زلزله بزرگ با تشکیل سوپرلیگ اروپا

حامد جیرودی/ ساعات بامدادی دیروز (دوشنبه) در حالی سپری می‌شد که خبری جنجالی که می‌توان آن را به انفجار یک بمب بزرگ یا زلزله تشبیه کرد، همه خبرهای فوتبالی را تحت‌الشعاع خود قرار داد. 12 باشگاه بزرگ اروپایی پس از ماه‌ها مذاکره و به رغم تهدیدات شدیداللحن یوفا و فیفا دست به تأسیس سوپرلیگ اروپا زدند. رئال مادرید، بارسلونا، اتلتیکو مادرید، منچستریونایتد، لیورپول، آرسنال، چلسی، تاتنهام، منچسترسیتی، اینتر، میلان و یوونتوس 12 عضو مؤسس سوپرلیگ اروپا هستند که در بیانیه‌ای اعلام کردند پس از پایان همه‌گیری ویروس کرونا که احتمالاً همین تابستان 2021 خواهد بود، سوپرلیگ کار خودش را آغاز خواهد کرد. فلورنتینو پرز، رئیس رئال مادرید به عنوان رئیس سوپرلیگ و جوئل گلیزر مالک منچستریونایتد و آندره آنیلی مالک یوونتوس به عنوان نائب رئیس سوپرلیگ فعالیت خواهند کرد. این رقابت‌ها با حضور 20 تیم برگزار خواهد شد که 15 تیم عضو ثابت این رقابت‌ها خواهند بود و 5 تیم دیگر باید سهمیه حضور در آن را کسب کنند. در ابتدا، این رقابت‌ها در دو گروه 10 تیمی برگزار خواهد شد که در طول فصل به صورت بازی‌های خانگی و خارج از خانه به مصاف هم خواهند رفت. پس از پایان مرحله گروهی، 8 تیم به مرحله حذفی این رقابت‌ها راه پیدا خواهند کرد و مراحل یک‌چهارم نهایی و نیمه نهایی این رقابت‌ها نیز به صورت رفت و برگشت برگزار خواهد شد. در پایان نیز فینال این رقابت‌ها در یک مسابقه برگزار خواهد شد. این رقابت‌ها در اواسط هر هفته برگزار خواهد شد و باشگاه‌های حاضر در این رقابت‌ها می‌توانند همچنان به کار خود در لیگ‌های داخلی ادامه بدهند. در دور گروهی سوپرلیگ اروپا، هر تیم در 18 مسابقه به میدان خواهد رفت و تیمی که تا فینال راه پیدا کند، در مجموع در 23 مسابقه به میدان رفته است. تیم‌های مؤسس سوپرلیگ اروپا در مجموع مبلغ 3.5 میلیارد یورو را دریافت خواهند کرد که این مبلغ یک کمک هزینه برای اعمال تغییراتی در زیرساخت این باشگاه‌ها و جبران خسارت‌های ناشی از شیوع ویروس کرونا است. در بیانیه رسمی ذکر شده که این پول فقط به جهت جبران مشکلات اقتصادی است و جدا از پولی خواهد بود که در آینده از برگزاری سوپرلیگ دریافت می‌کنند. البته از بورسیا دورتموند، بایرن مونیخ و پاری سن ژرمن دعوت شده بود تا به این رقابت‌ها ملحق شوند اما هر 3 باشگاه این پیشنهاد را رد و اعلام کرده‌اند که به یوفا و لیگ قهرمانان اروپا متعهد خواهند بود.
