نشست وین فرقی با بقیه نشست‌های برجامی ندارد

‌ در نشست خبري سخنگوی وزارت خارجه مطرح شد نشست وین فرقی با بقیه نشست‌های برجامی ندارد سخنگوی وزارت خارجه ایران نشست امروز وین را اتفاق بزرگی ندانست. سعید خطیب‌زاده دیروز در نشست خبری هفتگی خود گفت نشست وین فرقی با دیگر نشست‌های کمیسیون مشترک برجام ندارد. در روزهای گذشته پس از اعلام برنامه نشست امروز در وین، بسیاری کارشناسان آن را فرصتی مهم برای برداشتن یک گام در جهت احیای توافق برجام در فرصت اندک باقی‌مانده دانسته‌اند اما چنان‌که از صحبت‌های خطیب‌زاده برمی‌آید، ظاهرا وزارت خارجه با انتظارات بالا از این نشست موافق نیست.  خبرنگار «شرق» در این نشست از خطیب‌زاده پرسید: «آیا این جلسه براساس پالس مثبتی از واشنگتن طراحی شده است؟ و آیا اگر تغییری در روند اتفاقات در این جلسه رخ ندهد، این جلسه حسن ختام برجام خواهد بود؟». سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سؤال گفت: «ما نه به وعده‌ها و نه سیگنال‌های مثبت و منفی که از هنگام روی‌کارآمدن آقای بایدن مطرح شده اهمیت نداده‌ایم و آنچه برای ما مهم است عمل واقعی آمریکاست. اگرچه صبر ایران حدی دارد ولی این نشست، نشست آخر نیست». خطیب‌زاده همچنین درباره اقدامات وزارت خارجه در حوزه واکسن، اظهارات وزیر خارجه عربستان و تفاهم‌نامه با چين نیز توضیحاتی داد.
خطیب‌زاده در پاسخ به سؤالی درباره نشست روز سه‌شنبه کمیسیون مشترک برجام اظهار کرد: «آنچه فردا اتفاق می‌افتد هیچ فرقی با تمام کمیسیون‌های مشترکی که تا الان برگزار شده، ندارد. آنچه فردا اتفاق می‌افتد کمیسیون ادواری- فصلی کمیسیون مشترک ایران و 1+4 است کما‌اینکه از ماه‌ها و فصول قبل هم این را داشتیم». وی اضافه کرد: «این نشست قرار بود در اسفندماه برگزار شود که تاریخ نهایی نشد و قرار شد در اوایل فروردین برگزار شود. با توجه به اینکه زمان‌بندی مشکل بود، قرار شد بخش اول به صورت آنلاین برگزار شود که به صورت برخط برگزار شد و ادامه آن به صورت حضوری برگزار می‌شود». خطیب‌زاده یادآور شد: «فردا معلوم می‌شود آیا ۱+۴ می‌تواند موارد مدنظر ایران را تأمین کند یا نه».
 به 1+4مربوط است با آمریکا چه صحبتی کند
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره ادعای روزنامه وال‌استریت‌ژورنال مبنی بر وجود دو توافق جداگانه در نشست وین گفت: «اینکه 1+4 در کجا و چگونه با ایالات متحده صحبت می‌کند به خود آنها مربوط است که در واشنگتن مذاکره کند یا وین یا هر پایتخت دیگری که مدنظر خودشان است. آنچه فردا اتفاق می‌افتد کمیسیون مشترک برجام است که بر اساس دستور کار کمیسیون ما درباره مسیر رفع تحریم‌ها گفت‌وگو خواهیم کرد». وی اضافه کرد: «البته 1+4 از ما هم درخواست کرده چگونگی توقف اقدامات جبرانی خودمان را هم اعلام کنیم که آن را هم هیئت کارشناسی سازمان انرژی اتمی همراه آقای دکتر عراقچی هستند و آنها هم می‌توانند صحبت کنند». سخنگوی وزارت امور خارجه یادآور شد: «نشست فردا یک نشست فنی بین ایران و 1+4 است و دستور کار رفع جامع تحریم‌های ایالات متحده است. ما اگر بتوانیم با 1+4 به توافق برسیم و آنها بتوانند تعهدات آمریکا را تضمین کنند مسیر باز می‌شود». خطیب‌زاده تصریح کرد: «مسیر روشن است. تحریم‌های ایالات متحده تماما باید برداشته شود، راستی‌آزمایی شود و بعد جمهوری اسلامی ایران اقدام خود را انجام می‌دهد. به تعبیر دیگر ما تنها یک گام داریم نه گام‌به‌گام و این یک گام هم شامل برداشته‌شدن همه تحریم‌های ایالات متحده است و در مقابل، ایران آمادگی دارد اقدامات جبرانی خود را که به ‌خاطر نقض پیمان طرف‌های مقابل بوده، متوقف کند و به عقب برگردد».


