلس گفت: جلسه مجمع عمومی این فراکسیون جهت بررسی مجدد طرح شفافیت آرای نمایندگان تشکیل می‌شود.
نایب‌رئیس فراکسیون انقلاب اسلامی مجلس تصریح کرد: بررسی ارائه مجدد طرح شفافیت آرای نمایندگان، گزارش کمیسیون ویژه درباره طرح جمعیت و فرزندآوری و مسائل جاری کشور قرار است در این جلسه مورد بحث و بررسی قرار گیرد.