با پدیده کویرفروشی روبه‌رو هستیم!

سرویس اقتصادی جوان آنلاین: برخی کارشناسان اقتصادی هجوم طبقات ضعیف جامعه به خرید زمین‌های قولنامه‌ای مسئله‌دار کنار شهر‌ها و حتی روستا‌ها را نشانه ناامید شدن بخشی از خانوار‌ها نسبت به تحقق رؤیای خانه‌دار شدن از مسیر‌های متعارف می‌دانند. عده‌ای سودجو نیز از این ناامیدی استفاده می‌کنند و با سند‌سازی حتی زمین‌های کویر را به مردم می‌فروشند، از این رو شاهد پدیده نوظهور کویر‌فروشی هستیم.
قیمت مسکن در شهر‌ها و روستا‌ها به قدری افزایش یافته است که برخی از خانوار‌های کم‌درآمد از تحقق آرزوی خانه‌دار شدن از مسیر‌های متعارف ناامید شده‌اند، این در حالی است که آمار‌ها دوره پس‌انداز برای خرید مسکن در شهر یا روستا را آنچنان درازمدت گزارش می‌کنند که برخی از خانوار‌ها اجاره‌نشینی به همراه کوچک شدن متراژ محل اسکان و انتقال به مناطق پایین‌تر را در گذر زمان پذیرفته‌اند.
اما خانوار‌هایی را داریم که برای تحقق رؤیای دستیابی به سرپناه مالکیتی، حاضرند ریسک از دست دادن پس‌انداز ناچیز خود را به جان بخرند، از این رو عده‌ای سودجو با سند‌سازی حتی زمین‌های کویر یا زمین‌های به اصطلاح پرت را به این افراد می‌فروشند و دست آخر مشخص می‌شود این دست زمین‌ها اصلاً فروشی نیست. به نظر می‌رسد هم باید با آزاد‌سازی زمین‌های عمومی زمینه کاهش نرخ زمین و ساختمان در کشور فراهم آید و هم اینکه از طریق اصلاع‌رسانی مردم را نسبت به وجود چنین سودجویانی که حتی زمین‌های ملی را با سند‌سازی غیرقانونی به مردم می‌فروشند، آگاه کرد.
در ادامه باید عنوان داشت که وجود بیش از ۱۲۲ هزار کارگزاری مشاور املاک مجوزدار و همچنین هزاران مشاور املاک غیرمجاز برای بازار مسکن به یک آسیب تبدیل شده است، زیرا برخی از این بنگاه‌ها وارد عرصه دلالی بازار مسکن شده و، چون خود ذی‌نفع افزایش قیمت مسکن هستند، به یک معضل تبدیل شده‌اند، جالب آنکه این صنف تحت نظارت جدی هیچ یک از وزارتخانه‌های مرتبط با ساماندهی بازار مسکن و بخش زمین و ساختمان نیستند.


کارشناسان بر این باورند اگر نرخ بازار مسکن کنترل نشود، کار به جایی می‌رسد که اشخاص زیادی راه‌های غیرمتعارف را برای خانه‌دار شدن انتخاب می‌کنند، در آن زمان به طور کل اعتبار بازار مسکن و مسیر‌های متعارف برای خانه‌دار شدن از دست می‌رود.
طمع ۴۹۸ زمین‌خوار به اراضی دولتی
فروردین ۱۴۰۰ تعداد ۴۹۸ مورد رفع تصرف از زمین‌های دولتی به مساحت ۲۱۳ هکتار انجام شد.
به گزارش ایسنا، فروردین امسال نیز مثل سال‌های گذشته زمین‌خواران از تعطیلات نوروزی استفاده و اقدام به تصرف زمین‌های دولتی و عمومی کردند. از طرف دیگر آمار‌ها نشان می‌دهد زمین‌خواری در مناطق کویری به عنوان یک پدیده نوظهور، تثبیت شده است.
فرمانده یگان حفاظت سازمان ملی زمین و مسکن از وقوع ۴۹۸ مورد تعرض و رفع فوری آن‌ها در زمین‌هایی به مساحت بیش از ۲۱۳ هکتار خبر داد و جمع اجرای احکام را ۳۴ مورد به مساحت بیش از ۱۳ هکتار و ارزش بیش از ۳۳۹‌میلیارد تومان در فروردین ۱۴۰۰ اعلام کرد.
به گفته جواد خردمند، بهترین عملکرد را در رفع تعرض جنوب کرمان، فارس و ایرانشهر و بهترین عملکرد در اجرای احکام را استان‌های اصفهان، مازندران، تهران و یزد به خود اختصاص دادند. در عین حال برای فروردین ۱۴۰۰ در شرق سمنان و مازندران هیچ گونه تعرضی گزارش نشده است. خردمند میزان دریافت گزارش مردمی از وقوع تصرف را ۶۱۹ مورد عنوان کرد.
