روزنامه آفتاب یزد
1400/02/19
مصرفکننده یا تولیدکننده، کدام را دریابیم؟
آفتاب یزد: نرخ ارز از اواخر سال 96 سیری صعودی به خود گرفت. این صعود در بهار 97 شدت گرفت و در سال 99 به اوج خود یعنی هر دلار حدود 30 هزار تومان رسید. این اتفاق باعث شد تا عدهای ریالهای خود را به دلار تبدیل کنند که همین امر تشنج بازار را بیشتر کرد. اما حالا چند وقتی است که قیمت دلار نهتنها افزایش نمییابد بلکه سیری نسبتا نزولی را نیز در پیش گرفته است. این نرخ ابتدا وارد کانال 25 هزار تومانی شد و مدتی در این نرخ ثابت ماند و حالا چند روزی است که وارد کانال 20 هزار تومانی شده است. البته شیب این سیر نزولی کم است. بسیاری از مردم از این سیر نزولی خوشحال شدند و این را آغازی برای گشایش اقتصادی و توقف رشد تورم میدانند.فروش دلارهای در خانه
قیمت دلار در حالی سیر نزولی را در پیش گرفته که عدهای از کارشناسان از این روند ابراز نگرانی میکنند. با وجود این که خبرهای کاهش نرخ ارز احساس خوشایندی را به خواننده منتقل میکند، بعضی از کارشناسان این روند را به ضرر تولید ملی میدانند. به گزارش ایسنا، علی سعدوندی، کارشناس اقتصادی ضمن بیان اینکه کاهش قیمت ارز به نفع بخش بازرگانی و به ضرر تولید داخل تمام میشود، راهکاری در این زمینه ارائه کرد و گفت: «احتمال اینکه دلار همانند سال ۱۳۹۴ ریزش ۲۰ درصدی داشته باشد، وجود دارد. روند کاهشی قیمتها در بازار ارز ناشی از جو روانی است و در حال حاضر حجم زیادی دلار خانگی داریم که مردم با شروع روند کاهشی قیمت، دلارهای خود را برای فروش به بازار عرضه کردهاند. همچنین اگر محدودیتهای تحریمی کاهش پیدا کند، بخشی از انباشت ارز در خارج از کشور حاصل صادرات غیر نفتی به داخل باز میگردد؛ بنابراین تا مدتی حتی اگر دولت هم اقدام به ارزپاشی نکند، قیمت ارز نزولی خواهد بود.»
بودجه متورم
این کارشناس اقتصادی با اشاره به نقش دولت و بانک مرکزی در تعیین قیمت ارز افزود: «سقف کاهش قیمت دلار به سیاستهای دولت و بانک مرکزی بستگی دارد که پیشنهاد من در این زمینه حذف محدودیتهای وارداتی و اعمال مالیات بر واردات از طریق نرخ ارز بالاتر است، زیرا این روش نسبت به کاهش نرخ ارز، بیشتر برای اقتصاد کشور نفع دارد. اکنون قیمت کالاها در بازار داخل خیلی بیشتر از نرخ دلار است و در صورت حذف محدودیتهای وارداتی، نرخ کالاها تحت تاثیر کاهش قیمت دلار، کم میشود اما در غیر این صورت با کاهش یا ثبات نرخ ارز در محدوده ۱۵ هزار تومان تولید کشور متضرر میشود؛ چرا که مثلا لوازم خانگی داخلی یکی از بخشهای تولیدی است که به شدت آسیب میبیند. کاهش انتظارات تورمی به معنای کاهش قیمتها نیست زیرا قیمتها چسبندگی دارند و از یک سطحی پایینتر نخواهد آمد. با کاهش نرخ ارز ممکن است از نرخ تورم کاسته شود اما در میان مدت و بلند مدت با بودجه متورم و کسری آن، افزایش نقدینگی را خواهیم داشت و بعدها موج تورمی بازخواهد گشت. احتمال ریزش ۲۰ درصدی قیمت دلار وجود دارد که این ریزش به ضرر اقتصاد ملی و به نفع واردکنندگان میشود. به عبارت دیگر، تحت تاثیر این امر بخش بازرگانی کشور رشد و بخش تولید داخل صدمه خواهد دید.»
