روزنامه ابتکار
1400/02/12
چرایی تمایل عربستان به عادیسازی روابط با ایران ریاض به بن بست رسیده است؟
یک کارشناس مسائل بینالملل گفت: عربستان الان برخلاف گذشته که اصلا به عادیسازی روابط با ایران تمایل نشان نمیداد ترغیب شده است، چون در یمن به بنبست رسیده و از سویی با بایدن بر سر چند موضوع اختلاف دارد که ترجیح می دهد هر چه زودتر مسائلش را با ایران حل کند تا از موازنه قدرت در منطقه عقب نماند.حسن بهشتیپور در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اخباری که در رابطه با برگزاری مذاکرات منطقهای میان ایران و عربستان مطرح شده، گفت: ایران و عربستان دو قدرت منطقهای هستند و با هم بر سر نفوذ در منطقه رقابت دارند، در عین حال این دو کشور می توانند در سطح منطقه و در تعاملات دو جانبه همکاری داشته باشند و همکاری آنها طبعا خدمت و خیر بزرگی برای این دو کشور و منطقه دارد.
وی گفت: معتقدم تلاشها برای عادی سازی روابط ایران و عربستان می تواند در آینده نزدیک به ارتقاء این روابط به سطح دوستانه نیز بینجامد. کشورها همسایگان خود را انتخاب نمی کنند و این یک مساله ژئوپلیتیک است. هرکدام از دو کشور ایران و عربستان در جهان اسلام نفوذ خود را دارند و نمی توانند با توجه به همجواری و همسایگی تعاملی بین آنها برقرار نباشد.
این کارشناس مسائل بینالملل اظهار کرد: ابتکار عادیسازی روابط میان ایران و عربستان میتواند روی بحران یمن تاثیر مستقیم بگذارد و ایران می تواند به حل و فصل آن کمک کند. بعد از شش سال جنگ و بن بست در آن، عربستان دیده است که در مدت کوتاهی به نفع خود حل کند. اینکه تصور شود یمن بدون حوثیها امکان صلح و برقراری آرامش دارد کاملا اشتباه است و عربستان هم امروز به این مسئله پیبرده است. امروز امکان شکل گیری دولت فراگیر در یمن وجود دارد. به هر حال عربستان هم حدود 1300 کیلومتر مرز مشترک با یمن دارد و این همسایگی تاثیرات خود را دارد و عربستان هم نگران است که پرونده یمن به کجا میرسد.
بهشتیپور با بیان اینکه روی کار آمدن جو بایدن در ترغیب عربستان به مذاکره بر سر یمن و حل مشکلات با ایران تاثیر داشته است افزود: در هر حال بایدن هم فشار آورده است که مشکل یمن راحل کند. از نگاه آمریکا مساله یمن نمی تواند تا ابد ادامه یابد و این مساله عاملی مهم است که عربستان به سمت حل مساله بر سر یمن با ایران برود.
وی تاکید کرد که ایران و عربستان می توانند در چارچوب حل مسائل دوجانبه خود به حل مسایل منطقه ای نیز کمک کنند.
این کارشناس مسائل بینالملل درباره تعامل رژیم اسرائیل با کشورهای منطقه و عادی سازی روابط این کشورها با این رژیم و تاثیر آن بر حل و فصل مشکلات میان ایران و عربستان گفت: اینجا مدیریت دست خود عربستان و ایران است. عادیسازی روابط میان برخی کشورهای عربی منطقه با رژیم اسرائیل به دنبال آنچه آمریکا و اسرائیل به عنوان ایران هراسی دامن میزدند دنبال می شد تا دو هدف راهبردی را برای خودشان تامین کنند؛ یکی بحث حضور در منطقه و دیگری ایجاد اتحاد منطقه ای علیه ایران. با رفع تنش میان ایران و عربستان قابل پیش بینی است که روابط میان ایران و کشورهای عربی منطقه هم به سمت عادیسازی پیش برود. اگر این تعامل میان تهران و ریاض شکل گیرد حتما مانع از سوءاستفاده آمریکا و اسرائیل به ضرر ایران در سطح منطقه میشود. به علاوه شرایط برای همکاری دسته جمعی در منطقه خلیج فارس نیز فراهم میشود.
بهشتیپور ادامه داد: به نظرم مذاکرات میان ایران و عربستان مستقیم یا غیرمستقیم، علنی یا غیرعلنی خیرش هم برای مردم ایران و عربستان است و هم برای منطقه و حتما این مسئله به بهبود شرایط در عراق، سوریه و یمن کمک میکند و اینها اثرات فوری آن است.
سایر اخبار این روزنامه
چه کسانی در طبقه نهم ساختمان شیخ فضلالله مجلس بودجه را تغییر دادند؟
افشاگری تازه درباره تخلفات گسترده در بودجه
رضا دهکی
انتخابات در آینه سواد شبکههای اجتماعی
تغییر الگوی کشت نیاز به زیرساختهایی دارد
کشاورزان زیر بار سونامی پیاز
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا اعلام کرد
آیا با وجود قرنطینه ترکیه، گردشگران ایران به این کشور میروند؟
پرواز به مقصد کرونا!
سرنوشت انتخابات 1400 همچنان با تعدد نامزدها مبهم خواهد بود
اصولگرایان و اصلاحطلبان در پیچ اجماع
بازار تحت تاثیر عوامل مختلف قرار دارد
بازار دلار در طبقه حساس
پیام بازگشت آمریکا به برجام برای رژیم صهیونیستی چیست؟
احیای برجام فاجعه ای برای اسرائیل
روحانی در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا:
چرایی تمایل عربستان به عادیسازی روابط با ایران
ریاض به بن بست رسیده است؟
اظهارات صریح علی اکبر صالحی
طوری صحبت میکنند که گویی قبل از برجام همه چیز گل و بلبل بوده است
خطای هالهای قوچانی و اصلاحات شطرنجی