روزنامه شرق
1400/01/16
ژست میگیرند درحالیکه سازمان خود را به اوج فساد رساندند
جهانگیری در مشهد به منتقدان دولت تاخت ژست میگیرند درحالیکه سازمان خود را به اوج فساد رساندند شرق: معاوناول رئیسجمهور، سفرهای کاری خود در آخرین ماههای دولت دوازدهم را از شهر مشهد آغاز کرد؛ همان شهری که مسئولان آن هیچگاه روی خوشی به دولت نداشتند. اگر کمی به عقب برگردیم، به یاد میآوریم که در دیماه سال 96 بود که تجمعی ضددولتی باعنوان «نه به گرانی» در شهر مشهد برگزار شد که دامنه آن کمکم تمام شهرهای کشور را گرفت. شخص اسحاق جهانگیری نیز یک بار در سال 97 در یک سخنرانی گفته بود از من انتظار نداشته باشید وکیل و وزیر تغییر دهم که با واکنش تند حجتالاسلام علمالهدی امامجمعه مشهد مواجه شده بود که شما پنج سال در این دولت بهعنوان شخص دوم هستید، اگر اختیار ندارید چرا از روز اول در دولت ماندید؟ بااینحال جهانگیری در سفر این هفته خود به مشهد پس از زیارت مرقد امام هشتم با حجتالاسلام احمد مروی تولیت آستان قدس رضوی دیدار و گفتوگو کرده است.نکته جالب اما سخنان معاوناول رئیسجمهور در جمع نخبگان استان خراسان رضوی است که حرفهای او در مناظرات انتخاباتی سال 96 را به یاد میآورد. آنجا که او تمامقد به دفاع از دولت یازدهم و حسن روحانی پرداخت و حملات تندی به منتقدان و دو نفر از نامزدهای ریاستجمهوری کرد. جهانگیری در جمع نخبگان گفته که متأسفانه در کشور هرکس از هر جا عصبانی است، به دولت ضربه میزند اما ما به دلیل علاقهای که به مردم و کشور داریم، نمیخواهیم بگذاریم این کشور و مردم بیشتر از این آسیب ببینند. معاوناول رئیسجمهور مانند رئیسجمهور به اشکالات ساختاری در اداره کشور اشاره کرده که با عدم رسیدگی پیچیده شدهاند. او حتی اشکالات را متوجه قانون اساسی نیز دانسته اما مانند رئیسجمهور حرفی از رفراندوم به میان نیاورده است. جهانگیری مثالهایی از دولتهای آیتالله هاشمی و سیدمحمد خاتمی آورده و عنوان کرده: «برای مثال درخصوص اقتصاد ایران، از بعد از پیروزی انقلاب گفته میشد مشکلات اقتصاد ما به دلیل دولتیبودن و اتکای شدید به نفت است و گفته میشد در نتیجه این مشکلات اقتصاد ایران هرگز رشد مناسبی نداشته است. همواره گفته میشد ما باید در اقتصاد به دنبال یکسری اصلاحات ساختاری جدی باشیم. در زمان ریاستجمهوری آیتالله هاشمی، برخی اقدامات باعث شد اقتصاد دولتیتر شود. در دولت آقای خاتمی قرار شد تا یکسری اصلاحات ساختاری شکل گیرد و به سمت کوچکسازی دولت و تقویت بخش خصوصی حرکت شد. در آن زمان در دولت بحث نوسازی صنایع نیز پیگیری میشد».
تحمل تبعات
او بر لزوم اینکه حکومت باید هم برای اداره برنامههای خود یکسری نظریات داشته باشد و هم متناسب با آنها یکسری اصلاحات انجام دهد، تأکید کرده و گفته: «در برنامه سوم توسعه، قرار شد دولت کوچک شود. ما بهعنوان حکومت گاهی اوقات نمیخواهیم تبعات یک تصمیم جدی را بپذیریم. ما اگر میخواهیم بخش خصوصی تقویت شود، باید بپذیریم این بخش نیاز به احترام و امنیت دارد. اگر پذیرفتیم اداره حکومت به حزب نیاز دارد، باید بپذیریم این احزاب نیاز به قدرت دارند و بهمنظور قدرتگیری تشکیل شدهاند. ما نمیتوانیم همه چیز را بدون تحمل تبعات آن بخواهیم».
