اروپایی‌ها: ۶۰درصد، گامی به سوی تسلیحات هسته‌ای است

واکنش‌ها به تصمیم هسته‌ای جدید ایران اروپایی‌ها: ۶۰درصد، گامی به سوی تسلیحات هسته‌ای است شرق: تصمیم ایران در وین جنجال‌ساز شده است. حاضران وین و بازیگران برجام دیروز به موضع‌گیری جدید ایران واکنش نشان دادند. از میان آنها، سه کشور اروپایی امضاکننده برجام با صدور بیانیه‌ای این اقدام را نگران‌کننده خواندند. بعد از خرابکاری یکشنبه در تأسیسات هسته‌ای نطنز که طبق گزارش‌ها از سوی اسرائیل انجام شده بود، سیدعباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه ایران و رئیس هیئت ایرانی حاضر در وین، در بدو ورود به این شهر اعلام کرد ایران غنی‌سازی ۶۰درصدی را کلید خواهد زد. ایران درباره حادثه نطنز نامه‌ای نیز به آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای ارسال کرد. کاظم غریب‌آبادی در این نامه به رافائل گروسی، مدیر کل آژانس با اشاره به «اقدام تروریستی» در نطنز نوشت: «چنین اقدامی در یک سایت هسته‌ای خطر نشت مواد رادیواکتیو را به همراه دارد». وی تأکید کرد که این، مصداق تروریسم هسته‌ای است. غریب‌آبادی در نامه‌اش به حرف‌های مقامات اسرائیلی درباره اقدام علیه ایران و گزارش‌های رسانه‌های غربی و اسرائیلی درباره دست‌داشتن اسرائیل در این حمله اشاره کرد. از طرف دیگر، آسوشیتدپرس نوشت آژانس تأیید کرده است که ایران قصد دارد به غنی‌سازی ۶۰درصدی اورانیوم بپردازد. اعلام این تصمیم از سوی ایران در حالی که دیروز زمان جلسه کمیسیون مشترک برجام برای ادامه گفت‌وگوها بود، با واکنش‌های گسترده‌ای از سوی طرف‌های مختلف مواجه شد. روسیه این اقدام را «عوارض جانبی» اقدام انجام‌شده در نطنز خواند؛ آمریکا این تصمیم را «تحریک‌‌آمیز» توصیف کرد و اروپایی‌ها آن را گامی در جهت دستیابی به تسلیحات هسته‌ای خواندند. هم‌زمان گزارش نهادهای اطلاعاتی آمریکا بار دیگر تأکید کرد ایران در حال حرکت به سمت سلاح هسته‌ای نیست. از سوی دیگر علی‌اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران درباره جزئیات این تصمیم ایران توضیح داد.
 تروئیکای اروپایی: اقدام ایران مغایر با روح برجام است
وزارت خارجه سه کشور اروپایی امضاکننده برجام، آلمان، بریتانیا و فرانسه با انتشار بیانیه‌ای مشترک اعلام کردند که خبر «غنی‌سازی ۶۰درصدی اورانیوم»‌ مغایر با «روح اصلی مذاکرات وین‌ در جهت زنده نگه‌داشتن برجام» است و آن را «خطرناک و نگران‌کننده» خواندند. در این بیانیه آمده است:‌ «افزایش میزان غنی‌سازی به ۶۰ درصد نشان از ورود ایران به یک مرحله خطرناک دارد؛ گامی مهم برای دستیابی به تسلیحات هسته‌ای».‌ این بیانیه اعلام می‌کند: «ایران هیچ نیاز غیرنظامی معتبری برای غنی‌سازی در این سطح ندارد». تروئیکای اروپا در این بیانیه مطرح کرد: «ما همچنین درباره اخبار حاکی از اینکه ایران برنامه دارد هزار سانتریفیوژ دیگر را در نطنز نصب کند که موجب افزایش چشمگیر ظرفیت غنی‌سازی ایران خواهد شد، ابراز نگرانی می‌کنیم». علاوه بر این، سه کشور اروپایی بیان کردند: «اعلام ایران با توجه به اینکه در موقعی مطرح‌ شده که تمام شرکای برجام و آمریکا مذاکراتی واقعی را با هدف پیداکردن یک راهکار دیپلماتیک سریع برای بازسازی و احیای برجام شروع کرده‌اند، به طور قابل توجهی تأسف‌بار است». در بخش پایانی این بیانیه آمده است: «با درنظرگرفتن تحولات اخیر، ما هرگونه اقدامات تنش‌زا از جانب هر یک از بازیگران را مردود می‌دانیم و از ایران می‌خواهیم روند دیپلماتیک را پیچیده‌تر نکند».
