ایران با توقف اجرای پروتکل الحاقی دست به اقدام خطرناکی زده است

سرویس سیاسی- «دومینیک راب» وزیر خارجه انگلیس، «هایکو ماس» وزیر امور خارجه آلمان و «ژان ایو لودریان» وزیر خارجه فرانسه  به عنوان سه کشور اروپایی طرف ایران در برجام بیانیه‌‌ای مشترک درباره توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی صادر کردند.
در بخشی از این بیانیه آمده است: ما، وزیران خارجه فرانسه، آلمان و پادشاهی متحده عمیقاً از اینکه ایران از امروز اجرای پروتکل الحاقی و تدابیر شفافیت‌ساز خود ذیل برنامه جامع اقدام مشترک را به حالت تعلیق درآورده متأسفیم.اقدامات ایران در حکم نقض بیشتر تعهداتش ذیل برجام است و نظارت‌های پادمانی توسط آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را به طرز محسوسی کاهش می‌دهند.
در ادامه این بیانیه ادعا شده است: سه کشور اروپایی از لحاظ اهمیت دادن به  ماهیت خطرناک این تصمیم همسو هستند. این اقدام، دسترسی آژانس اتمی به سایت‌ها و اطلاعات پادمانی مرتبط را به طرز محسوسی کاهش خواهد داد. اقدام مذکور همچنین توانایی آژانس اتمی برای راستی‌آزمایی و نظارت بر برنامه هسته‌ای ایران و فعالیت‌های مرتبط هسته‌ای را محدود خواهد کرد.
تروئیکای اروپایی در این بیانیه تاکید کردند:ما از تلاش‌های ادامه‌دار مدیر کل آژانس اتمی و دبیرخانه آژانس در زمینه نظارت و راستی‌آزمایی‌ تعهدات هسته‌ای ایران تقدیر کرده و کاملاً حمایت می‌کنیم. ما حصول تفاهم دوجانبه موقت میان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و ایران که امکان دسترسی به برخی اطلاعات معین را برای سه ماه حفظ می‌کند مدنظر داریم.


اعضای اروپایی برجام با لحنی طلبکارانه مدعی شدند: از ایران می‌خواهیم تمامی اقداماتی که باعث کاهش شفافیت می‌شود را به عقب برگردانده و همکاری‌های کامل و به موقع را با آژانس اتمی به عمل آورد. هدف ما همچنان حفظ برجام و حمایت از تلاش‌های جاری دیپلماتیک برای رسیدن به راه حل مذاکره‌محوری است که امکان بازگشت ایران و آمریکا به رعایت کامل تعهدات برجامی‌شان را فراهم می‌کند. 
خشم بدهکارهای برجام
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه دیروز گفت: از صبح سه شنبه قانون متوقف کردن اجرای پروتکل الحاقی اجرا شده است.
ظریف تصریح کرد: ما در تاریخ 27 بهمن رسما به آژانس اعلام کردیم از پنج اسفند این اقدام انجام خواهد گرفت.
اقدام قاطع ایران در توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی در راستای قانون مصوب مجلس یازدهم با عنوان اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها، موجب خشم و عصبانیت بدهکارهای برجام شد.
تروئیکای اروپا در کنار آمریکا جزو بدهکارهای برجام هستند. این دولت‌ها بجای انتشار بیانیه‌های گستاخانه علیه ایران، بهتر است به تعهدات برجامی خود پایبند بوده و بدهکاری خود به ایران را تسویه کنند.
تحریم ها لغو نشود، همه چیز از بین برده خواهد شد
رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز سه‌شنبه گفت در صورتی که توافق اخیر با ایران حاصل نمی‌شد، تهران می‌توانست گام‌های غیرقابل بازگشت یا غیرقابل بازیابی بردارد.
وی که در نشستی درباره جلوگیری از حملات با تسلیحات کشتار جمعی صحبت می‌کرد، افزود: «بدون توافق اخیر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با ایران،‌ بازرسی‌ها از ایران بدان معنا بود که ایران می‌توانست گام‌هایی بردارد که قابل بازیابی یا بازگشت‌پذیر نباشد».
مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اضافه کرد: «این توافق به ما اجازه می‌دهد تا به نظارت و ثبت تمامی فعالیت‌های کلیدی و نه همه آن، که در این دوره روی می‌دهد بپردازیم.»
رافائل گروسی افزود: «این توافقی سیاسی یا قانونی نیست این یک تفاهم و نه یک توافق رسمی است.»
وی دلیل رفتن خود به ایران را اینگونه توصیف کرد: «من به ایران رفتم چون ما در حال حرکت به سوی یک شرایط واقعی بودیم بدون آنکه کسی چیزی در این باره انجام دهد.»
گروسی گفت: «ما به تفاهم فنی دوجانبه موقت دست یافتیم. هر کلمه از آن معنا دارد. موقت به معنای آن است که می‌تواند از نظر محدوده و زمان محدود شود. دوجانبه به معنای آن است که میان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و یکی از کشورهای عضو حاصل شده و فنی به معنای بازرسی‌ها و نحوه‌ای که ما می‌توانیم آن را انجام دهیم، است.»
مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در بخش دیگری از سخنانش گفت: «در پایان چنانچه توافقی [برای رفع تحریم‌ها] حاصل نشود همه چیز از بین برده خواهد شد».
 لازم به ذکر است که ایران به مدت ۳ ماه اطلاعات برخی فعالیت‌ها و تجهیزات نظارتی را که در پیوست مشخص شده ضبط کرده و نزد خود نگه خواهد داشت. در این مدت، آژانس به این اطلاعات هیچ دسترسی نخواهد داشت و اطلاعات منحصرا نزد ایران باقی می‌ماند. چنانچه ظرف ۳ ماه تحریم‌ها به‌طور کامل لغو شد، ایران این اطلاعات را در اختیار آژانس می‌گذارد، در غیر این صورت اطلاعات برای همیشه پاک خواهد شد.