>اختلال در تولید و صادرات
در همین راستا 17 اردیبهشت، عباس آرگون عضو اتاق بازرگانی ایران نیز روند کاهشی قیمت دلار را به زیان صادرکننده و تولیدکننده دانست و گفت: «در رابطه با شرایط فعلی کشور نیز باید با همین دقت نظر برخورد کرد. اینکه در صورت کاهش تحریمها، ناگهان نرخ دلار از ۲۵ هزار تومان به ۱۵ هزار تومان برسد، صادرکننده و تولیدکننده را با فشاری مواجه میکند که بیرون آمدن از زیر بار آن کار سادهای نیست. از این رو خطر مهمی که این روزها اقتصاد ایران را تهدید میکند پایین آوردن عمدی قیمت دلار با اهداف سیاسی است. قطعا روند آزاد اقتصاد میتواند نرخ اصلی و واقعی دلار را پیدا کرده و بدون مداخله دولت در بازار اجرایی کند اما همانطور که بالا رفتن ناگهانی نرخ ارز به ایجاد مشکل برای مردم و اقتصاد ایران منجر شد، رها کردن این نرخ با هدف کاهش ناگهانی نیز نه تنها به صلاح نیست بلکه میتواند در شرایط تولید و صادرات ایران، محدودیت ایجاد کند. از این رو گزینههایی چون ارزپاشی در بازار یا پایین آوردن نرخ دلار با اهداف سیاسی به هیچ عنوان به صلاح نخواهد بود.»
>بانک مرکزی نفوذ خود را بازیافته است
بر این اساس برخی اعم از مسئولان و کارشناسان باور دارند که نرخ ارز نباید از حدی پایینترآید چرا که به زیان تولید و تولیدکننده تمام میشود. آفتاب یزد از این رو با علی مزیکی به گفتگو مینشیند. این کارشناس اقتصادی میگوید: «این که ما نگران باشیم که کاهش نرخ دلار ممکن است به ضرر تولید باشد، بله دغدغه بجایی است. در سالهای گذشته به دلیل تحریمها، نرخ دلار اصلا دست ما نبود. بانک مرکزی ما نمیتوانست اعمال نفوذ کند و اهرمی تعیینکننده نبود. کاملا از دست ما خارج شده بود. اما در حال حاضر که شرایط سیاسی باعث شده که قیمت ارز افت کند، پس بانک مرکزی هم کم کم میتواند اعمال نفوذ کند. در واقع بانک مرکزی با ابزارهایی که در اختیار دارد روی نرخ ارز تاثیر میگذارد. در دو سه سال گذشته این ابزارها از دست ما گرفته شده بود. در آن دوران ما نمیتوانستیم جلوی بالا رفتن قیمت ارز را بگیریم، اما الآن میتوانیم جلوی پایین آمدن آن را بگیریم.»
>نیازمند یک مطالعه علمی هستیم
این کارشناس اقتصادی با اشاره به لزوم انجام یک مطالعه علمی برای تثبیت نرخ ارز ادامه میدهد: «اما مهم این است که ما با چه ابزاری جلوی کاهش نرخ ارز را میگیریم. به هیچ وجه نباید بدون مطالعه دست به چنین کاری زد. چرا که با مشکلی بزرگتر مواجه خواهیم شد. ابتدا باید با مطالعه دقیق علمی بفهمیم که چه ابزاری برای این کار لازم است. به نظر من راحت نمیشود در این باره که چه ابزاری لازم است و چه میزان باید دلار بالا و پایین شود اظهار نظر کرد. همه چیز باید بر پایهی پژوهش علمی و کارشناسی صورت بگیرد. در همه جای دنیا بانکهای مرکزی به ابزارهایی مجهز هستند و از طریق همین ابزارها متوجه میشوند که نرخ ارز باید در چه سطحی تثبیت شود. همچنین این کارها نباید به دست هر کسی انجام شود. باید کسانی که سالها در این کار تجربه کسب کردهاند، نظر دهند.»
