روزنامه آرمان ملی
1400/02/12
جهانگيري سكوت را شكست
آرمان ملی- حمید شجاعی: اسحاق جهانگیری، که در دولتهای یازدهم و دوازدهم در سمت معاوناولی رئیسجمهور به فعالیت پرداخته است طی این سالها در حوزههای مختلف آماج هجمهها و حملات بسیاری قرار گرفته که در بسیاری از آنها نقش نداشته یا اساسا تصمیمگیرنده نبوده است. مباحثی مثل انتصابات در دولت، ارز 4200، پرونده برادرش مهدی جهانگیری و ماجرای بنزین. اما او خیلی کم در مورد این مسائل موضعگیری کرده است. این در حالی است که از او به عنوان یکی از نامزدهای بالقوه انتخابات ریاستجمهوری نام برده میشود. با این حال جهانگیری جمعه در کلابهاوس طوفانی بهپا کرد و سخنانی گفت که تا حدی نگاه رسانهها به سخنان ظریف کمرنگتر شود. جایی که گفت: «حرفهای زیادی برای گفتن با مردم دارم و درمورد کاندیدا شدنم، هنوز تصمیمم بر «نه» بوده است؛ ولی هیچوقت نگفتهام نمیشوم».از پیشنهاد مشاورت تا ارز جهانگیری
شامگاه جمعه 10 اردیبهشت بود که اسحاق جهانگیری معاون اول رئیسجمهور با حضور در اتاق سایت انتخاب در شبکه اجتماعی کلابهاوس درخصوص مسائل مختلفی به اظهارنظر پرداخت که این گفتوگوی 3 ساعته حاوی نکات جذاب و جالبی بود و مورد توجه بسیاری از رسانهها قرار گرفت. چنانکه برخی رسانهها این اظهارات جهانگیری را به شروع پرقدرت او در راه انتخابات 1400 توصیف کردند. هر چند صحبتهای جهانگیری نیز کموبیش رنگ و بوی انتخاباتی میداد. آن هم در شرایطی که جامعه چند روزی است تحتتاثیر فایل تقطیع و منتشر شده وزیر امور خارجه قرار گرفته است. البته حضور 3 ساعته جهانگیری در کلابهاوس دارای نقاط حساس و جالبتوجهی بود که نشان میداد او حرفهای بسیاری درخصوص اتفاقات رخ داده در این سالها در حوزههای مختلف دارد که میتواند سوالات مطرح شده در ذهن افکار عمومی را پاسخ دهد. جایی وی در خصوص حضورش در انتخابات سال 96 گفت: «من به آقای روحانی پیشنهاد دادم بعد از انتخابات معاون اول دیگری را انتخاب و من را مشاور کنند، اما قبول نکردند» پرسش دیگری که مدنظر حاضران بوده بحث ارز4200 بوده است که به ارز جهانگیری معروف شده است. وی در شفافسازی این امر بیان کرد: اینکه گفته شد ارز جهانگیری، وقتی آن شب تصمیمگیری شد، اعضای آن جلسه که شامل تیم اقتصادی دولت و غیردولت بود، پایان تصمیمگیری اعضای دولت و برخی از مشاورین رسانهای آقای رئیسجمهور، پیشنهاد کردند برای اینکه تحتعنوان تصمیم دولت در جامعه جا بیفتد، جهانگیری آن را اعلام کند، اما من مخالف بودم. این ارز 4200 مصوبه جلسه سران سه قوه است؛ اینکه آقایان درموردش اظهارنظر نکردند بعدا، به خودشان برمیگردد.