جهانگیری گفت: «مشکل ما این است که هر گروهی فکر میکند برای ایجاد یک قدرت بزرگ برای ایران، بهترین روش، روش خودش است و به یک روش اجماعی تن نمیدهد. همه خواستار یک ایران قوی هستیم و برای رسیدن به این خواسته ما باید دولت و جامعه قوی و کارآمدی داشته باشیم. جامعهای میتواند قوی باشد که بتواند سرنوشت خود را انتخاب کند و در یک انتخابات مشارکتجویانه حضور داشته باشد. از دل چنین جامعهای یک دولت قوی و از دل یک دولت قوی یک ایران قوی به وجود خواهد آمد».
سخنان معاوناول رئیسجمهوری، انتخابات مجلس یازدهم در اسفند سال 98 را به یاد میآورد که با مشارکت کم مردم بسیار کمرونق برگزار شد. به نظر میرسد آنچه در ذهن جهانگیری است، انتخاباتی شبیه به انتخابات ریاستجمهوری در سال 96 باشد که او بهعنوان نماینده اصلاحطلبان در آن شرکت کرد و مناظرات پرشوری با محمدباقر قالیباف، شهردار وقت تهران داشت. هرچند در نهایت به نفع حسن روحانی کنار رفت تا در پیروزی او سهیم باشد اما انتظار بسیاری از اصلاحطلبان و مردم و طرفداران آنان از حسن روحانی و اسحاق جهانگیری برآورده نشد.
جهانگیری البته چنان محبوب بود که رئیسجمهور به او گفت نرخ جدید دلار را در اوایل سال 97 به مردم اعلام کند که بعدها به «دلار جهانگیری» معروف شد. معاوناول رئیسجمهور در مشهد به شرایط دولت اول روحانی نیز اشاره کرد و گفت: «در آن زمان کسانی که دلسوز ایران بودند، دولتی میخواستند که ایران را از ذیل فصل هفتم منشور سازمان ملل دربیاورد و این دولت توانست با گفتوگو این کار را انجام دهد و باعث پیشرفت ایران شود. عدهای در داخل و خارج به خاطر این موفقیت کشور ناراحت شدند و سعی در تخریب آن داشتند». او ادامه داد: «در مجلس نیز عدهای برجام را آتش زدند و خواستار خروج ایران از برجام شدند اما دولت در برابر این خواسته ایستاد. روسیه، چین و اروپا نیز به لحاظ سیاسی خیلی در خصوص برجام همکاری کردند و به هیچکدام از قطعنامههایی که ترامپ علیه ما در شورای امنیت مطرح میکرد، رأی ندادند. اما به لحاظ عملیاتی هیچکدام یک قدم در جهت حفظ برجام برنداشتند».
جهانگیری: شما چه کردهاید؟!
جهانگیری به منتقدان دولت تاخت و گفت: «عدهای به دولت اتهام میزنند و طوری ژست میگیرند که انگار خود سابقه بسیار درخشانی دارند، درحالیکه بسیاری از این افراد در دوران مدیریت خود در یک سازمان، آن سازمان را به اوج فساد و بیقانونی رساندند. افرادی هستند که دولت را به خستگی متهم میکنند. خب شما که خسته نیستید، چه گرهی از زندگی مردم باز کردید؟». او ادامه داد: «ما نباید مأیوس شویم. کشور ما ظرفیتهای بسیاری دارد. ما باید پلهپله جلو برویم. باید مقاومت کنیم و تلاش کنیم و بدانیم امروز ما با سال ۹۲ متفاوت است. در آن زمان کدام جریان میتوانست در آن فضای امنیتی یک کار سیاسی انجام دهد؟ ما باید تلاش کنیم به دستاوردهای بیشتری هم برسیم».اسحاق جهانگیری که احتمال این میرود مانند چهار سال قبل برای انتخابات ریاستجمهوری امسال نیز وارد گود شود، به انتخابات اشاره کرده و گفته: «انتخابات یک فرصت برای قدرتنمایی ایران است. ما نباید این فرصت را از دست بدهیم که بعدا حسرت آن را بخوریم. گروههای مختلف باید کاندیدای خود را داشته باشند.
سایر اخبار این روزنامه
واکنش سردار، پاسخ سردار
واکنش آخوندی به یک برنامه تلویزیونی
ژست میگیرند درحالیکه سازمان خود را به اوج فساد رساندند
اتمام حجت قبل از نشست سهشنبه
رسانههای آمریکایی نهچندان خوشبین
عفو، بدون تبعیض
ماجرای مجتمع فرهنگی و مذهبی ولیعصر
خاموشی نگرانکننده سفیر ایران در پرتغال
نادران به در بسته قوه قضائیه خورد
هیاهو برای گسترش دیپلماسی؟
اتهام مدیران تشویقکننده به سرمایهگذاری در بورس
بهرهوری و دیجیتال
گربهماهیهای جاسک و سابقه پیشنشانگری رخداد زمینلرزه