تغییر بازی به نفع ایران در آسمان

ژنرال کنت مکنزی، فرمانده ستاد مرکزی نیرو‌های امریکایی در غرب آسیا (سنتکام) اذعان کرد قدرت پهپادی ایران باعث شده امریکا قدرت و برتری هوایی خود را در منطقه غرب آسیا از دست بدهد.
مکنزی در جلسه استماع کمیته خدمات نیرو‌های مسلح مجلس نمایندگان امریکا گفته که ایران با استفاده از انواع پهپاد‌های رزمی و شناسایی، برتری هوایی امریکا در منطقه را به چالش کشیده است. به گفته او قدرت پهپادی ایران باعث شده امریکا برای اولین بار از جنگ کره، برتری هوایی خود را از دست بدهد. ژنرال مکنزی در پاسخ به سؤالی در مورد برتری هوایی امریکا گفت: «استفاده گسترده ایران از پهپاد‌های کوچک و متوسط برای عملیات‌های شناسایی و هجومی بدین معنا است که برای اولین بار از زمان جنگ شبه‌جزیره کره در اوایل دهه ۱۹۵۰ ما بدون برتری کامل هوایی، عملیات انجام می‌دهیم. فرمانده سنتکام تأکید کرد: تا زمانی که نتوانیم شبکه‌ای برای شناسایی و نابودی سامانه‌های پهپادی ایران تولید کنیم، برتری کامل هوایی در اختیار ما نخواهد بود.
اذعان این فرمانده ارشد امریکایی به قدرت پهپادی ایران در واقع بار دیگر نشان داد که به‌رغم تبلیغات گسترده رسانه‌های غربی درباره ضعیف شدن ایران در نتیجه اجرای سیاست فشار حداکثری از دوره ترامپ، تهران توانسته در عرصه نظامی با اتکا به ظرفیت‌ها و توانمندی‌های داخلی و متخصصان بومی، نیروی پهپادی عظیمی را ایجاد کند که قادر به به چالش کشیدن برتری هوایی امریکا در منطقه غرب آسیا است. در واقع پهپاد‌های ایرانی توانسته‌اند ضمن انجام انواع عملیات شناسایی از تجهیزات و نیرو‌های امریکایی در منطقه در موارد لازم اقدامات رزمی و ضربتی نیز به انجام رسانند و همین مسئله موجب شگفتی طرف امریکایی شده است.
در سند اولیه استراتژی امنیت ملی دولت بایدن که در مارس ۲۰۲۱ تحت عنوان «راهنمای موقت راهبرد امنیت ملی» منتشر شد تأکید شده که ایران به عنوان بازیگری منطقه‌ای، به پیگیری توانمندی‌ها و فناوری‌هایی که «تغییر‌دهنده قواعد بازی» است پرداخته است. آنچه مد نظر واشنگتن است دستاورد‌های چشمگیر ایران در زمینه فناوری‌های پهپادی، موشکی و هسته‌ای است که با توجه به اهمیت فزاینده آن‌ها در قدرت نظامی و قدرت صنعتی کشور‌ها با واکنش منفی امریکا مواجه شده است. ایران در سال‌های اخیر گام‌های بسیار بلندی در زمینه توسعه انواع پهپاد‌ها و استفاده مؤثر از آن‌ها در عرصه عملیاتی داشته است. به گفته مایکل نایتس، کارشناس نظامی امریکایی، پیشرفته‌ترین استفاده‌کنندگان پهپاد‌های ایران، گروه‌های مورد حمایت این کشور از جمله انصارالله یمن هستند که اسرائیل را در این زمینه به چالش کشیده‌اند.
پیشرفت‌های جمهوری اسلامی ایران در زمینه دفاعی و تسلیحاتی به ویژه درعرصه پهپادی امری است که مورد تصدیق دوست و دشمن است. ایران اکنون جزو چند کشور معدود دنیا است که روندی رو به پیشرفت در زمینه طراحی، توسعه و ساخت انواع مختلف پهپاد‌ها دارد. این مسئله با توجه به نقش آفرینی روزافزون پهپاد‌ها در عرصه‌های مختلف نبرد‌های زمینی، هوایی و دریایی و نیز در بسیاری از حوزه‌های غیرنظامی از اهمیت روز افزونی برخوردار است. اکنون ایران قادر به طراحی و ساخت و عملیاتی نمودن گستره چشمگیری از پهپاد‌های کوچک تا پهپاد‌های بسیار بزرگ ودارای انواع پیشرانه‌های ملخی و جت است. این پهپاد‌ها قادر به اجرای طیف وسیعی از مأموریت‌ها از جمله شناسایی، رزمی، تجسسی، حملات انتحاری، گشت زنی و بسیاری وظایف دیگر هستند. ضمن اینکه با برداشته شدن تحریم تسلیحاتی ایران از اکتبر ۲۰۲۰ طبق قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل، تهران قادر به بازاریابی و فروش گسترده پهپاد‌ها است که این مسئله نیزاز دیگر نگرانی‌های بزرگ واشنگتن محسوب می‌شود. اکنون اظهارات فرمانده سنتکام نشان می‌دهد که واشنگتن نگرانی جدی درباره قدرت پهپادی ایران و تأثیر منفی آن بر برتری هوایی امریکا در منطقه دارد.