روزنامه کيهان
1400/02/22
آمریکا با عدم لغو 500 تحریم برجامی عامل گره خوردن مذاکرات وین است
به گزارش مهر، شبکه پرستیوی مطلع شده است آمریکا با اصرار بر عدم لغو ۵۰۰ تحریم برجامی عامل گره خوردن مذاکرات در وین است. بر اساس آنچه پرستیوی گزارش کرده است، باقیماندن تحریم این ۵۰۰ نهاد و فرد باعث میشود که ایران نتواند از منافع اقتصادی برجام استفاده کند. این گزارش افزوده است زیادهخواهی آمریکا در این راستا، بر خلاف ماده ۲۹ برجام، مانع عادی شدن روابط تجاری و اقتصادی ایران با جهان خواهد شد.برجام مانع اعمال تحریمها
علیه ایران نمیشود
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا مدعیشده برجام مانعی برای اعمال تحریمهای غیرهستهای علیه ایران توسط واشنگتن ایجاد نمیکند. ند پرایس، در نشست خبری شامگاه دوشنبه تأکید کرد که دولت بایدن تحریمهای اعمالشده به بهانههای ادعایی «تروریسم» را رفع نخواهد کرد. پرایس گفت که دولت آمریکا برای بازگشت به برجام باید «تحریمهایی را که با برجام ناسازگار هستند» رفع کند. دولت پیشین آمریکا به ریاست «دونالد ترامپ» بعد از خروج از برجام، علاوه بر بازگرداندن تحریمهای رفعشده به موجب این توافق علیه ایران، برخی از اشخاص و نهادهای ایران که قبلاًً به بهانههای هستهای در فهرست تحریم قرار گرفته بودند را با برچسبهای دیگری نظیر «تروریسم» یا «سلاحهای کشتار جمعی» نیز در فهرست تحریم قرار داد. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در این نشست خبری تأکید کرد چنانچه آمریکا به برجام بازگردد باز هم ایران را در حوزههای دیگری نظیر موشکهای بالستیک، فعالیتهای منطقهای، «حقوق بشر» و «تروریسم» تحت فشار قرار خواهد داد. پرایس مدعی شد: اگرچه پایبندی به تعهدات هستهای لازم است، اما بهتنهایی کفایت نمیکند. علاوه بر اینکه مفاد برجام باید مفصلتر و قویتر شود، بهدنبال مذاکره درباره توافقهای بعدی هستیم که موضوعاتی را از جمله موشکهای بالستیک، حمایت از تروریسم و نیروهای نیابتی و سایر نگرانیهای منطقهای در بر بگیرند. ند پرایس تصریح کرد: از جمله ابزارهایی که برای انجام این کار در اختیار داریم، تحریمها هستند. هیچ بندی در برجام نیست که استفاده از تحریمها جهت رسیدگی به آن حوزهها را ممنوع کند و ما سیاست پاسخگو کردن تهران را ادامه خواهیم داد. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در کنفرانس خبری تأیید کرد: «چالشهای بزرگی» در این مذاکرات وجود دارند که بایستی رفع شوند. او گفت: همانطور که شنیدهاید ارزیابی ما کماکان این است که چالشهای مهمی هستند که باقی ماندهاند و شکاف عمیقی بین جاییکه ایرانیها هستند و جایی که ما فکر میکنیم باید باشند تا به برجام پایبند شوند، وجود دارد.