>نه مصرفکننده زیان کند و نه تولیدکننده
مزیکی در ادامه با اشاره به این که در تثبیت نرخ ارز باید هم به سود و زیان مصرفکننده توجه کرد و هم تولیدکننده میافزاید: «کاهش زیاد نرخ ارز میتواند به ضرر تولید باشد. در چند سال گذشته واردات ما به طور چشمگیری کاهش یافت. ولی با این وجود بخشی از مواد اولیه همچنان کم و بیش وارد میشد. تولیدکنندگان از این رو با ضرر و کمبود رو به رو شدند. حالا هم اگر نرخ دلار بسیار کاهش یابد، واردات دوباره بیشتر میشود و مردم به سمت خرید جنس خارجی میروند. پس در این جا تولیدکننده باز هم دچار زیان میشود. در واقع نرخ دلار باید در سطحی باشد که نه مصرفکننده و نه تولیدکننده متضرر نشوند. این سطح هم باید به طور کارشناسی تعیین شود. ما همه یک خانواده هستیم؛ مصرفکننده و تولیدکننده. ما به عنوان مصرفکننده از کاهش نرخ ارز خوشحال میشویم ولی تولیدکننده متحمل زیان میشود. پس باید هر دو طرف زیان کمتری ببینند.»
>ثبات اقتصادی
این کارشناس اقتصادی با اشاره به لزوم تعیین نرخ ارزی که اقتصاد را به ثبات برساند، بیان میکند: «ارزانی دلار برای مصرفکننده خوب است ولی باعث میشود که تولیدکننده دست از تولید بردارد. این باعث میشود که باز هم نرخ ارز بالا رود. مشکل ما این است که همیشه میگویند برای این که شرایط مردم بهتر شود پس نرخ ارز را پایین بیاوریم. در حالی که این خود منجر به بالا رفتن قیمت ارز میشود. ما باید با کمک گرفتن از علم و تجربهی کسانی که کار اقتصاد پولی انجام میدهند منافع مشتری و تولیدکننده را طور همزمان مد نظر قرار دهیم و به نرخ ارزی دست پیدا کنیم که اقتصاد را به ثبات برساند. در صورتی که هدف ما ایجاد یک رفاه اقتصادی باشد هم مصرفکننده و هم تولیدکننده بهرهور خواهند شد.» این روزها چشمهای بسیاری به نرخ ارز دوخته شده است. چه آنان که مصرفکننده هستند و چه آنان که در کار تولیدند. همه از زیانهای پیاپی زخم خوردهاند و از خبرهای ناامیدکننده خسته شدهاند. شاید دقت و بررسی بیشتر در تعیین نرخ ارز، مهر توقفی بر این زیان و ناامیدی باشد.
سایر اخبار این روزنامه
آیا چاپگر سهبعدی میتواند مشکل مسکن رادر ایران حل کند؟
وضعیت آشفته پیازکاران جنوب؛آیا بیمه مسئولیت دارد؟
ابرقدرتی که بیمسئولیت است
مصرفکننده یا تولیدکننده، کدام را دریابیم؟
در گفتگو با میثم مهرپور پژوهشگر اقتصاد بررسی میکند
سکوت وزارت صمت در برابر نابودی تولید
بزرگترین اقتصاد اروپا در آستانه تحولات سیاسی جدید به رهبری یک زن جوان
خبرنگاران در اولویت تزریق واکسن باشند یا نباشند؟
سوال مهم از همه کاندیداها
روابط عمومیها مشاوران افکار عمومی در انتخابات
نامعادلاتِ یک نبرد خوفناک!
در مورد وضعیت معیشت مردم
شفافیت منجی اعتماد عمومی
اصلاح و پوزش
مصرفکننده یا تولیدکننده، کدام را دریابیم؟