دشمن آشفته از تصمیم هسته‌ای دنبال آشفتگی کاذب

سرویس سیاسی جوان آنلاین: با این توصیف، روز‌های اخیر را می‌توان یکی از حساس‌ترین روز‌ها در پرونده هسته‌ای ایران نامید. زورآزمایی ایران و کشور‌های غربی بر سر نحوه برگشت به برجام به نقطه حساسی رسیده و بسیاری از تحلیلگران غربی این نکته را یادآوری می‌کنند که در نهایت پیروزی هر کدام از طرفین می‌تواند تأثیر قابل توجهی بر سرنوشت منطقه به خصوص ایران داشته باشد. البته هر دو طرف چه تهران و چه واشنگتن به دنبال بازگشت به برجام هستند، اما هر کدام الگوی مد نظر خود را در قبال این مسئله دارند.
از یک سو ایران که طرف امریکایی را برای بازگشت به برجام ملزم کند. بر اساس سیاستی که مقام معظم رهبری نیز اعلام کرده‌اند، بازگشت به برجام باید شامل لغو تمام تحریم‌ها باشد و جمهوری اسلامی ایران راستی‌آزمایی کند. در آن صورت ایران هم به تعهدات هسته‌ای خود به برجام بازخواهد گشت؛ نکته‌ای که تاکنون امریکایی‌ها زیر بار آن نرفته‌اند و همچنان بر موضع بازگشت گام به گام به برجام تأکید می‌کنند. این بازگشت گام به گام در حقیقت تکرار تلخ تجربه‌های گذشته از جمله اجرای برجام در سال ۹۴ است.
امریکایی‌ها چند هدف ویژه از این اتفاق در ذهن دارند. واشنگتن طبق سیاست اعلامی طی چند مرحله به دنبال بازگشت به برجام خواهد بود. این بازگشت مرحله‌ای نیز در ابتدا شامل برخی امتیازات محدود در قبال فروش نفت و رفع برخی محدودیت‌های مالی خواهد بود و در انتها با آغاز مذاکرات گسترده برای یک توافق گسترده‌تر و تمدید بند‌های غروب آفتاب در برجام، امریکا ظاهراً به تعهدات خود باز خواهد گشت.
طبیعی است که چنین رویکردی به هیچ عنوان جزو اولویت‌های ایران در برخورد با برجام نخواهد بود چرا که بحث فعالیت‌های منطقه‌ای به عنوان بخشی از راهبرد امنیت ملی ایران نهادینه شده و تمدید محدودیت‌های هسته‌ای به معنای این خواهد بود که بهره‌گیری ایران از این فناوری محدودتر خواهد شد. از سوی دیگر طولانی شدن مدت زمان بازگشت امریکا به برجام به معنای ادامه فشار‌های اقتصادی به ایران است.


در مقابل ایران نیز تلاش کرده است با افزایش ظرفیت‌های هسته‌ای خود به مقابله با سیاست امریکایی‌ها بپردازد. اقدامات ایران در قالب قانون اقدام راهبردی به تدریج از دی ماه سال جاری آغاز شده و اولین قدم آن آغاز غنی سازی ۲۰ درصدی در فردو بوده است. همچنین راه اندازی ماشین‌های غنی سازی بیشتر در سایت‌های نطنز و فردو از جمله اقدامات ایران بوده است. همچنین ایران برای اولین بار در برنامه غنی سازی بحث افزایش میزان غنی سازی به ۶۰ درصد برای اهداف تحقیقاتی را مطرح کرده است.
جدیدترین و مهم‌ترین قدم در این رابطه لغو پروتکل الحاقی است که قرار است فردا به اجرا گذاشته شود. این حرکت باعث شده کشور‌های غربی نسبت به این اقدام ایران هشدار دهند چرا که کاهش نظارت‌های پروتکلی به معنای عدم امکان کسب اطلاعات از برنامه هسته‌ای ایران برای کشور‌های غربی است.