برچسبهای جدید
کارشناسان معتقدند که بیش از 1500 تحریم با برچسبهای جدید بازآفرینی شدهاند. بر همین اساس آمریکا چه به برجام برگردد و چه برنگردد، مسئله برجام نیست، مسئله اصلی لغو 1500 تحریم و راستیآزمایی این اقدام از سوی ایران است. اقدامی که دولتهای آمریکا و از جمله دولت ترامپ انجام دادهاند، تغییر برچسب تحریمهاست. بر همین اساس تا زمانیکه این اقدام خصمانه ادامه داشته باشد، عملاً لغو تحریمها، ثمری ندارد. دهها سیاستمدار آمریکایی در نامهای به جو بایدن، رئیسجمهور کشورشان تأکید کردهاند رفع تحریمهای وضعشده در دوران ریاستجمهوری «دونالد ترامپ» برای بازگشت به برجام را نباید بهعنوان امتیاز به ایران تلقی کرد. پایگاه «هیل»، نزدیک به کنگره آمریکا نوشته ۵۳ نفر از سران ایالتی حزب دموکرات و اعضای «کمیته ملی حزب دموکرات» در این نامه از تلاش دولت جو بایدن برای بازگشت به برجام ابراز رضایت کردهاند. در این بیانیه آمده است:رفع تحریمهای ترامپ که او آشکارا آنها را برای غیرممکن بودن بازگشت به برجام وضع کرد نباید امتیاز به ایران تلقی کرد بلکه باید آن را تلاشی برای بازگرداندن اعتبار آمریکا و تقویت امنیت این کشور دانست.
تمدید احتمالی
توافق ایران و آژانس
پایگاه تحلیلی «پالتیکو» با اشاره به روند کند پیشرفت در مذاکرات درباره احیای برجام در «وین» گزارش کرد در صورتیکه برجام در زمان فعلی احیا نشود، ممکن است هیچوقت این اتفاق محقق نشود. طبق این گزارش، دور چهارم مذاکرات کمیسیون مشترک برجام در وین روز جمعه هفته گذشته آغاز شد اما پیشرفتهای اندکی در زمینه چگونگی رفع اختلافات برای لغو تحریمهای ایالات آمریکا در قبال محدود شدن برنامه هستهای ایران حاصل شده است.
این وبگاه آمریکایی سپس توضیح داد، علیرغم هفتهها مذاکره، دو طرف ایران و آمریکا همچنان درگیر این هستند که آمریکا در حال حاضر باید چه تحریمهایی را بردارد و همچنان اختلافاتی درخصوص اقداماتی وجود دارد که میبایست برای پیشرفتهای هستهای ایران از زمان خروج آمریکا از برجام در سال ۲۰۱۸ تاکنون در پیش گرفت. این گزارش همچنین با اشاره به تأثیر روند انتخابات ریاستجمهوری ایران در تاریخ ۱۸ ژوئن (۲۸ خردادماه) در تداوم مذاکرات برجامی ادامه داد که احتمال میرود که دور کنونی مذاکرات وین حداقل در این هفته ادامه داشته باشد. علیرغم آنکه مقامهای جمهوری اسلامی تأکید کردهاند که آمریکا باید برای بازگشت مجدد به برجام تمامی تحریمهای ایران با هر عنوانی را لغو کند اما واشنگتن تنها برای لغو برخی تحریمهای ایران ابراز آمادگی کرده است. طبق این گزارش، یکی از مقامهای ارشد وزارت خارجه آمریکا درباره برداشته شدن تحریمهای واشنگتن علیه تهران گفته است: «اگر به این باور برسیم که حفظ یک تحریم خاص با بازگشت به برجام ناسازگار است، آمادگی داریم آن (تحریم) را برداریم اما اگر متقابلاً احساس کنیم که حفظ آن (تحریم) با برجام سازگار است، آن (تحریمها) را حفظ خواهیم کرد». با این حال مقامهای جمهوری اسلامی ایران بارها تأکید کردهاند که ایالات متحده نه تنها باید تمامی تحریمها را لغو کند بلکه ایران باید بهصورت مستقل لغو تحریمها را راستیآزمایی کند.
پالتیکو سپس گزارش کرد که از نظر ایالات متحده، درخواست ایران برای لغو تمامی تحریمها «حداکثرگرایی و غیرواقعی است».