نباید شهر را به مافیا واگذار کنیم
انتخابات و شرایط فعلی جامعه و نارضایتیهای مردم نکته دیگری بود که از معاون اول رئیسجمهور پرسیده شد؛ اینکه در این شرایط باید چه کرد و چگونه وضعیت موجود را تغییر داد. جهانگیری در این راستا بیان کرد: «من فکر میکنم که اگر بخواهم به زبان جوانان شرایط را توصیف کنم، باید بگویم اگر شهروندان کنار صندوق رای جمع نشوند، ممکن است شهر سقوط کند.هیچ راهی جز رای دادن برای اصلاح امور نداریم. اگر راه دیگر داشتیم که از طریق آن بتوانیم اصلاحات کنیم و شهر را حفظ کنیم و شهر را به مافیا واگذار نکنیم، خب کار دیگری میکردیم. نباید بگذاریم کسانی که برای رای مردم ارزش قائل نیستند، به اسم رای مردم پیروز شوند.» وی ادامه داد: «ما کوتاهی کردیم، باید همان اول دولت، گزارش جامعی نسبت به آنچه تحویل گرفتیم از دولت قبلا ارائه میدادیم. وقتی پاسخ نمیدهیم بعضیها خیلی رویشان زیاد میشود». نکته دیگری که بسیاری به واسطه آن جهانگیری را مورد هجمه قرار داده و میدهند بحث پرونده برادر او، مهدی جهانگیری و حواشی پیرامون آن است. در حالی که خود جهانگیری بارها گفته برادرش در این پروندهها تبرئه شده است. جهانگیری در این خصوص گفت: «حرفهای زیادی برای گفتن با مردم دارم.» جهانگیری افزود: «سال 96، در انتخابات حضور پیدا کردم و حرف زدم. من بعد از آن خیلی هزینه دادم. سه ماه بعد از حضورم، برادرم را به عنوان بخش خصوصی، به نحو عجیبی گرفتند. من از رسانهها فهمیدم بازداشتش کردند. در مبارزه با فساد، هیچ خط قرمزی نباید وجود داشته باشد؛ چه اطرافیان چه فردی از مسئولان کشور. در آن پروندهای که این همه در بوق و کرنا کردند، برادرم دو اتهام داشت، حتما هر وقت بتواند میآید اطلاعرسانی میکند. برادر من که قائممقام من نبوده، برادر من که معاونم نبوده، من هیچ ارتباط کاری با برادرم نداشتم. جهانگیری ادامه داد: برادرهای من آنقدر مراقب هستند که دفتر من هم نمیآیند. برادر من هر کاری که کرده در دولت احمدینژاد کرده است.
بزرگترین دستاورد دیپلماتیک قرن
جهانگیری در خصوص توافق هستهای و موضع دولت بیان کرد: برجام بزرگترین دستاورد دیپلماتیک قرن گذشته است. تیم مذاکره کننده ما در مقابل شش قدرت نشست و برجامی را تایید کردند که امریکایی ها اعلام کردند ما کلاه سرمان رفته. در دوره خروج ترامپ، به ما می گفتند از برجام خارج شوید، اگر دولت تسلیم شده بود و خارج شده بود، امروز ما در فضای فعلی باید به چه چیزی برمی گشتیم؟ وی افزود: در جنگ اقتصادی آمریکا، در 200 سال گذشته، این حجم از تحریمها و اصرار برای اجرای آن بی سابقه است. آمریکاییها تمام سفارتخانه هایشان را مامور کردند که پیگیری و نظارت کنند کدام کشورها با ما همکاری می کنند. اصرار بر این داشند که صادرات نفت صفر شود، اصرار بر این داشتند که سیستم حمل و نقل دریایی ایران را فلج کنند.
در بحث بنزین رفتار بدی با من شد
گمانهزنیها برای کاندیداهای حاضر در انتخابات همچنان ادامه دارد و نام بسیاری از چهرهها برای حضور در انتخابات برده میشود. یکی از این افراد که بسیاری قائل به کاندیداتوری وی در انتخابات خرداد ماه بوده، اسحاق جهانگیری است؛ هر چند عدهای نیز بر این باورند او به جهت عملکرد دولت چندان اقبال در جامعه ندارد و برای همین امر به عرصه انتخابات ورود نخواهد کرد. این در حالی است که پاسخ جهانگیری در این خصوص ابهاماتی را درباره حضور یا عدمحضور وی ایجاد کرده است. جایی که جهانگیری گفت: «درمورد کاندیدا شدنم، هنوز تصمیمم بر «نه» بوده است؛ ولی هیچوقت نگفتهام نمیشوم؛ حتما با بزرگان کشور مشورت میکنم. وقتی درمورد کاندیداتوری تصمیم بگیرم، حتما به مردم اعلام میکنم. اتفاقات آبان 98 و مخصوصا افزایش قیمت بنزین نکتهای بوده که همواره مورد سوال جامعه بوده که چه کسی این تصمیم را گرفته است. جهانگیری در این خصوص میگوید: «در بحث بنزین، من در سال 98، در جلسه سران سه قوه، من پیشنهاد دیگری راجع به بنزین داشتم، پیشنهاد داشتم که بنزین به جای اینکه به خودرو دهیم... . .برخورد بدی با من شد... . قهر کردم... . گفتم دیگر نمیآیم و دیگر ادامه نمیدهم.» حضور جهانگیری در دولت دوم و نقش وی در انتصابات همواره طی 4 سال به محل چالشی در دولت بدل شده بود؛ چنانکه بسیاری از همان ابتدا پیشنهاد استعفای جهانگیری را مطرح کردند. جهانگیری در خصوص علت ماندگاری خود در دولت گفت: « من در دولت ماندم که دیگر بابک زنجانی درست نشود؛ یک میلیارد دلار به این آدم پول داده شده؛ آن هم بدون مصوبه شورای امنیت ملی، پول را واریز کردند به بانک زنجانی. به بانک زنجانی نفت می دادند، اما او پولش را پس نمیداد، با این حال بازهم به او نفت می دادند. معاون اول رئیس جمهور در خصوص نقش خود در انتصاب وزرا و مدیران بیان کرد: من در دور دوم، در تغییر هیچ معاون وزیری نقش نداشتم، تماما در دفتر رئیسجمهوری تصمیمگیری میشود، من فقط بعد از اینکه حکم داده شود، خبردار میشوم».