 صالحی: غنی‌سازی ۶۰درصدی برای کاربردهای علمی دارویی است


برخلاف بیانیه اتحادیه اروپا، رئیس سازمان انرژی اتمی دیروز توضیح داد که ایران از غنی‌سازی ۶۰درصدی در جهت کاربردهای دارویی استفاده خواهد کرد. علی‌اکبر صالحی در گفت‌وگو با ایسنا تشریح کرد اورانیوم ۶۰ درصد نه 
به عنوان سوخت رآکتور تهران بلکه در فرایند تولید ماده‌ای به نام مولیبدن استفاده می‌شود که ماده اولیه ساخت و تولید بسیاری از رادیوداروهاست. صالحی اظهار کرد مولیبدن ماده‌ای است که ایران بخش قابل توجهی از آن را از خارج وارد می‌کرد. وی افزود: «ما تحقیقات مربوط به این فرایند را مدت‌هاست که آغاز کرده‌ایم و در یکی، دو هفته آینده از تارگت‌های ۲۰ درصد برای تست استفاده خواهیم کرد، ولی هرچه جلوتر می‌رویم غنا را بالاتر می‌بریم چون هرچه با غنای بالاتر کار را انجام دهیم تولیدات‌مان راندمان و کیفیت بالاتر در مدت زمان کوتاه‌تری خواهد داشت». رئیس سازمان انرژی اتمی درباره میزان خسارت واردشده به سانتریفیوژها در نطنز گفت: «اینکه سانتریفیوژها صدمه دیدند درست است اما اینکه چه تعداد و با چه کیفیتی صدمه دیده‌اند در حال بررسی است». صالحی تأکید کرد: «مقدمات اجرای ۶۰ درصد را انجام داده‌ایم و غنی‌سازی در نطنز متوقف نشده و مقدار غنی‌سازی هم قابل توجه است. فقط یک سالن ما دچار اشکال شده است و در اسرع وقت و حداکثر دو روز آینده برق اصلی‌اش متصل می‌شود و آغاز فرایند جایگزینی سانتریفیوژها آسیب‌دیده با دقت و سرعت انجام خواهد شد». صالحی تأکید کرد که اقدام ایران برای تولید اورانیوم تا غنای ۶۰ درصد بر اساس قانون اقدام راهبردی مجلس برای رفع تحریم‌هاست.
آمریکا، نگرانی در کاخ سفید، اطمینان در گزارش اطلاعاتی
در واشنگتن، جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید در کنفرانسی خبری دراین‌باره گفت: «کاخ سفید «نگران» اعلامیه «تحریک‌آمیز» ایران درخصوص آغاز غنی‌سازی با خلوص ۶۰ درصد است». این در حالی است که به گزارش نیویورک‌تایمز، در گزارش امنیتی سالانه‌ آمریکا که روز سه‌شنبه منتشر شده است، آمده که مطابق با ارزیابی دستگاه‌های اطلاعاتی ایالات متحده، ایران «در حال حاضر مشغول انجام فعالیت‌های توسعه سلاح‌های هسته‌ای» نیست. در این گزارش امنیتی همچنین آمده که سران ایرانی احتمالا بی‌میلی خود را درخصوص مذاکره با آمریکا بدون رفع تحریم‌های اعمالی حفظ کنند.
 روسیه: بازگشت به برجام، تنها راه است
رئیس هیئت روسی در وین، در عین ابراز ناخرسندی از تحولات اخیر، بر شفافیت رویکرد ایران و نیز نیاز به تمرکز روی احیای برجام تأکید کرد. میخائیل اولیانوف در توییتر نوشت: «ایران همواره در اقدامات انحرافی خود (کاهش تعهداتش) از برجام شفاف بوده است». وی ادامه داد: «نیازی به گفتن این نیست که ما از این مسئله (غنی‌سازی ۶۰ درصد) خرسند نیستیم اما ما عادت داریم که بزرگ فکر کنیم. ما نباید روی دشواری‌های موجود تمرکز کنیم بلکه می‌بایست روی احیای برجام متمرکز شویم. اگر به موفقیت دست یابیم این مسئله و سایر مشکلات به‌زودی رفع خواهد شد». او در توییت‌های دیگری در‌این‌باره تأکید کرد: «عجیب اینکه قصد ایران از فاصله‌گرفتن بیشتر از توافق هسته‌ای دقیقا ثابت می‌کند که احیای برجام، تنها راهکار عملی است که می‌تواند برنامه هسته‌ای ایران را به شاخص‌های توافق‌شده بازگرداند و از لغو تحریم‌های آمریکا اطمینان حاصل کند». او همچنین درباره ارتباط تصمیم ایران به حمله نطنز نوشت: «کسانی که اقدام خرابکارانه علیه تأسیسات هسته‌ای نطنز را انجام دادند احتمالا می‌خواستند که فرایند احیای برجام را به تعویق بیندازند. آنها احتمال «عوارض جانبی» چشمگیر را دست‌کم گرفتند».
 رایزنی‌های دوجانبه در حواشی جلسه برجامی
دیروز و پریروز وین صحنه رایزنی‌های دوجانبه متعددی نیز بود. وانگ گون، رئیس هیئت چینی حاضر در وین با حضور در محل اقامت عراقچی با وی دیدار و رایزنی کرد. میخائیل اولیانوف، رئیس هیئت روسیه نیز در محل نمایندگی ایران در وین با عراقچی به گفت‌وگو و تبادل نظر پرداخت. جوسپ بوررل، رئیس دستگاه دیپلماسی اتحادیه اروپا نیز در بروکسل با آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده درباره ایران و مذاکرات برجام گفت‌وگو کردند.