این وبگاه آمریکایی در پایان به نقل از دو دیپلمات غربی گزارش کرد که احتمال تمدید توافق موقت بین ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی که ۲۱ می(۳۱ اردیبهشت ماه) منقضی میشود، وجود دارد. نماینده دائم روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین تأکید کرد علیرغم آنکه هدف بر احیای برجام تا 31 اردیبهشتماه متمرکز است اما به احتمال زیاد توافق ایران و آژانس تمدید میشود. عباس عراقچی، معاون سیاسی وزارت خارجه و مذاکرهکننده ارشد ایران در گفتوگوهای برجامی وین نیز روز جمعه هفته گذشته نیز گفته بود که ممکن است ایران تمدید همکاریها با آژانس بینالمللی انرژی اتمی را در زمینه بازرسی از سایتهای هستهای خود در نظر بگیرد.
اتحادیه اروپا:
خوشبین هستیم
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ارزیابی خود از مذاکرات هستهای درباره برجام را ارائه داد او درباره مذاکرات جاری در وین برای بازگرداندن آمریکا به توافق هستهای گفت: خوشبین هستم، فرصتی وجود دارد که برای دو هفته ادامه خواهد داشت. مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اضافه کرد: اما کارهای زیادی لازم است، زمان محدود است و امیدوارم مذاکرات وارد مرحله گفتوگوهای بیوقفه شوند. در ادامه رایزنیهای هیئتهای ایران و 1+4 در وین، نشست چهارجانبهای امروز (دوشنبه) با حضور سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه و رئیس هیئت مذاکره کننده ایرانی و رؤسای سه هیئت اروپایی (آلمان، فرانسه و انگلیس) برگزار شد. همچنین نشستهای کارشناسی هم بهصورت دوجانبه و هم در قالب کارگروههای سهگانه همچنان ادامه دارد. گفتنی است که در نشست روز جمعه ۱۷ اردیبهشتماه کمیسیون مشترک برجام مقرر شد که مذاکرات و رایزنیها به شکل فشرده و با سرعت بیشتری ادامه پیدا کند. از روز جمعه تاکنون هر روز جلسات متعدد و مستمری در سطوح مختلف بین هیئتهای ایران و گروه 1+4 در حال برگزاری است.
مذاکره درباره متن!
در شرایطی که آمریکا اعلام کرده که تحریمها را لغو نمیکند و در پی آن است تا با دائمی کردن محدودیتهای برجامی ایران، توافق هستهای را به حوزههای موشکی و منطقهای نیز تعمیم دهد، یک مقام ارشد وزارت خارجه ایران در تشریح فضای کنونی مذاکرات جاری در وین در اظهارنظری تأملبرانگیز گفت: به مرحله مذاکره درخصوص متن رسیدهایم ولی درخصوص مفاهیم هنوز موضوعات حل نشدهای باقی مانده است.
سایر اخبار این روزنامه
فردی که معتقد است نمیتوان در داخل کاری کرد لایق حکمرانی بر مردم نیست
کدام «مردم ایران»؟!(یادداشت روز)
اخبار ویژه
حمله به نظامیان اشغالگر آمریکا و ترکیه درعراق و سوریه
سیلی سخت مقاومت به اسرائیل/شلیک 600 موشک به مناطق صهیونیست نشین
اولین روز ثبتنام انتخابات ریاست جمهوری با دو قانون!
آمریکا با عدم لغو 500 تحریم برجامی عامل گره خوردن مذاکرات وین است
44 هزار میلیارد تومان و 844 میلیون دلار با اقدامات سازمان بازرسی به بیتالمال بازگشت
تحقیق و تفحص از مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری تصویب شد
پس از 8 سال فرافکنی اصلاحطلبان: مسئولان باید پاسخگو باشند!
سیلی سخت مقاومت به اسرائیل/شلیک 600 موشک به مناطق صهیونیست نشین
سیلی سخت مقاومت به اسرائیل/شلیک 600 موشک به مناطق صهیونیست نشین