وزارت خارجه تمامی اقدامات خود در حوزه واکسن را انجام داده است
وی در پاسخ به سؤال دیگری درباره تأمین واکسن موردنیاز کرونا اظهار کرد: «بیش از یک سال و یک هفته پیش وزارت امور خارجه در بحبوحه فراگیری نامه‌ای به مقامات عالی نظام و وزارت بهداشت نوشت و تمامی موضوعات درباره واکسن را پیش‌بینی کرد و گفت. در طول این مدت هم تمامی اقدامات‌مان را برای رفع موانع خارجی همکاری در حوزه واکسن و واردات واکسن انجام دادیم». خطیب‌زاده یادآور شد: «البته وزارت بهداشت هم تلاش مؤثری داشته و پیشرو بوده و وزارت خارجه جز با تصمیم و نظر وزارت بهداشت و شورای عالی کاری نکرده و نمی‌کند. هر گاه چیزی از ما خواستند حتی اگر چند ماه از زمان توصیه ما گذشته، با جدیت انجام دادیم از جمله درباره واکسن اسپوتنیک روسیه که وزیر امور خارجه در سفر به مسکو مصوبه و درخواست را انجام داد، میزانی را هم که با طرف روس صحبت شده بود مقدار زیادی وارد کردیم و اگر اشتباه نکنم بیشتر از نیم‌میلیون دوز وارد شده است». سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: «علاوه بر این توافق برای تولید مشترک را انجام دادیم و پیشروتر از همکاری با طرف‌های دیگر بوده است. همچنین با طرف‌های هندی همکاری‌های زیادی کردیم و منابع مالی آن را تأمین کرده‌ایم. آقای ظریف در سفر مهرماه به کوبا هم با طرف کوبایی این مسیر را آغاز کردند. البته وزارت بهداشت مرجع صلاحیت‌دار بوده که کدام کار با سرعت بیشتر جلو برود و کدام با سرعت کمتر. تولید مشترک آن هم در دستور کار بوده است». خطیب‌زاده اظهار کرد: «کواکس در چند روز آینده یک مقدار از دوزی که وعده کرده و عقب انداخته بود را وارد می‌کند و اگر کواکس به تعهدات خود عمل کند ما ۲/۲ میلیون دوز هفته‌های آینده وارد می‌کنیم».
پاسخ به اظهارات وزیر خارجه عربستان
خطیب‌زاده در پاسخ به سؤال دیگری درباره اظهارات اخیر وزیر خارجه عربستان سعودی درباره برجام گفت: «متأسفم که همچنان در ریاض شجاعت گفت‌وگوی خارج از اراده قدرت‌های فرامنطقه‌ای و مداخله‌جو در منطقه ما شکل نگرفته و این باعث تأسف است که همچنان نگاه ریاض به پایتخت‌هایی خارج از منطقه است و این بزرگ‌ترین مانع رسیدن منطقه به یک تازه‌کار بومی درون‌منطقه‌ای است». وی گفت: «موضع عربستان سعودی در قبال برجام شناخته‌شده است، هم موقعی که مذاکره می‌شد و هم بعد از آن اقدامات مخربی انجام داد. لذا وزیر خارجه عربستان چیز جدیدی نگفته است. تنها به این نکته توجه نکرده است که برجام گفت‌وگو و مذاکره شد، امضا شد، مهروموم شد و بر روی طاقچه گذاشته شد». سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: «به عربستان توصیه می‌کنیم به مسیر گفت‌وگوهای درون‌منطقه‌ای بپیوندد و از مسیر طغیان‌گری که امروز دچار آن شده فاصله بگیرد و در این صورت مطمئنا آغوش منطقه به روی عربستان باز است».
فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان در گفت‌وگو با فرانس ۲۴ درخصوص پرونده ایران و مذاکرات هسته‌ای با اشاره به گفت‌وگوهای وین، گفت که شرکای ایالات متحده و اروپا تمایل دارند آنچه آن را نگرانی‌های مربوط به توانایی‌های موشکی ایران و پشتیبانی از گروه‌های مسلح در منطقه می‌خواند برطرف کنند. به گزارش ایسنا، وی افزود که اطمینان داریم جامعه بین‌المللی سخت تلاش خواهد کرد تا اطمینان حاصل کند که در نهایت کاستی‌های (توافق هسته‌ای) برطرف شده و همچنین به آنچه فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده ایران در منطقه می‌خواند، خواهد پرداخت. وی وجود گفت‌وگوی مستقیم بین عربستان و ایران را انکار کرد اما گفت: «ما برای انجام گفت‌وگوی مستقیم یا غیرمستقیم آزاد هستیم، اما این گفت‌وگو منوط به تغییر رفتار ایران است».
آنچه با چین امضا شده، قرارداد حقوقی الزام‌آور نیست
سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: «وزارت امور خارجه مسئول اجرا نیست، بلکه هماهنگ‌کننده اجرا است و از سایر وزارتخانه‌ها و حتی همکاری میان قوا در آن دیده شده و این چیزی نیست که به شکل صرف به وزارت امور خارجه مربوط باشد، بلکه ما هماهنگ‌کننده هستیم و همه از جمله قوه مقننه باید به نقشه راهی که نظام به آن رسیده کمک کنند تا اجرائی شود». وی خاطرنشان کرد: «آنچه بین ایران و چین امضا شده معاهده، پیمان و قرارداد و سند حقوقی الزام‌آور نیست. [شاید منظور] مجلس درباره نظارت این است که این سند بتواند اجرائی شود». خطیب‌زاده گفت: «وزارت امور خارجه مسئول اجرا نیست بلکه هماهنگ‌کننده اجراست و از سایر وزارتخانه‌ها و حتی همکاری میان قوا در آن دیده شده است و این چیزی نیست که به شکل صرف به وزارت امور خارجه مربوط باشد، بلکه ما هماهنگ‌کننده هستیم و همه از جمله قوه مقننه باید به نقشه راهی که نظام به آن رسیده کمک کنند تا اجرائی شود».