اجازه نمی‌دهیم تروریسم تکفیری احیا شود

سرویس سیاسی جوان آنلاین: به گزارش دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی، دریابان علی شمخانی دیروز در دیدار وزیر خارجه عراق، با اشاره به تحرکات اخیر امریکا در عراق، تأخیر در اجرای قانون مصوب مجلس این کشور مبنی بر خروج نیرو‌های نظامی بیگانه از عراق را موجب افزایش تنش و تصاعد بحران در منطقه دانست.
شمخانی در این دیدار، بر ضرورت همکاری و تشریک مساعی کشور‌های منطقه برای کاهش تنش و انجام گفتگو‌های سازنده برای فروکش کردن بحران‌های موجود تأکید کرد و گفت: آرامش و امنیت امروز عراق حاصل اقتدار مرجعیت، تدبیر دولتمردان و مجاهدت حماسی نیرو‌های مسلح و گروه‌های مقاومت مردمی است و باید از آن حراست شود. دبیر شورای عالی امنیت ملی با بیان اینکه اقدامات اخیر امریکا برای تقویت و توسعه فعالیت‌های تروریستی داعش در منطقه و حمله وحشیانه به نیرو‌های ضد تروریستی مقاومت، آغاز دور جدیدی از تروریسم سازمان‌یافته است، اظهار داشت: ایران و دیگر کشور‌های ضد تروریسم اجازه نخواهند داد تروریسم تکفیری وابسته، بار دیگر در منطقه احیا شود. وی با اشاره به وضعیت اسفبار مردم مظلوم یمن که نوعی نسل‌کشی را تداعی می‌کند، آمادگی ایران را برای همکاری در پایان دادن به جنگ چهار ساله در این کشور اعلام کرد.
آغاز روند پرداخت بدهی‌های عراق به ایران به زودی
فؤاد حسین نیز در این دیدار، با اشاره به توافقات انجام شده میان مسئولان دو کشور برای تأدیه بدهی عراق به ایران که به دلیل تحریم‌های خارجی به تعویق افتاده خاطرنشان کرد: با تلاش مستمر حوزه‌های مالی و بانکی و دستگاه‌های اقتصادی ایران و عراق برخی از موانع مهم برداشته شده و به زودی بر اساس مدل مورد توافق دو کشور روند پرداخت بدهی‌ها آغاز می‌شود.


هشدار درباره رفتار مشکوک امریکایی‌ها در عراق
وزیر امور خارجه نیز در دیدار با همتای عراقی خود، برخی حملات و اتفاقات اخیر در داخل خاک عراق را مشکوک دانست که می‌تواند با هدف اختلال در روابط ایران و عراق و برهم زدن امنیت و ثبات این کشور طراحی شده باشد.
ظریف اقدام خطرناک امریکا در حمله به نیرو‌های عراقی در مناطق مرزی عراق و سوریه را محکوم و این حملات غیرقانونی را نقض حاکمیت کشور قلمداد کرد. وی برخی حملات و اتفاقات اخیر در داخل خاک عراق را مشکوک دانست که می‌تواند با هدف اختلال در روابط ایران و عراق و برهم زدن امنیت و ثبات این کشور طراحی شده باشد. ما بر ضرورت اقدام دولت عراق برای یافتن مسببان این حوادث تأکید داریم.
ظریف با اشاره به مشکلاتی که برای تانکر‌های حامل سوخت ایرانی در مرز تمرچین پیش آمده است، ابراز امیدواری کرد: با مساعدت مقامات عراقی مشکلات تردد تانکر‌ها بین دو کشور حل و فصل شود.
وزیر امور خارجه همچنین فراهم شدن مقدمات آغاز ساخت و تکمیل خط آهن شلمچه - بصره را کمک به گسترش مناسبات تجاری بین دو کشور دانست و خواستار سرعت عمل مسئولان دو کشور برای اجرایی شدن هرچه سریع‌تر این خط آهن شد.
وزیر امور خارجه عراق هم در این ملاقات ضرورت مساعی دو طرف برای گسترش همه‌جانبه روابط را مورد تأکید قرار داد و آمادگی بغداد برای توسعه روابط را به اطلاع وزیر امور خارجه رساند. وزیر امور خارجه عراق با اشاره به پیشرفت‌های به دست آمده در مذاکرات بین دو کشور در زمینه دسترسی ایران به منابع مالی خود در عراق بر آمادگی این کشور در جهت تسهیل دسترسی ایران به وجوه خود در این کشور تأکید کرد. فؤاد حسین گفت: اطمینان می‌دهم بغداد اجازه سوء استفاده از اتفاقات این کشور برای برهم زدن روابط عالی دو کشور را نخواهد داد.
میزان بدهی عراق به ایران چقدر است
درباره میزان بدهی عراق به ایران در حوزه گاز و برق چندان اطلاعات دقیقی اعلام نشده، اما آن طور که در خبر‌ها بود، در جریان سفر عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی به عراق و دیدار با همتای عراقی خود، خواستار اجرای قرارداد دو کشور در خصوص فروش گاز و برق ایران و نحوه وصول درآمد آن شده بود. سؤالی که در این بین مطرح می‌شود این است میزان بدهی عراق به ایران چقدر است؟ هرچند که میزان بدهی کشور‌ها در آمار‌های رسمی چندان واضح مطرح نمی‌شود، اما آنچه فعالان بخش خصوصی می‌گویند ایران بین ۴ تا ۶ میلیارد دلار از عراق بابت صادرات گاز و برق طلبکار است.