میدان و دیپلماسی با هم هستند
انتشار فایل صوتی ظریف وزیر امور خارجه و طرح بحث میدان و دیپلماسی مسالهای است که طی روزهای گذشته بسیاری از افراد در خصوص آن واکنش نشان داده و اظهارنظر کردهاند اما برخی درصدد برآمدهاند که از این آب گلآلود ماهی خود را صید کنند. چنانکه جهانگیری نیز در اظهارات شامگاه خود در کلابهاوس تاکید کرد: «برخی که میگویند رفیق حاج قاسم بودهاند از قاسم دارند سوءاستفاده میکنند. حاج قاسم همه جان ماست.» وی افزود: «دوستی دیرینه و برادری با حاجقاسم داشتم و همینطور با دکتر ظریف؛ این دو، چهرهای ملی هستند. سردار سلیمانی واقعا یک فرمانده میدان نبود فقط، ایشان باور داشت که مذاکره در همهحال کمک میکردند به حل مسائل. ایشان خیلی از مذاکرات را انجام میداد. سفری که ایشان در آن شهید شد، برای مذاکره در مورد یمن و عربستان بوده است. نگذاریم دوگانهسازی کاذب درست کنند؛ میدان و دیپلماسی باهم هستند. مردم سردار سلیمانی و دکتر ظریف را مکمل یکدیگر میدانند .نباید درمورد قهرمان بزرگ دیپلماسی در کشور، اینطور صحبت شود و تضعیف بشود. بگذارید ظریف و حاج قاسم قهرمان ملت ایران بمانند».
اگر توانایی اجرا ندارید چرا ماندهاید؟
صحبتهای معاون اول رئیسجمهور در کلابهاوس چندان هم بیواکنش باقی نماند؛ چنانکه احمد امیرآبادیفراهانی در پاسخ به سخنان اسحاق جهانگیری مبنیبر اینکه دیدید مجلس چه بر سر بودجه آورد و آن را رد کرد، گرانیهای ناشی از مصوبات مجلس بسیار است و ماندهایم چگونه این مصوبات را اجرا کنیم، گفت: «مجلس لایحه بودجه ۱۴۰۰ پر از فساد و تبعیض را تحویل گرفت و تا حدی که توان دولت اجازه میداد از آسیبهای آن کاست و تبعیضها را کاهش داد.» وی افزود: «اگر آقای جهانگیری توان اجرای همین بودجه را هم ندارد، پس چرا در دولت هنوز مانده و میخواهد حتی رئیسجمهور بشود.»
سایر اخبار این روزنامه
كارگران « نان» را به قيمت «جان» در ميآورند
جهانگيري سكوت را شكست
نيروهاي نخبه اقتصادي را فراري داديم
روز معلم و دهها پند و گلایه ناشنیده!
شمشیری که از رو کشیده شد
موضع رئیسجمهور درباره ظریف و چند نکته
شرایط به نفع ایران درحال تغییر است
تحریم های عمومی یک گام تا لغو
عادی پنداری عامل موج چهارم کرونا
چالش سن و سال رجال در انتخابات ریاست جمهوری
عربستان و تركيه نميخواهند رابطه ايران با غرب بهبود يابد
وضعيت١٠١ شهر قرمز است؛ براي «بي آبي» نه «كرونا»