تعلیق حضور در رقابت‌های اروپایی
نکته‌ای که وجود دارد، این است که اکنون تمامی این باشگاه‌ها برای برگزاری این رقابت‌ها، از اتحادیه باشگاه‌های اروپایی خارج شده‌اند ولی از آنجایی که مسئولان برگزاری رقابت‌های داخلی این کشورها مخالف برگزاری سوپرلیگ اروپا هستند، این باشگاه‌ها از شرکت در رقابت‌های داخلی کشور خود منع خواهند شد. در همین راستا احتمال تعلیق ادامه رقابت‌های سری آ ایتالیا، لیگ برتر انگلیس و لالیگای اسپانیا نیز وجود دارد. فدراسیون‌های فوتبال در این 3 کشور کاملاً به یوفا وفادار هستند و از اتحادیه فوتبال اروپا پیروی می‌کنند. تیم‌های بوندسلیگا و لیگ یک فرانسه نیز به یوفا وفادار مانده‌اند و به همین دلیل رقابت‌های بوندسلیگا و لیگ یک فرانسه طبق برنامه دنبال خواهد شد. با این حال، تقریباً اکثر منابع مطمئن هستند بزودی تیم‌هایی از بوندسلیگا به جمع 12 تیم سوپرلیگ اروپا اضافه می‌شوند. دورتموند، پاری سن ژرمن، المپیک لیون، آاس رم، ناپولی، سویا و آژاکس دیگر باشگاه‌هایی هستند که با احتمال پایین‌تر ممکن است 3 جایگاه خالی و ثابت سوپرلیگ اروپا را پر کنند. یوفا بزودی در مورد تعلیق یا نحوه ادامه دادن رقابت‌های لیگ قهرمانان اروپا و لیگ اروپا در فصل 21-2020 تصمیم‌گیری می‌کند. به نقل از ABC؛ یوفا قصد دارد 5 تیم منچستریونایتد، آرسنال، رئال مادرید، چلسی و منچسترسیتی را که در مرحله نیمه نهایی لیگ قهرمانان اروپا و لیگ اروپا حاضر هستند از ادامه رقابت‌ها کنار گذاشته و پاری سن ژرمن که حمایت خود را از یوفا اعلام کرده است، با حذف رئال مادرید، چلسی و منچسترسیتی به عنوان قهرمان چمپیونزلیگ معرفی می‌شود. آرسنال و منچستریونایتد نیز از ادامه رقابت‌های لیگ اروپا کنار می‌روند و دو تیم ویارئال و آاس رم، فینال این رقابت‌ها را برگزار می‌کنند.
طرح سوپر لیگ از کجا آمد


اما واقعاً طرح تشکیل سوپرلیگ اروپا چگونه شکل گرفته است؟ در انگلیس بسیاری معتقدند که نقش اساسی را در تشکیل سوپرلیگ امریکایی‌ها داشته‌اند. اما این امریکایی‌ها چه کسانی هستند؟ گلیزرها (مالکان منچستریونایتد)، هنری و ورنر (مالکان لیورپول) و کروئنکه (مالک آرسنال). آنها که به فوتبال فقط به چشم صنعت نگاه می‌کنند، می‌خواهند همان طرح NBA را اجرا کنند که تیم‌ها هیچ وقت در این رقابت‌ها صعود نمی‌کنند. یوفا، دو باشگاه رئال مادرید و یوونتوس را عامل این کودتا می‌داند و سران این دو باشگاه یعنی فلورنتینو پرز و آندره آ آنیلی را عاملان اصلی این اوضاع می‌داند.
بوریس جانسون مخالف برگزاری سوپر لیگ
بوریس جانسون نخست وزیر انگلیس در گفت‌وگویی اعلام کرد هر کاری در توانش است انجام خواهد داد تا سوپر لیگ اروپا نتواند مطابق برنامه‌هایش پیش برود. به گزارش ایندیپندنت، جانسون با اشاره به اینکه برگزاری این تورنمنت خبر خوبی برای هواداران نخواهد بود، گفت: «این باشگاه‌ها فقط یک برند جهانی بزرگ نیستند. این باشگاه‌ها اصالت‌شان را از شهرهایشان می‌گیرند و باید با هواداران‌شان در ارتباط باشند به همین خاطر اهمیت زیادی دارد که این شرایط همین طور باقی بماند. از این ایده خوشم نمی‌آید و با مشورت با مقامات تصمیم می‌گیریم چه کاری انجام دهیم.»
واکنش‌های منفی به برگزاری سوپر لیگ
سوپرلیگ اروپا با واکنش‌های دیگری نیز مواجه شده که برخی از آنها را می‌خوانید. گری لینه‌کر: «اگر طرفداران مخالف چنین اتفاق ضد فوتبالی هستند، این رقابت همین الان باید متوقف شود.» یورگن کلوپ، سرمربی لیورپول: «چرا باید 10 سال متوالی لیورپول و رئال مادرید با هم بازی کنند؟» سرالکس فرگوسن: «نمی‌دانم چرا به عنوان یکی از شخصیت‌های منچستریونایتد کسی نظر من را نپرسید. نمی‌دانید چقدر برای باشگاه‌های کوچک حضور در لیگ قهرمانان ارزش دارد.» فیفا هم گفته به بازیکنان حاضر در سوپر لیگ اجازه شرکت در جام جهانی را نمی‌دهد. این موضوع با واکنش فلورنتینو پرز مواجه شده، او گفته ما جام جهانی خودمان را برگزار می‌کنیم. چفرین رئیس اتحادیه فوتبال اروپا اعلام کرد بازیکنان حاضر در سوپرلیگ از حضور در یورو و جام جهانی منع خواهند شد ولی تیم های حاضر در سوپرلیگ قراردادی 23 ساله را برای حضور در این مسابقات امضا کرده اند و با این تعهد رسمی، احتمالا دیگر هیچ راه برگشتی وجود نخواهد داشت.