بر اساس اعلام فرمانده یگان حفاظت سازمان ملی زمین و مسکن تعرض به اراضی دولتی در استان‌های مختلف و عملکرد یگان حفاظت سازمان، فروردین امسال شامل رفع ۱۶مورد تعرض به ۲۹هزار و ۲۳۵ مترمربع اراضی در آذربایجان‌شرقی، رفع ۱۳مورد تعرض از ۱۴۹‌هزار و ۹۰۰ مترمربع اراضی در آذربایجان‌غربی، رفع دو مورد تعرض از ۳‌هزار و ۵۰۰ مترمربع اراضی در اردبیل، رفع ۱۹ مورد تعرض از ۸۰‌هزار و۲۱۶ مترمربع اراضی در اصفهان و رفع ۳۱ مورد تعرض از ۱۹‌هزار و۶۳۸مترمربع اراضی در البرز است.
همچنین رفع ۴۰ مورد تعرض از ۲۰‌هزار و ۵۰۰ مترمربع اراضی در ایرانشهر، رفع ۱۰ مورد تعرض از ۵‌هزار و ۵۵۰ مترمربع اراضی در ایلام، رفع ۳۹ مورد تعرض از اراضی به مساحت ۷۰‌هزار و ۳۴۰ مترمربع اراضی در بوشهر، رفع ۲۳ مورد تعرض از اراضی به مساحت ۶۶۰‌هزار و ۲۰۰ مترمربع در استان تهران، رفع ۵۶ مورد تعرض از ۴۲‌هزار و ۵۰۰ مترمربع اراضی جنوب کرمان، رفع سه مورد تعرض از ۴هزار و ۶۵۵ مترمربع اراضی در چهارمحال‌وبختیاری، رفع دو مورد تعرض از ۳۰۰ مترمربع اراضی در خراسان‌جنوبی، رفع شش مورد تعرض از ۸‌هزار و ۷۲۰ مترمربع اراضی در خراسان‌رضوی، رفع چهار مورد تعرض از ۲‌هزار و ۳۲۰ مترمربع در اراضی خراسان‌شمالی و رفع فوری ۳۸ مورد تعرض از ۲۳‌هزار و ۹۶۰ مترمربع زمین در استان خوزستان بخش دیگری از عملکرد یگان حفاظت در فروردین ۱۴۰۰ گزارش شد.
خردمند همچنین رفع هفت مورد تعرض به ۵۰۰‌هزار و ۹۱۵ مترمربع اراضی در زنجان، رفع یک مورد تعرض از ۴۳هزار مترمربع اراضی در سمنان، رفع پنج مورد تعرض از اراضی به مساحت ۶‌هزار و ۴۷۰ مترمربع در سیستان‌وبلوچستان، رفع ۴۵ مورد تعرض از ۲۱۶‌هزار و ۳۰۰ مترمربع اراضی در فارس، رفع سه مورد تعرض از ۲‌هزار و ۷۰ مترمربع اراضی در قزوین، رفع دو مورد تعرض از اراضی دولتی قم به مساحت ۲۰‌هزار و ۱۰۰ مترمربع، رفع ۹ مورد تعرض به ۳‌هزار و ۸۵۰ مترمربع اراضی در استان کردستان و رفع ۱۷ مورد تعرض از ۶۱‌هزار و ۷۴۵ مترمربع اراضی در کرمان را از جمله تلاش‌های یگان در این استان‌ها برشمرد.
به گفته وی، رفع چهار مورد تعرض از هزار و ۹۰۰ مترمربع اراضی استان کرمانشاه، رفع ۱۸ مورد تعرض از ۴‌هزار و ۲۲۰ مترمربع اراضی در کهگیلویه‌وبویراحمد، رفع یک مورد تعرض از ۱۰‌هزار مترمربع اراضی در گلستان، رفع دو مورد تعرض از هزار و ۵۰۰ مترمربع اراضی در گیلان، رفع یک مورد تعرض از ۴۳۳ مترمربع اراضی در لارستان، رفع ۱۷ مورد تعرض از ۲۶هزار و ۹۴ مترمربع اراضی در لرستان، رفع ۹ مورد تعرض از ۳۹‌هزار و ۲۰۰ مترمربع اراضی مرکزی و ۹ مورد تعرض از هزار و ۳۷۳مترمربع اراضی در هرمزگان، رفع ۱۳ مورد تعرض از اراضی دولتی همدان به مساحت ۳۵‌هزار و ۹۵۰ مترمربع و رفع تعرض از ۳۳ مورد اراضی دولتی به مساحت ۳۴‌هزار و ۷۹۶ مترمربع در استان یزد از دیگر مواردی است که یگان در استان‌ها برای فروردین ۱۴۰۰ به انجام رسانده است.
بنابراین گزارش، شماره تلفن ۱۶۵۶ به گزارش‌های مربوط به تصرف اراضی ملی و زمین‌خواری اختصاص دارد که هموطنان می‌توانند از طریق این شماره، موارد مربوط به دست‌اندازی به اراضی ملی را گزارش کنند.