البته طبیعی است در چنین حالتی تهدید‌ها و تبلیغات جهت‌دار علیه ایران تشدید شود، با این حال می‌توان گفت که اراده ایران برای این تصمیم و دور کردن بازرسی‌های فراپادمانی در صورت عدم بازگشت تحریم‌ها قطعی است.
خروج از پروتکل الحاقی و آَشفتگی روغنی
در چنین شرایطی انتظار طبیعی این است که باید یک پیام واحد و قدرتمند در تمام حوزه درخصوص مستحکم بودن وضعیت داخلی به خارج مخابره شود، با این حال همزمانی برخی اتفاقات در داخل کشور با تحولات مربوط به پرونده هسته‌ای ایران کمی شک‌برانگیز است و حداقل می‌توان این سؤال را مطرح کرد که چرا باید در این شرایط چنین اتفاقاتی روی دهد. برای مثال در آستانه متوقف شدن بازرسی‌های آژانس و فرا رسیدن موعد ضرب‌الاجل هسته‌ای بازار برخی کالا‌ها در ایران متلاطم و آَشفته می‌شود. آَشفتگی‌ای که اتفاقاً تأکید فراوانی بر انتشار آن در رسانه‌های غربی دیده می‌شود. به گونه‌ای که بنگاه‌های خبری دشمن به القای این گزاره می‌پردازند که بازار ایران با آشفتگی هر چه بیشتر به استقبال اقدام ضد برجامی رفته و به زودی پس از آن شاهد آشفتگی‌های بیشتری در درون ایران خواهیم بود. تبلیغاتی که تنها با هدف به هم ریختن اذهان افکار عمومی از یکسو و تأثیر گذاردن بر تصمیمگیری‌ها از سوی دیگر پمپاژ و بزرگ نمایی می‌شود.
این آدرس غلط در حالی مطرح می‌شود که بر اساس سخنان مقامات کشور از جمله معاون اول رئیس جمهور و وزیر صمت بازار کالا‌های اساسی با هیچ مشکلی روبه رو نیست. اکنون جای سؤال مطرح است که این آَشفتگی‌ها ناشی از چیست. به عنوان مثال در طول روز‌های گذشته بازار روغن جامد و روغن مایع به شدت آشفته شده است. تصاویر صف‌های طولانی دریافت روغن منتشر می‌شود و ممکن است این گزاره در ذهن برخی شکل بگیرد که این مشکل ناشی از اجرای تدابیر جدید هسته‌ای ایران است، تلقی‌ای که با فرصت طلبی جریان‌های رسانه‌ای غربی و برخی دنباله‌های داخلی به نگرانی‌های مردم دامن می‌زند.
این اتفاقات در حالی می‌افتد که توضیح درستی درباره این آشفتگی عجیب و همزمان منتشر نمی‌شود. به حسب ظاهر کارخانجات روغن نیز با حداکثر ظرفیت خود در حال فعالیت هستند.
در شرایط فعلی با قطعیت نمی‌توان در مورد دلایل این آَشفتگی اظهار نظر کرد، اما شاید لازم باشد که نهاد‌های نظارتی به خصوص سازمان تعزیرات، سازمان بازرسی و حتی نهاد‌های اطلاعاتی و امنیتی وارد ماجرا شوند و ماجرا را رصد کنند.
جلوگیری از تکرار اتفاقی مشابه
طبیعی است در این مقطع حساس اگر این آَشفتگی‌ها منجر به تضعیف موقعیت نظام شود، جرمی غیرقابل گذشت است که باید به صورت جدی رسیدگی شود. البته نهاد‌های دولتی تاکنون نشان داده‌اند که در رفع مشکلات فعلی کشور تلاش‌های گسترده‌ای را آغاز کرده‌اند، اما باید این نکته را هم در نظر داشت که دشمن از کوچک‌ترین نقطه ضعفی برای ضربه زدن استفاده می‌کند. همان گونه که از مدیریت غلط افزایش قیمت بنزین به همین شکل سوء استفاده کردند. مقاومت مردم و هوشیاری دولت می‌تواند در ماه‌های آینده ثمرات شیرینی به همراه داشته باشد که سبب تخفیف مشکلات کشور به خصوص در حوزه اقتصادی خواهد شد.